Plajă, deltă, munți, cetățile și siturile arheologice, trecutul și prezentul gastronomic, viticol și cultura, toate acestea definesc Dobrogea. Regiunea Dobrogea este cea mai „bătrână” regiune a României, iar acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de unică și de frumoasă. Este bogată în resurse naturale și peisaj pitoresc, fiind vizitat de la an la an de tot mai mulți turiști, atât din țară cât și din străinătate. Este o regiune de care cu siguranță te vei îndrăgosti, deoarece este singura regiune din țară cu „un meniu complet”
Regiunea se mândrește cu singura zonă de litoral din România, cu minunata frumusețe sălbatică, obiective turistice și clădiri de patrimoniu cu o arhitectură fascinantă. Dobrogea este o regiune pentru fiecare! Indiferent că iubești soarele sau muntele, natura sau gălăgia urbană, că iubești pescuitul sau esti un aventurier pasionat de escaladat, cățărat, Dobrogea te va surprinde, având din fiecare câte puțin, sau mai mult, toate acestea definind această zonă ca una perfectă pentru un sejur de vis.
Motive să vizitezi zona sunt infinite, dar este de precizat și faptul că aici se află cei mai bătrâni munți din România, singura deltă din țară, și una dintre cele mai minunate și unice gastronomii ale țării. Cu siguranță nu este o regiune pe care să o vizitezi o singură dată, obiectivele turistice fiind atât de multe și de cuceritoare, încât mereu vei dori să revii, și crede-mă, odată ajuns aici, cu siguranță va exista și a doua oară.
Cazare în Dobrogea- Unde ne cazăm în Dobrogea
- Delta Boutique & Carmen Silva Resort se află în Crișan, în Delta Dunării, și oferă un restaurant și o piscină în aer liber, cu zonă pentru copii, precum și un bar la piscină. La proprietate se poate ajunge doar cu barca din Tulcea. La cerere, transferul de la Tulcea la proprietate poate fi asigurat la un cost suplimentar. De asemenea, sunt disponibile și nave fluviale de transport public. Plaja Sulina este la 30 de minute de mers cu barca. La cerere, se pot organiza excursii cu barca în Delta Dunării. Prețul unei nopți de cazare aici într-o cameră pentru două persoane este de 500 ron. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Casa Chilia Resort&Spa este situată în Chilia Veche, la 500 de metri de Ştipoc, Casa Chilia Resort&Spa oferă cazare cu restaurant, parcare privată gratuită, grădină și terasă. Prețul unei nopți de cazare aici într-o cameră pentru două persoane este de 600 ron. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Turquoise by the sea se află în Constanța, la câțiva pași de plaja Reyna și la 1,6 km de 3 Papuci, și oferă cazare cu WiFi gratuit, aer condiționat și o terasă. Acest apartament este situat într-o clădire care a fost construită în anul 2021. Prețul unei nopți de cazare aici pentru 5 persoane în apartamentul de 80 m² este de 400 lei. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
Te sfătuiesc ca atunci când începi să îți planifici vacanța, să îți rezervi cel putin 5 zile pentru a te putea bucura din plin de această zonă. Pentru ați ușura sejurul, ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase și importante locuri pe care trebuie să le vizitezi în Dobrogea.
9 Obiective turistice Dobrogea de neratat
Delta Dunării
Categoric unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea și din România. O vizită în Deltă este un „must do” cel puțin odată în viață deoarece cu siguranță te vei îndrăgosti imediat. Considerată una dintre cele mai frumoase și mari Delte din lume, ocupând locul 3 la nivel European și locul 22 la nivel Mondial, Delta Dunării impresionează prin ecosistemele naturale acvatice și tereste, biodiversitatea uimitoare și decorul fermecat.
Delta este un loc cu adevărat special deoarece este una dintre cele mai conservate delte din Europa și din 1990 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Este un labirint de lacuri și canale care șerpuiesc prin cea mai mare stuf compact din lume. Doar 10% din suprafața acesteia reprezintă zona de uscat.
Aici există aproximativ 1200 de tipuri diferite de plante, 300 de tipuri diferite de păsări, 54 de tipuri diferite de mamifere și peste 100 de tipuri diferite de pești. Te poți bucura de relaxare aici, precum și o mulțime de activități, cum ar fi pescuitul, plimbările cu barca și înotul. Gastronomia din Delta Dunării este de asemenea foarte populară și specială, pentru că aici de obicei preparatele se bazează pe pește.
Litoralul Românesc
Unul dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră este cu siguranță Lioralul. Iar singurul litoral Românesc se află în regiunea Dobrogea. Litoralul românesc are o lungime de 245 de kilometri. Începe din nord, la granița cu Ucraina, și merge spre sud, la granița cu Bulgaria, și delimitează partea de est a Dobrogei de Marea Neagră. Plajele se întind pe o distanță de 82 de kilometri, restul litoralului fiind dominat de Delta Dunării.
Clima, calitatea apei și orientarea către plajă îl fac un loc minunat pentru a petrece o vacanță de vară. Plajele de pe litoralul romanesc sunt acoperite cu nisip fin și sunt foarte largi, ajungând uneori la 150-200 de metri lățime. Cu siguranță este cea mai vizitată zonă a României în special vara, atât de turiști români cât și cei din străinătate.
Iar pentru cei pasionați de aventură există multe locuri pentru a practica sporturi nautice pe litoralul românesc. Unele stațiuni au facilități moderne de agrement, cum ar fi terenuri de tenis, terenuri de fotbal și terenuri de golf. Există, de asemenea, parcuri de distracție și centre de divertisment. Litoralul românesc este compus din 12 stațiuni unde te poți bucura de o vacanță reușită: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adauga 2 Mai si Vama Veche. Câteva zile de relaxare pe una dintre cele 12 stațiuni cu siguranță vor fi timp de calitate petrecut, fiind perfect atât pentru un sejur cu familia, cât și cu prietenii.
Orașul Constanța
Constanța este un oraș atât antic, cât și modern. Acesta își întâmpină oaspeții cu brațele deschise și are mult farmec. Este un oraș cu spirit multicultural, unde culturile orientale și occidentale se întâlnesc și se împletesc pentru a crea o atmosferă plină de viață. Fiind situat la țărmul Mării Negre, este unul dintre cele mai importante orașe, deoarece este un oraș port, este foarte important din punct de vedere economic pentru România, și nu numai. Cu siguranță orașul te va cuceri, prin farmecul aparte, plimbările nocturne pe plajă, și toate activitățile pe care le oferă acest minunat oraș.
Vezi aici cele mai importante obiective turistice din Constanța
Munții Măcinului
Fiind unul dintre cele mai puternice atracții de pe harta Dobrogei, odată ajuns aici, este locul unde te plimbi, și calci pe roci mai vechi decât dinăzaurii.
Munții Măcinului sunt cei mai bătrâni munți din România și au o altitudine maximă de 467 metri. Deși poate la prima vedere nu sună atât de atractivi, cu siguranță te vei îndrăgosti de acești, tocmai datorită unicității acestora.
Odată ajuns în Dobrogea, trebuie să îți treci pe lista de obiective și o vizită prin această creație a naturii unde vei descoperii cele mai vechi roci din țară, o faună unică în România, aici trăiesc 181 de specii diferite de păsări (50% din România) și 1.900 de tipuri diferite de plante. Munții Măcinului resprezintă și casa unor specii rare de păsări care sunt protejate de legistlația internațională.
Sfinxul Dobrogean(închis)
Daca parcurgeai traseul până în vârful Culmei Pricopanului, găseai până nu demult o minune naturală numită Sfinxul Dobrogean. Sfinxul era o piatră care a fost lustruită de vânt și de secole. Arăta ca chipul unui bărbat care este gânditor și are pielea încrețită.
Roca din care era făcut Sfinxul era fisurată și fenomenele meteo l-au dezintegrat efectiv. Era un obiectiv foarte vizitat și popular în Dobrogea însă acum nu mai există :(
Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei este un canion din calcar jurasic. Peisajul său este dominat de roci de calcar, turnuri, coloane sau vârfuri de până la 40 de metri înălțime.
Unele dintre aceste roci sunt de fapt atoli sau recife de corali care au fost aduse la suprafață după retragerea Mării Tezei. Aceste structuri sunt unice în România.
În defileu sunt 14 peșteri, printre care Gura Dobrogei, La Adam și Peștera Liliecilor. În interiorul lor, arheologii au găsit dovezi ale unor oameni din timpurile preistorice care s-au ascuns de pericol.
Deși nu există trasee marcate sau amenajări turistice, dacă ești pasionat de drumeții cu siguranță îți va face placere să faci o plimbare prin stâncile rotunjite.
Lacul Iacobdeal
Lacul Iacobdeal este un lac situat în apropierea Munților Măcinului. Este un loc frumos, cu apă limpede, de culoare verde smarald.
Trebuie să îl vizitezi dacă te afli în apropierea Munților Măcinului. Lacul Iacobdeal este un loc deosebit în România pentru că s-a format fără apă curenta sau scurgeri. Poți ajunge acolo cu mașina sau făcând o plimbare.
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala se află în judetul Tulcea, în satul cu acelasi nume, în comuna Sarichioi. Cetatea oferă o priveliște fermecătoare.
Aceata a fost construită de genovezi în anii 1200 în scopuri militare, defensive și de supraveghere a căilor navigabile.
De la cetate se pot vedea de asemena și Lacurile Razim și Babadag.
Cetatea Histria
Cetatea Histria este situată în localitatea Istria, în județul Constanța. Cetatea este renumită pentru că conține o mulțime de artefacte arheologice din diferite perioade ale istoriei.
Una dintre cele mai interesante părți ale cetății este Complexul Muzeal Histria, care are un muzeu dedicat arheologiei și ruinelor greco-romane.
Cetatea Histria este o arie protejată de interes național.
Comentarii