Planificați o călătorie în Toscana? OMG, sunt atât de încântă pentru voi! Aici veți găsi câteva destinații în care am călătorit, cu impresii, sfaturi și trucuri pentru a te distra în călătoria ta din Toscana.

Sunt atât de îndrăgostită de Italia. Majoritatea orașelor pe care le-am vizitat sunt în această țară, așa că sper că și tu vei rămâne cu această impresie frumoasă.

De ce îmi place Italia

  • vin
  • ulei de măsline
  • fructe de mare
  • clima mediteraniană
  • dolce far niente
  • Toscana
  • oamenii de la terase
  • pastele
  • Florența
  • vorbitul cu mâinele
  • gălăgia de dimineață din cafenele

Ziua 1

Florența - orașul unde timpul este telescopic

Este unul dintre cele mai populare orașe de vizitat din Italia. Motivele sunt evidente încă de la primii pași în oraș. Arhitectura renascentistă, arta excelentă și devotamentul neclintit pentru mâncare au făcut din Florența o senzațe internațională. Oamenii călătoresc de pe tot globul pentru o șansă de a experimenta cultura florentină, indiferent de cât ar putea costa.

Spun asta pentru că în comparație cu alte orașe pe care le-am vizitat în Italia, acesta cu siguranță a făcut diferența.

Florența poate fi destul de scumpă în aceste zile, ca să nu mai vorbim de foarte aglomerată. Dar am fost destul de norocoși să evităm acea mulțime. Perioada în care am fost acolo a fost jumătatea lunii septembrie. Se pare că elevii și copiii se întorc la școală și sunt mai puțini turiști cu această ocazie. Cu toate acestea, orașul părea foarte curat și destul de liniștit.

Florența este orașul în care m-aș întoarce de cel puțin 10 ori. Sunt convinsă că nu m-aș sătura de aerul florentin și de arhitectura de aici. Este orașul în care, chiar dacă ai greși traseul, tot ar fi o alegere bună. Fiecare stradă are farmecul ei. Peste tot întâlnești tarabe cu înghețată locală, produse de patiserie, mezeluri și magazine de vinuri. Râul Arno care traversează orașul te răcorește în nopțile calde de vară. Spun asta pentru că, deși era mijlocul lunii septembrie, temperaturile de vară se mai simțeau. Noaptea erau între 20-23 de grade.

Unde ne cazăm în Florența

O mare parte a experienței din Florența se datorează cazării pe care am avut-o. Am găsit un Airbnb super-florentin, nici la 10 minute de Ponte Vecchio (cel mai faimos pod din Florența). A fost o cazare superbă. Am avut un apartament la parter. Cel mai probabil răspândit pe o suprafață mai mare de 200 de metri pătrați, cu două terase interioare unde ai putea bea în liniște cafeaua de dimineață sau vinul de seară. Voi lăsa locația aici pentru că merită să mergeți, plus că este aproape de orice punct pe care vrei să-l vizitezi. Pentru mai multe poze cu cazarea în Campuccio 42 și pentru a putea să o rezervați, las link aici.

Unde mâncăm

Un alt motiv bun pentru care trebuie să-ți placă Florența este mâncarea delicioasă. Țin să vă reamintesc că dacă mergeți în Florența, trebuie neaparat să încercați restaurantele specifice zonei. Unul dintre restaurantele pentru care am optat este Mangia Foco. Aici puteți găsi celebrul steak florentin. Da, exact acel steak! Ne-a plăcut atât de mult încât am mers a doua seară să ne săturam. Ahh... am uitat sa menționez că un steak-ul cântărește între 1 kg si 1,2 kg și prețul este în jur de 60€-70€. Dar este atât de delicios, încât simți cum se topește în gură. Recomand să partajați cu cel puțin două persoane. Sau... îl poți mânca singur, așa cum a făcut un prieten de-al nostru.

Ce vizităm în Florența

Domul Santa Maria del Fiore

Pentru o vedere de 365 de grade asupra Florenței, puteți merge în vârful Domului lui Brunelleschi. Sunt 463 de pași și durează, în general, între 45 de minute și o oră. Treptele au fost proiectate inițial pentru muncitorii și nu există lift. Și dacă vi se pare că sunt prea mulți pași, puteți încerca Turnul Clopotnița lui Giotto din Florența care are 84,70 metri înălțime și 398 de trepte. Un lucru foarte important este pentru cei care sunt claustrofobi ai spațiilor închise pentru a evita această urcare. La mijlocul urcușului, treptele se îngustează, iar urcarea este din ce în ce mai dificilă, mai ales dacă este aglomerat.

Galeria Uffizi

Un alt obiectiv pentru care recomand să vă luați bilete cât mai din timp (cu ghid cel mai bine) este Galeria Uffizi. Cea mai cunoscută galerie din regiunea Toscana. Acesta se află în apropiere de Piazza della Signori

Această galerie este cunoscută pentru colecția sa de tablouri din perioada renascentistă. Aici veți găsi lucrările celor mai vestiți pictori ai eopcii, cum ar fi Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli. Un lucru important este că Uffizi este dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio este unul dintre cele mai emblematice poduri din Florența și este un loc de vizitat obligatoriu pentru oricine vizitează Florența. Construit in secolul al XIV-lea, acest pod cu arc de piatra este unic datorită magazinelor si atelierelor ce se află pe ambele părți ale podului. Nu trebuie să îl ratezi!

Florența mai romantică ca Parisul

Plimbându-mă în fiecare seară și pierzându-mă pe străzi, mi-am dat seama că aș putea să-l declar cel mai romantic oraș în care am fost. Și da, am fost și la Paris, dar mi se pare că Florența este mai intimă pentru mine decât Parisul. Chiar dacă ești singur, merită să mergi în acest oraș plin de artă. Florența este pentru toată lumea. E mai liniștiă, e plină de tineri. Este vizitat de turiști, dar, în același timp, nu te simți înconjurat de ei pe fiecare stradă. Orașul este destul de aerisit. Unul dintre motivele pentru care nu simți aglomerația de turiști este că îi poți găsi pe toți în doar 3-5 puncte celebre ale orașului. Astfel, toată lumea este împrăștiată peste tot, la urma urmei, fiecare stradă, loc și terasă este specială în Florența.

Interesting Fact

Înghețata a fost inventată de către Bernardo Buontalenti în perioada renascentistă.

Un must în Florența - Experiența culinară

Când zici Italia, primul gând te duce la pizza, paste și Aperol. Cum ar fi dacă va-ș spune că ați putea experimenta și învăța într-o zi arta preparării pastelor?

Am să vă recomand cei mai buni din inima Toscanei. Doar la 20 min distanță de Florența, se află o superbă casă pe un deal înconjurat de măslini, unde doi bucătari dornici vă așteaptă să vă învețe arta preparării pastelor prin cele mai tradiționale și autentice metode.

Vă invit să cițiți articolul Activități Toscana, Italia – Descoperă arta preparării pastelor pentru a afla cum să vă înscrieți.

Vrei să afli mai multe despre Florența? Avem un ghid de călătorie dedicat exclusiv explorării orașului Florența, aici.

Ziua 2

Siena - inima din Toscana

Visul nostru a fost să stăm în Toscana, la o vilă autentică și să ne relaxăm lângă piscină. Ghici ce? Am primit mai mult decât ne-am dorit. Întotdeauna am crezut că oamenii exagerează cu privire la Toscana. Dar cine a spus că Toscana are un farmec aparte, credeți-l. Începand cu Florența, până la satele pierdute printre dealurile cu podgorii, Toscana te încântă.

Cum ajungem în Siena

Drumul nostru către Siena a pornit din Florența. Primul pont pe care pot să vi-l dau este să vă închiriați mașina de la aeroport. Așa am văzut că prețurile erau mult mai bune față de oraș. Până la aeroport am luat tramvaiul T2 de la gara centrală. În total am făcut 30 min până la aeroport.

https://www.rentalplus.it/

Unde ne cazăm în Siena

În primul rând, să vă povestesc despre locația în care am stat. Este de departe cea mai autentică și frumoasă cazare în care fost. Am găsit-o cu noroc pe booking.com. Era exact ca în filme. Închiriasem o mașină din Florența, desigur, un Fiat. Și pe un deal, la marginea Sienei, la 10 minute de centru cu mașina, am ajuns pe un drum de țară. În momentul în care porțile s-au deschis, inima mi-a sărit din piept de fericire. Am coborât și am respirat adânc și am spus „Aceasta este Toscana”.

După ce am făcut un tur al grădinii, al piscinei și al camerelor, am deschis o sticlă de vin și am admirat dealurile cu podgorii în liniștea serii. Link către cazare.

Seara am mers să gustăm bucătăria locală în Siena. Iar unele zile, intrăm în micul nostru și foarte înghesuit Fiat și explorăm satele de lângă Siena.

Ce vizităm în Toscana

Punto Panoramico Crete Senesi Agriturismo Baccoleno

Drumul în sine printre dealuri este ceea ce vă recomand să faceți dacă ajungeți acolo. Puteți vedea apusurile din podgorii și plantațiile de măslini. Punto Panoramico Crete Senesi Agriturismo Baccoleno este una dintre locațiile pe care nu trebuie să le ratezi. Dacă vrei să te simți ca în filmul Gladiator, trebuie să mergi acolo. Veți găsi exact acele lanuri de grâu și faimoșii copaci de pe marginea drumului. Alte trasee pot fi Chiantigiana Road sau Val D'orcia

Montalcino

Un alt sat superb pentru degustare de vinuri este Montalcino. Aici, și nu glumesc, există câte un vinotecă „Enoteca” la fiecare 10-15 m distanță. Este un oraș foarte liniștit înconjurat de podgorii și impregnat de miros de struguri.

Desigur, nu ne-am putut abține, așa că am comis o ilegalitate. Pierduți prin dealurile cu struguri, am oprit mașina și am “furat” 2 ciorchini de struguri. Orice fruct furat este mai gustos decât cel cumpărat. Sper că proprietarul să nu fi observat lipsa celor două ciorchine. 

Vinoteci în Montalcino

Dacă doriți să aveți o vacanță relaxantă, petreceți serile calde la piscină, admirați livezile de pe deal și degustați cele mai bune vinuri locale. Recomand cu căldură Toscana.

Interesting Fact

Orașul Montalcino are doar un singur cetățean de onoare.  Acesta este un critic de trabucuri degustător de vinuri. Este vorba despre americanul James Suckling.

Ziua 3

Terme di Saturnia

La doar două ore distanță de Siena se află una dintre cele mai frumoase rezervații cu apă termală. Este vorba de Terme di Saturnia.

Inițial am găsit această locație în recomandările de pe internet. Apoi, niște prieteni de la cursul de gătit din Florența ne-au recomandat să mergem neaparat acolo dacă avem ocazia. 

Zis și făcut. Am urcat de dimineață în mașină și am pornit către Termele di Saturnia.

Drumul până acolo a fost tipic toscanian, parcă rupt de realitate. Livezile de măslini și struguri, satele agățate în vârful dealului, drumurile cu cunoscutele tufe - chiparoșii italieni  - toate acestea ne-au însoțit timp de doar 2 ore. Tufele aveau turlele înalte și elegante de un verde închis. Acestea sunt o parte integrantă a Italiei, la fel de mult ca și casele cu acoperiș de teracotă care împrăștie peisajul rural deluros din Toscana (și multe alte părți ale Italiei).

Ajunși la destinație, am parcat și am mers direct către cascada naturală. Intrarea este gratuită. Toata lumea stătea bălăcită în oazele formate de către apa sulfuroasă (pe mine m-a dus gândul la suricatele din Ice Age cum stăteau în băile calde).

Experiență gratuită și safe

Era o imagine exact ca pe Google Photos. Apa turcoaz, curată și lumea foarte relaxată. Puteai să îți lași lucrurile pe marginea plajei, fără nici o grijă că vei rămâne fără ele. Eu aveam cu mine telefon, GoPro, chei de la mașina, portofel, haine de schimb și tot cu ele m-am și întors.

Odată ce am intrat în apă, mi-am dat seama cât de caldă poate fi. Aveam sentimentul că sunt la mine în cada de acasă. Țin să menționez că temperatura constantă anuală este de 37,5 grade. Mă așteptam să dau de nisip dar la fundul apei erau doar niște pietricele foarte rotunde și vaporoase. De aceea, recomand pentru cei mai sensibil să vă luați cu voi șlapi sau papuci de apă. Un lucru interesant este faptul că randamentul sursei este de aproximativ 800 de litri pe secundă, ceea ce garantează o înlocuire optimă a apei.

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g1184643-d1837220-Reviews-Cascate_del_Mulino-Saturnia_Manciano_Province_of_Grosseto_Tuscany.html

De unde vine mirosul ''ciudat''

Dacă vei ajunge la aceste Terme să nu te îngrijorezi de faptul că vei simți un miros ciudat. Nimeni nu a fost “puțin obraznic” din jurul tău. Este mirosul natural al apei. Compoziția chimică fiind sulf, carbon, sulfat, bicarbonat-alcalin, pământ, cu prezență de hidrogen sulfurat gazos și dioxid de carbon. Mineralele dizolvate în apă se ridică la 2,79 grame pe litru. Și aici țin să-ți dau un tip. Dacă porți bijuterii din argint în special, ai putea să renunți la ele în timp ce vei intra în apă. Altfel o să pățești ca și mine. Mi s-a înnegrit toate bijuteriile pe care le aveam cu mine. Așa că, aveți grijă!

Interesting Fact

Termele di Saturnia datează încă cu 3000 de ani în urmă. Dar în 1454 s-a acordat permisul pentru băile Saturnia. In 1865 familia Ciacci a creat facilitățile pentru zona de spa.

Legenda spune că numele Saturnia vine de la o luptă între cele două zeități. Așa că Jupiter s-a gândit să arunce niște fulgere care au format aceste oaze cu apă sulfurată. Și uite așa datorită lui Jupiter putem să stăm să ne bălăcim în apa caldă.

O alternativă pentru cei vârstnici

Dar povestea nu se termină aici. V-am zis eu ca de fiecare dată trebuie să am câte o peripeție? Partea amuzantă este că, eu din greșeală am cumpărat bilete și la Resortul Terme di Saturnia. Primul gând a fost “Hai sa mergem și acolo că e sigur mai fain”.

Locul în general arată foarte bine, dar media de vârstă este de 70-90 de ani. Amuzant nu? Vă dați seama că nu prea avea cum să fie mai bine decât la cascada naturală. Am râs cred că 10-15 min apoi am mers și ne-am bălăcit în piscinele frumos amenajate. Înconjurați de oameni de vârsta bunicilor. Cumva simțeam o presiune, că trebuie să ne purtăm mai frumos și să vorbim mai încet, etc. Mi se pare ca este un loc perfect pentru reabilitare la bătrânețe: loc liniștit, cu multe proceduri, liniște, mâncarea de la restaurant bazată pe multe legume și fructe, te relaxezi pe șezlong, mai intri din când în când în apa, etc.

Dacă ești prin zonă, îți recomand cu mare încredere să mergi la Terme di Saturnia. Nu costă nimica și e sănătos.