Oltenia este cu siguranță o regiune cu care România se mândrește, deoarece, la fel ca celelalte regiuni ale țării, aceasta are o încărcătură istorică și arhitecturală imensă, strămoșii noștri lăsându-ne o bogăție și o moștenire de care să ne bucurăm și să o descoperim. 

Regiunea Oltenia este delimitată la nord de Carpații Meridionali, la est de râul Olt, iar la sud și vest de Dunăre.

Diversitatea reliefului este este atât de mare încât indiferent de preferințele și pasiunile tale, cu siguranță experiențele din această regiune vor fi pe placul tău. Este o regiune plină de culoare, tradiție, povești, culturi contopite, gastronomie bogată și locuri care așteaptă să fie descoperite. 

Unde ne cazăm în Oltenia

  •  Pensiunea Antique este situată în centrul orașului Târgu Jiu, chiar lângă Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși și oferă toate facilitățile necesare pentru un sejur de vis. Preturile pe o camera dubla este de aprox. 250 ron / noapte, in functie de perioada calatoriei.
  • Bahna Rustic oferind o grădină, un lounge comun și o terasă, Bahna Rustic oferă cazare în Drobeta-Turnu Severin, cu WiFi gratuit și vedere la oraș. Dispunând de parcare privată gratuită, casa de vacanță se află într-o zonă în care oaspeții pot practica activități precum drumeții și pescuit. Casa de vacanță oferă un grătar. La Bahna Rustic există un serviciu de închiriere de mașini și o serie de facilități pentru sporturi nautice. Prețul unei nopți de cazare în casa cu două dormitoare, perfectă pentru 5 persoane este de 500 ron. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese. 
  • Hotelul Arlington are o terasă la soare cu vedere la oraș și oferă cazare în Craiova, la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centrul oraşului. Oaspeții pot savura o băutură la bar. Toate camerele acestui hotel au aer condiţionat, TV cu ecran plat şi balcon. De asemenea, camerele includ minibar și o cutie de valori. Fiecare cameră are baie privată. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane într-o cameră dublă cu balcon este de aprox. 280 ron, in functie de camera si perioada aleasă. 

Cum deja te-am obișnuit, pentru a avea o vacanță memorabilă, ți-am pregătit o listă cu obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi odată ajuns în regiunea Oltenia.

Locuri de vizitat in Oltenia

Târgu-Jiu

Când te hotărăști să vizitezi regiunea Oltenia, orașul trebuie să fie printre primele locuri de pe lista ta. Târgu-Jiu își are numele de la râul Jiu care străbate orașul și este oraș de reședință pentru județul Gorj. Este de asemenea unul dintre principalele orașe ale regiunii Oltenia.  Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, sunt doar câteva dintre personalitățile care au debutat din acest oraș, clasând orașul în topul celor mai importante orașe din punct de vedere cultural și istoric. De asemenea, orașul este perfect pentru o plimbare, acesta fiind și un important centru artistic și cultural al zonei. 

Coloana Infinitului

Coloana Infinitului este o sculptură emblematică a sculptorului român Constantin Brâncusi.  Aceasta face parte dintr-o trilogie de sculpturi numită Ansamblul Monumental din Târgu Jiu situată pe Calea Eroilor nr 94. 

Coloana Infinită are 29,35 metri înălțime și este formată din 16 module octaedrice. Fiecare modul are jumătate din dimensiunea celui următor și au fost numite „mărgele” de către sculptor. Sculptura este o reprezentare a uneia dintre coloanele dintr-un rug funerar specific României.

Coloana a fost dedicată soldaților români care au murit în Primul Război Mondial în luptele de pe malul râului Jiu. De asemenea, aceasta este un obiectiv turistic reprezentativ al orașului, o moștenire lăsată pentru a ne putea bucura de ea. 

Poarta sărutului

Un alt obiectiv reprezentativ al orașului este Poarta Sărutului, pe care nu trebuie să o ratezi odată ajuns aici. Aceasta face parte ca și Coloana Infinitului din tripticul Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, realizată de Constantin Brâncuși și este o amintire a dragostei dintre doi oameni.Poarta sărutului este o arcada de piatră din parcul orașului, care este sculptată din piatră poroasă și provine din carierele din apropiere. Arcada este formată din coloane groase, paralelipipedice, care susțin o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât coloanele. Poarta are 6,45 m latime, 5,13 m inaltime si 1,69 m grosime.

Masa tăcerii

Dacă vrei să vezi unde sunt reprezentate modul în care oamenii nu pot vorbi întotdeauna între ei și cum asta poate fi o problemă, Masa tăcerii a fost menită pentru a ilustra acest lucru. 

Masa tăcerii, alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutărilor, este una dintre cele trei piese de sculptură din Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu ale sculptorului român Constantin Brâncuși.

Masa tăcerii este o sculptură în piatră care reprezintă masa dinaintea bătăliei la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, reprezentat de dispunerea circulară a celor 12 scaune de clepsidră, care o măsoară. Totul se desfășoară în tăcere.

Pe fețele fiecărei coloane se află simbolul sărutului, două jumătăți de cerc. Aceasta este caracteristică operei lui Brâncuși.

Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu

Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu este un muzeu din orașul Târgu-Jiu aflat pe B-dul Ecaterina Teodoroiu nr. 270 și este o importantă atracție turistică a orașului.

Drobeta Turnu Severin

Deși este un oraș mai puțin cunoscut al țării, orașul merită vizitat deoarece este un centru istoric cu o istorie impresionantă. Drobeta Turnu Severin este un loc unde poti gasi unele dintre cele mai importante repere istorice din Romania. Printre acestea se numără Palatul Culturii Theodor Costescu, Cetatea Medievală a Severinului și Castelul de Apă.

Craiova

„Inima Olteniei„ cum mai este supranumit, orașul Craiova îți va oferi cu siguranță o experiență minunată datorită obiectivelor turistice ale orașului, a vibe-ului, a gastronomiei și a oamenilor. Ce poți vizita în Craiova: Casa Băniei, Muzeul de artă, Castrul roman Pelendava, Parcul Romanescu, Grădina botanică Al. Buia. 

Cetatea Severinului

Cetatea Severinului se numără printre principalele obiective turistice ale regiunii Oltenia, și una dintre fortificațiile importante din România. Cetatea Severinului a fost foarte importantă în Evul Mediu deoarece era un punct de trecere între Europa de Est și cea de Vest. Programul de vizitare al cetății este: Marți-Duminică în intervalul 09-17:00. Prețul unui bilet pentru adulți este de 10 lei iar pentru copii 5 lei.

Mănăstirea Tismana

Situată 36 km de orașul Târgu-Jiu, Mănăstirea Tismana este cea mai veche mănăstire din Țara Românească (Oltenia), și se află pe teritoriul orașului Tismana din județul Gorj. Mănăstirea Tismana se află pe un vârf înalt, stâncos, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim. Această mănăstire este înconjurată de vârfuri împădurite și stâncoase, și se află lângă gura de vărsare a râului Tismana. În apropierea mănăstirii se află și o cascadă frumoasă, cu o cădere de aproximativ 40 de metri în râu.

Defileul Jiului

Defileul Jiului este locul unde te conectezi cu natura, și care emană o atmosferă feerică.  Defileul Jiului este o vale frumoasă și sălbatică care desparte lanțurile muntoase Parâng și Vâlcan. Face parte dintr-un parc național cu multă zonă împădurită, pe care îl poți traversa cu mașina sau trenul între orașele Bumbești-Jiu (județul Gorj) și Livezeni (județul Hunedoara). O excursie prin defileu, cu râul Jiu curgând lângă tine, îți va arăta peisaje naturale uimitoare, cu creste înalte, mănăstiri atent îngrijite și forturi romane. Traseul șerpuiește îndelung peste poduri și tuneluri, combinând entuziasmul numeroaselor serpentine cu frumusețea locurilor.

Castrul roman Arutela

Un alt obiectiv turistic care nu trebuie să lipsească din topul obiectivelor turistice de vizitat în Oltenia este Castul roman Arutela, care cu siguranță îți va oferi o experientă turistică deosebită.  Construită în epoca romană, în anii 137-138 d.Hr., Castrul roman Arutela este un monument istoric care se află în localităţile Păuşa şi Căciulata, în apropierea oraşului Călimăneşti.  Castrul Arutela a fost construit pe vremea împăratului Hadrian (138-138 d.Hr.) de un detașament de arcași sirieni (Suri Sagittari). Acolo au fost găsite monede din această perioadă, iar la Arutela exista și o așezare dacică în această perioadă. Castelul a continuat să fie folosit de Imperiul Roman până în jurul anilor 220-223 d.Hr.

Lacul Vidra

Iar dacă ești în căutarea unei plimbări prin natură, cu un peisaj misterios, sălbatic și înconjurat de o priveliște de poveste, atunci trebuie să faci o călătorie pe Valea Lotrului, crede-mă, nu vei regreta. Vedeta de aici este Lacul Vidra, care deși nu este atât de cunoscut, cu siguranță îți va depăși asteptările. Lacul Vidra are 9 km lungime și este înconjurat de păduri de molid. Este situat lângă râul Lotru și lângă stațiunea Vidra. Râul Lotru și alte 81 de râuri și pâraie se varsă în lac. Lacul este un rezervor artificial și alimentează cu apă Hidrocentrala Ciunget.

Podul Natural de la Ponoarele

Numit și podul lui Dumnezeu, Podul Natural de la Ponoarele este unic pentru că este singurul pod natural din România. Este, de asemenea, unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume și al doilea ca mărime din Europa. Podul lui Dumnezeu este o arcadă naturală de aproximativ 14 metri înălțime, 25 metri lungime și 8 metri lățime, fiind și unicul pasaj rutier natural funțional din România. 

Staţiuni balneoclimaterice: Căciulata, Călimăneşti, Olăneşti, Govora

Regiunea Oltenia se mândrește și cu aceste destinații excelente perfecte pentru relaxare și tratamente. Este locul perfect unde poți combina cele două lucruri, bucurându-te și în același timp asimilând frumusețile Olteniei.