ghid

Tipuri de Blockchain. Exista doar un singur tip de Blockchain?

Pana in momentul de fata exista 4 tipuri diferite de blockchain si anume: PUBLIC, PRIVAT, HIBRID si „Consortium”. Fiecare dintre acestea are avantaje si dezavantaje.

In esenta, tehnologia din spatele fiecarui tip de blockchain este identica, insa ce este diferit este modul de utilizare si interactiunea cu utilizatorii. Sa le luam pe rand, iar la final tragem o concluzie.

Blockchain PUBLIC

 • Cum functioneaza?

Acest tip de blockchain este unul descentralizat, precum cel al BTC. Foloseste ca metode de securitate si verificare Proof of Work si Proof of Stake. In principiu, orice persoana cu o conexiune la internet poate folosi acest tip de blockchain.

 • Avantaje

Cel mai important avantaj este ca blockchain-urile publice sunt independente de organizatii si nu se va opri din functionare atata timp cat exista un computer conectat la blockchain.

Un alt avantaj este faptul ca toate tranzactiile sunt transparente si fiecare poate verifica orice transfer de bani.

 • Dezavantaje

Network-ul poate fi uneori greoi si incet.

 • Unde se utilizeaza

Cel mai cunoscut blockchain public este cel al BTC.

Blockchain PRIVAT

 • Cum functioneaza?

Acesta functioneaza in interiorul unui network inchis si restrictionat pentru publicul larg. Acest tip de blockchain este controlat de o singura persoana sau companie, deci aceasta are controlul absolut al retelei.

 • Avantaje

Cum blockchain-ul este contolat de o singura companie aceasta are puterea de a valida useri, deci exista sanse foarte mici ca reteaua sa fie atacata de hackeri. De obicei sunt foarte rapide si sigure.

 • Dezavantaje

Singurul dezavantaj este ca acest tip de blockchain este la o scala foarte mica in comparatie cu cel discutat anterior, deci capabilitatile lui sunt limitate.

 • Unde se utilizeaza

Acest tip de blockchain este perfect pentru o organizatie care manipuleaza date cu caracter secret.

Blockchain HIBRID

 • Cum functioneaza?

Dupa cum spune numele, acest blockchain combina ambele blockchain-uri de mai sus. Pe scurt, exista o campanie care administreaza blockchain-ul, insa toate datele si tranzactiile sunt facute publice.

 • Avantaje

Network-ul este rapid, iar securitatea network-ului este mult peste cel public fiindca organizatia care se ocupa de blockchain poate restrictiona accesul hackerilor.

 • Dezavantaje

Chiar daca compania poate publica toate datele din blockchain, de cele mai multe ori acestea fac publice doar datele pe care ei vor ca tu sa le vezi, existand mereu o componenta de neincredere.

 • Unde se utilizeaza

Acest tip de blockchain poate fi folosit in domeniul medical unde spitalul sau medicul  decid ce fel de date pot fi publice si care nu.

Blockchain CONSORTIUM

 • Cum functioneaza?

In esenta, acest blockchain este foarte asemanator cu cel hibrid, singura diferenta este ca in loc ca o singura companie sa controleze reteaua, aici mai multe organizatii colaboreaza in intretinerea blockchain-ului.

 • Avantaje

 Avantajul fata de cel hibrid este ca acesta este mult mai sigur si mai eficient.

 • Dezavantaje

Dezavantajul este ca consortium blockchain este mai putin transparent decat cel hibrid.

 • Unde se utilizeaza

Acesta poate fi folosit de guverne, sau de echipe internationale de cercetare etc.

Concluzii

In concluzie, fiecare tip se potriveste unei anumite persoane sau unui anumit proiect. Depinde de tine daca vrei un blockchain mai rapid, dar mai putin sigur sau daca te multumesti cu siguranta crescuta si eficienta scazuta.

Toate au avantaje si dezavantaje si nu exista cel mai bun tip de blockchain, exista doar cel mai potrivit pentru proiectul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort