De la deșerturile aride de pe coasta Pacificului până la pădurile tropicale amazoniene, de la cel mai înalt lac navigabil din lume până la cel mai mare lanț muntos tropical, Peru oferă un caleidoscop de peisaje și zone climatice. Ascunse printre munți, păduri și deșerturi, zac rămășițele a zeci de civilizații antice.
Care ar fi perioada ideală pentru a vizita Peru
Latitudinea poate afecta vremea în podișurile din Peru, însă altitudinea este cea care influențează clima în Anzi și pe Platoul Înalt. Cerul senin și vederea panoramică binecuvântează sezonul uscat, denumit și sierra.
Sezonul uscat debutează în luna mai și se finalizează în luna octombrie, acesta fiind sezonul preferat al turiștilor.
Clima
Influențată de altitudinea și curentele oceanice, clima din Peru variază precum mediul înconjurător al țării. În orice zi este posibil să găsești vreme perfectă pe lângă coasta Pacificului, temperaturi de îngheț și zăpadă în Anzi și ploi torențiale în Amazon.
O dată la câteva decenii, legendarul El Niño - tradus copilul, poreclit astfel de către pescari deoarece se petrecea mereu în timpul Crăciunului, fiind perioada nașterii lui Hristos Copilul- descinde inexplicabil dinspre Pacificul ecuatorial.
Cum ajungem în Peru
Cel mai ușor e să ajungi pe cale aeriană. Cele mai ieftine zboruri pot fi găsite la compania aeriană Air Europa. Prețul biletelor pentru varianta economy încep de la 400 de euro/ dus-întors/ persoană, ceea ce este excelent comparativ cu scorurile de mii de euro ale altor companii aeriene. Durata zborului din Madrid spre Lima este de 12 ore.
Îți poți rezerva zborul din Madrid spre Lima aici. Pentru a ajunge în Madrid, poți opta pentru un zbor low-cost, care poate să coste în jur de 50 de euro în funcție de momentul rezervării, un zbor București-Madrid având durata de aproximativ 4 ore.
Viza
Cetăţenii români pot călători în Republica Peru în scop turistic fără viză întrucât la sosirea în acest stat autorităţile competente acordă o perioadă de ședere de 90 de zile pentru toţi turiştii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
Intrarea în Republica Peru este permisă cu pașaportul valabil o perioadă de minim 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat, însă este recomandat ca acesta să aibă o valabilitate cât mai mare.
Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașapoarte simple este de 183 zile, perioada de ședere fiind acordată la intrarea pe teritoriul statului.
Cum ne deplasăm
O observație: modul cel mai bun de a te deplasa în Peru este autobuzul, un serviciu frecvent și destul de eficient. Cu toate acestea, el poate fi luat în considerare pentru distanțe mici. Distanța dintre Lima și Cusco este de 1104 km, care ar însemna peste 19 ore de condus. Pentru a ajunge de la Lima la Cusco cea mai bună variantă este de a lua un zbor, durata zborului fiind de aproximativ o oră și jumătate, iar prețul zborurilor fiind destul de mic.
Să închiriez o mașină, să nu închiriez? Răspuns final: better not! Deși prețul închirierii unei mașini începe de la 50 lei/zi și poți conduce și închiria o mașină cu permis de conducere românesc pentru 60 de zile pe teritoriul Peru, conducându-se pe partea dreaptă a drumului, nu este recomandat. Traficul din Peru este haotic și agresiv, fiind în topul celor mai dificile, alături de Delhi, Mumbai și Cairo. De asemenea, drumurile nu sunt bine întreținute și marcate.
Care ar fi durata ideală a unei vizite în Peru
Dacă aceasta este prima ta vizită în Peru, merită să îi aloci cel puțin 14 zile. Ideal ar fi să vizitezi și Bolivia și Chile cu această ocazie.
Dar, dacă ești ambițios și nu ai prea mult timp la dispoziție, este posibil să parcurgi traseul văzând atracțiile principale din Cusco, Machu Picchu și Amazonul de sud în doar 7 zile! Astăzi vă voi prezenta o idee de itinerar pentru acest tur de forță de 7 zile!
Ziua 1
Cusco
Iată un plan pe care îl poți întreprinde: dacă avionul tău ajunge dis-de-dimineață în capitala Lima, poți zbura spre Cusco. Jet Smart, LATAM Airlines și Sky Airline Peru oferă zboruri începând cu 130 de lei/ persoană , durata zborului fiind de aproximativ o oră și jumătate. În funcție de planul pe care ți-l migălești și de buget, poți căuta zboruri ieftine Lima-Cusco aici.
Cusco este situat la altitudinea de 3399 de metri, fiind vestit pentru clădirile coloniale superbe și pentru faptul că a fost construit deasupra unor fundații Inca antice. Asta da atitudine, la mare altitudine!
Cusco este un oraș din Peru situat în sud-est, lângă Valea Urubamba în lanțul muntos al Anzilor. Este atât capitala regiunii Cusco și a provincii Cusco, precum și, conform Constituției Peruane, "capitala istorică" a țării.
Orașul avea, la recensământul din 2014,o populație de 420.137 de locuitori, mai mult decât triplu față de acum 20 de ani. Potrivit Institutului Național de Statistică din Peru, orașul este al optulea ca număr de locuitori din țară.
Cum se scrie corect...Cusco sau Cuzco? După sosirea conquistadorilor spanioli, numele din limba quechua a fost tradus în spaniolă drept Cusco, apărând cu acest nume pe hărțile din secolele 17 și 18. Pe hărțile din secolul 19 și jumătatea secolului 20 (până în 1976), numele apare drept Cuzco. Astăzi în cartografia peruană(în spaniolă) numele s-a reîntors la transliterarea originală: Cusco cu S sau cu Z. În limba engleză ambele variante sunt acceptate.
Populația o oglindește pe cea a țării, majoritatea având descendență indigenă, amestecată cu sângele conchistadorilor. Odată ajuns aici, cumpără un boleto turistico de care vei avea nevoie pentru a vizita majoritatea obiectivelor turistice din oraș. Acesta poate fi procurat de la agențiile turistice care împânzesc orașul. Nu rata o plimbare prin Plaza de Armas, oprește-te la Biserica Santo Domingo și vizitează Muzeul Inca.
Nu rata în Cusco
- Loreto - Aleea pietonală îngustă din Loreto trece pe lângă biserica La Compania, mergând spre sud estul pieței 250 de metri. Bucata cea mai lungă de zid Inca intact din Cusco se află pe această parte. Nu se poate să nu te impresioneze perfecțiunea acestui zid construit cu opt secole în urmă!
- Museo y Convento de Santa Catalina - posedă o colecție excelentă de artă creată de Școala Cusco datând din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea.
- Învață să țeși- Tehnicile folosite azi pentru a țese curele, ponchourile și șalurile purtate de locuitorii Anzilor -una dintre cele mai importante tradiții din Peru- nu s-au schimbat mai deloc în timpul celor două milenii.
- Museo Inca - Aflat aproape de Plaza de Armas, această vilă colonială superbă adăpostește cel mai mare muzeu incaș din zonă. Aici vei găsi cea mai mare colecție de qeros - vase Inca de băut făurite din lemn
- Museo de Historia Regional
- Plaza San Francisco
- Plaza San Blas
- Awanakancha - un parc tematic al cămilelor din Anzi
- Izvoarele termale deasupra satului Calca, recent restaurate
- Vinicunca Montana de Siete Colores sau Muntele Curcubeu
- Salinas de Maras
Unde ne cazăm în Cusco
- Amaru Inca - un hotel localizat tocmai în centru, la un preț moderat!
- Casa Matara Boutique - un boutique hotel cochet, aflat la afluența dintre modern și tradițional
- Palacio Manco Capac by Ananay Hotels - pentru cine caută mai mult decât o cazare...acest conac elegant cu o priveliște superbă asupra orașului!
Confruntarea cu altitudinea din Cusco
Majoritatea călătorilor reușesc să se aclimatizeze ușor la altitudinea din Cusco. Cei care știu că au probleme cu adaptarea, pot merge din aeroportul din Cusco în Urubamba, care se află la altitudinea de 2870 de metri. Aici se găsesc hoteluri bune și legături facile spre punctele de interes cum ar fi Machu Picchu.
Calota glaciară Quelccaya
La 160 de kilometri față de Cusco este Calota glaciară Quelccaya, o minune a naturii. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, merită să vizitezi această minune a naturii!
Peru posedă aproape orice tip de ecosistem pentru care continentul sud-american este cunoscut. De la Anzii înalți și pădurea tropicală amazoniană până la Deșertul Atacama și enigmaticul platou alpin înalt, această țară magică își desfășoară mozaicul remarcabil de peisaje, climă și sălbăticie.
Și asta nu-i destul...cea mai mare regiune glaciară de la tropice - Calota glaciară Quelccaya - acoperea cândva aproape 44km²! O stâncă de gheață de 55 de metri îți taie respirația și marchează un tăiș al calotei cu benzi ce arată cu claritate secolele de ninsoare și gheață acumulată. Ghețarul Qori Kalis crește din vârful calotei, topirea acesteia producând o lagună glaciară verzuie.
Delicatese Peruane
Cu o istorie încercată de timp, cu o geografie și ecologie destul de diverse, care permit cultivarea mai multor tipuri de legume, Peru posedă una dintre cele mai delectabile și surprinzătoare gastronomii din America Latină.
Peru deține mai mult de 5000 de tipuri de cartofi! Cartoful a apărut inițial pe podișurile de pe lângă râul Titicaca. Acolo a crescut în sălbăticie până la venirea triburilor nomade peruane care s-au stabilit în regiunea respectivă și au început să cultive ceea ce a devenit cel mai popular tubercul din lume.
Acestea fiind spuse, cartoful este vedeta gastronomiei peruane! Maro, bej, mov, galben, cartoful este preparat la cuptor, bătut, piure sau prăjit, acoperit cu cașcaval aji, chilli, usturoi, ceapă sau suc de lămâie.
Salata vedetă a bucătăriei din Peru este cea de quinoa și avocado!
Merită să încerci și cocktailul peruan acrișor Pisco și snackul favorit...porumbul prăjit!
Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare este lomo saltato, o delicioasă bucată de vită amestecată pe foc cu usturoi, ceapă, chilli și cartofi.
Fructele de mare și peștele au un gust deosebit în Peru, mulțumită curentului Peruan care creează una dintre cele mai bogate zone de pescuit ale Pacificului.
Ziua 2
Explorează siturile arheologice din împrejurimi
Explorează pe jos, cu autobuzul sau taxiul, siturile arheologice din oraș și din împrejuri, cele mai faimoase fiind Sacsayhuaman, Pisac sau Ollataytambo. Dacă te afli în Pisac într-o duminică sau joi, asigură-te că vei aloca timp pieței meșteșugarilor și fermierilor.
Cele patru situri Inca apropiate de Cusco - Sacsayhuaman, Q'enqo, Pukapukara și Tambomachay - pot fi vizitate fără probleme în aceeași zi.
Cea mai bună idee este să iei autobuzul matinal care merge spre Pisac, să cobori la Tambomachay, apoi să te întorci pe jos în Cusco (9km), vizitând celelalte situri pe drum. Vei vedea multe persoane în port tradițional, alături de o lamă, care urcă pe poteca ce îi duce la intrarea în sit, aflată la 250 de m deasupra orașului.
Autobuzele pleacă la fiecare 15 minute de pe strada Puputi din Cusco, prețul biletului fiind de aproximativ doi dolari, iar durata călătoriei de aproximativ 45 de minute. Din Pisac vei găsi legături foarte bune cu autobuzul spre orice locație din Valea Seacă care ți-a atras atenția.
Valea Sacră înconjoară o mică zonă traversată de Rio Urubamba care se întinde între Pisac și Ollaytantambo. În această regiune fertilă, incașii au construit situri ceremoniale și ritualice, vaste terase agricole și fortărețe, tambos strategice. Astăzi, orașele văii asigură cazări și piețe interesante, fiind astfel o parte esențială a itinerariului oricărui turist.
În limba quechua, Sacsayhuaman înseamnă șoim satisfăcut, pronunțându-se precum sintagma englezească sexy woman. Priveliștea terasată din vârf te împietrește. La apogeul său, Sacsayhuaman putea adăposti peste 10000 de oameni.
În Tipon ai putea să vizitezi terase Inca gigantice, încă lucrate de către localnici, care au sistemul de irigare în condiții perfecte de funcționare, acesta începând de la un izvor cu patru brațe și continuând cu mai multe căderi, pe o distanță de peste un kilometru, printr-un canal de piatră.
Ziua 3
Aguas Calientes
Vei lua trenul spre Aguas Calientes. Aici vei înnopta pentru a-ți pregăti vizita, în zori, la Machu Picchu.
Călătorii au de ales între trei clase de trenuri :Backpacker, Vistadome și Hiram Bingham, echivalentul acestora fiind clasa I, clasa a II-a și de lux.
Toate sunt confortabile, însă Vistadome are ferestre mai mari decât Backpacker și vei fi servit cu o băutură răcoritoare și o gustare gratuite. Majoritatea turiștilor aleg să meargă cu clasa I, dar serviciile clasei Backpacker sunt suficiente.
Atât trenul Vistadome, cât și Backpacker pleacă zilnic din Cusco. Vistadome iese din gară la 6:05 și ajunge la 9:52, prețul biletului fiind de 71 de dolari/ direcție/ persoană. Trenul Backpacker pleacă la 6:50 și ajunge la 10:51, prețul biletului fiind de 48 dolari/direcție/ persoană.
Trenul luxos Hiram Bingham pleacă din Poroy- 20 de minute de condus față de Cusco- la ora 9:00 și ajunge la Aguas Calientes la 12:25. Tariful excursiei este de 588 de dolari și include transferul și intrarea în Machu Picchu, un tur ghidat, masă și cocteiluri.
În timpul sezonului de vârf sunt 5 trenuri zilnice Backpacker și 11 trenuri Vistadome. Într-o zi obișnuită sunt 3 trenuri Backpacker și 8 trenuri Vistadome.
Pentru că mai multe persoane preferă să meargă pe Poteca Inca, din Aguas Calientes se întorc mai multe persoane decât vin. De aceea, cumpără-ți biletele de întors în avans! Toate biletele se cumpără de la stația Wanchaq sau online de aici.
Ziua 4
Machu Picchu
Niciunul dintre siturile antice din Peru nu este mai cunoscut decât acesta, fascinantul oraș Inca, construit în secolul al XV-lea pe o creastă muntoasă învăluită de păduri și uitat până la redescoperirea sa în 1911.
În timp ce incașii foloseau sigur vârful muntelui (2761,5 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri.
Dacă nu faci parte din grupul drumeților care au urcat Poteca Inca, nu ai voie cu rucsacuri în sit. De asemenea, nu ai voie cu apă în sticle de plastic și nici cu mâncare.
Plecări frecvente spre Machu Picchu încep la ora 5:30. Autobuzele îi lasă pe turiști în mica zonă de parcare din fața Machu Picchu Sanctuary Lodge, unde vei găsi toalete, un snack bar și un loc pentru depozitat bagajele.
Machu Picchu este deschis de la ora 6:00 până la 17:00, lunea și vinerea fiind cele mai aglomerate zile. Este recomandat să îți cumperi bilet din timp și să îți planifici vizita la Machu Picchu cu grijă, dat fiind că în unele perioade poate fi foarte aglomerat și existând doar anumite intervale orare între care se poate vizita cu o anumită categorie de bilete. Situl acceptă maxim 2500 de vizitatori/ zi. Există 8 tipuri de bilete pe siteul oficial, după cum urmează:
- Bilet doar pentru Machu Picchu - preț $59
- Bilet Machu Picchu + Huayna Picchu- preț $59
- Bilet Machu Picchu + Muntele- preț $76
- Bilet Machu Picchu + Huchuy Picchu- preț $76
- Bilet Machu Picchu + Podul Inca- preț $59
- Bilet Machu Picchu + Muzeu- preț $76
- Bilet Machu Picchu + Prânz- preț $90
- Bilet Machu Picchu Premium- preț $105
Trenul de după-amiază te readuce în Cusco, unde vei înnopta. Dimineața următoare zboară către Puerto Maldonado în sudul Amazonului!
Ziua 5
Puerto Maldonado în sudul Amazonului
Pădurea tropicală peruană îți oferă momente tipice: observarea unei familii de vidre gigantia în timp ce zburdă în fața bârlogului, care se află deasupra unei albii vechi a unui lac. Plimbarea printr-o pădure de smarald, pe o potecă de junglă, lumina infiltrându-se printre crengile aflate la zeci de metri deasupra capului tău și croirea drumului pe un râu de aburi, într-o după-amiază târzie, în timp ce soarele apune încet în spatele Anzilor îndepărtați.
Cum ajungi aici? Luând un zbor din Cusco, prețul biletului fiind în jur de 200 de lei/ direcție/ persoană, în funcție de momentul rezervării, iar durata zborului fiind de o oră. Îți poți rezerva biletul spre jungla amazoniană peruană aici.
Nu există nimic mai incitant decât organizarea propriei excursii în Amazon. Mai multe firme de aventură din Cusco și Lima oferă excursii personalizate cu barca prin Parcul National Manu via Rio Alto Madre de Dios.
Echipajul este compus din minim un navigator/mecanic, care poate executa reparații în cazul unor probleme, precum și un bucătar care se ocupă de aprovizionare și gătit. O expediție în junglă este mult mai bună dacă este făcută în compania unui ghid naturalist care îți poate descrie flora și fauna și îți poate arăta creaturi care se ascund prin frunziș. Îți poți rezerva următoarea aventură aici.
Prețurile unui boat safari încep de la 104 dolari/ persoană, având ghid, barcă și echipament pentru camping inclus. Dacă ideea de a campa în junglă nu pare a fi ceașca ta de ceai pe care să o savurezi, ai putea să rezervi o căbănuță din aceasta absolut fabuloasă:
Este mai mare păcatul să ajungi până aici și să stai doar o zi. Ideal ar fi să aloci măcar două zile Amazonului. Dacă ideea de a sta atât timp în junglă nu îți surâde, ai putea să sari peste această zi și să petreci mai mult timp în zona Lacului Titicaca. Parcul National Manu este un sanctuar al junglei peruane și reprezintă unul dintre cele mai mari spații protejate din tropice - o zonă de întinderea Portugaliei!
Mâncăruri tipice de junglă sunt juanes- chiftele de orez picante cu pui sau pește învelite într-o frunză de yucca și servite cu cartofi prăjiți.
Ziua 6
Titicaca
Petrece-ți ziua 6 făcând un tur de o zi pe insulele locuite de pe lacul Titicaca, iar în ziua 7 te poți întoarce cu avionul din apropiata localitate Juliaca spre Lima. În cazul în care acest plan ți se pare prea aglomerat, ia-o mai încet și petrece-ți întreaga săptămână în Cusco.
Călătorii care stau numai o zi invadează Taquile și Amantani.
Mergi cu barca din Puno către oricare insulă unde localnicii te vor întâmpina și îți vor aranja o cazare ieftină la una dintre familii. Dacă stai pe Amantani, să nu te mire faptul că gazdele o să te ducă la dans și te vor încuraja să te îmbraci în straie tradiționale.
Prețul biletului de avion din Juliaca spre Lima este în jur de 200 de lei, durata zborului fiind de aproximativ o oră și cincizeci de minute. Îți poți rezerva zborul aici.
Alte insule superbe aflate pe Lacul Titicaca:
- Pachata (Tata Pământ)
- Pachamama (Mama Pământ)
- Isla Suasi
- Anapia
Ziua 7
Lima la pas
Aproape o treime din populația statului Peru trăiește în Lima metropolitană, capitala enormă a țării. Ea posedă o superbă arhitectură colonială, o viață de noapte sclipitoare, muzee excepționale și chiar câteva situri arheologice pre-Inca.
Veste bună pentru pofticioși! Lima excelează în servirea fructelor de mare. Multe dintre localurile Limei sunt specializate în fructe de mare.
Costa Verde, mare cât un hangar de avioane, este deținătorul recordului mondial Guiness pentru cel mai mare bufet și un loc pe care musai trebuie să-l vizitezi dacă ajungi în Lima, lăsându-te impresionat de prospețimea și savoarea a 478 de feluri de mâncare!
Minunile arhitecturale postmoderne ale Peru sunt limitate la capitala Lima. Unele dintre cele mai intrigante structuri ale orașului, capela și crematoriul Tanatorio dinăuntrul cimitirului Jardin de la Paz- un design surprinzător de elaborat cu ciment și sticlă- reamintesc de munca legendarului arhitect Louis Kahn.
Aflându-se în inima orașului, Plaza de Armas a apărut o dată cu fondarea Limei în 1535. Punctul de atracție cel mai vechi al acesteia este fântâna de bronz din centru, care datează din 1650.
Iubitorii de artă ar fi bine să aibă pe lista de obiective de vizitat Museo de Arte de Lima. Acesta are cea mai eclectică colecție de artă. Operele expuse variază de la sculpturi și picturi precolumbiene la cele din perioada colonială, de la cele din perioada republicană până la lucrările contemporane din secolul al XX-lea.
Nu rata:
- Museo Nacional
- Plaza Mayor
- Iglesia de San Pedro
- Monasterio de San Francisco
- Parcul Magic Water Fountains
- Liniile Nasca
Miraflores, o suburbie modernă, agitată și trendy, reprezintă o stațiune lângă ocean foarte îndrăgită de către turiști. Localnicii recomandă trupele de salsa din La Cohiba și Son de Cuba.
Top Activități Lima
- De la Lima: Zborul pe liniile Nazca, Paracas și Huacachina
- Autobuz panoramic 360° - Tur de vizitare a obiectivelor turistice
- Miraflores: Excursie cu bicicleta cu ghidaj în Barranco Boemian Barranco
- Lima: Tur privat la Huaca Pucllana și Huaca Mateo Salado
- Lima: Înot cu leii de mare și croazieră pe Insulele Palomino cu animale sălbatice
Unde ne cazăm în Lima
Solstițiul de iarnă în Iquitos
Festivalul San Juan din Iquitos este cea mai mare petrecere anuală. Aceasta are loc în perioada solstițiului de iarnă 23-25 iunie. Festivalul îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul bazinului Amazonului. Conform tradiției, oricine se scaldă în râu în această perioadă va avea parte de o sănătate bună și de noroc pe tot parcursul anului.
Vizitatorii sunt bine-veniți, ei pot să participe la scăldat, să danseze și să se bucure de muzica și festinul ce urmează. Așa că ia-ți costumul de baie cu tine!
Hint: Dacă ajungi în Iquitos, vizitează și Casa de Fierro. Înaltă de două etaje, fosta locuință a unui baron a cauciucului, aceasta a fost construită de către Gustave Eiffel.
Dacă ai mai mult timp
Pentru o a doua săptămână ți se oferă multiple oportunități. Biodiversitatea pădurii tropicale amazoniene și luminozitatea lacului Titicaca, precum și siturile arheologice reprezentând culturi non-Inca de peste cinci milenii, stau la dispoziția ta. După vizita în Amazon, ai putea petrece câteva zile explorând nenumăratele insule ale Lacului Titicaca.
În ziua 9 ai putea călători 6 ore cu autobuzul dinspre partea de vest a lacului din Puno peste înneguratul podiș spre Arequipo.Te-ai putea plimba prin centrul colonial al orașului, explorând atracții precum mănăstirea Santa Catalina și muzeul Santuarios Andinos. În ziua 11 ai putea face transferul spre Trujillo, pregătind ziua 12.
În ziua 12 ai putea vizita situl Chan Chan World Heritage și faimoasa Huaca de la Luna. Ziua 13 te-ar putea găsi în Chiclayo, care este baza de la care se poate merge la cel mai bun muzeu din nordul Peru, Tumbas Reales de Sipan. Aici vei putea vizita chiar situl din Sipan. Cripta Moche, veche de 1700 de ani, aparține Lordului Sipan, fiind excavată recent și considerată cel mai bogat mormânt din Americi.
Comentarii