Cati dintre voi nu viseaza sa viziteze vara o tara frumoasa, cu peisaje de vis, cu o mare superba si cu orasele cochete, pe care sa le bati la pas si sa simti atmosfera de vacanta? Si bineinteles, aproape si accesibila pentru oricine dispus sa calatoreasca cu masina.
Croatia este o astfel de tara. Aflata la cateva sute de kilometri de Romania, este perfecta pentru un circuit cu masina de cateva zile, pentru ca iti ofera de toate: de la o mare superba, insule, orase si statiuni elegante, la zone cu natura si vegetatie extraordinara. Este o tara turistica, unde te vei simti minunat, in orice parte a tarii vei alege sa mergi.
Despre Croatia
Croatia este o tara din Europa Centrala, situata in nord-vestul Peninsulei Balcanice, cu o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori. Are iesire la Marea Adriatica si cuprinde un numar de aproape 700 de insule, dintre care in jur de 47 sunt locuite.
Moneda oficiala este kuna (1 kuna = 0.64 RON), dar de la 1 Ianuarie 2023 se va trece la Euro, ca moneda oficiala, Croatia fiind membru al Uniunii Europene inca din 2013. Denumirea tarii in limba croata este Hrvatska, de aceea sa nu fii suprins daca vei vedea acest nume scris prin diferite locatii.
Ce sa faci in Croatia
Croatia ofera o multitudine de oportunitati de a-ti petrece vacanta: sejur intr-o statiune la mare sau pe o insula (insula Brac cu minunata plaja de la Bol, insula Hvar, Riviera Makarska), city break-uri in orasele turistice (Dubrovnik, Split, Pula, Rovinj) sau explorarea naturii in parcurile naturale cunoscute (Plitvice, Krka).
Noi am dorit sa le facem pe toate, de aceea am preferat varianta unui circuit cu masina, in care am combinat toate cele trei optiuni.
- Am vizitat Split, Dubrovnik, Zagreb
- Am facut plaja pe celebra plaja Zlatni Rat din Bol
- Ne-am bucurat de frumoasele peisaje din Parcul National Plitvice
- Am simtit atmosfera de vacanta din faimoasele statiuni de pe riviera Makarska
- Am ascultat sunetul marii in Zadar, am pozat minunatul orasel Primosten de la inaltime si am facut baie in marea cu nisip din Omis
Mai departe voi descrie traseul nostru, pe zile, si vom veni cu diferite recomandari si sugestii legate de experienta noastra.
Cum ajungi acolo
Fiind un circuit cu masina, recomandarea noastra este, bineinteles, sa ajungi cu masina proprie.
Noi am pornit din Cluj, astfel ca traseul cel mai potrivit pentru noi a fost prin Ungaria: am trecut granita pe la Oradea, apoi in Ungaria, am mers pe M4 (pana la Budapesta), M0 (centura Budapestei) si M7 pana in Croatia, iar de la granita Ungaria-Croatia direct pe autostrada A4 pana in Zagreb.
Desigur, in functie de punctul de pornire din Romania, se pot alege si alte trasee, cum ar fi prin Serbia si Bosnia.
Ca si taxe de drumuri, in Ungaria am ales sa platim vinieta online (10 zile – 11 euro, de pe aplicatia TPARK). In Croatia se platesc doar autostrazile: la intrare pe autostrada primesti un tichet, iar la iesire platesti, in functie de numarul de kilometri parcursi. O bucata de autostrada poate costa cativa euro, dar, daca vrei sa iti faci o idee despre cat costa autostrada in Croatia, cel mai bine folosesti un calculator online pentru astfel de calcule (de exemplu: https://tollguru.com/toll-calculator-croatia). Ca si exemplu, de la granita cu Ungaria pana in Zagreb am platit aproape 6 euro.
Ca si experienta proprie, dupa ce am strabatut tara si am circulat atat pe autostrazi, cat si pe drumuri fara taxa, recomandarea noastra este sa alegeti autostrazile oriunde aveti posibilitatea. Din punctul nostru de vedere, diferenta de bani merita timpul economisit, plus oboseala pe care o eviti. Desi au drumuri bune, se circula destul de incet, sub limita legala de multe ori, sunt multe serpentine si drumurile sunt foarte aglomerate.
Croatia Itinerar - Cum sa vizitezi Croatia cu masina
Ziua 1 - Zagreb
Prima zi a fost mai mult pe drumuri, fiind ziua in care am ajuns in tara. Am ales Zagreb ca prima oprire a calatoriei noastre, fiind cel mai apropiat punct de la granita. De asemenea, fiind capitala tarii, era si dorinta noastra sa o vizitam.
Ca si cazare am rezervat acest apartament de pe booking, un apartament superb, aproape de centru si foarte bun la pret. Masina am parcat-o pe strada, intr-o parcare publica – de mentionat ca in zilele de luni pana vineri, dupa ora 22, sambata dupa ora 15 si duminica parcarea din acea zona centrala este gratuita. De asemenea, in zona se gasesc si parcari private, cu plata, daca nu va simtiti siguri sa parcati pe strada.
Zagreb este un oras inconjurat de istorie, de la arhitecturi austro-ungare pana la centrul sau in stil medieval. Iti recomand acest articol, pentru mai multe detalii si obiective turistice in capitala Croatiei.
Ziua 2 – Zagreb – Zadar – Primosten - Split
In prima parte a zilei, am decis sa luam putin centrul orasului la pas si sa luam micul dejun la una din terasele frumoase din centrul orasului. Am decis sa mancam strukli, mancare traditionala populara in Zagreb - branza localnica, smantana si oua, toate coapte intr-un aluat foarte subtire. Daca ajungeti in Zagreb, va recomandam si voua sa incercati Strukli la mic dejun!
Dupa mic dejun, am pornit spre Split, cu o scurta oprire in Zadar, pentru a vizita frumosul orasel, cu a sa celebra orga a marii. Din Zagreb pana in Zadar sunt aproximativ 280 km, iar pe autostrada ii parcurgi cam in 3 ore.
Zadar
Zadar este un oras istoric, cu un frumos centru pietonal cu strazi din marmura, cu biserici medievale si ruine romane, perfect pentru a fi explorat pe jos, impreuna cu faleza de la mare si portul. La momentul actual, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Zadar este celebra orga marii, o instalatie prin care valurile marii creeaza sunete unice. Pentru a afla mai multe informatii despre orașul Zadar și ce poți face, citește ghidul complet de călătorie despre Zadar.
Primosten
Din Zadar am pornit spre Split, cu o mica oprire in Primosten, de unde am putut admira frumosul oras insula.
Din Zadar pana in Split, alegand traseul in care am vizitat rapid si Primosten, sunt aproximativ 170 km. Drumul este unul fara taxa, pe coasta Marii Adriatice, si ofera niste peisaje superbe asupra marii si insulelor din apropiere. Pentru punctul panoramic al Primosten, recomandam statuia Maicii Domnului din Loreto, pe un mic deal lângă Primosten. Se poate ajunge pana sus cu masina.
Split
Seara am ajuns in Split. Cazarea tot de pe booking luata, aprope de centrul orasului (link). Aici aveti nevoie de rabdare si sa fiti atenti la parcare. Orasul este foarte haotic din punct de vedere al parcarilor: parcari mici, pe drumuri foarte inguste, este o probabilitate mare sa iti gasesti masina lovita, daca nu e parcata bine. De mentionat ca in centrul pietonal nu puteti ajunge cu masina. Pentru a afla mai multe informatii despre orașul Split și ce poți vizita în Split, citește ghidul complet de călătorie despre Split.
Ziua 3 – Split
Split
Ziua a treia am pastrat-o pentru a vizita Split si a lua pulsul orasului. Split este al doilea cel mai mare oras al Croatiei, si unul dintre cele mai populare destinatii din Croatia pentru turisti. Este potrivit pentru un city break, pentru a-ti petrece sejurul la mare aici, sau pentru a vizita diferite insule, fiind un punct de pornire in explorarea diverselor locatii frumoase din zona, cum ar fi insulele Hvar, Brac, Vis sau parcul natural Krka.
In Split, ne-am plimbat pe frumoasa faleza cu palmieri, prin port, am vizitat centrul istoric pietonal si am descoperit principalele obiective turistice, cum ar fi Palatul lui Diocletian, Poarta de Aur sau Catedrala Sf. Dominus.
Ziua 4 – Insula Brac
Urmatoarea zi am decis sa vizitam cea mai faimoasa plaja din Croatia: Zlatni Rat, sau Golden Horn Beach.
Pentru asta, ne-am trezit devreme si am pornit sa luam bacul spre insula Brac, destinatia Supetar. Din Supetar pana in Bol, statiunea unde se afla celebra plaja, sunt in jur de 30 km, astfel ca pentru noi cel mai comod a fost sa mergem cu masina pe insula.
Biletele pentru ferry le-am luat de pe site-ul https://www.jadrolinija.hr/. Un bilet pentru 2 adulti si o masina, dimensiuni normale, a costat in jur de 35 euro. Recomandarea noastra este sa va luati bilete online si sa ajungeti in port cat mai devreme, pentru ca este o ruta destul de aglomerata. Daca ajungeti mai tarziu, in jurul orei 10, riscati sa stati cateva ore la coada la imbarcare. Biletul online cumparat este valabil pentru toata ziua, nu pentru o anumita ora.
Dupa ce am ajuns pe insula, in Supetar, am pornit cu masina spre Vidova Gora, cel mai inalt punct de pe insulele Croate, de unde am avut o vedere panoramica superba asupra marii Adriatice, a insulelor din jur si asupra plajei Golden Horn.
De acolo, am pornit spre statiunea Bol, si mai apoi spre plaja Golden Horn. Parcarea in zona plajei costa 100 kune (13 euro), si era valabila pentru intreaga zi.
De cum ajungi pe plaja, vei fi uimit de tot ce vezi imprejur: o culoare a apei superba, priveliste minunata, exista si o zona de relaxare unde poti servi masa. Poti petrece o zi intreaga acolo, fara sa iti lipseasca nimic. Plaja este cu pietricele, la fel cum este pe majoritatea plajelor din Croatia, dar daca ai papucei potriviti pentru baie, asta nu va fi un impediment. Este un loc pe care trebuie sa il vizitezi daca ajungi in Croatia!
Pentru ca seara aveam cazare in Baska Voda, o statiune de pe riviera Makarska, cel mai bine pentru noi a fost sa ne intoarcem pe continent pe ruta Sumartin – Makarska. Am luat biletele de bac online, cu mentiunea ca, de aceasta data, ora de pe bilet trebuia respectata. De la Makarska pana la Baska Voda sunt doar 10 km.
Vedeti aici cazarea din Baska Voda.
Ziua 5 – Riviera croata: Baska Voda, Brela, Makarska
In aceasta zi am dorit sa ne bucuram de tot ce are riviera Croatiei de oferit: statiuni cochete, pline de culoare, multi turisti, o faleza lunga, de cativa kilometri, palmieri, mare si mult soare.
Am pornit pe jos din Baska Voda spre Brela, pe o faleza lunga de 3 kilometri. Baska Voda si Brela sunt doua statiuni populare, situate pe riviera Makarska. Pe toata lungimea acestei faleze gasesti plaje pline de turisti entuziasmati de marea, culoarea apei si peisajele din jur. Am profitat si noi de plimbare, si am facut baie cand caldura devenea prea mare. Plaja este cu pietris, dar cu papuceii potriviti, nu simti niciun disconfort. In statiuni se gasesc terase, magazine si locuri de luat masa.
Dupa-masa, am luat masina si am facut o scurta vizita si in Makarska, fiind orasul principal de pe aceasta coasta. Am luat pulsul orasului, ne-am plimbat prin centru si pe faleza din port, am servit cina la o terasa din zona centrala. Pentru a afla mai multe informatii despre orașul Makarska și ce poți vizita în Makarska, citește ghidul complet de călătorie despre Makarska.
Ziua 6 – Omis, Dubrovnik
In urmatoarea zi am dorit sa vizitam si singura plaja cu nisip din Croatia, asa ca am pornit dimineata spre Omis, o distanta de 25 km din Baska Voda.
Am ramas foarte incantati de statiune si de plaja din Omis: plaja larga, apa calda, nisip peste tot, iar privelistea ce ti-o ofereau stancile din orasel era extraordinara. Ne-a parut rau ca nu am avut mai mult timp la dispozitie pentru a petrece in acea statiune, dar cu siguranta vom mai reveni!
Dupa pranz, din Omis am pornit cu masina spre Dubrovnik, aflat la 200 km distanta. Chiar daca nu pare o distanta mare, noua ni s-a parut cel mai obositor drum din Croatia: am mers doar pe drumuri nationale, multe curbe si limite mici de viteza. O distanta care pe autostrada o puteai face intr-o ora jumate, aici am avut nevoie de aproape 4 ore ca sa ajungem la destinatie. Dar ne-am bucurat sa traversam noul pod finalizat in aceasta vara, care leaga Dubrovnik de restul tarii. Astfel, nu am mai fost nevoiti sa trecem prin Bosnia pentru a ajunge in partea sudica a tarii.
Dubrovnik
Dubrovnik nu are nevoie de prea multe cuvinte, imaginile probabil spun tot. Considerata “Perla Adriaticii”, reprezinta una dintre cele mai frumoase destinatii turistice de vizitat in Europa. Centrul vechi al orasului ofera un aer medieval si iti lasa impresia ca ai patruns in alt secol, te simti ca intr-un film o data ce ai trecut portile cetatii. Probabil tot din acest motiv au ales si cei din Game of Thrones sa filmeze aici. Totul este foarte bine pus la punct, si ca turist, ai nevoie de cel putin doua zile ca sa explorezi totul: Pentru a afla mai multe informatii despre orașul Dubrovnik și ce să vizitezi în Dubrovnik, citește ghidul complet de călătorie despre Dubrovnik.
- Poti urca pe zidurile cetatii. Am facut-o si noi, iar biletul a costat 250 kuna (33 euro), luat direct de la intrare. Peisajele vazute de pe ziduri sunt superbe, atat asupra cetatii, a intregului oras Dubrovnik, cat si asupra Marii Adriatice.
- Poti urca cu telecabina pana la punctul panoramic, de unde ai vedere asupra intregului oras vechi Dubrovnik. Noi am decis sa mergem cu masina pana in acest punct, iar concluzia este ca merita sa ajungi acolo, sa vezi Dubrovnik-ul de sus, fie cu telecabina, fie cu masina
Ziua 7 – Dubrovnik
Urmatoarea zi am continuat sa vizitam Dubrovnik-ul, in prima parte a zilei am urcat zidurile cetatii si vizitat punctul panoramic al orasului(mentionate mai sus), iar dupa-masa am pornit spre Plitvice, unde a doua zi dimineata urma sa vizitam parcul. Distanta facuta a fost de aproximativ 430 km, iar cazarea am avut-o intr-un sat in apropiere de intrarea in parc. In zona se gasesc foarte multe pensiuni, la un pret accesibil. Aceasta a fost cazarea noastra.
Ziua 8 – Plitvice
Ultima zi din Croatia am rezervat-o pentru a vizita cea mai cunoscuta destinatie turistica din Croatia, si anume Parcul National Plitvice.
Am avut intrare la ora 8 dimineata, de la intrarea numarul 1, si am ales sa facem traseul C, un traseu de 4-6 ore, prin care am vizitat ambele parti ale parcului: lacurile de sus, respective cele de jos. Biletul a costat 300 kuna (40 euro), iar acesta a trebuit cumparat online, cel putin cu cateva zile inainte.
Va lasam cateva poze, pentru a intelege farmecul si frumusetea acestui parc, cunoscut in toata lumea.
Dupa ce am vizitat parcul, am pornit incet spre casa. Pentru ca drumul era destul de lung, am decis sa facem o oprire sa dormim in primul oras de la granita cu Ungaria, Nagykanizsa. Cazarea noastra aici.
Acesta a fost traseul nostru pe o saptamana in Croatia. Am plecat sambata dimineata din Cluj, ne-am intors urmatoarea duminica seara. Desigur, acesta este doar o varianta de itinerar, iar daca am fi avut mai mult timp la dispozitie, cu siguranta am fi dorit sa vizitam si alte locatii, cum ar fi fost: insula Hvar, orasele Pula, Rovinj si zonele din jur, parcul national Krka. Dar acestea vor ramane pe lista pentru urmatoare vacanta in Croatia.
Croatia este frumoasa si este foarte atractiva pentru orice tip de turism: pentru oameni pasionati de mare, plaja, natura, istorie, este potrivita atat pentru city break-uri, cat si pentru destinatii de vacanta la mare.
Comentarii