Dacă și voi sunteți pasionați de Legendele Olimpului cum sunt eu, sigur vă doriți să ajungeți în Atena, capitala Greciei antice. Cum este la doar o oră de mers cu avionul din București, este o destinație numai bună de bifat într-un weekend!

Transport

Noi am fost în Martie 2023 de vineri seara până duminică seara, cu 150 euro două persoane/dus-întors. Alegem foarte des să zburăm cu WizzAir pentru că suntem destul de flexibili când vine vorba de datele de călătorie și ne folosim la maxim de ofertele companiei. Pe lângă acest lucru, sunt membru în Wizz Discount Club, achitând 175 ron/an, iar acest lucru aduce beneficii la unele zboruri și destinații.

Când să vizitezi Atena

Cum sezonul turistic în Atena începe în Mai și se termină în Septembrie, acest lucru însemnând un val uriaș de turiști fix când și temperatura este cea mai caldă și insuportabilă, noi am ales să mergem în extra-sezon și bine am făcut! Numărul turiștilor a fost considerabil mai mic, temperatura a fost perfectă, între 15-20 grade, iar prețul cazării a fost mult sub prețul obișnuit din timpul verii.

Cazare

Am ales să ne cazăm pentru cele două nopți la Cityzoe Athens Suites cu 250 lei/noapte. Ne-a plăcut foarte mult camera, foarte curată și spațioasă, cu o micuță curte privată. Poziționarea a fost perfectă: în capătul străzii, la nici 2 minute de mers pe jos, este Poarta lui Hadrian și intrarea în Olympieion, ruinele templului lui Zeus, la 5 minute se află Muzeul Acropole și la 10 minute de mers pe jos este intrarea în faimoasele Acropole.

Transferul de la aeroport

Pentru a ajunge de la aeroport în Piața Syntagma, lângă Parlament, am mers cu autobuzul X95. Prețul unui bilet este de 6 euro/persoană pe sens și durata călătoriei este de aproximativ 1 oră și jumătate, depinde foarte mult de traficul de la ora respectivă. De la Piața Syntagma și până la hotel am mers pe jos 10 minute.

Ce sa faci în Atena | Obiective turistice Atena

Serile ne-am plimbat foarte mult prin cartierele Plaka și Monastiraki, cel din urmă nefiind pe placul nostru pentru că ni s-a părut puțin mai murdar. Apusul l-am urmărit de pe Aeropagus Hill unde se adunau atât turiști cât și localnici. Este un loc foarte frumos care surprinde frumusețea orașului oriunde vă veți uita.

Acropolele din Atena

Acropolele din Atena sunt cele mai cunoscute în întreaga lume și care au adăpostit de-a lungul vemii cele mai importante edificii de cult ale Atenei. Din păcate, au fost distruse în întregime de către perși, dar au fost reconstruite în secolul al V-lea î.Hr. Ele cuprind mai multe locuri sfinte dedicate diferiților zei din cultura greacă, printre care și Partenonul, fiind cel mai important.

Vă recomand să mergeți cât mai de dimineață pentru a vă lua bilete sau să vi le luați online. Noi am ales să ne cumpărăm Special Combo Ticket care a inclus mai multe obiective printre care și Templul lui Zeus și Librăria lui Hadrian. Prețul acestui bilet a fost de 30 euro/persoană și este valabil 5 zile consecutive.

Pentru că noi am fost încă de la deschidere, am avut timp să vizităm fiecare edificiu în parte fără să fim deranjați. Deși era începutul lunii martie, la orele 11-12, locul era plin de turiști, iar cele 15 grade din aer se simțeau mai mult ca fiind 25, și din cauza mulțimii adunate dar și din cauza marmurei folosite care se incinge foarte repede. Dacă ajungeți pe timpul verii, trebuie să luați în calcul căldura insuportabilă care se va simți și să nu vă stricați vacanța.

Din toate obiectivele incluse în preț, noi am mai vizitat Librăria lui Hadrian, Templul lui Zeus, Situl Arheologic Kerameikos, Agora Romană și Agora Ateniană.

Muzeul Acropole

Un alt loc care este musai de vizitat este muzeul Acropole. Este un muzeu de arheologie care prezintă foarte multe artefacte și descoperiri din timpul grecilor antici. Este un loc impresionant, plin de atât de multă istorie, unde cu siguranță veți petrece 4 ore cel puțin. Dacă sunteți și pasionați de istorie și arheologie, clar trebuie să îi dedicați o zi întreagă!

Prețul unui bilet la muzeu este de 10 euro/persoană, iar online puteți să cumpărăți biletele de pe site-ul oficial al muzeului. Atât la muzeu cât și la Acropole, prețul bileletelor este mai mic în perioada Noiembrie-Aprilie, iar în unele zile, accesul este gratuit. Verificați pe site-urile oficiale și aceste aspecte.

Philopappos Hill

Înainte de a pleca spre aeroport, am mai avut timp să ajungem pe Philopappos Hill, departe de agitația din centrul orașului. Ne-a plăcut cel mai mult aici, fiind un parc foarte mare, așezat pe o colină, iar din vârful acesteia se pot observa atât Acropolele cât și zona din port, dar și restul orașului Atena. Este o plimbare numai bună de făcut, iar locul nu este așa cunoscut în rândul turiștilor.

Bineînțeles că am ratat foarte multe lucruri de văzut; ne-ar fi plăcut să ajungem în port, să vedem Stadionul Panathenaic sau să participăm la schimbul de gardă de la Parlament, în piața Syntagma, însă noi am ales să fugim pentru două zile din București, să ne plimbăm pe străduțele Atenei și să mâncăm un gyros gustos.

Cu siguranță experiența noastră este cu mult diferită față de una din plin sezon, însă nouă ne-a plăcut foarte mult în acest fel și cu siguranță vom reveni pentru că orașul are un farmec aparte. Poate data viitoare vom alege să facem un tur gastronomic sau o excursie de o zi la Meteora.

Vă recomand din suflet să ajungeți în Atena, în special în extra sezon, și să nu uitați să le acordați puțină atenție și sutelor de pisici din oraș! Pentru mai multe poze și informații din Atena, și nu numai, mă puteți găsi și pe instagram.