Regiunea istorică Banat este locul unde se întâlnesc influențele românești, ungurești și balcanice, o regiune cu o încărcătură istorică grozavă și palpitantă, făcând din aceasta o zonă unică. Regiunea este un ținut captivant de care te vei îndrăgosti datorită tradițiilor folclorice, arhitecturii impresionante, parcurilor naturale, bogata gastronomie și a stilului de viată al locuitorilor.
Indiferent de perioada anului în care vrei să vizitezi regiunea, cu siguranță nu vei avea timp să te plictisești, zona fiind de o frumusețe culturală și naturală de neegalat, fiind perfectă pentru oricine.
Peisajele pitorești din zona montană te vor cuceri cu siguranță, peisajele nealterate îți vor bucura ochiii, celor pasionați de aventură le vor fi depășite așteptările, istoria zonei te va impresiona, și nu în ultimul rând, gastronomia locului îți va bucura papilele gustative, o gastronomie cu preparate vechi de sute de ani.
Motive pentru a vizita regiunea Banat sunt sute, fiind o zonă care merită vizitată și descoperită, aici existând unele dintre cele mai frumoase și unice zone ale României. Acest lucru a fost confirmat de toți turiștii din țară sau din străinătate care au vizitat această regiune.
Unde ne cazăm în Banat
- Neferprod Apartments este un complex de apartamente situat în Timișoara pe strada Ioan Slavici. Cazarea oferă camere cu vedere spre grădină, balcon, o grădină unde vă puteți relaxa și o piscină. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane aici este de 200 ron.
- Casa de vacanță Delia se află în Băile Herculane, în județul Caraș-Severin, și are un patio. La această casă de vacanță există o piscină privată, o grădină și parcare privată gratuită. Casa de vacanță are aer condiționat, 3 dormitoare, bucătărie cu zonă de luat masa și 2 băi cu duș. Sunt disponibile prosoape și lenjerie de pat. Oferă o terasă. Proprietatea oferă o piscină în aer liber și un grătar, iar oaspeții pot pescui în apropiere. O noapte de cazare în casa pentru maxim 10 persoane este de 700 ron. Prețul poate fluctua în functie de perioada anului și facilitățile alese.
- Casa De Vacanță Maga Dubova se află în Dubova și oferă cazare cu o piscină privată și vedere la munte. Este locul perfect pentru o vacanță liniștită, la poalele munților. Casa de vacanță este dotată cu 3 dormitoare, și poate găzdui maxim 6 adulți. Prețul unei nopți de cazare aici pentru 6 persoane este de 500 ron, depinde de perioada aleasa.
Îți recomandăm să îți planifici câteva zile de aventură în acest ținut care asteaptă să fie descoperit, iar pentru a-ți face sejurul mai ușor, ți-am pregătit mai jos o listă cu principalele obiective turistice ale regiunii Banat.
Locuri de vizitat in Banat
Timișoara
Timișoara este un oraș de poveste, iar daca nu ai avut ocazia să îl vizitezi până acum, îți recomand să o faci, nu vei regreta. Timișoara este cel mai mare oraș din regiunea Banat, fiind și primul oraș al țării eliberat de comunism, care cu siguranță cunoaște prețul libertății. Orașul este de asemenea unul dintre cele mai importante orașe din Romania, fiind un important centru de cultura, artistic și educațional al țării.
Descoperă aici principalele obiective turistice din Timișoara.
Clisura Dunării
Clisura Dunării înglobează cel mai frumos și lung defileu din Europa, frumosul Defileu al Dunării. Este una dintre cele mai frumoase zone ale României, fiind o oază de liniște pentru toți cei care ajung aici. Odată ajuns aici, nu trebuie să ratezi următoarele obiective turistice din zonă
Cazanele Dunării – Cazanele Mici și Cazanele Mari
Cazanele Dunării se află pe teritoriul localității Dubova din județul Mehedinți și acestea reprezintă punctul în care Dunărea se îngustează cel mai mult în apropierea munților.
Au 9 km lungime și aproximativ 80 m adâncime iar numele cazanelor provine de la vârtejurile de la suprafața apei cauzate de debitul mare al Dunării în aceste porțiuni înguste ale râului.
Este o rezervație naturală unică pe suprafața țării, și una dintre cele mai importante obiective turistice din România.
Chipul lui Decebal
Regele dac Decebal este înfățișat pe o sculptură în stâncă din Defileul Dunării. A fost construită pe parcursul a 10 ani, între 1994 și 2004, și are 55 de metri înălțime.
Este una dintre cele mai populare atracții turistice din Defileul Dunării, și cu siguranță te va cucerii.
Peștera Ponicova
Peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării și este formată din mai multe galerii care se leagă între ele.
Are o lungime de 1660 de metri și o puteți vizita atât de pe uscat, cât și cu barca pe Dunăre.
Parcul Național Porțile de Fier
Ocupând o suprafață de aproximativ 115.665 ha, Parcul Național Porțile de Fier este unul dintre cele mai frumoase și mari parcri naturale din România.
Acesta are o lungime de 140 km și este alcătuit din 18 rezervații.
Insula Ostrov
Insula Ostrov este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Defileul Dunării datorită diversității de specii de păsări pe care le găzduiește insula și a cailor sălbatici crescuți aici natural.
Accesul pe Insula Ostrov se face cu șalupa sau barca din Moldova Veche.
Cheile Nerei
Cheile Nerei este o zonă parcă din basme, care uimește prin frumusețea sălbatică și peisajele parcă desenate. Este o arie de interes național protejată care se bucură de la an la an la un număr crescător de turiști care vin să descopere frumoasa zonă.
Cheile Nerei sunt cele mai frumoase și lungi chei din România, și printre primele din Europa. Este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi din regiunea Banat, unicitatea locului te va cucerii cu siguranță.
Cheile sunt formate de râul Nera, între Şopotul Nou şi Sasca Română. Printre minunile naturale care pot fi văzute în chei se numără Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului sau Cascadele Beușnița.
Calea ferată Oravița - Anina
Calea ferată Oravița - Anina este cea mai veche cale ferată montană din România și străbate un peisaj ca din povești. Are 34 de kilometri lungime și poate fi parcurs în aproximativ două ore.
Calea ferată este supranumită „Bănățean Semering” deoarece este asemănătoare cu calea ferată „Semering” din Austria. Pe linia Oravița - Anina circula acum un singur tren și este o locomotivă diesel-electrică și două vagoane necompartimentate care au fost construite în anul 1930. Pe minunatul traseu vei descoperi tăieturile în munte pe o lungime de 21 de km, 10 viaducte și 14 tuneluri.
Pentru a te putea bucura de o călătorie în timp pe cea mai veche cale ferată montană din România, rezervarea este obligatorie, iar prețul unui bilet este de 24 de ron.
Program și rute:
Regio 9695 pe relația Oravița – Anina, cu plecare din Oravița la ora 11.15 și sosire în Anina 13.15 Regio R 9694 pe relația Anina – Oravița, cu plecare din Anina la ora 14.40 și sosire în Oravița 16.40
Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”
Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița a fost primul teatru din România și a fost inaugurat în 1817 . Este o clădire unică și istorică din perioada barocului austriac. Este o destinație turistică populară datorită frumuseții și bogăției sale arhitecturale.
Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” este situat pe Strada Mihai Eminescu 18, Oravița, iar programul de vizitare este zilnic de la orele 11.00 - 19.00.
Muzeul de locomotive cu abur din Reșița
Muzeul de locomotive cu abur din Reșița este cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa, un loc pe care nu trebuie să îl ratezi odată ajuns în această regiune.
Acesta a fost inaugurat în 1972 și se află în zona Triaj. Aici poți descoperii și admira cele 16 locomotive cu abur care erau folosite în trecut.
Una dintre atracțiile muzeului este locomotiva „Resicza” și locomotiva forestieră „Prițesa Elena”. Muzeul poate fi vizitat oricând și nu se percepe taxă de intrare.
Zona turistică Herculane
Zona turistică Herculane este cu adevărat renumită în Banat datorită stațiunii Băile Herculane, dar și datorită Parcului Național „Domogled – Valea Cernei”.
Această zonă este unică, deoarece deși este situată la o altitudine foarte mică, doar 168 de metri, aici poți respira aer ionizat ca la 1.500-2.000 de metri, este cam ca și cum ai trăi în Alpii Elvețieni sau în Cascada Niagara.
Tuneul iubirii
Tunelul iubirii se află în comuna Obreja din județul Caras-Severin și a fost înclus în lista celor 28 de comori ascunse din Europa.
Acest loc își merită titlul fiind un loc de poveste, iar anual numărul de vizitatori crește, datorită imaginii și unicității locului, de care, indiferent de anotimp, te vei îndrăgosti. Este și locul vizitat de cei care sunt în căutarea unor poze instagramabile și unice.
Lacul Buhui și Peștera Buhui
Lacul Buhui și Peștera Buhui sunt două locuri de poveste din Banat și cu siguranță ar trebui să le vizitezi atunci când ajungi în vestul țării.
Lacul Buhui este o oază de verdeață și liniște, în timp ce Peștera Buhui este situată în Munții Aninei și este una dintre cele mai mari peșteri din Banat. Peștera are o lungime de lungime e 3217 metri unde vei descoperi adevărate frumuseți.
Comentarii