Situată în partea de nord-vest a României, regiunea Crișana este vizitată atât de turiștii din țara noastră cât și de cei din străinătate datorită frumoaselor peisaje care se găsesc aici, a încărcăturii istorice, a legendelor și a miturilor. Regiunea Crișana se învecinează cu regiunea Banat la sud, Transilvania la est, Maramureș în partea de nord, și Ungaria în partea de vest.
Cu siguranță trebuie să vizitezi această regiune, deoarece aici vei descoperi atât de multe locuri noi, peisaje de vis, orașe minunate, încât cu siguranță vei rămâne cu acele amintiri pentru o perioadă lungă. Crișana mai este recunoscută și datorită resurselor naturale de care această zonă dispune, una dintre cele mai importante fiind prezența apelor geotermale.
Cum te-am obișnuit deja, ți-am pregătit mai jos o listă cu principalele obiective turistice din această regiune pe care nu trebuie să le ratezi. Pentru a putea contura cât mai frumos această regiune, am format câteva categorii pentru o imagine mai amplă asupra celor mai importante obiective turistice, în functie de natura lor.
Cele mai frumoase orase din Crisana
Oradea
Oradea este considerată cel mai reprezentativ oraș din regiunea Crișana, fiind și un important centru economic, cultural și educațional al României. Oradea este un oraș cu multe stiluri diferite de arhitectură. Este vibrant și primitor, cu un amestec surprinzător de clădiri art nouveau. Este și un oraș al relaxării și sănătății, un loc în care poți simți dragostea locuitorilor săi și unde vei dori să te întorci!
Descoperă aici obiectivele turistice din Oradea
Arad
Arad este un oraș important situat aproape de granița de vest a României. Este un important centru pentru activitatea economică, social-politică și culturală din țară. Este un oraș cu clădiri monumentale, parcuri mari și verzi, istorie și activități culturale. Vezi aici cele mai importante obiective turistice din Arad.
Descoperă aici obiectivele turistice din Arad
Tușnad
Orașul Tușnad este un oraș important și vestit din Crișana datorită resurselor naturale de care dispune acest oras, în special băile termale care se realizează aici sunt căutate atât de turiștii din țară cât și de turiștii din străinătate.
Zalău
Deși este un orașel mai mic comaprativ cu cele enumerate mai sus, orașul Zalău este cel mai mare oraș din județul Sălaj și cu siguranță merită vizitat. În Zalău puteți vizita conacul Wesselenyi, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Castrul român Porolissum și alte clădiri istorice.
Cele mai importante obiective istorice din Crisana
Cetatea Aradului
Cetatea Aradului este unul dintre cele mai importante monument istoric care se afla in partea de vest a țării. Cetatea a fost construită la mijlocul secolului al XVII-lea și a fost considerată una dintre cele mai impresionante fortificații militare ale vremii sale. Cetatea în formă de stea se află în apropierea râului Mureș și a fost construită în stilul cetăților Vauban. Este unul dintre puținele exemple de acest gen rămase. Cetatea a fost folosită în scopuri militare și a servit ca închisoare în timpul vechiului Imperiu Habsburgic.
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea este un loc cu adevărat interesant, cu multă istorie și povești. Este o destinație turistică populară, dar este apreciată și de localnici. Este deosebit de grozav pentru oamenii cărora le place să învețe despre istorie și să exploreze diferite aspecte ale culturii. Cetatea are cinci bastioane, fiecare cu un nume diferit. Bastionul Ciuntului este la mijloc, iar celelalte patru sunt la colturi. Toate sunt numite după oameni importanți din istorie. Bastioanele sunt acolo pentru a proteja cele două porți care duc dinspre vest și est. Există și un șanț defensiv cu apă care înconjoară cetatea.
Cetatea Șoimoș
Vizavi de Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului, pe malul drept al râului Mureș se află Cetatea Șoimoș .Cetatea Șoimoș este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România, deși acum au rămas din aceasta numai ruini, este în continuare un important obiectiv turistic cu o încărcătură istorică mare. Cetatea este un monument istoric iar intrarea este liberă și fără un program orar.
Castelul Bohuş
Castelul Bohuş este situat în Şiria, pe strada Regimentul 85 Infanterie, nr. 162 și este un important obiectiv turistic al regiunii, având o încărcătură istorică mare. Este o clădire neoclasică și a fost construită în 1838. În prezent este muzeu memorial al scriitorului Ioan Slavici.
Statiunile balneare din Crisana
Băile Felix și 1 Mai
Situate la aproximativ 10 km de orașul Oradea, stațiunea Băile Felix este una dintre cele mai vizitate zone din Crișana datorită apelor geotermale și este a doua cea mai mare stațiune balneară din România, după Marea Neagră. Băile Felix oferă o varietate de tratamente (hidroterapie, termoterapie, electroterapie), precum și activități distractive precum parcuri acvatice care sunt actualizate la standardele europene. Indiferent de vârstă, trebuie să vizitezi și să trăiești cel puțin odată experientele de aici, fiind atât un centru de relaxare, cât și unul de tratare. Statiunea-localitate Băile 1 Mai este recunoscută pentru tratamentele de băi cu apă termală, pentru tratarea afectiunilor reumatismale inflamatorii și multe altele. De asemenea este un loc perfect unde să petreceți câteva zile de relaxare și refacere corporală și mintală.
Obiective turistice naturale Crisana
Munții Bihor
Munții Bihor sunt o destinație turistică populară pentru români datorită frumosului peisaj carstic. Munții Bihor cuceresc datorită peisajului idilic, a faunei și a liniștei pe care ți-o oferă o plimbare aici. În munșii există chei, bălți și izvoare frumoase. Aceste locuri sunt, de asemenea, considerate a fi una dintre cele mai dezvoltate zone din punct de vedere al reliefului carstic si reprezintă și un important centru hidraulic din care se revarsă cele mai importante râuri ale grupei montane.
Peștera Piatra Altarului
Peștera Piatra Altarului este considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa fiind unul dintre principalele obiective turistice din Crișana. Peștera este de o frumusețe rară, se află în zona Padiş din Munţii Bihorului, și este un bun de patrimoniu naţional. Cu siguranță vizitarea acesteia este recomandată, deoarece îți garantez vei pleca cu amintiri de neuitat de aici.
Peștera cu cristale din mina Farcu
Peștera de Cristal din mina Farcu este situată în comuna Roșia și este singurul loc din România unde poți admira cristale de calcit fără a fi nevoie să fii speolog. Peștera de Cristal de la Galeria Minieră Farcu a fost găsită în anul 1987. Este o peșteră cu adevărat frumoasă, cu o mulțime de formațiuni de cristal, fiind considerată adevarată bijuterie, datorită bogăţiei speleotemelor, formelor și diversităţii cristalelor existente aici.
Programul de vizitare al peșterii:
- 20 Iunie-31 Octombrie: Luni- Duminică: 10-17:00
- 1 Martie-31 Martie: Luni- Duminică: 11-16:00
- 1 Aprilie-19 Iunie: Luni-Vineri : 11-16:00, Sâmbătă-Duminică: 11-17:00
- Noiembrie-Februarie: 10-16:00
- Decembrie-Ianuarie: 11-15:00
Prețul unui bilet pentru adulți este de 30 ron iar pentru copii 15 ron
Peștera Meziad
Peștera Meziad este una dintre cele mai vechi, frumoase, unice și mari peșteri de pe teritoriul țării. Este situată într-un cadru natural superb, în Munții Pădurii Craiului, pe valea Meziadului, în apropierea localităților Meziad și Roșia. Este cu siguranță o creație deosebită a naturii, fiind vizitată anul de turiști din toate colțurile țării dar și din străinătate.
Programul de vizitare al peșterii:
- 20 Iunie-31 Octombrie: Luni- Duminică: 10-17:00
- 1 Martie-31 Martie: Luni- Duminică: 11-16:00
- 1 Aprilie-19 Iunie: Luni-Vineri : 11-16:00, Sâmbătă-Duminică: 11-17:00
- Noiembrie-Februarie: 10-16:00
- Decembrie-Ianuarie: 11-15:00
Prețul unui bilet pentru adulți este de 30 ron iar pentru copii 15 ron.
Cascada Vălul Miresei
Cascada Vălul Miresei sau Cascada Răchițele este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Este situat în Munții Apuseni, la aproximativ câțiva kilometri de orașul Mărgău. Cascada are o înălțime de peste 30 de metri și este împărțită în două trepte. La baza treptei de sus, se află o oală mare cu diametrul de 10 metri din care se împrăștie apa. Iarna, când apa îngheață, cascada este un loc excelent pentru alpinism. Cascada oferă o priveliște de nedescris, fiind una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Crișana.
Cazare în Crișana - Unde ne cazăm în Crișana.
- Hotelul Nevis Wellness & SPA este situat la 3 minute de mers cu maşina de centrul oraşului Oradea şi oferă acces gratuit la internet WiFi şi un centru spa cu piscină interioară, cadă cu hidromasaj, duş tropical, saună şi baie de aburi. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane cu acces la spa este de 400 lei. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
- Hotel Leon & Spa este situat în Arad, lângă râul Mureș și la 2 minute de mers cu maşina de centrul orașului. Proprietatea oferă facilități de wellness gratuite, care includ o piscină mare, o saună și o cadă cu hidromasaj. Fiind deschis in 2014, acest hotel ofera toate facilitatile. Oaspeții pot lua masa la restaurantul a la carte al proprietăţii, care are o terasă de vară şi servește atât mâncăruri tradiționale românești, cât şi preparate internaționale. Pretul pe o noapte de cazare se invarte in jur de 400 de lei / camera, iar acesta variaza in functie de perioada aleasa.
- Hotel Coandi este situat pe malul râului Mureş şi la 2 km de centrul orașului are un bar şi un restaurant care serveşte specialităţi româneşti şi mediteraneene. Toate camerele şi suitele de la Coandi oferă toate facilitățile necesare pentru un sejur relaxant. Hotelul pune la dispoziţie o terasă de vară spaţioasă, precum şi o saună, facilităţi de masaj şi un teren de tenis.
Comentarii