ghid

Un nou concept pe piata muncii – nomad digital. Ce este?

Pandemia de COVID-19 a adus nu numai un nou stil de viata, plin de restrictii si reguli, dar si concepte noi in ceea ce priveste piata muncii. Cu siguranta ati auzit de nenumarate ori in reportajele si stirile legate de locurile de munca notiuni precum ”telemunca”, ”munca de la distanta” si mai nou ”nomad digital”.

Ce inseamna nomad digital?

Notiunea de “nomad digital” defineste o persoană care muncește de la distanță, dar care, in acelasi timp, schimba si locatia unde se afla. Vorbim, asadar, de o persoana care apreciază si imbratiseaza schimbarea dar isi pastreaza totodata concentrarea și performanța la locul de muncă.

Nomazii digitali sunt muncitori la distanta, care de obicei calatoresc in diferite locatii. Ei lucreaza adesea din cafenele, mall-uri sau biblioteci publice. Acest lucru este posibil datorita unor dispozitive cu capacitati de internet wireless, cum ar fi telefoanele inteligente si hotspot-urile mobile care le permit sa-si faca munca de oriunde doresc.

In România tot mai multi angajati au fost atrasi de ideea de a munci de la distant ape perioada pandemiei si multi si-au exprimat preferinta pentru aceasta optiune si dupa relaxarea restrictiilor.

Cum alegi de unde sa lucrezi ca “nomad digital” ?

Pentru nomadul digital munca de la distanta inseamna ca poti avea biroul oriunde doresti : acasa, intr-o cafenea, pe o insula pustie, intr-o cabana din Austria, in casa de la tara, etc. Optiunile pot fi nelimitate. Dar cum alegi varianta cea mai potrivita pentru tine ?

Totul incepe de la tine si de la raspunsurile la urmatoarele intrebari:  ce fel de persoana esti, cum functionezi, ce iti afecteaza sau iti sporeste performanta la locul de munca, ce te motiveaza sau demotiveaza, de unde iti iei energia, cum iei deciziile, cum relationezi cu lumea exterioara.

O persoana care isi ia energia de la altii va alege o locatie aproape de familie sau prieteni. Daca treci informatia prin filtrul senzorial e posibil sa te inspire o locatie placuta ochiului. O persoana rationala va opta pentru o locatie cu o conexiune buna la internet, aflata poate cat mai aproape de locul de munca.

Oricare va fi alegerea ta, nu scapa din vedere un aspect important : vei locui in noua locatie aleasa o perioad destul de lunga si ai totusi un buget limitat. In plus de asta, ai nevoie de un spatiu in care sa fii in siguranta, sa te desfasori in voie si sa te poti relaxa la sfarsitul zilei. Un loc in care sa te simti ca acasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta Mallorca – Ghid de calatorie!

Vacanta in Mallorca Vacanta in Mallorca poate fi descrisa printr-un singur cuvant: paradis. Golfurile turcoaz, plajele cu nisip alb si vremea buna in cea mai

AllEscort