Praga, capitala Republicii Cehe, ar putea fi una dintre cele mai subestimate capitale ale Europei. Este un oraș plin de splendoare, farmec medieval, aer renascentist, muzee demne de atenție, arhitectură frumoasă, cafenele și restaurante unice.

Doar o simplă plimbare în jurul magnificului oraș te va transpune în vremurile de altădată. Arhitectura frumoasă, istoria și cultura, nu sunt singurele aspecte pe care Praga le are de oferit.

Deși ai putea petrece cu ușurință mai mult de două zile în Praga, este destinația perfectă pentru un citybreak rapid în orice perioadă a anului. Este o mica capitală europeană, cu un centru compact și legături bune de transport public și nu durează mult să te deplasezi.

Cum ajungi în Praga

Dacă optezi pentru avion trebuie să știi că cele mai multe zboruri pe ruta București-Praga au escală. Din ultimele informații, doar Tarom ar mai efectua zboruri directe către Praga.

Dacă ești adeptul călătoriilor lejere, poți ajunge cu mașina, iar în drum ai ocazia să vizitezi Budapesta și Viena.

Cum te deplasezi în Praga

Dacă aterizezi pe aeroportul Vaclava Havla din Praga, situate la aproximativ 7 km în afara centrului orașului. Pentru a ajunge în oraș, cea mai bună variantă este să iei autobuzul de la aeroport. Autobuzul AE(Airport Express) pleacă din afara terminalelor și merge la Hlavninadrazi, gara principalădin Praga, de unde se face transfer la metrou. Biletele costă 100 CZK/sens.

100 CZK (coroană cehă) = 4 euro = 20 lei

Orașul este complet accesibil pe jos și în timpul celor două zile petrecute în Praga, cel mai probabil veți merge doar pe jos, sau veți folosi metroul sau tramvaiele, dacă nu aveți cazarea chiar în centru orașului.

Pentru transportul cu tramvaiul am descărcat pe telefon aplicația Pid litacka, am făcut cont și am achiziționat un bilet pentru 24 h – 120 CZK.

Unde te cazezi în Praga

În Praga, vei găsi diverse cazări la diverse prețuri, Noi am fost cazați la Iris Eden Hotel, un hotel foarte frumos, camere curate, mic dejun variat și bun, personal amabil, parcare gratuită, dacă vii cu mașina și totodată foarte aproape de mijloacele de transport – 2 minute de mers pe jos până la tramvai – Tramvaiul 22, care te duce direct în centrul orașului.

Un aspect interesant este faptul că hotelul se află în incinta stadionului Sinobo (Fortuna Arena).

Obiective turistice Praga

Orașul vechi (Stare Mesto)

Orașul vechi este inima și sufletul orașului. Datorită istoriei și conservării sale, a fost numit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Piața principală a orașului vechi este frumoasă în orice moment al anului, dar deosebit de impresionantă în luna decembrie, în preajma sărbătorilor, perioadă în care toată piața se umple de podoabe festive de Crăciun!

Ceasul Astronomic (ORLOJ)

În mod surprinzător, cel mai important lucru de făcut în orașul vechi, este o vizită la ceasul astronomic, unic în lume. Această capodoperă inginerească, instalată în 1410, este cel mai vechi ceas astronomic, încă funcțional în prezent.

În fiecare oră, ceasul sună, iar deasupra ceasului sunt dispuse 2 ferestre care se deschid concomitent, de unde ies manechinele celor 12 apostoli care par că salută și binecuvântează lumea din piață.

Biserica Maicii Domnului Înainte de Tyn

Această biserică gotică arată ca un castel de la distanță și este unul dintre cele mai cunoscute repere din orașul vechi. În interiorul bisericii, se adăpostesc o mulțime de tablouri, fresce ce ilustrează episoade ale Epocii Renascentiste.

Charles Bridge

Podul Carol, podul medieval de piatră din Praga, leagă Orașul Vechi de Orașul Mic (Mala Strana), cu turnuri impresionante la fiecare capăt. Comandat de regele Carol al IV-lea, acest pod are o arhitectură gotică uimitoare, precum și 30 de statui în stil baroc ale sfinților ce veghează lateralele podului.

Castelul Praga

După ce traversezi râul Vltava pe Podul Carol, vei ajunge în Orașul Mic din Praga. La doar 15 minute de mers pe jos, se află Castelul Praga. Terenurile Castelului se întind pe o suprafață de aproximativ 70.000 de metri pătrați de teren și cuprind Bazilica Sf. Gheorghe, Vechiul Palat Regal, Golden Lane și Catedrala Sf. Vitus.

*bilete skip-the-line

Palatul Regal

Palatul Regal a fost construit în 1135 și locuit de regi, regine, prinți și prințesele din Cehia.

Golden Lane

La nord-est de terenul castelului se află strada medievală ”Golden Lane”. Această străduță plină de culoare, construită inițial în secolul al XVI-lea pentru a găzdui gărzile lui Rudolf al II-lea, își ia numele de aurarii care locuiau acolo. Multe dintre căsuțe sunt acum magazine, buticuri cu suveniruri și un mic muzeu al armelor medievale. Tot aici puteți vizita spațiile locuite de oameni în trecut. Mulți scriitori și filozofi, precum Franz Kafka, au locuit aici.

Catedrala Sf. Vitus

Catedrala este emblematică pentru Praga, cu turlele sale gemene gotice, sculpturile detaliate și frescele impresionante. Catedrala are influențe ale mai multor stiluri arhitecturale diferite, deoarece a fost nevoie de aproape 600 de ani pentru a fi finalizată!

*bilete și programul de vizitare

Tunelul Cărților

La Biblioteca Municipală, în Cartierul Evreiesc, puteți admira acest tunel de cărți fără sfârșit, o adevărată capodoperă iluzionistă creată de artistul Matej Kren.

Biblioteca este deschisă între orele 10:00-14:00 și 15:00-20:00. În zilele de duminică, biblioteca este închisă.

 Casa Dansatoare

Probabil cea mai atrăgătoare clădire, numită Dancing House, este o colaborare arhitecturală a doi arhitecți, unul de origine cehă și altul de origine canadiană. Aceasta reprezintă reunirea comunismului cu democrația.

Pe de altă parte, Casa Dansatoare este o poreclă dată acestei clădiri și dacă privești mai atent, vei realiza că seamănă cu doi oameni care dansează. Mai exact, sursa de inspirație a fost dată de faimoșii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers.

Jeleni Prikop

În imediata apropiere a Castelului Praga, mai exact la baza acestuia, există un loc mai puțin cunoscut pentru vizitatori. Jeleni Prikop, sau Șanțul Cerbului, poartă această denumire pentru faptul că, de-a lungul acestui șanț erau ținute animalele pentru vânătoare. Tot aici, Împăratul Rudolf al II-lea, adăpostea în șanț și animale mai ”exotice” – lei, deoarece reprezenta unul dintre simbolurile regatului boem.

”Operele” lui David Cerny

David Cerny este copilul teribil al sculpturii cehe, iar majoritatea pieselor sale ”neobișnuite” pot fi descoperite prin Praga.

Hanging Out, este una dintre statui și îl reprezintă pe Sigmund Freud, agățat de o bară prinsă de acoperișul unei clădiri de pe strada Husova. Statuia este realizată cu niște detalii foarte interesante. Deși agățat, este de remarcat faptul că, în același timp, mâna stângă o ține în buzunarul de la pantaloni, ceea ce arată o oarecare relaxare și nu reprezintă motiv de panică.

Bebelușii giganți cu fețele însemnate cu coduri de barepot avea o mulțime de interpretări, însă cea mai comuna interpretare este aceea că fiecare individ primește la naștere un cod numeric personal de identificare asemenea unui cod de bare.

Personajele care urinează ”pe teritoriul Cehiei”.

Lennon Wall

John Lennon Wall este un perete cu picturi colorate, graffiti, versuri, citate și mesaje care simbolizează pacea, libertatea și speranța.

Totul a început ca o admirație pentru cântecele lui John Lennon despre libertate în Republica Cehă condusă de comuniști înainte de 1989.

Locație: Piața Velkoprevorske, Orașul Mic, Praga 1

Muzeul de Tehnică Militară

Muzeul Național Tehnic din Praga este o mare expoziție de mașini de epocă, instrumente astronomice, vehicule, o secțiune specială despre exploatare cărbunelui din Republica Cehă și multe altele. Oricine este interesat de inginerie și tehnologie ar trebui să viziteze acest muzeu.

Puteți vizita: Sala auto, Sala de fotografie, Sala Meșteșugurilor Tipografice, Sala de Arhitectură, Sala Astronomiei și Sala Militară.

Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 9:00-18:00, iar în zilele de luni este închis.

*vezi aici pentru bilete

Cat Cafe, Prague

Cafeneaua cu pisici este poate paradisul pentru toți iubitorii de feline și nu numai. Este o locație extrem de simpatică, primitoare, unde poți servi o cafea bună, o limonadă delicioasă și o gustare dulce și bineînțeles, vei sta în compania celor mai frumoase, prietenoase și pufoase ”gazde”. După această vizită, cu siguranță vei pleca muuuuult mai fericit!

Locație: Vodní 7, 150 00, Smíchov, Praha 5

Unde să mănânci în Praga

Să bei bere pilsner la pub-urile tradiționale este o parte extrem de importantă a culturii cehe, așa că în timpul petrecut în Praga, musai să te bucuri și să savurezi măcar o halbă spumoasă! Pentru a gusta cele mai bune beri artizanale din Praga, mergi la: U Kunstatu, Beer Point sau Muzeul Berii din Praga.

Merită să vizitezi Praga?

Praga este unul dintre cele mai frumoase și bine conservate orașe europene. Istoria ”curge” literalmente prin fiecare colțișor din oraș. Fie că dorești să vezi cel mai mare castel medieval din lume, să admiri cele mai uluitoare arhitecturi sau să bei cea mai bună bere – Praga este răspunsul!

Capitala Republicii Cehe este o bijuterie unică, o combinație perfectă de oameni grozavi, mâncare bună, bere, arhitectură, istorie și civilizație!

”Splendoare și frumusețe străveche, Praga, un oraș fără comparație, a lăsat în imaginația mea o amintire care nu se va estompa niciodată” – Richard Wagner.