Fara doar si poate cea mai cunoscuta capitala europeana, Parisul este unul dintre orasele in care nu ai cum sa te plictisesti indiferent de perioada in care alegi sa il vizitezi.
Cum am ajuns in Paris
Am ales sa vizitam Parisul in luna Decembrie, nu doar pentru preturile accesibile ale biletelor de avion, cat si pentru frumusetea orasului iarna. Impreuna cu un grup prieteni, am plecat catre Paris achizitionand biletele de pe Kiwi.
Biletele au fost achizitionate pentru perioada 08.12.2023-11.12.2023, zborul de plecare facandu-se de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, iar aterizarea pe aeroportul Paris-Beauvais. Pretul biletelor dus-intors a fost de aproximativ 232 lei.
Unde ne-am cazat
Pentru ca indiferent de perioada in care alegi sa vizitezi Parisul pretul cazarilor este destul de mare, ne-am dat seama ca nu ne-am incadra in bugetul alocat acestui city break daca ne-am caza in "inima" Parisului.
Asa ca, am decis sa luam cazarea in Ermont (Ermont este un oraș în Franța, în departamentul Val-d'Oise, în regiunea Île-de-France). Am inchiriat un apartament de pe Airbnb la pretul de 1540 lei (aproximativ 310 lei de persoana).
Desi apartamentul a fost impecabil, zona in care era situat ne-a facut ulterior sa ne dam seama ca am fi putut profita si mai mult de Paris, daca ne-am fi cazat mai aproape.
Ermont se afla la 65 km de Aeroportul Beauvais-Tillé si la aproximativ 21 km de Turnul Eiffel. Poate ca distanta fata de Turnul Eiffel nu pare atat de mare, dar... nu prea ai cu ce sa ajungi.
Un Uber pe ruta Ermont-Eiffel Tower costa 35 euro doar pe o singura directie de mers. Cealata varianta (pe care am ales-o si noi) a fost trenul (nu exista metrou de legatura intre zona in care ne-am cazat si Paris).
De la cazare pana in statia de tren mergeam aproximativ 20 de minute pe jos, iar biletul de tren catre Paris a costat 2.1 euro de persoana.
Intrebarea care se ridica: recomand o cazare in Ermont ?
- Da - pentru pretul super accesibil
- Nu - pentru faptul ca pierzi mult timp in mijloacele de transport in comun.
Vă recomand să rezervați o cazare direct în zona centrală a Parisului pentru confort și accesibilitate.
Ziua 1
Am plecat din Romania cu compania aeriana Ryanair la ora 6:00 AM si am aterizat pe aeroportul Beauvais-Tillé la ora 8.10 AM (GMT+1). Trecerea de controlul basic de pe aeroport a fost foarte rapida si ne-am trezit, dupa doar 20 minute de la aterizare, in fata aeroportului, gandindu-ne daca ar fi mai bine sa luam un Uber pana la cazare sau daca e mai convenabil cu autobuzul.
Fara sa cautam cat ne-ar costa un Uber pana la cazare, am hotarat sa luam autobuzul (autobuzele se gasesc in Parking P1). Am stat la coada sa luam biletele si in momentul in care a trebuit sa achitam am avut " primul soc ": aproximativ 20 euro biletul pana la Paris, Porte Maillot (nu exista ruta directa catre Ermont).
Pentru ca nu aveam cum sa mai dam inapoi, am decis sa achizitionam biletele, iar dupa inca o verificare a acestora de catre personalul autorizat, am urcat in autobuz.
Dupa 75 de minute, am ajus in parcarea de la Porte Maillot. Pentru ca mai aveam inca 25 km pana la cazare, am decis sa luam un Uber (pe care am mai achitat inca 30 euro). In doar 25 minute am intrat pe usa cazarii (era aproximativ ora 11:30 AM cand s-a intamplat).
Pentru ca nu ne-am dorit sa pierdem prima zi, am hotarat sa mergem la cumparaturi, sa exploram putin imprejurimile si apoi sa facem itinerariul pentru zilele urmatoare.
Ziua 2
Luvru
"Muzeul Luvru, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, nu are cum sa lipseasca din itinerariul oricarui calator care ajunge in Paris. " - aceasta a fost si ideea noastra, dar de multe ori, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Va explic mai jos de ce...
Ne-am trezit dis de dimineata si surpriza: o ploaie torentiala ne astepta deja sa facem primii pasi ai acelei zile (ce e drept, nu verificasem inainte cum o sa fie vremea in Paris in perioada in care noi urma sa fim plecati). Am facut micul dejun si ne-am gandit serios cum o sa procedam in continuarea zilei, pentru ca nu voiam sa o pierdem. Am hotarat sa chemam un Uber care sa ne duca pana la Luvru. Zis si facut! 25 minute mai tarziu si inca 30 euro, ne aflam in fata uneia dintre portile de intrare. Ne-am cumparat umbrele (inca ploua), dar vantul avea alte planuri...
Pentru ca nu am gasit niciun bilet online de intrare in Luvru, planul nostru era sa achizitionam biletele de la casieria muzeului. Nu exagerez cu nimic cand spun ca alti 1000 de oameni au avut acelasi plan "genial".
Initial am decis sa stam la coada ca toti ceilalti, dar dupa doar 15 minute am renuntat la idee: ploaia si vantul nu ne-au dat pace.
Una dintre prietenele mele a venit cu "stralucita" idee de a incerca sa intram in Luvru folosind "intrarea secreta" (intrarea Carrousel du Louvre sau „intrarea mall-ului în Luvru”). Am zis ca nu avem nimic de pierdut, avand in vedere ca intemperiile vremii ne dadeau batai de cap. Inca de la intrare, ne-am dat seama ca nu era atat de secreta, deoarece alti 500 de oameni asteptau la coada. Ne-am multumit totusi sa facem cateva poze in fata piramidei inversate.
Dupa o ora pierduta in fata piramidei inversate, am hotarat ca pentru noi Mona Lisa si tainele care o inconjurau trebuiau sa mai astepte.
SFAT: daca vreti sa intrati in Luvru, cumparati biletele cu cateva saptamani inainte, online.
Eiffel Tower
Pentru ca vizita la muzeul Luvru a fost dezamagitoare pentru noi, am hotarat ca urmatorul punct de atractie sa fie Turnul Eiffel, tocmai pentru a scapa de gustul amar al faptului ca nu reusisem sa o "cunoastem" pe una dintre cele mai cunoscute femei din lume.
Desi distanta dintre muzeu si turn este de 3.5 km, am hotarat sa mergem pe jos ( da, ploaia se oprise) pentru a ne delecta privirea cu cladirile somptuase ale Parisului si cu fatadele renumitelor cafenele. O ora mai tarziu eram in fata turnului, impresionati de maretia acestuia.
Deoarece ni s-a parut un view-point dragut (cel din imagine) , ne-am oprit sa facem cateva poze, iar mai apoi ne-am apropiat si mai mult de acesta. Cu cat te apropii mai mult, cu atat iti dai seama cat de mare si de impunator este.
Am pierdut aproximativ o ora in fata acestuia, dialogurile dintre noi fiind aproape inexistente. Eram pur si simplu fascinati. Daca nu ar fi inceput din nou ploaia care ne-a gonit de langa turn, cu siguranta am fi stat mult mai mult. Ne-am decis sa mergem intr-o cafenea pentru a ne incalzi putin si a astepta sa se opreasca ploaia.
Bistrot de la Tour Eiffel, a fost cafeneaua pe care am ales-o (era chiar langa turn si oferea un view superb catre acesta). Am platit in jur de 60 euro, 5 persoane, pe cate o bautura si cate un croissant.
Passerelle Debilly
Dupa aproximativ 90 de minute petrecute in incinta cafenelei, ne-am hotarat sa vedem unul dintre faimoasele poduri unde erau agatate "lacatele iubirii" .
Auzisem ca fusesera date jos majoritatea lacatelor si scoase la licitatie (una dintre balustradele Pont des Arts se prabusisera prin 2014 sub greutatea lacatelor) si nu am fost deloc surprinsi cand am ajuns si am vazut ca mai erau doar cateva lacate agatate de balustrade.
Arcul de Triumf
Dupa aproximativ 15 minute petrecute pe Passerelle Debilly, am plecat spre Arcul de Triumf.
Am calatorit cu metroul, cea mai apropiata statie de unde ne aflam fiind Alma-Marceau. De aici am luat M9 pana la Trocadero (doua statii), iar de la Trocadero am luat M6 pana la statia Charles de Gaulle – Étoile (trei statii).
Costul unui bilet de metrou a fost de 2.1 euro. Nici nu am urcat bine pe scarile rulante pentru a iesi de la metrou cand picaturile de ploaie ne-au lovit cu putere. Am inceput din nou "spectacolul umbrelelor" in regia vantului (sau a ce mai ramasese din ele).
Si ce e o vizita in Paris fara o plimbare pe celebrul bulevard Champs-Élysées? Nu am apucat sa aflam raspunsul la aceasta intrebare deoarece ploaia a fost impotriva noastra.
Ne-am intors inspre gura de metrou (de unde puteai lua si trenul), am folosit aceleasi bilete cumparate anterior si ne-am intors cu trenul spre cazare.
Ziua 3
Palatul Versailles
Ne-am bagat la somn hotarati ca in urmatoarea zi sa ne trezim dis de dimineata si sa plecam spre Palatul Versailles (al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Frantei).
Am luat trenul de la Ermont - Eaubonne pana la Champ de Mars Eiffel Tower (13 statii). Am schimbat trenul la Champ de Mars Eiffel Tower, iar de aici am mai mers inca 9 statii pana la Versailles Château Rive Gauche. Costul biletului dus a fost de 5 euro de persoana.
Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant prima impresie pe care am avut-o cand am zarit palatul, fara doar si poate as folosi cuvantul "lux".
Am cumparat biletele de pe GetYourGuide la pretul de 21 euro de persoana. Pentru ca mai erau aproximativ doua ore pana la ora la care rezervasem intrarea, am vizitat gradinile palatului.
Cu 20 de minute inaintea orei de intrare ne-am intors in fata palatului, unde ne-am asezat la coada pentru a intra. Dupa cum ne-am asteptat, totul era la superlativ. Dormitoarele, salile de asteptare, holurile, toate au fost desprinse parca dintr-un basm cu printi si printese.
De departe, cea mai impunatoare camera a fost Sala Oglinzilor.
Turul a durat aproximativ doua ore. Nu am avut ghid, dar nu am simtit nevoia de a avea unul, tot ceea ce imi doream in acel moment era sa imi delectez ochii cu frumusetea incaperilor, nu sa aflu istoria acestora.
Catedrala Notre-Dame
15 Aprilie 2019 o zi fatidica in istoria omenirii. Peste tot pe internet, dar si pe posturile de televiziune vedeai o singura stire "Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsa de flacari" ...
Chiar si asa nu ne-am putut stavili curiozitatea de a o vedea, macar pe din afara.
Am plecat de la Versailles inapoi catre Catedrala Notre-Dame. Ne-am intors in statia Versailles Château Rive Gauche, luand de acolo trenul pana la Champ de Mars Eiffel Tower, iar de aici metroul pana la Cluny La Sorbonne (M6 - doua opriri, apoi am schimbat cu M10- 9 opriri). Ne-a costat 2.1 euro de persoana.
Bazilica Sacré-Cœur
Dupa ce am vazut catedrala Notre-Dame, desi era destul de tarziu, am decis sa vizitam si Bazilica Sacré-Cœur.
De la statia de metrou Cité, am luat M4 10 statii pana la Château Rouge. Apoi am mai mers in jur de 15 minute pe jos pana in fata bazilicii. Desi am avut de urcat destul de multe scari, s-a meritat.
Vizita in interiorul bazilicii a fost gratuita, dar a trebuit sa trecem mai intai de securitate (o verificare rapida a bagajelor). In cadrul acesteia se gaseste si un magazin de suveniruri (de aici mi-am achizitionat o miniatura a bazilicii la pretul de 20 euro).
Eiffel Tower at night
Pentru ca o vizita in Paris nu putea sa se termine decat cu turnul Eiffel, dupa vizita la Bazilica Sacré-Cœur ne-am intors catre acesta. Daca in lumina zilei ni s-a parut superb, noaptea, cand acesta lumina ca ziua, ne-a facut sa ne indragostim de el. Nu exista cuvinte care sa descrie minunatele jocuri de lumini pe care ni le-a dezvaluit.
Ziua 4
Ne-am intors multumiti si cu multe amintiri acasa.
Cele 3 nopti in Paris ne-au costat in jur de 250 euro de persoana, la care se adauga cheltuielile pentru bilele de avion si pentru cazare.
Comentarii