Cunoscut sub numele de ”Orașul Luminii”, Parisul este un oraș al romantismului, al artei, al gastronomiei, al modei și bineînțeles, al culturii.
Denumirea de ”oraș al luminii” vine din timpul iluminismului, moment în care Parisul a devenit epicentrul schimbului de idei dintre filosofi și oameni de știință, un important punct cultural în ceea ce privește arta și filosofia.
Capitala Franței, Paris, este unul dintre cele mai interesante și vizitate locații din Europa. Orașul atrage anual în jur de 40 de milioane de vizitatori din întreaga lumea. Ca o recomandare, este o destinație care ar trebui bifată măcar o dată în viață.
Părerile despre Paris sunt împărțite. Pentru cei mai mulți oameni, Parisul poate însemna un loc ideal în care iubirea plutește în aer, toată lumea e fericită, fiecare cetățean francez se plimbă cu o baghetă în mână, mănâncă dimineață, prânz și seara croissante și se plimbă toată ziua pe Sena. Ei bine, lucrurile stau altfel, motiv pentru care a luat naștere ”sindromul Paris”. Mai exact, mare parte dintre cei care aleg să viziteze Parisul și vin cu niște așteptări, rămân șocați și dezamăgiți că ”orașul iubirii” nu este ca în filmele romantice.
În timp ce unii oameni consideră Parisul unul dintre cele mai romantice locuri din lume, alții sunt de părere că este un oraș murdar, mohorât, sufocant, în care trebuie să fi mereu atent la oamenii din jurul tău pentru a fi în siguranță.
Însă cu toate acestea, Parisul este un oraș superb, multicultural, cu o arhitectură impresionantă, restaurante cochete, muzee, parcuri și stăduțe pe care merită să te pierzi.
Cum ajungi în Paris
Cea mai accesibilă, rapidă și comodă variantă pentru a ajunge în Paris este cu avionul. Atât Ryanair, cât și Wizz Air operează zboruri directe din aeroporturile din România. Prețurile sunt destul de accesibile, însă variază în funcție de sezon.
Aeroportul Paris Beauvais este cel mai tranzitat aeroport, însă vei observa că este destul de departe de centrul Parisului.
Pentru a ajunge în Paris sunt 3 opțiuni: autobuz, tren și taxi.
Noi am ales autobuzul. De la aeroport, exact cum ieși la terminal, sunt autobuze directe către Paris. Biletele se pot lua de la automatele de bilete cu 18 euro/persoană/sens, dar dacă le achiziționezi online de pe site, prețul este de 16,90 euro/pers/sens.
Cu trenul este o opțiune bună dacă stai în apropierea Gare du Nord, însă lângă aeroportul din Beauvais nu este gară și tot va trebui să iei un autobuz pentru a ajunge la tren.
Cu taxiul, având în vedere distanța destul de mare, prețurile sunt cam ridicate (între 170 euro și 210 euro).
Concluzie, cea mai bună opțiune este cu autobuzul.
Din aeroport pornești cu aubuzul și te dai jos la Saint Denis Université. De aici vei coborî la metrou și vei luat linia spre locația cazării din Paris.
Unde să te cazezi în Paris
Parisul este considerat unul dintre cele mai scumpe orașe când vine vorba de un citybreak în Europa. Cazările nu sunt extraordinare, sunt destul de înghesuite dacă alegi un Airbnb și igiena lasă de dorit.
Îți recomand să alegi un hotel, chiar dacă este un pic mai departe de centru, însă în orice loc vei sta, vei avea o gură de metrou în apropiere unde te va duce oriunde dorești.
Noi am stat la Ibis Styles Paris Villejuif, poziționat în sudul orașului. Hotelul are o locație excelentă, aproape de stația de metrou. Hotelul este destul de nou, camerele sunt frumos decorate, băile sunt curate și îngrijite zilnic și personalul foarte amabil. Micul dejun este inclus, extrem de gustos, nu foarte variat, dar bun. Pentru Paris raportul calitate-preț este excelent. Recomand cu încredere!
Cum te deplasezi prin Paris
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport pentru a ajunge dintr-un punct al Parisului în alt punct. Stațiile de metrou sunt dese, poziționate ideal, în apropierea principalelor obiective de vizitat. Rețeaua de metrou din Paris este una dintre cele mai dense din lume, având 16 linii de metrou, 302 stații, 383 puncte de oprire și o lungime totală de aproape 220 km.
Regiunea Île-de-France este împărțită în 5 zone: zonele 1-3 deservesc Parisul și suburbiile, iar zonele 4 și 5 pentru restul regiunii (inclusiv Aeroportul Charles de Gaulle, Orly și Disneyland Paris).
*Dacă vizitezi doar zona centrală a Parisului, vei avea nevoie de bilet doar pentru zonele 1-3.
Prețul unui bilet pentru o călătorie este de 2,10 euro.
La automatele de bilete sunt disponibile doar câte o călătorie și mai multe tipuri de abonamnete (1 zi, 2 zile – pentru 12h/48h, însă timpul de 12 ore nu începe din momentul în care ai luat biletul, ci începe de la ora 00:00 până la ora 00:00 a doua zi).
Noi am ales să luăm de la casa de bilete o cartelă cu 10 călătorii=19 euro/persoană.
Ce sa vizitezi in Paris
Muzeul Luvru
Muzeul Luvru este unul dintre cele mai faimoase și mai mari muzee din lume, găzduind o vastă colecție de artă și artefacte de peste 9000 de ani de istorie. Luvru este, de asemenea, cel mai vizitat muzeu din lume, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an.
Având în vedere numărul de vizitatori, recomandarea este să îți planifici din timp și să rezervi bilete online în avans, pentru a prinde loc și a te bucura de această experiență.
*Muzeul este închis în zilele de marți, iar pentru restul zilelor programul de vizitare este de la ora 09:00 la ora 18:00, iar vinerea până la ora 21:45.
Noi am achiziționat biletele în avans online exact de pe site-ul oficial al muzeului. Acolo vei menționa ziua și ora la care dorești să vizitezi. Prețul unui bilet/adult este de 22 euro, iar sub 26 de ani biletul este gratuit, cu verificarea CI/pașaport. Biletele se pot achizitiona și de pe Getyourguide, prețul fiind similar.
*sfat: există două intrări la muzeu. La intrarea de la piramidă este mereu aglomerat cu multe șiruri de turiști, însă îți recomand intrarea subterană din centru comercial Le Carrousel du Louvre, unde este incomparabil mai liber.
După cum vă puteți imagina, vizitarea muzeului poate fi copleșitoare, mai ales dacă vizitezi pentru prima dată, timpul fiind limitat și dorești să profiți la maximum de această vizită.
Suprafața muzeului ajunge la peste 60.000 metri pătrați, iar dacă dorești să vizitezi tot într-o singură zi, este aproape imposibil. Se consideră că pentru a admira timp de 30 de secunde fiecare operă de artă sunt necesare 100 de zile.
Pentru a vizita într-un mod organizat, la intrare sunt disponibile hărți explicite cu locațiile din muzeu.
”În inima Parisului, Luvru își șoptește istoria prin artă”
Turnul Eiffel
Turnul Eiffel continuă să încânte, la mai bine de 130 de ani de la construcția sa. Un fapt surprinzător despre emblematicul turn din Paris este că încă din timpul construcției, a fost criticat și chiar urât de nenumărați artiști ai vremii. Însă, astăzi este atât de iubit și admirat.
Te întrebi dacă merită vizitat? Da, absolut. Ține minte să rezervi biletele în avans online pentru a prinde loc.
Pentru a urca în turn sunt 3 variante: să urci cu liftul de la bază până în vârf, să urci pe scări până la al doilea nivel și apoi să iei liftul până în vârf sau să urci pe scări doar până la al doilea nivel.
*bilete online și tururi ghidate cu plimbare pe Sena
Arcul de Triumf
Iconic, impunător și grandios, nu există nicio îndoială că Arcul de Triumf este un adevărat simbol al Parisului. Este situat la intersecția a 12 bulevarde, dintre care cel mai cunoscut – Champs-Élysées.
Arcul se află în Piața Charles de Gaulle din Paris, denumită anterior Place de l'Étoile (Piața Stelei), arcul fiind centrul stelei formate de cele 12 bulevarde. Cele mai multe dintre poartă numele unor bătălii câștigate de Napoleon.
*bilete și tururi hop-on hop-off
Champs-Élysées
Celebrul bulevard din Paris, are o lungime de 1,9 km și este mărginit de magazine și buticuri de la cei mai cunoscuți designeri din lume. Branduri cunoscute precum H&M, Adidas și Disney Store pot fi găsite pe această porțiune, alături de mărci de lux, inclusiv Chanel, Luis Vuitton și Longchamp.
Galeriile Lafayette
Amplasată în arondismentul 9, central, pe bulevardul Haussmann, locația Galeries Lafayette Paris Haussmann, este ușor de accesat, cu multe linii de metrou la doar câțiva pași. Rădăcinile magazinului datează din secolul al XIX-lea, mai exact 1893, când doi veri din Alsacia-Theophile Bader și Alphonse Kahn-au deschis împreună un mic magazin în Paris. În timp, magazinul s-a dezvoltat și din octombrie 1912, ”bazarul de lux” a avut un debut grandios. Restul este istorie!
Astăzi, este tot o locație de lux ce adăpostește cele mai scumpe firme de haine, încălțăminte, parfumuri, machiaje și bijuterii din lume! Fă-ți timp pentru cumpărături, dar nu uita ca la final să mergi pe acoperiș să admiri frumusețea Parisului!
Montmartre
Montmartre este un cartier parizian prin excelență – un must-see în Orașul Luminii. În timpul Belle Époque, a fost centru culturii boeme pariziene.
Pentru ce este faimos Montmartre?
În primul rând, a fost baza pentru unii dintre cei mai faimoși artiști ai lumii – Renoir, Degas, Picasso și Van Gogh.
În al doilea rând, Montmartre este înfățișat în nenumărate picturi și imagini ale Parisului, iar Sacré-Coeur este una dintre primele atracții identificabile pentru turiști.
Sacré-Coeur
Bazilica Sacré-Coeur este o bijuterie absolut uimitoare – ”cocoțată” în vârful muntelui Montmartre.
A fost construită în 1875 după înfrângerea Franței, în timpul războiului franco-prusac, ca o modalitate pentru ispășirea păcatelor pentru cei care fuseseră pedepsiți prin pierderea războiului – de aici și denumirea de Montmartre, care se traduce prin ”Muntele Martirilor” .
Punctul culminant al vizitei la această bazilică este urcarea celor 292 de trepte până la cupolă, însă priveliștea asupra Parisului este spectaculoasă.
Intrarea este gratuită și se poate vizita zilnic între orele 06:30 – 22:30.
Moulin Rouge
Nicio vizită la Montmartre nu ar fi completă fără să arunci o privire asupra Moulin Rouge, situat în partea de sud-vest a cartierului, la poalele dealului. Acest celebru cabaret parizian cu o moară de vând roșie pe acoperiș este unul dintre cele mai emblematice puncte de atracție din Paris.
Pentru un spectacol de cabaret este nevoie de rezervare cu destul de mult timp înainte, deoarece fiind o atracție populară atât printre localnici, cât și pentru turiști, biletele se epuizează rapid.
*bilete și spectacole de cabaret
Zidul Iubirii
Situat în piața din Place des Abbesses, Le Mur des Je t`aime, poate fi unul dintre cele mai romantice locuri din Orașul Iubirii.
Creat de artiștii Frederic Baron și Claire Kito în anul 2000, acest perete bleumarin este format din peste 600 de plăci de rocă de lavă emailate. Pe suprafața sa, cuvintele ”Te iubesc” sunt scrise în peste 250 de limbi.
Notre-Dame
Catedrala Notre-Dame stă în picioare de mai bine de 650 de ani. Aceasta este situată pe Île de la Cité, în partea de est a insulei.
Catedrala este de-a dreptul impresionantă. A fost nevoie de aproape 200 de ani pentru a fi construită (din anul 1163 până în 1350). Tot aici este adăpostit cel mai mare clopot (Emmanuel Bell), ce cântărește 13 tone (în valoare de 28.000 de lire sterline!!!)
Un alt aspect interesant, este că Notre-Dame este un producător de miere – în vârf sunt stupi cu albine. Totodată, catedrala nu este doar un monument național, ci și o biserică catolică activă.
Din 15 aprilie 2019, moment în care Catedrala Notre-Dame a fost cuprinsă de flăcări, monumentul nu a mai putut fi vizitat. Însă, lucrările de reconstrucție se apropie de final, iar din 8 decembrie 2024, catedrala își va redeschide porțile pentru public și se reiau serviciile religioase.
Muzeul Armatei
Muzeul Armatei din Paris și-a deschis porțile pentru prima dată în 1905. Este cel mai mare muzeu militar din Europa. Situl impresionant cuprinde șapte zone principale și aproximativ 500.000 de piese, inclusiv artilerie, arme, armuri, uniforme și picturi din antichitate până în secolul al XX-lea.
Pentru pasionați, este un adevărat rai. Colecția este atât de vastă și impresionantă. Cu fiecare pas făcut înainte, ești cu un pas mai aproape de istorie.
*Prețul unui bilet/adult este de 15 euro, iar sub 26 de ani intrarea este gratuită.
Les Invalides și Mormântul lui Napoleon
Cunoscut în mod obișnuit ca Hôtel des Invalides, a fost comandat în 1670 de regele Soarelui Ludovic al XVI-lea, pentru a oferi cazare și îngrijire soldaților răniți, de aici și denumirea pentru ”invalizi”. Până la războaiele napoleoniene, peste 5.000 de soldați ai armatei franceze se recuperau acolo.
Tot aici, azi, funcționează un spital, care tratează soldați, ofițeri, personalul marinei și al forțelor aeriene.
Domul din aur din Les Ivalides acoperă catedrala națională a armatei franceze și fosta capelă regală. Este cea mai înaltă clădire-biserică din Paris, cu o înălțime de 107 metri.
La câteva decenii, după ce Napoleon Bonaparte a murit în exil, el a rămas destul de popular în Franța. Astfel, în timpul restaurării regale, regele Louis-Philippe a decis să aducă trupul lui Napoleon de pe insula Saint-Helena pentru a fi îngropat la Paris, conform dorințelor sale.
”Îmi doresc ca cenușa mea să se odihnească pe malul Senei printre oamenii din Franța pe care i-am iubit atât de mult.”
Sarcofagul a fost așezat pe un piedestal de granit verde și conține 6 sicrie, unul într-altul (fier-mahon-două sicrie de plumb, abanos și ultimul, cel de la suprafață din stejar).
Ce și unde să mănânci în Paris
- Bouillon Pigalle în Montmartre
Sfaturi de călătorie
- Rezervă bilete de avion din timp deoarece prețurile variază în funcție de sezon
- Urmărește prognoza meteo
- Rezervă din timp biletele pentru principalele obiective turistice (site-urile oficiale sau pe GetYour Guide)
- Ferește-te de hoții de buzunare și de escrocherii
- Dacă ești student/(ă), ia-ți legitimația, deoarece vei beneficia de reduceri sau chiar intrări gratuite la unele obiective turistice, inclusiv pentru cei sub 26 de ani
- Turnul Eiffel nu oferă cea mai bună priveliște asupra Parisului, în schimb poți urca în Arcul de Triumf/acoperișul Galeriilor Lafayette/Sacré-Coeur
- Nu plătiți pentru apă – la restaurante apa este inclusă în preț
- Programul restaurantelor – cele mai multe sunt închise după prânz până la orele 19:00-20:00
- Dacă știi un restaurant anume în care vrei să mănânci, este bine să faci rezervare din timp pentru a prinde o masă
- Cea mai bună variantă de transport în Paris este metroul
Gânduri finale
Pentru Paris, cel mai bun itinerariu este cel pe care ți-l organizezi singur după bunul plac. Poți fi persoana care merge la fiecare muzeu, călătorul care vizitează toate cafenelele și boulangeriile sau cel care face fotografii frumoase pe fiecare stradă din Paris.
Sunt atât de multe de făcut și de vizitat în Paris, încât într-un citybreak de câteva zile nu vei putea cuprinde toate atracțiile.
Poți să îți faci un itinerariu orientativ cu lucruri de văzut, locuri unde poți mânca și cartiere de explorat. Dar de asemenea, asigură-te că ai bifat acele experiențe unice pe care le oferă Parisul! Descoperă frumusețea Parisului și simte farmecul parizian!
Comentarii