Timișoara, numit și Mica Vienă, Orașul Florilor sau Orașul de pe Bega, este cel mai mare oraș din regiunea Banat și este un oraș care cu siguranță te va cuceri. Vezi aici obiective turistice din Banat.

Este unul dintre cele mai importante orașe ale României, fiind primul oraș liber de comunism, primul loc unde românii s-au ridicat și s-au unit într-un singur glas pentru libertate. Orașul este încărcat cu istorie, un oraș care are un bogat patrimoniu cultural și arhitectural, și care, cucerește prin clădirile atipice, parcurile verzi, evenimentele culturale și artistice, atmosferă, căldura oamenilor și aerul boemic. 

Timișoara este de asemenea un important centru cultural și economic al țării, făcând legătura României cu vestul Europei, și de asemenea, tot mai căutat și vizitat de turiștii din toate colturile țării. 

Indiferent de perioada anului, orașul strălucește mândru de patrimoniul său, și odată ajuns aici, după o scurtă plimbare pe străzile acestuia, cu siguranță îl vei îndrăgi. Este un oraș unde vei dori să revii, și indiferent de motivul vizitei tale, și dacă vizitezi în premieră, sau nu orașul, ți-am pregătit o listă cu cele mai importante și de neratat obiective turistice din Timișoara. 

Obiective turistice Timisoara

Piața Victoriei

Piața Victoriei este una dintre cele mai populare destinații turistice din oraș. Aceasta este cunoscută și sub numele de Piața Operei și este situată în centrul orașului.

Pe 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarată primul oraș liber de comunism din România. Pe clădirea Operei încă pot fi observate găurile de gloanțe din acea perioadă. 

Timișoara a fost numită și „Mica Vienă” datorită clădirilor prezente aici, stilul acestora fiind cel baroc vienez, stilul neo-bizantin și Art Nouveau. În Piața Victoriei se află numeroase palate care impresionează prin arhitectura spectaculoasă, menținându-și gloria vremurilor trecute.

Palatele pe care le poți admira aici sunt: Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Mare parte dintre ele găzduind astăzi instituții, magazine și restaurante. 

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Catedrala Mitropolitană din Timișoara este intrarea principală în centrul orașului și este situată în partea de sud a pieței. Este o clădire cu adevărat impresionantă, cu stilurile ei bizantin și moldovenești amestecate.

Este cea mai înaltă clădire religioasă din oraș, cel mai înalt turn având o înălțime de aproximativ 84 de metri și este cu adevărat impresionantă. Există un lăcaș de cult cu o istorie surprinzătoare, impresionând atât prin aspectul exterior cât și cel interior.

A supraviețuit unui bombardament din 1944, când au fost aruncate spre lăcașul de cult 6 bombe dintre care o singură bombă a explodat lângă catedrală și nu a deteriorat-o. Acest lucru a fost considerat un miracol de mulți oameni.

Progamul pentru vizitare: Luni: 10-14, Marţi - Sâmbătă: 09 – 17, Duminică: 10 – 14 

Piața Unirii

Piața Unirii este cea mai veche piață istorică din Timișoara. A fost proiectat în stil baroc și este cunoscut și sub numele de „Piața Domului” datorită Catedralei romano-catolice, care este o construcție baroc reprezentativă a orașului.

Spiritul orașului este redat cel mai bine în această piață, fiind înconjurată de clădiri cald colorate și cu o arhitectură impresionantă. 

Parcul Central din Timișoara

Parcul Central din Timișoara are o istorie lungă. În secolul al XVII-lea, pe locul său exista un cimitir militar. 100 de ani mai târziu, comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a ordonat ca osemintele să fie mutate la Cimitirul Eroilor (în Calea Lipova) iar în locul lui să existe o promenadă.

Noul spațiu verde a luat numele generalului Scudier și, după moartea acestuia, în acel loc a fost ridicată o statuie. În timpul Primului Război Mondial, statuia a fost distrusă, iar astăzi Parcul Central adăpostește un monument al eroilor, mai multe statui ale unor personalități importante din istoria Banatului și numeroase fântâni arteziene.

De asemenea, aici este locul perfect pentru o plimbare relaxantă în aer curat, aici fiind organizate și numeroase evenimente artistice. 

Parcul Rozelor

Parcul Rozelor este un parc popular din Timisoara, Romania. Reputația de trandafiri a orașului se datorează parțial acestui parc, fiind una dintre principalele obiective turistice ale orașului.

Parcul este foarte mare și are o mulțime de tipuri diferite de vegetație. Aici au loc multe evenimente culturale, cum ar fi Festivalul Inimilor (un festival internațional de folclor), Festivalul de folclor al minorităților etnice și chiar Festivalul Gastronomic.

Dacă dorești să îți continui relaxarea, poți merge la o plimbare cu bicicleta de-a lungul râului Bega. Există multe parcuri și rezervații naturale în apropiere, precum și poduri celebre.

Malurile Begăi au fost restaurate și consolidate recent, astfel încât vei avea o călătorie lină și o priveliște minunată.

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Acesta este situat în extremitatea nordică a orașului, și se întinde pe o suprafață de 17 hectare, iar odată ajuns aici, lași în spate orașul modern și te întorci în timp. Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este singurul muzeu din România care deține o colecție de artefacte din satul Bănățești.

Muzeul cuprinde centrul civic al satului, inclusiv Primăria Timișoara, Biserica, Școala, Casa Națională, unde se desfășoară majoritatea activităților cultural-educative și științifice ale unei localități.

Este un loc în care poți vedea casele tradiționale românești, și învăța despre cultura și istoria regiunii Banatului. Poți vedea exemple de case din toată regiunea Banatului, precum și artefacte tradiționale precum mobilier și unelte.

Programul de vizitare a muzeului este:

Vara: de Marţi până Sâmbătă între orele 10:00 - 18:00, Duminică 12:00 - 20:00. Luni este închis. Iarna: de Marţi până Sâmbătă între orele 09:00 - 16:00, Duminica 10:00 - 16:00, Luni este închis. Prețul unui bilet este de 4,5 ron.

Bastionul Maria Theresia

Bastionul Maria Theresia este situat în inima orașului, între Hotelul Continental și Fântâna Punctelor Cardinale. A fost construită în stil baroc între 1730 și 1735 și este una dintre puținele bucăți de zid din vechea cetate care mai există.

Pentru a putea permite orașului să se dezvolte, toate celelalte bastioane din vechea cetate au fost demolate în acest proces.

Astăzi acesta găzduiește restaurante, spații comerciale și reprezintă un pasaj de trecere pentru mașini și pietoni. 

Fabrica de bere Timișoreana

Odată ajuns în oraș, trebuie să bifezi și acest obiectiv turistic din agendă. Aceasta este situată pe strada Ștefan cel Mare numărul 28.  Este un obiectiv turistic reprezentativ atât pentru orașul Timișoara, cât și pentru județul Timiș.

Aici există amenajat un muzeu care are o mulțime de încăperi în care vizitatorii pot vedea diferite tipuri de mașini, instalații tehnologice, materiale publicitare, fotografii și un film despre istoria fabricii.

Fabrica de bere Timișoreana  este una dintre cele mai vechi fabrici de bere din România și a avut mare succes datorită calității echipamentelor pe care le folosea.

Aici pot fi admirate în continuare clădirea unde fierbea berea, locomotiva Muki, iar toate acestea te poartă într-o călătorie în timpuri apuse. Aici este amenajat și un restaurant unde te poți relaxa degustând diverse sortimente de bere produse în fabrică. 

Piața Traian

Un alt loc de poveste din oraș este Piața Traian, care se află în cartierul istoric Fabric și este locul ideal unde poți face o plimbare și unde poți admira clădirile poziționate în jurul pieței.

Clădirile din jurul său datează din anii 1700 și au fost proiectate de ingineri militari. Este ca o replică mai mică a Pieței Unirii, care se află în centrul orașului.

În Piața Traian, poți vedea câteva atracții reprezentative, cum ar fi: Sfânta Cruce, Clopotul întristării, Biserica Sfântul Gheorghe, Palatul Comunității Sârbe și Palatul Mercur.

De asemenea, odată ajuns în acest oraș trebuie să faci o plimbare pe malul canalului Bega. Indiferent de anotimp, o plimbare relaxantă pe malul acestuia este tot ce ai nevoie pentru a-ți încărca bateriile.

Cazare în Timișoara - Unde ne cazăm în Timișoara

  • Hotelul Tresor Le Palais oferind o piscină în aer liber, o recepţie deschisă nonstop, un serviciu de hamal şi acces gratuit la parcarea păzită, Hotelul Tresor Le Palais este situat la 8 minute de mers cu maşina de centrul oraşului Timişoara şi la 10 minute de mers cu maşina de aeroport. Fiecare cameră este decorată modern, cu materiale de cea mai bună calitate, saltele Setra Ikarus Deluxe, lenjerie de pat hipoalergenică, sistem SmartHome, tabletă, TV cu ecran plat, iluminat digital, seif şi aer condiţionat controlat individual. Băile din marmură au cadă, duş, uscător de păr, produse cosmetice, halate de baie şi papuci. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane într-o cameră king este de 500 ron. Prețul poate fluctua în funcție de perioada rezervării și facilitățile alese.
  • Jolie Flat in the Heart of the City este la câțiva pași de centru și locul este absolut frumos și proaspăt renovat! Cazarea  dispune de toate facilitățile necesare pentru a vă oferi un sejur liniștit și frumos. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane în apartamentul de 39 m² este de 200 ron. Prețul difera in functie de perioada rezervarii.
  • Ole Apartment se află la 4,3 km de Bastionul Terezia și oferă bar, grădină și unități de cazare cu aer condiționat, balcon și WiFi gratuit. De asemenea, fiecare unitate este dotată cu bucătărie cu frigider și cuptor cu microunde, seif, TV cu ecran plat cu canale prin satelit, facilități de călcat, birou și zonă de relaxare cu o canapea. Toate unitățile de cazare au baie privată cu duș. La apartament veți găsi o terasă. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane într-un apartament de 120 m² este de 320 ron. 
  • Hotel boutique Donna Anna se află în Timișoara, la 4,4 km de Catedrala Ortodoxă din Timișoara, și oferă cazare cu restaurant, bar, terasă și parcare privată gratuită. Printre facilitățile acestei proprietăți se numără un birou de turism, un depozit de bagaje și WiFi gratuit în toate zonele. Hotelul asigură camere de familie. Prețul unei nopți de cazare aici pentru două persoane este de 400 ron cu mic dejun inclus.