Având o istorie de peste două milenii, Cluj-Napoca mai este supranumit și orașul Comoară sau Inima Transilvaniei. Orașul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari, mai frumoase și vizitate orașe din România, fiind considerat și capitala tineretului, acesta are atât de multe de oferit, descoperit și vizitat, încât ar fi păcat să nu vizitezi frumosul oraș cel puțin odată.
Cluj-Napoca și-a câștigat locul în topul celor mai vizitate orașe din țară din mai multe motive. Un motiv să vizitezi Cluj-Napoca este faptul că acesta este un oraș medieval, plin cu clădiri încărcate cu istorie, muzee, arhitectura și legende locale.
Un al doilea motiv să vizitezi Cluj-Napoca este faptul că acesta este al doilea oraș ca și număr de locuitori din România, fiind și unul dintre cele mai centre universitare din țară, iar o treime din locuitorii orașului sunt studenți din țară și străinătate, Pub-uri cu muzică de toate genurile,cluburi de noapte, restaurante, toate acestea menținând orașul viu, primitor și cu un design modern.
Un al treilea motiv să vizitezi Cluj-Napoca este starea pe care ți-o induce acesta. Este un oraș cu o atmosfera festivă, plină de activități culturale și artistice, străzi curate, cafenele și restaurante cu design deosebit, orașul fiind inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului.
Cel de-al patrulea motiv să vizitezi Cluj-Napoca sunt oamenii. Odată ajuns aici, vei da de oameni faini si primitori, care cu sigurantă vor face tot posibilul ca sejurul tău în al lor oraș să fie unic. Indiferent care este motivul pentru care vizitezi orașul, cu siguranță nu vei avea timp să te plictisești, iar posibilitățile pe care le oferă orașul sunt infinite.
Am pregătit mai jos o listă cu locurile pe care trebuie să le vizitezi cand ajungi în Cluj-Napoca.
Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.
Obiective turistice Cluj-Napoca - Ce vizitezi in Cluj-Napoca
Piața Unirii
Piața Unirii a fost inima orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail.
Este cea mai mare piață din centrul și sud-estul Europei. Deși ulterior s-au format și alte piețe, Piața Unirii este încă unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din Cluj-Napoca și din țară.
În Piața Unirii, veți găsi unele dintre cele mai populare destinații turistice din acest oraș, precum Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, ruinele construcției romane, Ansamblul Monumental Matia Corvin și stâlpii împușcați.
Există, de asemenea, multe clădiri istorice de mare importanță culturală, toate într-o zonă cu o atmosferă medievală. Odată ajuns aici, îti recomand să savurezi o băutură la terasele amenajate în jurul pieței pentru a te bucura de privelistea și vibe-ul orașului.
Piața Muzeului
Piața Muzeului se află în centrul vechii cetăți din Cluj. Piața își ia numele de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, care se află la capătul vestic al pieței.
În timpul verii, piața în sine devine un loc popular pentru relaxare, oamenii bucurându-se de numeroasele terase de aici. Mereu vizitată, mereu animată, și mereu populată, aceasta este un loc de întâlniri între prezentul dinamic al orașului și atmosfera medievală a vechii cetăți.
Odată ajuns aici, pe lângă muzeu, există și alte obiective turistice cu care să îți bucuri privirea, printre ele fiind Biserica Franciscană, care domină partea de est a pieței, Obeliscul Carolina, situat în fața bisericii, sau Palatul Mikes, situat în partea de nord a pieței.
Parcul Central
În anul 2010 Parcul Central a fost înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, fiind delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est și râul Someșul Mic la nord.
Cu o vechime de peste 180 de ani, Parcul Central mai este cunoscut și sub numele de Parcul Mare și este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a orașului, acesta fiind locul perfect pentru o plimbare liniștită, și pentru relaxare.
Muzeul de Artă
Muzeul de Artă este găzduit într-o frumoasă clădire veche din secolul al XVIII-lea. Are o colecție impresionantă de picturi, sculpturi, grafică și arte decorative.
Ghidul aniversar Michelin „500 de peisaje, destinații și experiențe” a acordat acestui muzeu un rating de 2 stele.
Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul 10-17:00. Prețul unui tur complet în muzeu este de 28 lei/ bilet pentru adulți, 15 lei pensionari și 7 lei elevi.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Cu o colecție de peste 400.000 de bunuri culturale, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei se află într-o clădire monument, plină de istorie proprie, construită cu arhitectura secolul al XIX-lea, în stil neoclasic.
Muzeul se află pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2 din Cluj-Napoca și este deschis pentru vizitatori de marți până duminică în intervalul 11-18:00. Prețul unui bilet pentru un adult este de 10 lei, pentru un pensionar 5 lei iar pentru elevi 2,5 lei.
Muzeul etnografic al Transilvaniei
Muzeul etnografic- Secția Pavilion - este situat în Palatul Reduta și deține o mare colecție de obiecte tradiționale țărănești din secolele XVII-XX.
De asemenea, are un fond documentar de peste 80.000 de piese. Există două secțiuni în muzeu - secțiunea de pavilion și Parcul Etnografic Romulus Vuia, care este o secțiune în aer liber.
Muzeul este unul dintre cele mai mari muzee din România și este considerat unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Ghidul aniversar Michelin a spus că acest muzeu merită vizitat și i s-a acordat două stele.
Program de vizitare Muzeul etnografic al Transilvaniei:
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00. Luni – Marți muzeul este închis.
Prețul unui bilet pentru adulți este de 6 lei, iar pentru studenți, elevi și pensionari 3 lei.
Cetățuia și Parcul Cetățuia
Cetătuia este o fortificație situată pe malul stâng al râului Someș, în Cluj-Napoca, construită în perioada habsburgică.
Are ziduri în formă de stea, cu 5 bastioane de colț, 3 porți și un șanț defensiv. Aceasta a fost construită în perioada 1715 – 1735 și oferă o priveliște superbă asupra orașului.
Aici se află de asemenea și Parcul Cetătuia, care este un punct turistic popular, situat pe promenada de sud-est, lângă Crucea Cetătuia, care comemorează martirii Revoluției din 1848. Situat la o altitudine de 405 metri, este un loc care îți va oferi o priveliste de vis asupra orașului, iar pozele realizate aici cu siguranță vor fi memorabile.
Turnul Croitorilor
Un alt loc unde cu siguranță vei realiza poze memorabile este Turnul Croitorilor. Acesta a fost construit în secolul al XV-lea și a avut funcția de turn de apărare.
În decursul anilor acesta a suferit mai multe modificări, primind o nouă funcție, și anume Centru de Cultură Urbană.
Turnul poate fi vizitat Luni – Duminică, în intervalul 09:00 – 13:00 și 14:00 – 17:00. Intrarea este gratuită.
Grădina Botanică
Odată ajuns în Cluj-Napoca, trebuie să îți treci pe lista de obiective turistice și acest loc.
Grădină botanică se întinde pe 14 hectare și are aproximativ 10.000 de tipuri diferite de plante. Aici, grădina este împărțită în mai multe compartimente, inclusiv medicinale, fitogeografice, economice, sistematice și ornamentale. Te poti bucura de cele peste 100 de specii de lalele, zambile, petunii, narcise, în funcție de anotimp, precum și de peste 300 de specii de trandafiri.
Grădina Botanică din Cluj-Napoca poate fi vizitată de Luni – Duminică: 09:00 – 19:00. Prețul unui bilet: Adulți: 15 lei(9 lei în zilele în care serele sunt închise), elevi și studenți: 7 lei, pensionari: 5 lei.
Teatrul Național și Opera Română
Nu poți pleca din Cluj fără să vizitezi aceste două atracții. Porțile ambelor atracții, care s-au deschis în 1919, au fost rezultatul renașterii spirituale care a urmat - Unirea Transilvaniei cu România în 1918.
Atât Opera, cât și Teatrul sunt construite în stil baroc-rococo și au o capacitate de 1000 de locuri.Aici s-au jucat unele dintre cele mai importante piese din România.
Alte locuri de vizitat în Cluj-Napoca si imprejurimi: Cazinoul din Parcul Central din Cluj-Napoca, Cluj Arena, Fabrica de Bere Ursus, Biserica Sf. Mihail, Cheile Turzii și Salina Turda, Adrenalin Park, Lacul Tărnița, Castelul Banffy.
Odată ajuns aici, îți recomandăm să verifici pe site-urile oficiale ale orașului pentru evenimentele culturale și artistice care se desfășoară în perioada vizitei tale, pentru că, după cum am menționat, orașul este unul plin de viață și distracții, aici desfășurându-se anual și unul dintre cele mai mari festivaluri din țară, si anume, UNTOLD.
Desigur, nu uita să te oprești prin restaurantele orașului șă deguști preparatele clujene specifice, unul dintre acestea fiind Varza a la Cluj, și cu siguranță vei fi cucerit.
Cazare în Cluj-Napoca - Unde ne cazăm in Cluj Napoca
- The Central Park Residence se află în Cluj-Napoca, județul Cluj, în apropiere de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și de Cluj Arena, și oferă cazare cu acces gratuit la internet WiFi și parcare privată gratuită. Oaspeții cazați în apartament beneficiază de acces la o terasă. Prețul unei nopți de cazare într-un apartament de 60 m² pornește de la 300 ron pentru două persoane și poate fluctua în funcție de perioada rezervării.
- DoubleTree by Hilton Hotel Cluj având o locație centrală, pe o stradă liniștită din Cluj-Napoca, aproape de principalele puncte de atracție istorice, DoubleTree by Hilton Hotel Cluj oferă o zonă de fitness cu o piscină cu vedere panoramică, precum și WiFi gratuit de mare viteză și parcare privată securizată. Prețul unei nopți de cazare aici pentru două persoane pornește de la 550 lei și poate fluctua în funcție de perioada rezervării.
- Ultracentral luxury apartamentul este cochet, o adevarata oaza de culoare, de liniste si de relaxare intr-un oras aglomerat si agitat. Apartamentul include 2 dormitoare. Ultracentral luxury apartment pune la dispoziție cazare cu WiFi gratuit și aer condiționat, în Cluj-Napoca, la 600 de metri de Palatul Banffy și la mai puțin de 1 km de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Prețul unei nopți de cazare în apartamentul de 70 m² pornește de la 280 lei pentru 4 persoane.
- Central Park Escape este situat în Cluj-Napoca, la 400 de metri de Muzeul de Etnografie al Transilvaniei și la 700 de metri de Cluj Arena, Central Park Escape oferă cazare cu WiFi gratuit, aer condiționat și grădină. Apartamentul este foarte frumos decorat, curat si cu toate utilitatile necesare. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane în apartamentul de 50 m² este de 290 lei si poate fluctua în funcție de perioada rezervării.
Comentarii