ghid

Taierea zmeurului | Cum taiem zmeurul pentru a obtine o recolta bogata

Daca v-ati hotarat sa infiintati o cultura de zmeur pentru a avea la indemana fructele parfumate si aromate, trebuie sa stiti ca nu este de ajuns doar sa o udati, ci trebuie sa faceti si o serie de operatiuni de taiere. Aceasta etapa a taierilor este foarte importanta pentru a obtine tulpini sanatoase si productive.

Arbustul de zmeur are proprietatea biologica de a isi innoi sistemul de ramuri o data la doi ani. Ramurile noi nu rodesc in primul an, ci abia in al doilea produc lastari scurti, flori si fructe. Dupa recoltare, ramurile cu varsta de doi ani incep sa se usuce si mor, fiind inlocuite de formatiunile noi. Aici trebuie sa interveniti dumneavoastra si sa ajutati planta. Iata cum sa procedati!

Eliminarea lastarilor care si-au indeplinit rolul

Cultura de zmeur poate fi dirijata astfel incat sa ia forma unui gard fructifer pe spaliere. Nuielele pentru plantat se taie la 15-20 cm pentru a le ajuta sa formeze mai bine radacini. In functie de punctul de inradacinare  drajonii se clasifica in drajoni de radacina si de tulpina.

Taierile de fructificare constau in rarirea nuielelor. Imediat dupa recoltare, lastarii cu varsta de doi ani care au rodit se vor usca. Ei si-au indeplinit rolul si trebuie taiati cat mai repede la nivelul solului. Astfel veti elimina o sursa de boli si daunatori. Trebuie rarite si nuielele tinere de un an, deoarece atunci cand sunt foarte multe este greu pentru planta mama sa le hraneasca pe toate.

Indepartarea drajonilor in exces si scurtarea arbustilor

Incepand cu cel de-al patrulea an se indeparteaza drajonii de radacina bolnavi, rupti sau nedezvoltati.

In partea superioara a tulpinilor pe rod, mugurii sunt mai slab dezvoltati, iar din acestia se vor forma tulpini mai putin productive. Cele mai frumoase fructe se formeaza din mugurii aflati in partea de mijloc pe tulpinile de rod. Din acest motiv, acestea se scurteaza cu 15-20 cm, operatiune pe care o veti executa toamna tarziu, pana la venirea inghetului.

In primavara, la fiecare metru liniar se vor opri cam 10 tulpini crescute, cat mai apropiate de axa randului. Restul se va elimina de la nivelul solului. Se vor scurta si varfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sarme.

Este important ca rarirea drajonilor sa se faca de 2-3 ori, astfel incat sa ramana numai tulpinile oprite initial pentru rodul de anul viitor. Cand tulpinile oprite au 100-120 cm, se taie o portiune de 2-5 cm din varful de crestere, faza care corespunde cu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute in anul precedent. Aceasta operatiune are dret scop sa opreasca inmultirea drajonilor si sa stimuleze formarea rodului.

O atentie deosebita trebuie avuta in cazul soiurilor remontante, care au un nivel de productie mare la recolta de toamna. In acest caz se va dirija numai productia de toamna si se va renunta la cea de vara (din luna iunie). Astfel, incepand cu luna noiembrie se vor elimina de la suprafata solului toate tulpinile care au crescut in acel an.

Speram ca aceste sfaturi sa va fie utile si sa va ajute sa obtineti o recolta cat mai bogata ! Spor la treaba !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort