Croatia devine treptat o destinatie tot mai populara in Europa! Iar capitala Zagreb este inconjurata de istorie - de la arhitecturi austro-ungare pana la centrul sau in stil medieval. Cand vine vorba de activitati si obiective turistice, o vacanta in Zagreb cu siguranta te va face sa te indragostesti de capitala. Ai toate detaliile de care ai nevoie pentru un citybreak de 2-3 zile in acest ghid de calatorie!

Transport - Cu avionul

La momentul actual nu sunt zboruri directe spre Zagreb din Romania. Insa companiile low-cost precum Wizz Air si Ryanair au preturi foarte accesibile chiar si la zborurile cu escala. Poti gasi zboruri dus-intors spre Zagreb cu escala in Milano, Belgrad sau in alte orase europene de la 35 euro de persoana cu bagaj mic de mana.

Centrul orasului se afla la aproximativ 20 km de Aeroportul din Zagreb si poti ajunge cu taxiul sau autobuzul. Calatoria cu taxiul dureaza aproximativ 30 de minute si preturile variaza intre 20-35 de euro. Taxiurile sunt disponibile 24/7, iar preturile cresc si cu 20% daca ajungi in weekend, noaptea sau in zile de sarbatori. O alta optiune este autobuzul 290 cu directia spre Kvaternikov Square (in centru) care pleaca la fiecare 30-40 de minute din aeroport. Calatoria va dura aproximativ 35 de minute. Un alt tip de autobuz este cel express, special pentru aeroport. Biletul costa 4 euro si vei gasi un autobuz express care pleaca la fiecare 30 de minute intre orele 6-22:30, dar si pe timp de noapte atunci cand sunt zboruri.

Transport - Cu masina personala

Esti in circuit in capitalele Europei sau vrei sa vizitezi toata Croatia cu masina? Zagreb se afla la aproximativ 1000-1500 km (in functie de orasul tau natal) de Romania.

  • Din zona de sud a tarii poti ajunge prin Serbia – Bosnia Hertegovina – Croatia in aproximativ 12 ore.
  • Daca pleci din Iasi, Cluj sau alt oras din zona de nord, opteaza pentru directia Ungaria-Croatia si vei ajunge in aproximativ 15-16 ore.

Ai grija sa platesti vinietele pentru tarile prin care treci: 

  • Vinieta Ungaria – o poți cumpara direct de pe aplicatia TPARK, 10 zile, aproximativ 14 euro 
  • Vinieta Serbia - nu exista taxe pe drumurile naționale, doar pe autostrazi, si se plateste direct pe autostrada, la ghisee. Preturile variaza intre 4-13 euro pe tronson de autostrada 
  • Vinieta Bosnia Hertegovina – nu se plateste vinieta, ci doar taxe pe autostrazi la ghisee cu preturi intre 1-6 euro/tronson 
  • Vinieta Croatia – nu sunt viniete si se taxeaza la poduri sau autostrazi. Se plateste la intrarea sau iesirea din tronson, iar preturile variaza intre 3-18 euro 

In Zagreb, pretul pentru parcare creste odata cu apropierea de centrul orasului. Orasul este impartit in 3 zone de parcare incepand din centru, astfel: 

  1. Zona 1 – 1, 59 euro/ora; 13 euro/zi.  
  2. Zona 2 – aprox. 0,66 euro/ora; 8 euro/zi.  
  3. Zona 3 – aprox. 0,30 euro/ora; 2,66/zi.  

Preturile parcarilor de pe strazi pot varia, asa ca fii atent la semnele amplasate. De asemenea, in zilele de duminica parcarile sunt gratuite. 

Transportul public in Zagreb

Cea mai convenabila metoda de a te plimba prin Zagreb daca nu ai venit cu masina personala este cu transportul in comun. Tramvaiele si autobuzele circula intre 04:00-00:00 zi de zi, iar pentru ambele optiuni biletele sunt aceleasi. Preturile variaza intre 0,50-2 euro pentru bilete de 30, 60 sau 90 de minute. Biletele se pot achizitiona de la chioscurile de ziar sau de la sofer (de la sofer achizitionandu-se doar bilete de 2 euro). Nu uita sa validezi biletul imediat ce ai urcat in mijlocul de transport deoarece poti primi amenda de la controlori.

Zagreb Card

Cardul Zagreb te poate ajuta sa economisesti, in functie de locatiile pe care vrei sa le vizitezi si de modul de transport pe care il preferi. Cu Zagreb Card poti calatori gratuit cu tramvaiele si autobuzele din zona 1 pentru 24 sau 72 ore. In plus, ai acces gratuit si reduceri la unele dintre atractiile turistice, restaurante sau hoteluri. Cardul costa 13 euro/24 ore si 18 euro/72 ore. Se poate achizitiona online si ti-am atasat si un link la final.

Cazare

Cele mai ieftine cazari pornesc de la 20 euro pe noapte in proprietati administrate de gazde, in timp ce hotelurile costa aproximativ 50 euro pe noapte. Deoarece te poti plimba prin Zagreb si pe jos, iti recomandam sa te cazezi aproape de centru pentru a putea admira frumusetea orasului atat dimineata, cat si seara tarziu. Noi iti recomandam Apartament Hebrangova cotat cu nota 9,5 pe Booking. Este un studio in regim hotelier care se afla la aprox. 500 m de centru si este modern, dotat cu TV, aer conditionat, Wifi, baie si chicineta - ambele private. Locatia accepta animale de companie, iar preturile pornesc de la 50 euro/noapte.

Pentru o vacanta in Zagreb cu familia, cea mai buna zona de cazare este in apropiere de Parcul Ribnjac. O zona linistita, cu multa verdeata si locuri de joaca, aici poti gasi hoteluri dar si apartamente de inchiriat in regim hotelier.

Obiective turistice

Catedrala din Zagreb

Catedrala din Zagreb este considerata simbolul orasului, cele 2 turle inalte fiind cele mai mari din toata Croatia. Construita initial in secolul XII si restaurata in secolul XIX in stil neo-gotic, Catedrala se afla in cartierul Kaptol din centrul orasului. Cea mai apropiata parcare este Langov - aflata langa Parcul Ribnjak din dreapta Catedralei. Aici ora de parcare costa aprox. 0,93 euro/ora.

Altare de marmura, o orga mareata si o visterie cu obiecte valoroase din secolele XI-XIX sunt doar cateva dintre atractiile principale. Accesul este gratuit si poti vizita Catedrala de luni pana sambata intre orele 10-17 sau duminica intre 13-17.

Gornji Grad

Gornji Grad inseamna ,,Orasul de Sus’’ si se refera la cartierul istoric din zona de deal. Aici se gasesc cladirile cele mai vechi din Zagreb, iar micile stradute de piatra au un aspect medieval desprins din povesti. Parcarea cea mai apropiata este Tuskanac, aflata in zona de sud-vest a cartierului, in stanga Parcului Gric. Ora de parcare costa aproximativ 1,33 euro.

Poti vizita in aceasta zona Tunelul Gric (acces gratuit) construit in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial ca si adapost impotriva bombardamentelor, Parcul Gric si Turnul Lotrscak construit in secolul XIII de unde poti admira una dintre cele mai emblematice cladiri din Zagreb, si anume Biserica Sf. Marcu din Zagreb. (aprox. 2 euro/adult si 1 euro/minor).

Piata Ban Josip Jelacic

Ban Josip Jelacic este piata centrala a capitalei si se afla la sud de cartierul Kaptol. Majoritatea cladirilor din jurul pietei dateaza din secolul XIX, iar arhitecturile variaza de la Biedermaier la Art Nouveau si Post-Modernism. Poti lasa masina tot la parcarea Langov aflata la nord-est de Piata Ban Josip Jelacic. 

Aceasta este inima vietii sociale a orasului si cel mai important punct turistic este chiar statuia lui Ban Josip Jelacic. In zona vei gasi numeroase cafenele cu terasa de unde poti admira cultura croata in timp ce savurezi o cafea sau un ceai.

Parcul Maksimir

Parcul Maksimir este cel mai vechi parc public din toata Europa de Sud-Est si se afla printre cele mai frumoase parcuri europene. Este o oaza autentica de natura si merita sa te plimbi prin el cel putin o data. Parcul are propria sa parcare aflata in partea de sud-vest si preturile de parcare pornesc de la aprox. 0,30 euro/ora.

Accesul in parc este gratuit, insa daca vrei sa vizitezi Gradina Zoo, va trebui sa achizitionezi biletul de aproximativ 4 euro. Cu Zagreb Card ai acces gratuit. Parcul este deschis non-stop, iar gradina zoo intre 9-19 (vara) si 9-16 (iarna).

Lacurile Plitvice

In functie de durata sejurului in Zagreb si de prioritatile tale turistice, iti recomandam sa vizitezi Lacurile Plitvice aflate la aproximativ 130 km de capitala. Reprezinta simbolul Croatiei, fiind cel mai vechi si cel mai mare parc national din tara. 16 lacuri unite intre ele prin carari pe care te poti plimba, cascade si padurea cu animale salbatice, o vizita la aceste lacuri va fi cu siguranta o aventura pe care ti-o vei aminti.

Poti ajunge la Lacurile Plitvice cu autobuzul direct din Zagreb. Calatoria va dura aproximativ 2 ore si 30 de minute, iar biletele variaza intre 10-15 euro dus. Poti lua unul din cele 10 autobuze disponibile pe zi de la Autogara Centrala. O alta varianta este inchirierea masinii care te va ajunge cu tot cu costul de inchiriere si benzina aproximativ 80 euro. Ti-am atasat la final un link de unde poti inchiria vehicule la preturi accesibile.

Biletele la lacuri se achizitioneaza de pe website-ul oficial (link la final) sau de la biroul de la intrare. Acestea variaza intre 40 euro/zi pentru 1 adult, 16 euro/zi pentru 1 copil intre 7-18 ani si 26 euro/zi pentru 1 student. Parcul este deschis intre 7-20, iar biletele pot fi achizitionate pe loc pana la ora 17. In cazul in care mergi cu masina, pretul per parcare porneste de la 1 euro/ora. 

Mancare

Bucataria croata se mandreste cu preparate delicioase,, dar mai ales cat se poate de naturale cu ingrediente locale. Printre cele mai populare feluri de mancare traditionale este Strukli - branza localnica, smantana si oua, toate coapte intr-un aluat foarte subtire. Se poate servi si varianta dulce a acestui preparat, facuta cu fructe.

Pentru vegetarieni, Absmalcane Mahune este perfect: pastai de fasole gatite si acoperite cu usturoi, pesmet si condimente. Totul se gateste in unt, de unde si numele, care inseamna ,,prajit in unt’’. Poti servi acest fel si cu bacon prajit sau alaturi de un steak de vita.

Restaurante

Cateva restaurante cu mic dejun delicios sunt Otto & Frank (2-10 euro - preparate europene de mic dejun, dar si traditionale) din zona de sud a cartierului Kaptol sau patiseria Korica in zona cartierului Orasul de Jos (1-8 euro).

Pentru pranz si cina, poti incerca si rulotele Heritage cu mancare croata la preturi intre 3-20 euro din zona de sud a Kaptol sau restaurantul traditional & european Pri Zvoncu din partea de sud a Orasului de Jos. (5-45 euro)

Capitala Croatiei este cu adevarat o destinatie care trebuie pusa pe lista. Indiferent de anotimpul in care vrei sa mergi, aceasta te va surprinde placut prin arhitectura, ospitalitate si frumusetea naturala. Tine minte ca moneda oficiala a Croatiei este Kuna. Noi iti recomandam sa platesti cash in aceasta moneda spre deosebire de card in euro pentru a evita comisioanele bancilor pentru schimbarea valutei. Pentru un sejur de un weekend/2 persoane, recomandat este sa ai un buget de minim 400 euro. Mai jos ai cateva link-uri care te pot ajuta cu planificarea vacantei.