Dacă ar trebui să descriu Șirnea într-un cuvânt, acesta ar fi bucurie. O bucurie simplă, pe care o simți de când ajungi și te însoțește până la plecare. Chiar mai rămâne cu tine și câteva zile după.
Gazda noastră ne spunea că oamenii vin uneori la Șirnea pentru a evita aglomerația din zona Moeciu-Bran, având în plan să exploreze zonele din jur, dar se trezesc după 2-3 zile că nu au mai ieșit din sat.
Situat la aproximativ 1200m altitudine, Șirnea a fost declarat în 1973 sat de interes turistic, împreună cu alte 13 localități.
Imagini din Șirnea puteți vedea și în noul sezon al seriei de documentare Flavours of Romania, Jurnalistul britanic Charlie Ottley alegând să își cumpere o casă chiar în satul Șirnea.
Cum ajungi la Șirnea?
Noi am plecat din București și am urmat traseul Pitești - Câmpulung - Șirnea (213 km, aproximativ 3h-3h30). După ce treci de Rucăr, sunt 2 variante de a ajunge la Șirnea:
- prima variantă este de a face stânga în localitatea Podu Dâmboviței pe DJ730 (13 km, aproximativ 30 min). Traseul este foarte frumos, trece prin Cheile Dâmbovicioarei și cu o mică abatere de la traseu se poate vizita Peștera Dâmbovicioara. Noi am ales această variantă pentru a ajunge la Șirnea, însă nu este recomandată pe timpul iernii deoarece traseul poate deveni dificil din cauza zăpezii.
- a doua variantă este ca din localitatea Podu Dâmboviței să se continue drumul pe E574 și apoi se face stânga pe DJ730 înainte de localitatea Drumul Carului (20 km din care 16 km pe E574 și 4km pe DJ730, aproximativ 30 min). Noi am ales această variantă la întoarcere la recomandarea gazdei, întrucât ninsese destul de mult și era cea mai sigură și rapidă modalitate de a ajunge în E574.
Recomandare: Dacă plănuiți să stați mai multe zile în Șirnea, este recomandat să faceți câteva cumpărături esențiale înainte de a ajunge deoarece în sat este un singur magazin, iar Mega Image/La Doi Pași sunt în Moeciu la 12km distanță. Noi nu am apucat să facem cumpărături din Bucureși, așa că ne-au oprit la Kaufland în Câmpulung.
Ce cazare am ales în Șirnea?
Cred că cei mai mulți dintre noi alegem destinația unde vrem să călătorim și apoi cazarea. Aici a fost fix pe dos - am găsit cazarea și apoi am început să căutăm informații despre sat.
Noi am ales Trypsylvania Tiny House deoarece ne doream de mult timp să experimentăm acest tip de cazare. Sunt două tiny houses din care puteți alege, noi am stat în cea verde. Ambele au doar review-uri de 5 pe AirBnb și le merită din plin. Mădălina și Mihnea sunt foarte implicați și se asigură că nu îți lipsește nimic, ne-au ajutat cu recomandări de locuri pentru luat masa și de plimbat.
Micul dejun este inclus în preț și este pregătit de Mădălina. Toate ingredientele sunt de bună calitate și am apreciat foarte mult flexibilitatea în a stabili ora pentru micul dejun.
Căsuța pe care am ales-o noi are un hot tub în interior, care poate fi folosit și în exterior prin deschiderea geamurilor (atât geamurile, cât și ușa de la baie se glisează și te poți bucura priveliștea minunată chiar și la -10 sau -15 grade). Se plătește un preț extra pentru folosirea hot tub-ului, dar merită din plin. Cealaltă căsuță are un ciubur afară. Nu l-am încercat, dar cu siguranță experiența este la fel de plăcută.
Alte recomandări de cazări
În căutările noastre, ne-au mai atras atenția și următoarele cazări:
- Ursa Mica Glamping Resort - cazarea include și toate mesele. Noi am trecut pe la ei să mâncăm, însă restaurantul era închis în ziua respectivă. Au fost însă extrem de drăguți și ne-au invitat în restaurant și ne-au servit cu un ceai și o cafea, noi fiind destul de obosiți după traseu. Le suntem foarte recunoscători pentru asta, a fost pauza perfectă cât să ne tragem sufletul și să căutăm un alt loc în apropiere pentru a mânca.
- Zen Nest Tiny House - această cazare am găsit-o când am luat în calcul să ne prelungim șederea în Șirnea deoarece ningea foarte tare, iar noi nu aveam cauciucuri de iarnă. Până la urmă am decis să plecăm, însă ne-ar fi plăcut să experimentăm și această Tiny House.
- The Barn - am descoperit The Barn când am mers în prima seară la cină. Ei au și un restaurant, La Șezătoare, de care vom menționa mai jos.
Unde am mâncat în Șirnea?
Pe lângă micul dejun delios de la Trypsylvania Tiny House, noi am mai testat două locuri de luat masa în Șirnea:
- La șezătoare - este restaurantul celor de la The Barn. Noi am venit să mâncăm aici în prima seară și a fost o experiență plăcută. Având în vedere că nu eram cazați la ei, am sunat înainte de a merge și ne-au primit cu drag. Meniul este restrâns și se schimbă de la o zi la alta, când am fost noi aveau: ciorbă de fasole, supă cremă de dovleac, varză călită cu cârnați, bulz cu/fără cârnați cartofi la ceaun cu copănele și chec. Prețurile sunt ușor peste medie, însă toate preparatele au fost foarte gustoase și ne-am mai întoarce cu drag.
- Pensiunea Serafin - nu ne-am propus neapărat să mâncăm aici, însă după ce am aflat că la Ursa Mică Glamping Resort restaurantul este închis, ne-am organizat rapid și am găsit această pensiune în apropiere. Au un restaurant mare, cu mâncare tradițională. Este o opțiune bună dacă nu căutați ceva special.
Ce activități am avut în Șirnea?
Când am planificat weekend-ul în Șirnea ne doream mult să avem parte de zăpadă, dar nu eram foarte încrezători că se va întâmpla la final de noiembrie. Însă Șirnea ne-a surprins și la acest capitol, iar sâmbătă dimineață când ne-am trezit totul era alb în jurul nostru. Bucuria a fost mare, așa că ne-am hotărât să facem un traseu ușor pe care ni l-a recomandat gazda. Este un traseu în circuit cunoscut sub numele de Hoinăreală prin Șirnea - Traseul 1. "Omulețul albastru" este prezent pe tot traseul și este foarte ușor de urmărit. Traseul durează în medie cam 3h într-un ritm lejer, noi am plecat la 12 de la cazare și ne-am întors în jur de 16.30, dar ne-am oprit de două ori pe traseu (la Ursa Mică și la Pensiunea Serafin).
Ce activități puteți face în apropiere?
- Castelul Bran - 17 km, 25 min
- Rezervația de urși de la Zărnești - 30 km, 50 min
- Brașov - 46 km,50 min
- Peștera Dâmbovicioara - 9 km, 20 min
Ne dorim mult să revenim și vara la Șirnea pentru peisajele spectaculoase și pentru o plimbare cu bicicleta electrică.
Comentarii