Simbol al unificării în timpurile moderne, orașul Alba Iulia se află în inima Transilvaniei, și este unul dintre orașele cu care se mândrește România. Alba Iulia mai este numit și Orașul Unirii deoarece de-a lungul istoriei aici au avut loc mai multe uniri politice și religioase. Orașul vine la pachet cu o impresionantă încărcătură istorică și culturală, mândrindu-se cu o tradiție urbană de peste 2000 de ani.
Alba Iulia este un oraș medieval, iar aici se află cea mai mare Cetate din România, aceasta fiind considerată și inima orașului. Orașul este vizitat anual de sute de mii de turiști din toate zonele tării, dar și de turiștii din străinătate, pentru că se poate afirma convingător faptul că este un oraș care oferă, și oferă multe.
Unde ne cazăm în Alba Iulia
- Hotel Aura Unirii se află la 600 de metri de centrul orașului, și este o unitate de cazare care înclude un restaurant, parcare privată, saună, bar și terasă. O noapte de cazare aici, într-o cameră dublă pentru două persoane costă 300 lei cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
- Elma Guesthouse are vedere la grădină și oferă cazare în Alba Iulia, cu biciclete gratuite, un lounge comun, o grădină și o terasă. La acest B&B se poate lua un mic dejun tip bufet sau continental. O noapte de cazare aici, într-o cameră king pentru două persoane este de 160 lei, iar prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese.
- Apartament confortabil Alba Iulia se află în Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina se află la 500 de metri și are tot ce iti trebuie, perfect pentru un sejur sau pentru calatorii de afaceri. Un apartament mobilat cu gust si cu materiale de calitate. O noapte de cazare în apartamentul de 57 m² costă 180 lei, iar în apartament se pot caza maxim trei persoane.
- Vila Preciosa pune la dispoziţie un restaurant, un bar și WiFi gratuit în toate zonele. Oaspeţii au la dispoziţie parcare publică gratuită.O noapte de cazare aici, într-o cameră dublă pentru două persoane costă 220 lei cu mic dejun inclus. Prețul poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile alese. Fiecare cameră de la Vila Preciosa are aer condiționat, birou şi TV cu ecran plat cu canale prin cablu. Toate au baie dotată cu duș, uscător de păr, halate de baie, papuci și articole de toaletă gratuite
Pentru un sejur reușit în acest minunat oraș, v-am pregătit mai jos o listă cu cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia.
Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.
Ce sa vizitezi in Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina este una dintre cele mai mari și impresionante din România și datează de peste 300 de ani.
Este una dintre cele mai importante atracții turistice din Alba Iulia și este locul unde te poți întoarce în timp și poți vedea rămășițele a trei cetăți din trei epoci diferite, fiecare dintre ele îngloband-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina care este cu siguranta unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Alba Iulia. Este împărțit în mai multe trasee turistice, astfel încât cei interesați pot urma Traseul Trei Fortificații, Traseul Porții, Traseul Națiunii Române, Traseul Sud, Traseul Est sau Traseul Nordului.
Odată ajuns în acest oraș trebuie neapărat să vizitezi Cetatea care are o încărcătură istorică mare, fiind un muzeu în natură, iar o plimbare prin cetate este atât una de culturală cât și una relaxantă. Există și posibilitatea închirierii de biciclete pentru a vizita cetatea si toate traseele. Cetatea Alba Carolina are statut legal de monument istoric iar accesul este liber.
Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan
Inaugurat în anul 1937, monumentul se află în fața Porții a III-a a Cetății, pe un deal artificial care, în trecut, avea rolul de a proteja poarta principală a fortificației de focul direct de artilerie în caz de asediu.
Obeliscul a fost ridicat pentru a marca 150 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, conducătorii Revoltei din 1784.
Monumentul este unul dintre cele mai vizitate și populare atracții turistice ale orașului, care impresioneză prin înalțimea sa de 20 de metri, fiind vizibil de la kilometrii distanță.
Catedrala Încoronării
Catedrala Încoronării este probabil una dintre cele mai încărcate de istorie monumente din Transilvania. Este primul lăcaș de cult important din Transilvania după Unire din 1918.
Lăcașul de cult ortodox a fost construit special pentru încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, la 15 octombrie 1922. Catedrala din Alba Iulia a fost construită în 1921, iar finalizarea a durat aproximativ 9 luni. Pe o parte a catedralei se află portretul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, care au fost încoronați la Alba Iulia în 1922.
Cel mai important eveniment care a avut loc aici a fost încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în octombrie 1922. La încoronare a fost reflectat prestigiul României de la acea vreme, fiind prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, personalități și oficialități politice din întreaga lume.
Programul de vizitare: luni-sâmbătă 06:30-20:00, duminica și în zilele de sărbătoare 07:30-20:00. Accesul este liber.
Muzeul Național al Unirii
Muzeul Național al Unirii este unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, cu o reputație patrimonială și științifică. Are circa 200.000 de obiecte în colecțiile sale, care acoperă o gamă largă de istorie, din timpuri preistorice până în prezent.
Muzeul găzduiește și expoziții despre diferite perioade ale istoriei României, precum și informații despre războaiele țării. Clădirea în care funcționează a fost construită între anii 1851-1853 și este cea mai mare structură de acest gen din Alba Iulia. Este clădirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România, acesta a fost cunoscut sub multiple nume de-a lungul istoriei însă în anul 1968 a cunoscut o amplă reorganizare și a revenit la numele de Muzeul Unirii.
Odată ajuns aici trebuie să vizitezi și Sala Unirii, fiind un important obiectiv turistic al orașului, unul dintre motive fiind faptul că aici se țineau cele mai importante ședințe politice din acea vreme, iar una dintre cele mai importante fiind ședința Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918.
Peretele vestic al sălii este decorat cu plăci de marmură pe care scrie textul Proclamației Regelui Ferdinand către țară, textul Moțiunii de Unire și textul Legii pentru Unirea Transilvaniei cu România. Lângă intrare există un arc de triumf care are o inscripție care amintește de Actul de Unire din 1 decembrie 1918.
Muzeul este deschis de marți până duminică în intervalul 10-17:00
Intrarea este liberă în Sala Unirii, iar pentru clădirea Babilon prețul unui bilet este: adulți 10 lei, studenți și pensionari 5 lei, elevi 2,5 lei. Intrarea este liberă pentru persoanele cu dizabilități, preșcolari și veterani de război.
Biblioteca Batthyaneum
Una dintre cele mai populare atracții din Alba Iulia este Biblioteca Batthyaneum. Această clădire găzduiește o mare colecție de cărți medievale și premoderne, ceea ce o face un muzeu grozav.
Batthyaneum a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea, într-un colț al Cetății.
Una dintre cele mai faimoase lucrări prezente aici este lucrarea lui Codex Aureus, care datează de la începutul secolului al IX-lea și este scris cu cerneală de aur. Biblioteca fost înființată în 31 iulie 1798, iar clădirea bibliotecii este monument istoric.
Catedrala Romano Catolica
Catedrala Arhiepiscopală este una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania și este încă în folosință și astăzi. A fost ridicată în anul 1009 și este cea mai veche clădire din orașul Alba Iulia și de asemeni, din județul Alba.
Catedrala Romano Catolica este valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante și impresionante obiective turistice din Alba Iulia. Turnul catedralei are 56.7 metri înălțime, dominând prespectiva orașului Alba Iulia văzut din depărtare.
Un alt aspect impresionant la Catedrală este orga construită în anul 1877, care are 2209 tuburi și care funcționează și astăzi. Este un monument istoric, o clădire încărcată cu multă istorie, și cu siguranță merită vizitată. Catedrala poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 09-18:00 iar accesul este liber.
Muzeul Principia
Dacă vrei să experimentezi cum a fost să fii soldat român, ar trebui să vizitezi Muzeul Roman Principia.
Acest muzeu este situat în Piața Cetății și a recreat echipamentul pe care îl purtau soldații romani. A fost inaugurat în anul 2015, și contine cateva machete exceptionale, care reconstituie tabere militare romane si scene de lupta din acea epoca.
Muzeul Principia este o clădire modernă care contrastează cu arhitectura mai veche a cetății Alba Iulia. Dar, când te uiți mai atent, poți vedea cum structura sa modernă face artefactele antice mai vizibile, punându-le într-o lumină accentuată.
Programul de vizitare a Muzeul Principia: marți-duminică, 09.00-18.00. Cost bilet: 10 lei pentru un adult, respectiv 5 lei pentru copii și pensionari.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”
Înființat în anul 2001 de un silvicultor pasionat, și anume Nicolae Pătrânjan, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață totală de 21 de hectare și peste 12.000 de specii diferite de arbori.
Aici există un muzeu cu o mare colecție de specii de lemn. Unul dintre exponate este un model din lemn al unei nave din secolele XVIII-XIX, care conține o varietate de diferite tipuri de lemn.
Se află pe Valea Popii, la baza Dealului Mamut, chiar la ieșirea din oraș.
Parcul de Aventură Dynamis
Iar dacă esti pasionat de aventură și distracție îti recomand o vizită la Parcul de Aventură Dynamis.
Acesta se află pe strada Valea Popii, din Alba Iulia și este alcătuit din trasee care sunt compuse din 55 de elemente suspendate în copaci (scări, poduri, căsuţe construite din lemn, panouri de căţărare, tiroliene) oferind diferite activități și sporturi pe care să le încerci: trasee în copaci, tiroliană, alpinism și escaladă. Parcul este deschis zilnic în intervalul 10-18:00 iar prețul unui bilet este de 15 lei/ ora.
Obiective turistice în împrejurimea orașului Alba Iulia: Cetatea Tărănească Câlnic, Râpa Roșie, Peștera Scărișoara, Transalpina, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, Dealul cu Melci.
Comentarii