Bali, insula Zeilor, a fost în topul listei noastre de călătorie de foarte mult timp, iar în perioada Mai-Iunie 2023 am reușit să ajungem acolo și să ne îndeplinim acest vis măreț. Au fost trei săptămâni fabuloase care au devenit un stil de viață și care ne-au arătat că așteptările pe care le aveam deja au fost cu mult depășite.
Am împărțit aceste 3 săptămâni în următoarele zone: Sidemen, Bedugul, Ubud și Uluwatu. În acest articol voi povesti despre itinerariul nostru din Ubud.
În articolul despre itinerariul din Sidemen și Bedugul, pe care îl puteți găsi aici, am povestit cum am ajuns în Bali, ce acte vă trebuie pentru a intra pe teritoriul Indoneziei, varianta de cartelă e-sim pe care noi am folosit-o și multe alte detalii administrative precum și toata aventura noastra de 5 zile din cele două zone. Vă invit să aruncați și un ochi acolo pentru a vă inspira!
Unde am stat în Ubud?
Cele 7 nopți dedicate orașului și zonei Ubud le-am petrecut la o singură cazare și anume Candy Villas by Pranama Villas care se află de fapt în Sayan, la 10 minute de mers cu scuterul de centrul Ubudului. Ne-am îndrăgostit de această cazare imediat cum am pășit în recepție!
Este un complex de mai multe vile private foarte încăpătoare, cu mic dejun inclus, piscină privată și o mică junglă luxuriantă de jur-împrejurul vilei. Noi am stat la vila Mango, și deși stăteam foarte aproape de micuța "străduță" pe unde treceau oamenii cu scuterul sau copiii alergând, nu ne-a deranjat deloc. Este un sentiment atât de plăcut să te trezești direct în piscina privată și să iei micul dejun balinez direct de acolo, din jungla de un verde crud! Recomand cazarea sau încercați să găsiți ceva asemănător, ar fi păcat să nu aveți propria piscină măcar pentru câteva zile.
Noi am închiriat scuterul de la ei și am folosit și serviciul de laundry de 2-3 ori. Prețul per kilogramul de haine este destul de mic, iar hainele vin a doua zi, călcate, aranjate și miros divin, a frangipani, floarea insulei Bali!
Zona unde se află aceste căsuțe este o zonă mixtă între localnici și turiști și alte locuri de cazare, toate înconjurate de o mică orezărie. Noi ne-am plimbat într-o seară pe acolo și am observat o grămadă de copii, de toate vârstele, umplând cerul de zmeie colorate.
Chiar lângă vile, la 2 minute, este un pool bar drăguț amenajat, cu restaurant, piscină, spa și zonă pentru remote work. Am fost de câteva ori acolo pentru cină și pentru masajul balinez, și pentru că veneam din partea Candy Villa, am avut mici reduceri. Mâncarea a fost gustoasă, priveliștea la apus este perfectă, masajul balinez este fix ce trebuie după o zi de umblat pe scuter și oamenii sunt extrem de primitori și calzi.
Un aspect important legat de scuter: în Ubud și pe o rază de 20-30 km, este o aglomerație foarte mare, este plin de alte scutere, de mașini foarte mari care merg cu viteză, iar străzile sunt destul de înguste. Dacă este prima oară când închiriați un scuter sau prima oară când conduceți unul în Bali, poate Ubud nu este cel mai bun start. Noi am închiriat și aici timp de cele 7 zile, însă deja aveam puțină experiență din Sidemen și Bedugul și am mers foarte încet, cu atenție și cu casca mereu pe cap!
Ce am vizitat cât am stat în Ubud?
Ziua 1 - Campuhan Ridge Walk + centrul Ubudului
Campuhan Ridge Walk este un mini traseu de vreo jumătate de oră deasupra zonei de junglă din Ubud cu priveliști către alte spații de cazare mai inedite din oraș. Este o plimbare relaxantă, pe care o puteți face ori dimineața devreme ori seara la apus. Noi am fost în mijlocul zilei și nu a fost o decizie foarte bună din cauza umidității foarte mari.
În centru sunt foarte multe piețe cu produse locale, cea mai cunoscută fiind Ubud Art Market. Să fiți pregătiți să negociați toate prețurile și să aveți puțină răbdare, pentru că localnicii vor trage de voi să le cumpărați marfa. În centru mai găsiți Ubud Palace și Sarawasti Temple, două locuri foarte aglomerate, unde se țin diverse spectacole. Tot centrul este extrem de aglomerat, însă face parte din atmosfera locului.
Ziua 2 - Ubud Monkey Forest
Pădurea maimuțelor din Ubud este foarte diferită de cea vizitată anterior, Sangeh Monkey Forest. Aceasta este mult mai mare, mai întinsă, plină de maimuțe specifice locului. Noi am stat câteva ore admirând natura și maimuțele.
Trebuie să aveți grijă la obiectele personale, să nu le țineți la îndemâna maimuțelor pentru că vi le vor fura, să nu aveți mâncare adusă de afară, să vă uitați cu atenție pe unde călcați pentru că voi sunteți intrușii în pădurea lor, ele stau cu puii lor mici oriunde doresc. Vă îndemn să vă plimbați prin toată pădurea, nu doar în centrul ei, pentru că acolo e plin de turiști, iar pe restul traseelor din pădure, eram noi și alți câțiva curioși. Să aveți foarte multă apă pentru că umiditatea este extrem de mare în pădure!
Ziua 3 - Penglipuran village + Goa Raja Waterfall
La aproximativ o oră de mers cu scuterul, printr-un trafic infernal, (să vă luați măști pentru gură și nas pentru că noxele sunt foarte puternice) am ajuns în satul Penglipuran. Este unul din satele autentice ale insulei Bali, care și-a conservat foarte bine tradiția. Nu este un sat foarte mare, mai mult o stradă principală unde oamenii își vând produsele locale la poarta caselor. Scuterul se va lăsa în afara satului și veți plăti o taxă de vizitare. În afara satului, este și o micuță pădure de bambus care nu este foarte cunoscută.
La 20 de minute de sat, am ajuns la cascada Goa Raja, un hidden gem al insulei. După un traseu tipic prin junglă de vreo 15 minute, pe lângă cascada foarte înaltă, este și o piscină naturală în care puteți să vă răcoriți.
Ziua 4 - Tegalalang Rice Terrace + Pura Tirta Empul
Am așteptat ziua asta cu sufletul la gură pentru că unul din multele motive pentru care mi-am dorit să ajung în Bali a fost să văd orezăriile Tegalalang. Și nu m-au dezămăgit deloc, din contră; știu sigur că data viitoare când vom ajunge în Bali le vom vizita din nou.
Sunt atât de diferite de cele din Sidemen și de la Jatiluwih...Noi le-am prins de un verde crud, absolut perfect!
Pentru a intra în orezării, trebuie să plătiți o taxă de intrare la unul din multele restaurante de pe drum. Bineînțeles că toate au și acel leagăn imens și rochițele colorate. Eu nu am dorit să mă dau, așa că după ce ne-am plimbat atât cât ne-a permis taxa pe partea acea de orezării, (pentru că fiecare restaurant are partea lui și taxa lui) am găsit câteva mici poduri ce duceau pe partea opusă, mai interesantă. Taxa este mult mai mică decât ce veți da la restaurante, iar această taxă îi ajută pe localnici să păstreze locul impecabil, așa că vă recomand să treceți micile poduri.
Pentru că nu mulți turiști sunt dornici să treacă dincolo, traseul este liber și vă puteți bucura în voie de toate locurile de poze care sunt gratis, de mici leagăne, gratis și acestea, de o nucă de cocos cu priveliștea perfectă.
Într-adevăr sunt foarte mulți localnici ori cu mici afaceri care vă roagă frumos să cumpărați ceva de la ei ori unii bătrâni care așteaptă o mică atenție în schimbul unei poze cu ei. Să nu vă supărați pe ei, viața bătrânilor este foarte grea în Bali, ei muncesc până la finalul vieții.
La finalul zilei, pentru că noi am stat câteva ore bune în orezării, am ajuns la templul Tirta Empul, cunoscut pentru apa vindecătoare. Atât turiștii cât și localnicii se scaldă în această apă pentru a fi purificați.
Ziua 5 - Goa Gajah Temple + Kanto Lampo Waterfall
Pentru că se anunța ploaie după-amiază, am hotărât ca în ziua 5 să vizităm doua locuri aproape de Ubud, unul mai necunoscut și unul foarte cunoscut.
Templul Goa Gajah este de fapt o peșteră sub forma unui elefant care în secolul al IX-lea a servit drept sanctuar. Este un loc foarte îngrijit, frumos, nu foarte plin de turiști, cu niște doamne tare drăguțe la intrare, gata pentru conversație cu străinii. Nu este un must see, însă este de pus pe listă în cazul în care aveți câteva ore libere și nu știți ce să faceți cu ele.
La 20 de minute de templu este cascada Kanto Lampo, o cascadă extrem de cunoscută pe toate rețelele de social media. Și s-a văzut acest lucru. Taxa de intrare este cea mai mare dintre toate cascadele vizitate, se stă la o coadă imensă dacă doriți poze în fața cascadei, iar apa este mai murdară decât în alte locuri. Cascada este impresionantă, însă nouă ne-au plăcut altele mai mult decât aceasta.
Ziua 6 - Sunrise Vulcano Batur Hiking
În ultima zi am avut poate cea mai tare experiență din Bali: un traseu de noapte până la la craterul vulcanului activ Batur pentru a avea răsăritul. Excursia am luat-o de pe GetYourGuide, dar o puteți lua din foarte multe locuri din Ubud, de la fața locului.
Excursia include pick up de la hotel, ghidul de pe traseu, mic dejun la răsărit, vizitarea unei cascade și a unei plantații de cafea Luwak și drop off la hotel în jurul orei 2 după amiaza. Am uitat să menționez: plecarea se face la 2 dimineața de la hotel!
Drumul durează cam 2 ore până unde începe traseul. De acolo, grupuri mici de 4-6 persoane sunt distribuite unui ghid și începe traseul de 2 ore până în vârf. Ghizii o să vă dea și lanterne frontale și bețe de bambus pentru a urca mai ușor. Nu este un traseu deloc greu, însă faptul că este mai mult pe nisip și cu umiditatea de la 4 dimineața, îl fac să fie de intensitate medie. Cu toate acestea, sus, la 1717 metri, este friguț, așa că e bine să aveți o bluză în plus.
Nici nu am cuvinte pentru a exprima cât de frumos a fost să vedem răsăritul de pe craterul unui vulcan activ: cum s-a colorat cerul, cum am avut norocul de a vedea soarele răsărind perfect, cum se vedea vulcanul Agung și diferitele insulițe...a fost o experiență unică!
Înainte de a ajunge înapoi la vila, noi am ajuns la cascada Tibumana și la plantația de cafea Segara Windhu, unde ne-au prezentat cum se prepară cafeaua Luwak și am încercat diverse alte cafele și ceaiuri.
Ziua 7 - Zi de relaxare
Ultima zi am dedicat-o relaxării la piscina privată, am făcut un masaj balinez, ne-am plimbat cu scuterul prin zone de localnici și ne-am bucurat de jungla din curtea vilei. Încă ne lipsește acea imagine!
Restaurante recomandate
De reținut atunci când doriți să mâncați mâncarea locală: să verificați întotdeauna nota warung-ului pe Google și numărul de recenzii, să nu mergeți chiar în locurile cele mai insalubre, să aveți pastile la voi dacă vă știți cu un stomac mai sensibil și să rețineți că mâncarea lor este picantă, dar cu gust. Noi nu am avut nimic în cele trei săptămâni petrecute acolo, dar, deși am mâncat numai în warung-uri, le-am ales pe cele mai bine cotate ca să nu ne stricăm vacanța.
O listă de restaurante încercate de noi și pe care le recomandăm: Kedai Bubuh, Good Day Resto & Pool Bar, Sweet Orange Warung și Yellow Flower Café. Un restaurant unde mi-aș fi dorit să ajungem, dar nu am mai reușit este Taman Dedari.
Ne-a plăcut foarte mult săptămâna petrecută în Ubud și, deși aglomerația nu a fost pe gustul nostru, este totuși printre cele mai cunoscute locuri din Bali și are un farmec aparte. Pentru mai multe poze din Bali mă puteți găsi și pe instagram.
Comentarii