Situată la doar o scurtă călătorie de aproximativ o oră cu feribotul din Atena, Insula Aegina este o idee grozavă pentru o excursie de o zi. Aegina este destinația perfectă pentru cei care vor să exploreze și alte insule mai puțin cunoscute din Grecia.
Cu câteva situri arheologice semnificative și atracții istorice, vreme bună, mâncare tradițională, o excursie la Aeghina este una dintre cele mai plăcute și mai accesibile moduri de a petrece o zi sau chiar mai multe.
Aegina este una dintre Insulele Saronice care se află în Golful Saronic, între Attica și Argolis, cu Marea Egee la est. La doar 17 mile (27 de kilometri) de Atena, insula Aegina este ușor de vizitat din capitală.
Cum ajungi în Aeghina
Există patru companii de feriboturi care circulă zilnic între portul din Atena, Pireu și Aegina, toate plecând din partea de est a portului Pireu (cel mai mare port din Atena) de la Poarta 8. Feriboturile sunt programate pe ore și au prețuri diferite, ce cuprind 15 conexiuni zilnice pe tot parcursul anului.
Cele 4 companii sunt: Anes Ferries, Blue Star Ferries, Saronic Ferries și Aegean Flying Dolphin. Prețurile încep de la 12 euro/persoană/sens, deși Flying Dolphin, mai rapid, costă 18 euro/persoană.
Feriboturile către Aegina încep de obicei la ora 07:20 și circulă până la ora 20:30. O călătorie durează între 40 și 90 de minute, în funcție de serviciul ales.
Biletele se pot achiziționa direct în ziua călătoriei de la casele de bilete din Port sau în avans online.
Dacă vii în Grecia cu mașina, poți urca pe feribot, iar biletul este în jur de 30 de euro.
Cum ajungi din centrul Atenei până în Portul Pireu
Să prinzi feribotul este una, dar cum ajungi în port, dacă ești în centrul Atenei?
Ei bine, îți recomand două dintre cele mai bune și mai rentabile variante:
- Cu metroul – din Piața Monastiraki – cauți linia 1 (verde) care te duce direct la Stația Piraeus – Portul Pireu. (un bilet cu 2 călătorii costă 2.50 euro)
- Cu autobuzul – X80 din Piața Syntagma, care durează aproximativ 30 de minute.
Cum te deplasezi prin Aegina
Trebuie să știi că există mai multe orașe pe insulă, iar principala așezare unde acostează feriboturile este orașul Aegina. Majoritatea celor care vin aici, fac o oprire la Mânăstirea Sfântul Nectarie și apoi rămân în Aegina, fără să exploreze restul insulei.
Cu toate acestea, dacă ai la dispoziție o zi întreagă, există câteva locuri care merită vizitate.
Pentru orice activitate în afara Aeginei, va trebui să închiriezi un vehicul pentru a te deplasa. Există mai multe opțiuni de închiriere, de la biciclete, scutere până la ATV-uri sau mașini. Insula este destul de micuță, astfel că, scuterul este cea mai bună alegere.
Chiar vis-a-vis de debarcaderul unde acostează feriboturile, se află firmele care închiriază vehiculele.
Întâi de toate, trebuie să deții permis de conducere, ba mai mult să îl ai și fizic la tine. Cei de la firmă îți vor opri permisul la ei, în schimbul unui document justificativ completat de către aceștia. Caz în care te va opri poliția, vei arăta acel document.
Pentru un scuter de capacitate mică, costul pentru toată ziua este de 25 euro dacă plătești cu cardul sau 20 de euro dacă alegi să plătești cash.
Dacă intenționezi să închiriezi mașină, te va costa între 30 și 50 de euro/zi. Taxele sunt foarte accesibile și este cea mai bună modalitate să explorezi întreaga insulă!
Unde te poți caza în Aegina
Pentru cei care doresc să petreacă mai multe zile pe insulă, mai jos găsești câteva locații excelente de cazări, atât în oraș, cât și aproape de plajă:
Orașul Aegina
Punctul principal al insulei este o așezare frumoasă cu arhitectură tradițională grecească. Are străduțe înguste împânzite de case și clădiri de diverse culori, făcând orașul extrem de pitoresc și fermecător. Există o mulțime de magazine de unde puteți lua suveniruri și diverse articole ca amintire.
Pe lângă taverne și buticuri, veți găsi la fiecare pas comercianți și tarabe cu fistic în orice stare, orice formă și în orice combinație (înghețată, unt de fistic, ciocolată cu fistic, rulouri, fistic crud/prăjit cu coajă/fără coajă, biscuiți cu fistic, rahat cu fistic) și totul este homemade! Întreaga insulă miroase a fistic!
Mănăstirea Agios Nektarios
Mănăstirea Sfântul Nectarie din Aegina cum o știm la români, se află în centrul insulei. Este una dintre cele mai mari și mai importante clădiri de pe insulă. Parcarea și intrarea sunt gratuite. Este recomandat ca atât femeile, cât și bărbații să adopte o vestimentație decentă.
Sfântul Nectarie a trăit între anii 1846-1920, este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din biserica ortodoxă greacă și unul dintre sfinții care săvârșesc adevărate minuni. El a înființat această mănăstire în anul 1904. Mănăstirea este încărcată de o energie pozitivă extraordinară, un loc sfânt, de o pioșenie incredibilă.
Zilnic, credincioși din toate colțurile lumii vin și se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, făcând din această mănăstire unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din Grecia.
Templul Aphaia
Pe măsură ce parcurgeți coasta de nord, pe partea opusă a insulei față de Aegina, faceți o oprire la Templul Aphaia. Este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Aegina și cel mai bine conservat templu clasic din Grecia. Acesta se află în vârful unui deal din partea de nord-est a insulei, la aproximativ 13 kilometri de oraș.
Templul a fost dedicat zeiței Aphaia. A fost construit în jurul anului 500 î. Hr. Și a fost restaurat cel mai recent la finele secolului al XX-lea.
Taxa de intrare la templu este de 6 euro/adult și gratuit pentru copii și studenți.
Agia Marina
Agia Marina este o zonă și o locație de plajă, asemenea unei stațiuni la malul mării în plin sezon de vară. Este ideal pentru familii, precum și pentru iubitorii de sporturi nautice. Este o destinație populară în rândul turiștilor, fiind una dintre principalele stațiuni din Aegina.
Perdika
În afară de frumusețea zonei, plaja Perdika se află în satul pitoresc de pescari cu același nume. Zona oferă vederi uimitoare ale Peloponezului. De-a lungul plajei există golfuri solitare, precum și porțiuni stâncoase și nisipoase. Tot aici, vei găsi localuri și taverne cu mâncăruri locale din pește și fructe de mare.
Unde să mănânci în Aegina
- Maistrali Restaurant – local tip tavernă, poziționat în apropierea portului. Servirea este rapidă, mâncarea foarte gustoasă, totul proaspăt, ba mai mult au câteva feluri de mâncare și pentru vegani și vegetarieni.
Sfaturi și impresii
Și totuși de unde ”Aeghina”?
Aegina a fost un personaj remarcabil în mitologia greacă, mai exact fiica zeului fluviului Asopus. Fiul acesteia, Aeacus, al cărui tată era Zeus, a devenit rege pe Insulă și astfel, Insula a luat denumirea de Aegina.
În Aegina, vei descoperi un gust condensat al stilului de viață tipic insulelor grecești. Găsești plaje frumoase, locuri istorice, situri antice și o mulțime de produse locale de neratat.
Pentru puțină inspirație în organizarea activităților pe insulă, poți arunca un ochi pe GetYorGuide.
Dacă intenționezi sau ești deja în Atena și te întrebi dacă merită să rezervi o zi pentru insula Aegina, răspunsul este ”da”. Este fascinant cum o insulă poate cuprinde atât de mult din istoria Greciei. Aegina este o destinație interesantă și frumoasă în același timp, care merită cu siguranță o vizită – cu atât mai mult dacă te afli în capitala Greciei!
Comentarii