Orașul Deva este orașul reședință pentru județul Hunedoara și este unul dintre cele mai vechi orașe din România. Deși nu este un oraș atât de mare ca și restul orașelor din Transilvania, Deva cucerește prin bijuteriile naturale și arhitecturale pe care le vei descoperi aici, acesta fiind de asemenea un important centru cultural, economic și universitar al țării.
Unde ne cazăm în Deva
- Conacul Archia se află într-o zonă rurală liniștită, la 5 km de Deva și oferă camere cu aer condiționat și acces gratuit la internet WiFi. Printre numeroasele activități de agremente disponibile se numără echitație și drumeții. Conacul Archia oferă și diverse masaje, la cerere și cu confirmarea prealabilă a proprietății. Oaspeții pot savura o serie de mâncăruri tradiționale românești, maghiare și internaționale la restaurant. Prețul unei nopți de cazare aici pornește de la 800 ron pentru două persoane. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
- Pensiunea Heaven se află în Deva, la 21 km de Castelul Corvinilor, și oferă cazare cu bar, parcare privată gratuită, lounge comun și grădină. Această proprietate pune la dispoziție camere de familie și o terasă. Oaspeții beneficiază de servicii de închirieri auto și de transfer de la/la aeroport. Prețul unei nopți de cazare aici pornește de la 600 ron pentru două persoane cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
- The View se află în partea cetrală a orașului ți oferă vedere spre cetate. Designul interior, facilitatile, confortul, și liniștea vor face din sejurul dumneavoastră unul de vis. Este un apartament curat, spatios, 2 paturi mari confortabile cu lenjerii albe imaculate, priveliștea de la balcon minunata, bucătărie utilata cu toate cele necesare. Prețul unei nopți de cazare în apartamentul de 70 m² pentru două persoane pornește de la 400 ron pe noapte. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
- Villa Venus beneficiază de o amplasare centrală în Deva, la 1 km sud de Cetatea Devei și de gară. Oaspeții proprietății au la dispoziție WiFi gratuit şi parcare gratuită. Oferă o terasă la soare și o cadă cu hidromasaj în aer liber. Oaspeţii pot lua micul dejun în fiecare dimineaţă până la ora 10:30. În apropiere se găsesc numeroase baruri şi restaurante. Prețul unei nopți de cazare aici pornește de la 450 ron pentru două persoane cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
Indiferent care este motivul pentru care ai hotărât să vizitezi acest minunat oraș trebuie să știi că acesta ascunde unele dintre cele mai diverse obiective și atracții turistice. Posibilitățile diverse ale orașului îl fac atractiv, fie că dorești să descoperi orașul pentru artă, cultură, religie, istorie, relaxare, aventură sau divertisment, cu siguranță nu vei pleca dezamăgit de aici. Tocmai pentru a ne asigura că petreci un sejur minunat aici, în cele ce urmează ți-am pregătit o listă cu cele mai importante obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi din acest oraș.
Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.
Ce vizitezi in Deva
Cetatea Deva
Cu siguranță cel mai important obiectiv turistic al orașului, Cetatea Deva este un simbol al orașului, și este un monument istoric cu arhitectură laică. Este situată la o altitudine de 378 metri.
Cetatea este situată pe Dealul Cetății, care este un mic con vulcanic. Este ușor de văzut din majoritatea părților orașului, acesta fiind construit în jurul Cetății, și poți afla multe despre istoria orașului în timp ce îl vizitezi. Câteva ore sunt suficiente pentru a vizita cetatea, dar experiența va rămâne cu tine multă vreme.
Cetatea a fost construită în anii 1300 pe locul unei vechi fortificații daco-romane. A fost una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. De-a lungul timpului, a trecut prin mâinile multor oameni diferiți, inclusiv prinți, conți și voievozi.
Istoria sa a fost plină de suișuri și coborâșuri, servind drept apărare împotriva invaziilor tătarilor, a fost o reședință nobiliară, o închisoare și o garnizoană austriacă. În cele din urmă aceasta a suferit foarte multe transformări, dar zidurile acesteia au rămas neschimbate, acestea fiind construite în secolele XV-XVII.
Cetatea Deva este una dintre cele mai frumoase și importante cetăți medievale din Transilvania. Pentru a ajunge la aceasta poți alege să faci o plimbare pe Dealul Cetății, însă te sfătuim să ai pregătită o pereche de încălțăminte adecvată, drumul până la cetate fiind de aproximativ o oră, sau, dacă nu te pasionează drumețiile și îti dorești doar să te bucuri de priveliște poți alege să urci cu telecabina. Prețul unui bilet dus-întors cu telecabina este de 20 ron pntru adulți, iar pentru elevi, studenți și pensionari prețul este de 10 ron.
Pentru a vizita cetatea mai există și varianta de a merge cu mașina, accesul fiind permis până în parcarea de lângă cetate, iar apoi traseul pe trepte trebuie continuat la pas. Odată ajuns aici cu siguranță vei rămâne impresionat de priveliștea oferită.
Program de vizitare
1 mai – 30 septembrie: zilnic în intervalul 09:00 – 21:00 (ultima urcare 20:15) (ultima coborâre 20:45) 1 octombrie – 30 aprilie: Luni zilnic în intervalul 08:00 – 20:00 (ultima urcare 19:15) (ultima coborâre 19:45)
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva se află în clădirea Magna Curia sau Castelul Bethlen, din județul Deva. Această clădire, care adăpostește mii de obiecte unice, este cea mai veche clădire monument istoric din Deva, cu o vechime de peste 500 de ani.
Muzeul a fost înființat pentru prima dată în 1882 și a fost supus unui proces de restaurare în 1998. Construit în stil baroc, și datorită arhitecturii impresionante, edificiul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categoria A, ceea ce înseamnă că este un monument istoric de valoare națională.
Muzeul găzduiește colecții de arheologie din perioadele: preistorică, dacică, romană, pre-medievală și medievală timpurie, colecții de artă decorativă, colecții numismatice de etnografie, precum și icoane pe sticlă costume populare, unelte, colecții de științe naturale, ceramică de Botiza, colecții de științe naturale și o bibliotecă cu aproximativ 40.000 de volume.
Program de vizitare
Muzeul poate fi vizitat de marți până sâmbătă. Luni este închis. Program de vară: 10-18:00, Program de iarnă: 09-17:00. Prețul unui bilet pentru adulți este de 22 ron, iar pentru elevi, studenți și pensionari prețul biletului este de 4,4 ron.
Parcul Cetății
Parcul Municipal „Cetatea” Deva este situat la poalele Dealului Cetății. Pe vremuri a fost o grădină a Palatului Magna Curia, dar acum este una dintre principalele atracții ale parcului pe timpul verii pentru că are multă umbră și un loc de joacă pentru copii. Dr. Petru Groza, medic la începutul secolului al XX-lea, a plantat aici multe feluri de copaci dintr-un parc din Simeria. Unii dintre copacii din parc au supraviețuit și pot fi admirați.
Este locul perfect pentru relaxare, aici există și o bibliotecă de unde oamenii pot împrumuta o carte pentru a se bucura de o lectură în mijlocul naturii. La intrarea în parc veghează statuia impunătoare a lui Decebal.
Zona pietonală a străzii 1 Decembrie 1918
Odată ajuns în Deva trebuie să ajungi și pe cea mai animată stradă a orașului. Aici atmosfera este una festivă, și locul perfect unde te poți bucura de o băutură la una dintre terasele special amenajate.
Strada se întinde din fața Parcului Cetății către Casa de Cultură, până la statuia Împăratului roman Traian. Zona reprezintă și centrul istoric al orașului.
De asemenea, unele dintre cele mai importante clădiri din Deva se află aici: Colegiul Național Decebal, Prefectura, Teatrul de Estradă și Primăria.
Statuia ecvestră a lui Decebal
Situată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură „Drăgan Muntean”, Statuia ecvestră a lui Decebal, este una dintre printre cele mai importante obiective turistice ale orașului. A fost realizată de sculptorul Ion Jalea în 1976, și are dimensiuni impresionante.
Teatrul de Estradă
Teatrul de Estradă din Deva a fost construit în 1910 și este o clădire frumoasă în stilul Secesiunii vieneze.
În trecut, a fost folosit și ca loc de cinema, operă și operetă. Este foarte ușor de observat și este cea mai frumoasă clădire de pe strada 1 Decembrie 1918.
Aleea Campioanelor la Gimnastică
In apropierea telecabinei din parcarea cetatii este o alee dedicata gimnastelor romane.
Există 15 busturi din bronz ale acestor gimnaste, fiecare înfățișând unul diferit. Unele dintre aceste gimnaste, precum Nadia Comăneci și Ecaterina Szabo, sunt cunoscute și celebre în întreaga lume. Alte gimnaste precum Daniela Silivaș, Simona Amânar, Gina Gogian, Lavinia Agache, Andreea Răducan, Maria Olaru, Daniela Sofronie, Monica Roșu, and Lavinia Miloșovici, Si antrenoarele lor, Marta și Bela Karoly, Mariana Bitang, și Octavian Belu.
Este interesant de observat că gimnastele s-au antrenat toate la același club sportiv, motiv pentru care această alee le este dedicată.
Iar dacă gălăgia urbană nu te atrage și vrei să explorezi Transilvania pitorească, te sfătuim să vizitezi și cele mai frumoase sate din Transilvania.
Vezi aici cele mai frumoase sate din Transilvania.
Locuri de vizitat în împrejurimea orașului Deva: Castelul Corvinilor, Grădinile Banpotoc, Băile termale romane „Germisara”, Parcul Național Retezat, Peștera Bolii.
Comentarii