Atunci cand va ganditi la o vacanta completa, gandul va fuge la Tenerife, aceasta destinatie uimitoare, perfecta atat pentru a va relaxa cat si pentru a fi activi sau pentru a descoperi si explora o multitudine de locuri impresionante. Insula a carui limbaj matern este dansul, va va invita sa reaprindeti pasiunea si flacara romantismului prin kizomba, salsa, flamenco, passo-doble, cha-cha, bachata si alte stiluri de dans datorita carora Spania este cunoscuta ca fiind o tara pasionala. In acest ghid de calatorie vei gasi toate detaliile de care ai nevoie: transport, cazare, restaurante & mancare, cele mai frumoase plaje si obiective turistice.

Transport

Tenerife este o destinatie indragita de catre romani, de aceea Wizz Air si alte companii low-cost asigura zboruri directe din Romania catre insula. Daca te consideri „un vanator” in ceea ce priveste zborurile, poti gasi bilete dus-intors catre Tenerife de la 70 euro. 

In Tenerife exista 2 aeroporturi: Aeroportul Tenerife Nord si Aeroportul Tenerife Sud. In general, companiile aeriene din Romania zboara spre Aeroportul Tenerife Sud. Din ambele aeroporturi poti ajunge in majoritatea oraselor de pe insula cu autobuzul sau taxiul. 

Exista 4 rute de autobuz pentru fiecare din cele 2 aeroporturi care conecteaza zona de sud cu cea de nord si invers. Biletele costa intre 2-14 euro/persoana, in functie de destinatia ta. Pretul taxiurilor porneste de la 0,55 euro/km si poate creste in functie de numarul de pasageri, bagaje si ora. Gasesti mai multe detalii pe website-ul oficial al Aeroportului Tenerife Sud sau al Aeroportului Tenerife Nord.

Cum circuli prin Tenerife

Linia de autobuze a transportului public din Tenerife (TITSA) este foarte bine organizata si poti ajunge in majoritatea oraselor insulei cu usurinta. Autobuzele sunt moderne si ajung la timp aproape intotdeauna. Acestea circula in general intre 6-23:00, dar sunt si cateva autobuze de noapte in orasele principale. Biletele variaza intre 1-4 euro/calatorie in orase, iar intre orase pot ajunge la 20 de euro. Poti gasi detalii si pe website-ul oficial al liniei de transport in comun TITSA.

In functie de zonele pe care vrei sa le vizitezi, ia in calcul inchirierea unei masini care iti ofera mai multa libertate de miscare si posibilitatea de a ajunge oriunde. Preturile incep de la 15 euro pe zi pentru o masina de 4 locuri, in timp ce pretul pe zi al unei masini de familie cu minim 5 locuri porneste de la 18 euro. Poti compara preturile firmelor de inchiriere si sa gasesti detalii pe https://www.rentalcars.com/ro/airport/es/tfs/ . In zonele populare din Tenerife poti gasi cu usurinta parcari gratuite, acestea fiind marcate cu linii albe.

Cazare

In ceea ce priveste cazarea, variantele sunt nenumarate. Noi iti recomandam sa alegi cazari cu piscina deoarece valurile pot fi foarte ridicate in anumite zile, iar accesul in apa poate fi interzis. In functie de preferinte, recomandam urmatoarele zone:

  1. Costa de Adeje si Playa del Duque (sud-vest) pentru cei ce prefera luxul: Hotelul Vincci Seleccion - 5 stele, de la 160 euro/noapte, SPA, 5 piscine, terasa, 2 restaurante, langa plaja
  2. Puerto de la Cruz (zona centrala, langa coasta) pentru o gama variata de preturi, aici aflandu-se si renumite plaje cu nisip negru: Hotelul Puerto Palace - 4 stele, de la 55 euro/noapte, 3 piscine, balcon privat la fiecare camera, SPA si centru fitness, mini frigider, aproape de plaja
  3. Playa de Las Americas (sud-vest), potrivita pentru cei ce organizeaza o vacanta in familie: Hotelul Mediterranean Palace - 5 stele, de la 100 euro/noapte, mic dejun inclus, 1 piscina uriasa, SPA & centru sport, salon coafura, restaurant, balcon privat
  4. Los Cristianos (sud-vest), recomandata atat famililor cat si cuplurilor sau grupurilor de prieteni, cu plaje superbe, dar si aglomerata pe masura: Hotelul Hollywood Mirage - 4 stele, de la 90 euro/noapte, bar, terasa, mic dejun, 1 piscina uriasa, cuptor cu microunde, aproape de plaja
  5. Santa Cruz de Tenerife (nord), un oras mai mult modern decat exotic, plin de obiective turistice si localuri elegante, potrivit pentru cumparaturi, dar si pentru plaja: Hotelul Colon Rambla - 4 stele, de la 70 euro/noapte, 1 piscina, gradina exotica, terasa, restaurant

Top 6 Plaje in Tenerife

Playa de Las Americas

Playa de Las Americas este probabil cea mai cunoscuta plaja de pe toata insula. Aceasta se imparte in 4: Las Americas, Tierra Negra, El Bobo si Troya. Toate aceste plaje care formeaza Playa de Las Americas din statiunea cu acelasi nume se afla in zona de sud-vest (intre Arona si Adeje) si se intind pe aproape 1 km.

Este o plaja ideala pentru o vacanta in Tenerife cu familia deoarece poti alege din activitati pe categorii de varste. Aici vei gasi numeroase sporturi nautice, dar si parcuri acvatice, excursii cu barca sau cu camila si golf. Pretul de inchiriere pe zi al unui sezlong porneste de la 6 euro. Daca alegi sa circuli cu masina, poti gasi cu usurinta parcari cu taxa in apropiere. In Parkia Valle Menendez preturile pornesc de la 11 euro/zi.

Playa de Las Teresitas

Playa de Las Teresitas se afla in nordul insulei si are un nisip auriu extrem de fin in contrast cu turcoazul apei. Palmieri si arbori exotici superbi inconjoara plaja de aproximativ 1,5 km. Gasesti si aici multe activitati pentru adulti sau copii, cat si un parc acvatic gonflabil.

Plaja se afla la aproximativ 10 km de Santa Cruz De Tenerife si poti ajunge in aproximativ 30 de minute cu autobuzul 910. Va trebui sa cobori la statia Las Teresitas, iar de acolo mai ai de mers 500 m pana la plaja. Pretul pentru un sezlong porneste de la 4 euro pe zi. Vii cu masina? Plaja are propria sa parcare cu aproximativ 1000 de locuri gratuite. 

Playa de la Tejita

Aceasta plaja naturala superba vine cu un peisaj de vis: conul vulcanic aramiu al Montana Roja, apa azurie si nisip fin. Playa de la Tejita se intinde pe 1 km si preturile pentru sezlonguri sunt destul de mici si aici - doar 4 euro pe zi. Nu vei gasi multe facilitati in zona, insa zona este perfecta pentru surf deoarece valurile sunt adesea foarte ridicate.

Playa de la Tejita se afla in zona de sud a insulei, la doar 8 km de Aeroportul Tenerife Sud si la 2 km de statiunea El Medano. Cu autobuzul 470 poti ajunge in aproximativ 15 minute la statia La Tejita, de unde mai ai aproximativ 800 m pana la plaja. Iar daca ajungi cu masina, locurile de parcare sunt gratuite.

Playa del Duque

Playa del Duque se afla in zona sud-vestica a insulei si are unul dintre cele mai albe nisipuri din Tenerife. Ai numeroase facilitati langa plaja si pe plaja, precum activitati de sport nautic, restaurante, baruri si terase. Aceasta se intinde pe 400 m, iar apa este calma si linistita.

Costul unui sezlong pe 1 zi este de aproximativ 6 euro, iar pentru 3 sezlonguri si o umbrela vei plati aproximativ 25 de euro. Plaja se afla in Costa Adeje, iar de la Autogara din Costa Adeje poti ajunge in 25 de minute cu autobuzul 467. Va trebui sa cobori la statia Bahia del Duque, iar de acolo mai ai de mers aproximativ 600 m pana la plaja. Daca ai inchiriat o masina, gasesti cu usurinta parcari pe langa cladirile din jur, dar si la parcarea subterana de langa plaja. (prima ora este gratuita)

Plaja Bollullo

Plaja Bollullo se afla pe coasta de nord a insulei si este o plaja naturala mai putin cunoscuta. Aceasta are unul dintre cele mai negre nisipuri de pe insula, fiind printre putinele din Europa cu un astfel de peisaj. Plaja nu este aglomerata si este un loc perfect de relaxare pentru prieteni sau cupluri. Deoarece valurile pot fi foarte mari si pentru ca nu exista salvamari aici, nu te aventura in apa alaturi de copii.

Plaja se afla la aproximativ 8 km de centrul La Orotava, iar de acolo poti ajunge cu autobuzul 376. Coboara la statia El Rincon (T), de unde vei mai avea de mers aproximativ 25-30 de minute pe jos. Nu vei gasi prea multe faciliati deoarece plaja este destul de izolata. Insa vei gasi un bar cu terasa de unde poti lua cateva gustari.

Daca ai inchiriat o masina, vei ajunge in aproximativ 20 de minute din La Orotava la plaja. Este bine de stiut ca strada care duce pana la plaja este foarte ingusta si incape doar o masina. Ai grija la curbe in special, iar daca te intalnesti cu o masina pe drum va trebui sa gasesti un loc de refugiu pe margine. Parcarea cea mai apropiata porneste de la 3 euro pe zi si are mai putin de 50 de locuri.

Playa de Los Cristianos

Playa de Los Cristianos se afla la doar 3 km de Playa de Las Americas. Aici vei gasi cea mai limpede si curata apa acompaniata de un nisip aproape alb. Aceasta are aproape 1 km lungime si numeroase baruri si restaurante in jur, cat si locatii de inchiriere a echipamentelor de sport nautic.

Din Playa de Las Americas poti ajunge cu autobuzele 447, 467, 471 sau 473 in aproximativ 20 de minute. Un sezlong costa aproximativ 5 euro pe zi si este recomandat sa ajungi cat mai devreme pentru a te putea aseza dupa bunul plac. Este o plaja perfecta pentru un sejur in Tenerife cu familia! Pe langa locurile de parcare gratis pe care este posibil sa nu le gasesti la anumite ore aglomerate, poti alege parcari subterane cu preturi de la 10 euro pe zi. 

Obiective turistice Tenerife

Loro Park

Loro Park denumit si “El must de Canarias” tine capul de afis al atractiilor din Puerto de la Cruz. A fost fondat la data de  17 Decembrie 1972. Initial a fost creat ca un paradis al papagalilor insa, de-a lungul anilor s-a transformat  intr-un loc care adapostest diversitati de animale pe cale de disparitie. 

Daca circuli cu masina, vei gasi parcari la aproximativ 5 euro. Daca alegi mijlocul de transport in comun, poti lua autobuzul 381 din Puerto de la Cruz si vei ajunge in aproximativ 10 minute.

In parc puteti admira:

  • Cea mai mare colectie de papagali din lume, testoasele gigant din Insulele Galapagos, cel mai mare delfinariu din Europa si cel mai mare adapost de pinguini din lume ;
  • Gradina botanica care adaposteste peste 8000 de palmieri si o multitudine de plante exotice;
  • Gradina de orhidee;
  • Bazinul cu pesti Koi. Sunt niste pesti japonezi  frumosi si interesant colorati, ce simbolizeaza pentru poporul japonez sanatatea, fericirea, starea de bine, rezistenta si puterea;
  • Chimpland (Taramul cimpanzeilor);
  • Katandra Treetops, locul unde puteti sa intrati si sa vedeti, zburand liber, peste 1000 de pasari din diferite specii;
  • Insula Tigrilor
  • Bazinul orcilor;
  • Tot in parc aveti ocazia sa asistati la extraordinarele show-uri cu papagali, delfini si foci.

Adresa: Avenida Loro Parque, 38400, Puerto de la Cruz, Tenerife, Spania

Website: www.loroparque.com

Preturi: 42 euro/adult si 29 euro/copil

Siam Park

Siam Park a fost deschis publicului in anul 2008 si se mandreste a fi cel mai spectaculos parc acvatic din Europa. Se intinde pe o suprafata de 200000 de metri patrati fiind construit in totalitate in stil thailandez. Parcul a fost deschis in mod oficial chiar de catre printesa Thailandei Maha Chakri Sirindhorn. 

Parcul se afla in Adeje, iar daca circuli cu transportul in comun, atunci poti ajunge cu autobuzele 447, 471 sau 473 in aproximativ 30 de minute. Parcul dispune de propria parcare cu un pret de 4 euro/zi.

Atractii:

  • Tower of Power – este atractia cea mai reprezentativa a  parcului, un tobogan cu o cadere libera de 28 de metri inaltime, recomandat celor in cautare de senzatii tari;
  • Mekong Rapids – toboganul destinat vitezei;
  • The Giant – un tobogan cu o dificultate mai redusa, coborarea se face pe colace de unul sau doua personae;
  • Wave Palace – o piscina inconjurata de nisip. Aici puteti vedea cele mai mari valuri artificiale din lume, ce ajung pana la o inaltime de aproape 3 metri;
  • Jungle Snakes: locul unde se gasesc tobogane si tuburi ce serpuiesc prin vegetatia luxurianta a parcului;
  • Naga Racer – aici puteti aluneca pe burta pe mai multe tobogane lipite formand parca un singur tobogan foarte lat.
  • Mai Thai River – este un rau ce inconjoara intregul parc. Aici cei mai putin curajosi pot pluti pe colace de unul sau doua persoane, admirand vegetatia de pe mal;
  • Lost City – zona parcului destinata celor mici. Aici se gasesc poduri, cascade si tobogane line.

Parcul ofera variante si celor mai putin curajosi. Puteti sa va plimbati prin gradinile tropicale ale parcului sau de-a lungul malurilor raului care traverseaza zona. De asemenea, puteti sa serviti masa intr-una din cele 5 locatii ale parcului: Thai House, Thai Bar, Tea House, Beach Club Restaurant, Beach Bar sau puteti face cateva cumparaturi in magazinele construite in cadrul pietei plutitoare.

Adresa: Lugar de Caldera, 38670, Adeje, Tenerife, Spania

Website: http://www.siampark.net/

Preturi: 40 euro/adult si 28 euro/copil

Puteti opta pentru biletul Twin care include intrarea la cele 2 parcuri: Loro Park si Siam Park (70 euro/adult, 49 euro/copil). Il poti achizitiona de pe https://clubcanary.com/ro/tenerife/theme-parks-and-zoos-twin-tickets-loro-parque-and-siam-park/ .

Satul Masca

Satul Masca este unul dintre cele mai frumoasa locuri de pe insula, fiind inconjurat de varfuri muntoase si paduri. Pentru a ajunge aici ai urmatoarele optiuni: cu o masina inchiriata, printr-o excursie cu ghid disponibila la hotelurile sau agentiile de turism de pe insula sau cu transportul public, fiind disponibile 2 linii (355 si 365) din Santiago del Teide si Buenavista del Norte. Daca esti increzator in abilitatile tale de sofer, iti recomandam sa inchiriezi o masina pentru a te bucura din plin de drumul spectaculos pana in sat.

Odata ajuns aici bucura-te de atmosfera rurala a unui satuc cu putin peste 100 de locuitori. Nu uita sa incerci fresh-ul de cactus si mancarea proaspata si gustoasa. Iti recomandam restaurantul Chez Arlette.

Vulcanul Teide

Vulcanul Teide este cuprins in „Parcul Național din Santa Cruz de Tenerife”. Cu o inaltime de 3.718 m deasupra nivelului marii si aproximativ 7.000 m fata de fundul oceanului, este cel mai inalt varf din Spania si din toate insulele din Oceanul Atlantic. Parcul atrage prin diversitatea florei, a faunei si prin provocarile generate de structura sa geologica.

Parcul National Teide adaposteste si o serie de specii (mamifere) care au fost aduse aici de-a lungul timpului: muflonul, iepurele si ariciul algerian.

Se poate urca pe munte cu telefericul de la 2.350 m pana la 3.555 m, la statiunea numita La Rambleta, urcarea pe jos pana in varf fiind permisa numai cu un permis special de la administratia Parcului National. Ajunsi in varf veti avea parte de un peisaj impresionant iar undeva, in departare se vede oceanul. Pe un platou al muntelui este amenajat un muzeu. In sala muzeului puteti viziona un filmulet  despre Teide. Chiar la baza muntelui, inainte de a urca cu telefericul vei gasi numeroase spatii de parcare.

Adresa: 5, C. Emilio Calzadilla, etajul 4, 38002, Santa Cruz, Tenerife, Spania

Website: www.volcanoteide.com

Preturi:

  • Teleferic – 21 euro/pers
  • Muzeu – gratis

Parcul Natural Anaga

Parcul Natural Anaga ocupa o parte semnificativa din nordul insulei, cuprinzand atat zone muntoase cat si zone marine.

Daca iubesti natura, adori sa faci poze sau esti pasionat de geologie, acest loc este un „must” pentru tine! Pentru ca principala activitate aici este drumetia, prima oprire ar trebui sa o faci la punctul de informare al parcului de la Cruz Carmen.

Aici vei primi o harta a parcului, insotita de informatii suplimentare de la personal autorizat, totul gratuit.

Exista posibilitatea strabaterii parcului cu masina inchiriata sau transportul in comun. Infrastructura este bine dezvoltata, drumurile avand chiar si zone de belvedere. Locurile de parcare de la intrare sunt cu acces gratuit, dar limitate, asa ca iti recomandam sa ajungi devreme pentru a-ti lasa masina in siguranta.

Mancare

Ca orice insula, fructele de mare si pestele se afla printre specialitatile locale. Sancocho este o tocana din peste sarat, cartofi dulci, patrunjel si ulei de masline - o adevarata armonie de arome si unul dintre cele mai delicioase preparate. Incearca si Papas Arrugadas (cartofi de culoare aproape neagra crescuti pe insula) sau Ropa Vieja (un fel de tocana din carne de pui, porc sau vita cu naut si cartofi). Bienmesabe este probabil cel mai delicios desert din Tenerife cu migdale si lamaie. 

Unde mananci in Tenerife?

Daca te afli in Santa Cruz de Tenerife, incearca restaurantele El Taller Seve Diaz (preparate mediteraneene si europene, preturi intre 8-48 euro) sau Bodega Julian (preparate mediteraneene si vegane, preturi intre 5-30 euro).

Ai preferat zona de sud a insulei si ai ajuns in Adeje? Incearca Restaurante Sebastian (mediteranean si european, preturi intre 5-45 euro) sau Carlos Restaurant (international si mediteranean, preturi intre 5-25 euro). 

Tenerife este cu siguranta o destinatie pe care trebuie sa o vizitezi cel putin o data. Iar sansele sunt ca dupa ce ai ajuns odata sa vrei sa te intorci iar! Daca vrei sa explorezi muntii si zonele mai salbatice ale insulei, iti recomandam sa o faci pe timp de toamna, iarna sau pana in aprilie, deoarece atunci vremea este putin mai racoroasa. Iar daca vrei sa te bucuri din plin de plaje, viziteaza Tenerife primavara sau vara. Gasesti mai jos cateva link-uri pentru a-ti planifica vacanta in Tenerife!