Da! Sighișoara este cu siguranță un oraș de poveste datorită istoriei pe care o are orașul, străduțelor pavate, clădirilor viu colorate, arhitectura și structura clădirilor, aerul medieval și originalitatea acestuia.
Sighișoara este singurul oraș din România și printre puținele din Europa care este construit pe o cetate, și este o cetate locuită.
Cetatea Medievală a Sighisoarei nu este doar un muzeu în aer liber, ci și casa a locuitorilor, păstrându-și arhitectura originală. Un oraș săsesc, acestia lăsând un adevărat muzeu în natură de care să ne bucurăm. Din anul 1676, sași au renunțat la construire caselor din lemn, si au început să construiască toate clădirile din piatră, fiind o competiție continuă în legătură cu măiestria, arhitectura și frumusețea acestora.
Zona istorică a orașului este protejată cu valoare mondială, fiind înscrisă în patrimoniul UNESCO.Orașul este împărțit în trei părți: cetatea, inelul verde din jurul cetății și orașul de jos. Fiecare parte este împărțită în zone mai mici în funcție de momentul în care a fost fondată și de modul în care este protejată. Fiind un oraș atât de frumos, acesta a ajuns în topul orașelor vizitate din România, fiind tot mai căutată de către turiștii din țară și din străinătate.
Sighișoara este situat în inima Transilvaniei, iar odată ajuns aici, te sfătuiesc să vizitezi și restaurantele care parcă sunt din secolul trecut ca și arhitectură, să faci o plimbare prin oraș și să te bucuri de aerul medieval al acestui minunat oraș.
Ți-am pregătit mai jos o listă cu cele mai importante obiective turistice ale orașului, pentru a te bucura de tot ce are mai frumos.
Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.
Obiective turistice Sighisoara - Ce vizitezi in Sighisoara
Cetatea Sighisoara
Construita între secolele al XIII-lea si al XVII-lea, Cetatea Sighisoara este centrul orașului medieval, și unul dintre cele mai importante repere culturale din Transilvania și din România. Cetatea Sighisoara este una dintre cele mai frumoase din țară, având ziduri înalte de peste 10 metri și este formată din 14 Turnuri de apărare, iar unele dintre ele s-au păstrat până în prezent: Turnul cu Ceas, Turnul Macelarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Macelarilor și Turnul Franghierilor.
Piata Cetatii
Aflata în inima Cetății, Piata Cetatii din Sighisoara este un unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat, înconjurata de clădiri frumoase în culori pastelate. Este un loc liniștit, cu o arhitectura minunată, unde te poți relaxa la o terasă sau să încerci un tur cu TunTuk pe străzile orașului.
Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas este o clădire mare, impunătoare, care primește vizitatorii în piață. Clădirea a fost reconstruită după un incendiu în 1556 și are statuete reprezentând zilele săptămânii.
Fiecare mic turn de pe clădire arată că Sighișoara avea dreptul de a folosi pedeapsa cu moartea în epoca medievală.
Turnul cu Ceas are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. Camera de tortură de la baza turnului a fost odată folosită pentru a întemnița soldații.
De aseamenea, ceasul oferă o priveliște superbă asupra orașului
Programul de vizitare Turnul cu Ceas:
- 15 mai – 15 septembrie: luni – închis, marți-vineri: 09:00 – 17:30, sâmbătă-duminică: 10:00 – 17:30
- 16 septembrie – 14 mai: luni – închis, marti-vineri: 09:00 – 15:30, sâmbătă-duminică: 09:00 – 15:30
Prețul unui bilet: Turnul cu Ceas – 15 lei,
Expozitia de arme medievale – 6 lei,
Camera de tortură – 4 lei. Elevii și studenții beneficiază de 75% reducere.
Turnul Fierarilor
Turnul Fierarilor a fost construit în 1631 în locul vechiului Turn al Bărbierilor si domina latura de nord-est a Cetății Sighișoara. Are forma unui dreptunghi și are trei etaje înălțime.
Fiind situat în spatele Bisericii Mănăstirii Sighișoara, principalul său rol a fost acela de a proteja biserica în caz de asediu. Acesta poate fi vizitat zilnic în intervalul 10-18:00.
Prețul unui bilet pentru adulți este de 12 lei, iar pentru studenți, elevi și pensionari 8 lei.
Turnul Cizmarilor
Turnul Cizmarilor și-a capătat forma de azi în anul 1681 șia fost construit pentru a ajuta la protejarea orașului de atacuri.
Turnul Cizmarilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului, care deși nu poate fi vizitat în interior deoarece găzduiește un post de radio, merită vizitat pentru a-i admira structura și arhitectura, și, de ce nu, pentru o fotografie memorabilă.
Biserica Mănăstirii Sighișoara
Biserica Mănăstirii Sighișoara este o clădire istorică situată în Cetatea Sighișoara. A fost construită în stil gotic între anii 1492-1515 pe locul vechii biserici dominicane din secolul al XIII-lea.
Biserica este acum folosită de o parohie luterană. Clădirea este clasificată ca și monument de istorie cu o arhitectură impresionantă.
Scara acoperită
Scara acoperită sau Scara școlarilor a fost construită în 1642 și inițial a avut 300 de trepte. A fost acoperit pentru a proteja copiii care au folosit această cale către liceul J. Haltrich. În prezent din scară au mai rămas doar 175 de trepte, cauza fiind modificările acesteia din anul 1849. Scara acoperită se este un monument istoric al orașului și se află în capătul sudic al străzii Școlii.
Școala din Deal
Școala Deal este o școală care a fost construită inițial în 1522, iar actuala clădire a fost construită în 1729. Școala din deal din Sighișoara, astăzi liceul „Josef Haltrich”, este una din cele mai vechi școli din Transilvania. Școala din Deal este un momument istoric și printre cele mai importante obiective turistice ale orașului Sighișoara.
Casa cu cerb
Cladirea Casa cu cerb este una dintre cele mai vechi din Piata Cetatii. Cladirea Casa Cu Cerb este situata in centrul Cetatii Sighisoara. Este un monument istoric catalogat.
Pictura murală din exteriorul clădirii reprezintă o căprioară în mărime naturală. Numele se bazează pe această pictură murală.
Casa Cu Cerb este una dintre cele mai vechi clădiri din Cetate și este cea mai interesantă din punct de vedere arhitectural. A fost construit în anii 1300 și a fost renovat de Fundația Messerschmidt în anii 1990. Acum este un hotel.
Casa Vlad Dracul
Fiind situată în strada Tin numărul 1, între Piața Cetății și Turnul cu Ceas, Casa Vlad Dracul este unul dintre cele mai populare atracții ale orașului deoarece se spune că aici s-a născut Vlad Țepeș.
Casa Vlad Dracul este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș. Probabil a fost casa lui Vlad Dracul și locul de naștere al fiului său, Vlad Țepeș. Acum, casa găzduiește un restaurant cu tematică medievală.
În spatele lui, Muzeul Armelor Medievale are o colecție de archebuze, arbalete și săbii din epoca medievală.
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif
Catedrala Sfântul Iosif este o biserică veche renumită din orașul medieval. Este construită într-un stil eclectic, predominând caracteristicile arhitecturii neogotice și neoromanice.
Biserica are o navă cu o lungime de 30 de metri, o absidă semicirculară, un transept și o clopotniță foarte înaltă. Catedrala Sfântul Iosif este o clădire religioasă cunoscută pe pământ românesc.
Este un monument istoric, cultural și de arhitectură care a fost înregistrat în patrimoniul național și european. Catedrala este, de asemenea, o atracție turistică populară, oamenii care vin să o vadă atât pentru semnificația sa istorică, cât și pentru arta sa.
Locuri de vizitat în împrejurimea orașului Sighișoara: Domeniul Dracula Daneș, Biserica evanghelică fortificată din Mălâncrav, Biserica fortificată Biertan, Cetatea Saschiz, Valachid
Cazare în Sighișoara- Unde ne cazăm în Sighișoara
- Fronius Boutique Residence oferă unități de cazare într-o clădire renovată, cu o atmosferă aparte, chiar în cetatea medievală din Sighișoara. Proprietatea pune la dispoziție camere pline de personalitate, amenajate cu mobilier de epocă din lemn şi o terasă în aer liber. Cazarea oferă și parcare însă trebuie să anunțați la recepție că aveți nevoie. O noapte de cazare într-o cameră dublă de două persoane pornește de la 300 lei cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Panorama Studio Sighisoara este o locație centrală care oferă loc de parcare privat. Apartamentul este foarte spațios, cu un decor aparte, situat în inima orașului, foarte aproape atât de cetate cât și de restaurante. Apartamentul dispune de toate facilitățile necesare pentru un sejur de vis. O noapte de cazare în Studioul de 45 m² pentru două persoane este de 160 lei. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Mercure Sighișoara Binderbubi Hotel & Spa se află la 6 minute de mers pe jos de Piața Cetății Medievale din centrul orașului Sighișoara, și oferă un decor de inspirație tiroleză şi o cramă cu boltă. Oaspeții beneficiază de acces gratuit la internet şi de parcare gratuită. Camerele au design în stilul regiunii Tirol și sunt dotate cu aer condiționat și TV. Oaspeții au la dispoziție un seif. Hotelul găzduiește Restaurantul Lorelei, care servește mâncăruri românești şi internaționale, precum şi crama La Pastorella, unde se organizează programe de divertisment cu muzică live. O noapte de cazare într-o cameră dublă de două persoane pornește de la 220 lei. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Casa Savri este amplasată într-o clădire de importanță istorică ce îmbină facilitățile moderne și arhitectura și decorul saxon tradițional din Transilvania. Proprietatea se află chiar lângă cetatea medievală locuită din Sighișoara. Camerele și suitele de la Casa Savri au tavan boltit, iar unele dintre ele au și tavan înclinat. Senzația de călătorie înapoi în timp este întărită și de zidurile din cărămidă și de podeaua și mobilierul din lemn masiv. Fiecare cameră are și baie privată cu o cabină de duș sau o cadă. Oaspeții pot închiria biciclete pentru a explora peisajul frumos din Transilvania. O noapte de cazare într-o cameră dublă de două persoane pornește de la 440 lei cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
Comentarii