Te invităm să faci cunoștință cu Novi Sad, al doilea oraș ca mărime și importanță din Serbia, așezat pe o porțiune superbă a fluviului Dunărea, la aproximativ 80 de km de Belgrad. Orașul mai este cunoscut și sub numele de „Atena Sârbească”.
Acesta este renumit pentru arhitectură, atmosferă tinerească, ospitalitate, artă și o diversitate culturală. Pe bună dreptate, anul acesta, Uniunea Europeană a desemnat Novi Sad drept Capitală Europeană a Culturii. Lasă-ne să fim ghidul tău pentru 2 zile, și hai să descoperim împreună acest minunat oraș.
Cum ajungi în Novi Sad?
Cel mai accesibil mijloc de transport pentru a ajunge în Novi Sad este mașina, având în vedere că este o destinație ce se află în sud-vestul tării noastre, la aproximativ 120 de km de vama Jimbolia și 150 km de la vama Moravița, pentru cei care locuiesc in zona de sud-vest a țării, acest loc este ideal pentru a petrece un week-end cu un buget mic. Dacă pleci din București, vei parcurge o distanță de aproximativ 700 de km (9 ore de condus), iar combustibilul dus-întors costă aproximativ 140 de Euro.
Deespre taxele de autostrada, și nu numai puteți găsi detalii aici
O altă modalitate de a ajunge este avionul.
Din București poti găsi un zbor rapid către Belgrad. Călătoria durează aproximativ 1 h și 30 de minute, iar costul unui bilet dus-întors este de aproximativ 120 de Euro. Desigur, dacă planifici din timp călătoria, poți găsi bilete de avion la un preț mult mai mic.
Din Belgrad poți ajunge cu trenul în Novi Sad, iar costul călătoriei este de aproximativ 6 Euro.
Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Serbia, iar călătoria poate fi efectuată în baza cărții de identitate sau a pașaportului.
Cu ce te deplasezi?
Dacă nu ai ales ca mijloc de transport mașina personală, Novi Sad are o rețea de transport public bine dezvoltată, care constă în 25 de linii urbane, 19 linii de autobuz suburbane și 12 linii interurbane. Transportul public în Novi Sad este gestionat de compania Javno Gradsko Saobraćajno Preduzeće Novi Sad. Liniile nr. 3 și 9 fac legătura între centru și Cetatea Petrovaradin.
Biletele pentru transportul public pot fi cumpărate de la chioșcurile de ziare sau chiar de la șofer.
Unde te cazezi?
Prețurile la cazare în Novi Sad sunt mai mult decât decente, pentru toate buzunarele, iar acestea încep de la 30 de Euro pe noapte pentru o cameră dublă.
Noi am facut o selecție pentru tine, cel mai bun raport calitate - preț, aproape de centrul orașului.
- Arhiv Boutique House este un hotel de 4 stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. O noapte de cazare pornește de la 60 de Euro cu mic dejun inclus. Acesta este situat într-una dintre cele mai apreciate zone din Novi Sad.
- Garni Hotel Mediteraneo este situat într-o zonă liniştită, în apropierea parcului Dunavski. Acesta este un hotel de 3 stele stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. Prețul pornește de la 50 de Euro/noapte cu mic dejun inclus.
- Hostel Sova – situat la 150 de m de centru. Toate camerele includ baie privată, și în plus, poți utiliza bucătăria comună complet utilată. Proprietatea dispune de parcare gratuită, wifi gratuit, iar prețul pornește de la 30 de Euro camera dublă/noapte.
Ce vizitezi în Novi Sad? Obiective turistice Novi Sad
Ziua 1
Cetatea Petrovaradin
De departe, unul dintre cele mai frumoase locuri de Vizitat din Novi Sad este Cetatea Petrovaradin, supranumită și “Gibraltarul de pe Dunăre”. Este a doua fortăreață ca mărime din Europa, construită de austrieci în secolul al XVII-lea cu o priveliște superbă spre Dunăre. Este una dintre cele mai bine conservate fortărețe din Europa, iar din anul 1991 face parte din patrimonial cultural.
Aceasta este formată din Cetatea de Sus şi Cetatea de Jos. Cetatea de Sus cuprinde o reţea de tuneluri și galerii subterane în lungime de peste 15 km. Vizitarea tunelurilor se face doar cu ghid.
Pentru cele mai frumoase fotografii, cetatea de Sus iți garantează o priveliste numai bună de pus pe Instagram.
Turnul cu ceas Petrovaradin
Se află tot in Cetatea Petrovaradin și este un ceas care te va surprinde prin unicitatea sa, și anume limba mică indică minutele, iar limba mare indică orele. Legenda spune că acesta a fost construit special pentru pescari, astfel încât ei puteau să observe de la distanță, mai ușor, limba mare a ceasului.
Muzeul Voivodinei
Dacă esti pasionat de istoria naturii și artă, aici este locul potrivit pentru tine. De asemenea, acest muzeu include și o bibliotecă, care adăpostește o colecție impresionantă de 50.000 de volume. Pentru a explora pe îndelete acest muzeu îți recomandăm să aloci cel puțin două ore.
Galeria Matica Srpska
Nu putem neglija nici arta din recomandările noastre. Astfel, te invităm să petreci două ore în Galeria Matica Srpska. Aceasta deține peste 7.000 de sculpturi și picturi ale artiștilor sârbi din perioada 1500 -1900.
Parcul Danubian
După o zi în care ai mers si vizitat suficient de mult, îți recomandăm să te bucuri de acest parc minunat și vechi de peste un secol, un parc ce găzduiește cele mai importante evenimente din oraș. Cu siguranță vei face aici poze ce îți vor rămâne amintire cât pentru o viată.
Ziua 2
Strada Dunavska
Cunoscută și sub numele de strada Dunării, aceasta se remarcă prin clădirile vechi dispuse de-a lungul acestei străzi. Dacă îți place shopping-ul, te afli în locul potrivit. Aici poți găsi de la obiecte vestimentare, până la suveniruri pentru cei dragi ție. Iar dacă vrei să te răsfeți cu o cafea bună, vei găsi o multitudine de restaurante și cafenele.
Piața Libertății
I se mai spune Trg Slobode sau Svetozar Miletic și este piața centrală din Novi Sad. Această piață găzduiește cele mai reprezentative clădiri istorice. Te lăsăm aici să te bucuri de o plimbare bine-meritată.
Aici regăsiți și Palatul Primăriei cu un design arhitectural impresionant, ornamentată cu statui, flori și alte detalii încântătoare, semnat de maghiarul György Molnár.
Biserica Romano Catolică Numele Mariei
Nu poti pleca din Novi Sad fără să vizitezi această biserică - unul dintre cele mai frumoase și mai reprezentative obiective proiectate de același arhitect. Este cea mai înaltă biserică din oraș (72 de metri) și are un stil arhitectural neo-gotic.
Vladičanski Dvor (Palatul Episcopilor)
Novi Sad se mai mândrește si cu Palatul Episcopilor, una dintre cele mai emblematice clădiri semnată de maghiarul Ferenc Raichle, recunoscut maestru al stilului Art Nouveau.. Pentru cei pasionați de arhitectură, o veți găsi cu siguranță interesantă.
Croazieră pe Dunăre
Dacă vrei să vizitezi orașul dintr-o perspectivă unică, ce poate fi mai potrivit decât o croazieră pe Dunare?
În plus, poți opta să mănânci prânzul într-un cadru inedit, sau poți lua o cină romantică alături de persoana dragă.
Gastronomie
Dacă ești în Serbia mănâncă la fel ca un sârb!
Noi îți recomandăm burek (produse de patiserie umplute cu spanac și brânză), ćevapčići (carne la grătar servită într-o pâine cu smântână) și Index Sandwich (un rulou umplut cu brânză topită, șuncă și ciuperci).
Mai jos, ai o listă cu cele mai bune restaurante pe care le-am ales pentru tine, cunoscute atât pentru ospitalitate cât și pentru măncare :
EXIT FEST
Dacă vei călători vara, trebuie să mergi neapărat la EXIT FEST. Un fel de Untold sârbesc, unde Cetatea Petrovaradin este gazdă pentru unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică (de la rock la tehno). Festivalul durează cinci zile și se organizează la începutul lunii iulie.
Dacă timpul îți permite, și vrei să explorezi mai mult ținutul sârbesc, îți recomandăm să vizitezi cramele din Serbia pentru o experiență inedită de degustare de vin. Accesează aici si Get Your Guide va avea grijă de tine.
Sperăm că informațiile noastre te vor ajuta să ai o vacanță frumoasă și plină de culoare în acest oraș vibrant.
Pentru că știm că bugetul este foarte important, îți spunem că prețurile sunt foarte asemănătoare cu cele din România, iar moneda locală este dinarul sârbesc. De asemenea, un mare avantaj este că Novi Sad poate fi vizitat în orice anotimp al anului.
Comentarii