Poznan este un oraș localizat în vestul Poloniei, fiind de asemenea și capitala unei întregi regiuni sau voievodat numit Wielkopolska, fiind cunoscut și ca „Marea Polonie”. Este al 5-lea cel mai mare oraș al Poloniei ca populație, și al 6-lea ca suprafață. La momentul actual, orașul are o populație de aproximativ 520.000 de locuitori. A fost fondat în 1253, având o istorie bogată și numeroase obiective turistice, fiind în topul orașelor pe care turiștii aleg să-l viziteze în vacanța lor în Polonia.
Unde te poți caza în Poznan
- Willa Glogowska
- Focus Hotel Poznań
- Hotel Vivaldi
- Park Inn by Radisson Poznań
- Hampton by Hilton Poznań Old Town
Istoria orașului Poznan
Înainte de a vă prezenta ce puteți vizita în acest oraș minunat, haideți să aflăm câteva informații despre istoria locului, pe care o vom detalia apoi pe parcurs.
Poznan este unul dintre cele mai vechi orașe istorice din Polonia, acesta fiind defapt prima capitală a țării. A făcut parte din Prusia la sfârșitul secolului al 18-lea, iar datorită dorinței conducătorilor ca orașul să aibă un caracter german, au construit și renovat multe clădiri folosind arhitectura germană. Inclusiv astăzi, unele clădiri și-au păstrat această arhitectură, iar orașul continuă să fie un important centru istoric al țării.
9 Obiective turistice în Poznan ce nu trebuie ratate
Deși pentru unele obiective turistice este posibil să accepte plata în euro, recomand să schimbați bani și să mergeți cu zloți (unitatea monetară poloneză).
Piața Veche
Localizată în stânga râului Warta, a luat naștere odată cu orașul, în 1253. Piața are o formă pătrată și găzduiește mai multe obiective turistice de neratat, despre care vă voi vorbi imediat. Pe lângă acestea, în piață pot fi găsite numeroase restaurante, baruri, și magazine. Piața a fost reconstruită în 1945, când o mare parte din clădiri au fost distruse în urma războiului, păstrându-și totuși arhitectura renascentistă. În piață sunt regăsibile și patru fântâni cu statui ale zeilor Apollo, Marte, Neptun și zeița Proserpina, pe care poate o cunoașteți sub numele de Persefona, după cum i se spunea în mitologia greacă.
De asemenea, aici vara se desfășoară un târg numit „Jarmark Swietojanski” sau „Saint John's Fair”. Obișnuia să se desfășoare pe data de 24 iunie, de Sfântul Ioan, însă la momentul actual târgul ține mai multe zile, iar pe parcursul acestuia se desfășoară spectacole culturale în aer liber.
Primăria din Poznan (Ratusz)
Este amplasată în Piața Veche și a fost construită pe locul unei clădiri gotice, primind aspectul renascentist de astăzi de abea în a doua jumătate a secolului al 16-lea, datorită arhitectului Jan Baptist Quadro, fiind considerată la vremea aceea cea mai frumoasă clădire la nord de Alpi. Clădirea primăriei a fost distrusă de două ori, în timpul invaziei suedezilor în Polonia, și în al Doilea Război Mondial. O populară atracție este ceasul de pe turnul central al primăriei, la ora 12 fix ieșind două capre care se înfruntă reciproc cu coarnele, capre care acum sunt emblema orașului.
În prezent, în clădirea primăriei este deschis un muzeu de istorie deschis zilnic, cu excepția zilei de luni. În weekend, muzeul e deschis între orele 10- și 15, miercurea între 11 și 18, iar restul zilelor între 9 și 16.
Palatul Gorka
Este amplasat tot în Piața Veche, construit în secolul al 16-lea, pentru guvernatorul Andrzej Gorka. După moartea acestuia, palatul a fost moștenit de familia Czarnkowskis, iar peste doar patru ani, a devenit proprietatea orașului. La începutul secolului al 17-lea a fost transformat într-o școală de fete, iar spre sfârșitul secolului al 19-lea a devenit o simplă locuință. Palatul a fost printre clădirile distruse în al Doilea Război Mondial, fiind reconstruit de mai multe ori. În 1960 a fost reconstruit din nou, de data aceasta cu scopul de a arăta la fel ca în secolele 17-18.
În prezent, palatul găzduiește muzeul de arheologie, care ne prezintă șase expoziții permanente. Acesta este deschis publicului zilnic, cu excepția zilei de luni. De marți până joi poate fi vizitat între orele 9 și 16, vinerea între 10 și 17, sâmbăta între 11 și 18, iar duminica între 12 și 16. Prețul unui bilet este de 15 zloți (17,50 lei). Puteți consulta mai multe oferte, precum reduceri la bilete în cazul în care sunteți un grup mai mare de persoane, aici.
Biblioteca Raczynski
Este cea mai veche clădire din Piața Libertății, și a suferit daune în proporție de 90% în timpul războiului, multe volume fiind distruse. Oamenii o aseamănă puțin cu Luvrul, datorită arhitecturii aripii estice. La momentul actual, biblioteca găzduiește peste un milion de volume. În fața bibliotecii se află statuia lui Hygieia, zeița greacă a sănătății, construită tot de Raczynski, pentru a comemora instalația rețelei de apă în oraș. Este deschisă zilnic, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică. Luni, miercuri și joi programul este de la 13 la 19, iar marți și joi este de la 9 la 14:30.
Castelul Imperial Poznan
Acesta a fost reședința imperială a lui Wilhelm II, o aripă cuprinzând apartamentele familiei sale, alta sala tronului, iar ultima camerele de serviciu. În perioada interbelică, castelul a servit drept o universitate. În timpul războiului, turnul castelului a fost transformat, acesta găzduind birouri pentru Hitler, deși se spune că acesta nu ar fi stat niciodată aici. La sfârșitul războiului era aproape distrus, și deși a existat o campanie pentru demolarea sa, s-a decis ca acesta să fie transformat într-un centru de cultură. Castelul este învecinat cu clădiri la fel de superbe, precum sediul Poștei Centrale, Filarmonica, Teatrul Mare și Collegium Maius Poznan.
În prezent, castelul este un centru cultural cu săli de expoziţie și spaţii pentru conferinţe. În fiecare lună au loc diverse evenimente, spectacole, sau concerte. Este deschis zilnic de la 12 la 20, prețul biletului fiind de 7 zloți (8,20 lei), dacă alegi vizitarea castelului cu hartă, sau de 15 zloți (17,50 lei), dacă alegi să îl vizitezi cu ghid audio. Aici găsiți mai multe informații.
Muzeul Național Poznan
Este un muzeu de artă, și unele dintre cele mai mari și vechi muzee din Polonia. Aparent, aici se află cea mai impresionantă colecție de artă dedicată mișcării artistice „Mloda Polska”, mișcarea care a dat naștere modernismului polonez. Este deschis publicului zilnic, cu excepția zilei de luni. De marți până joi este deschis între orele 9 și 15, vinerea între 12 și 21, iar în weekend între 11 și 18. Prețul unui bilet este de 20 zloți (cam 24 de lei), și gratis în fiecare marți. Aici puteți consulta mai multe informații legate de bilete.
Muzeul de Croissant din Poznan
Aceasta este o experiență interactivă, unde puteți învăța cum se fac croissantele după rețeta originală, iar dacă vă oferiți voluntari, aveți șansa să îl preparați chiar acolo. Brutarii sunt foarte amuzanți, combinând informațiile și practica cu glume pentru a destinge atmosfera. Świętomarcińskie (Saint Martin) croissant este unul dintre specialitățile culinare poloneze. Scopul acestui muzeu este să promoveze cultura poloneză, iar prețul unui bilet este de 37 de zloți (43 de lei). Biletele le puteți achiziționa fie online, fie fizic. Trebuie să fiți prezenți cu 10 minute înainte de începerea „spectacolului”. Aici puteți afla mai multe informații despre următoarele spectacole programate, iar tot acolo puteți rezerva și biletele.
Biserica Parohială Sfântul Stanislaus
Fiind inițial templu, a fost sfințită în 1705, finalizată între 1727-1732, dar de abea în 1798 a fost tarnsformată în biserica parohială a orașului. Biserica deține o orgă de dimensiuni mari, care este folosită și în prezent, la concertele bisericești, intrarea fiind liberă.
Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel din Poznan
Este cel mai vechi monument istoric al orașului, datând din 968, dar și cea mai veche catedrală din Polonia. În această catedrală s-au desfășurat funerariile prinților și regilor medievali. Au fost efectuate și săpături arheologice în perimetrul catedralei, aflându-se că sub aceasta se găsesc ruinele palatului regelui Mieszko I. De asemenea, de aici se pot vedea și ruinele zidurilor primelor două catedrale.
De asemenea, puteți lua orașul la pas cu localnici de ale locului, care sunt dispuși să îți facă un tur al orașului. Găsiți oferta pentru un tur ghidat privat aici, dar și pentru un tur ghidat în grup, aici.
Pentru cei pasionați de istorie și intersați să afle cât mai multe informații despre istoria acestui oraș frumos, puteți achiziționa tururi audio! Astfel, în timp ce vă plimbați și vizitați, aflați pe parcurs istoria mai adâncită a fiecărui obiectiv, dar și evenimentele istorice care au avut loc aici.
Aici puteți găsi si un plan pentru date la un preț accesibil, astfel încât să puteți folosi internetul oricând și oriunde în Polonia.
Activități Poznan - Ce să faci în Poznan
Grădinile zoologice din Poznan
Vreți să luați o pauză de la vizitat monumente istorice și pur și simplu să vă recreați? Poznan îți pune la dispoziție nu una, ci două grădini zoologice!
Prima grădină zoologică din Poznan datează încă din 1874, și este printre cele mai vechi grădini zoologice din Europa. Aceasta obișnuia să fie o simplă grădină a unui restaurant, unde se întâlneau regulat membrii clubului de bowling. Președintele acestui club a primit de ziua sa mai multe animale, printre care și o maimuță, un păun, un urs domesticit, o veveriță și o capră. După cum probabil vă așteptați deja, acestea au ajuns în scurt timp populare în oraș, nefiind ceva ce locatarii obișnuiau să vadă zilnic. Astfel, în 1874 a fost deschisă oficial prima grădină zoologică din Poznan.
Deși grădina s-a dezvoltat rapid, ajungând la 300 de specii cu 1184 de animale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial doar 175 au supraviețuit. Grădina s-a redeschis în 1945, iar peste câțiva ani s-a căutat o nouă locație.
După aniversarea de 100 de ani ai acestei grădini zoologice, s-a deschis cea de-a doua grădină, adăpostind 150 de specii de animale.
Programul de vizită a vechii grădini zoologice este de la 9 la 18, zilnic, modificându-se pe timpul iernii, fiind deschisă doar până la 15. Intrarea este liberă, doar secțiunea reptilelor necesitând bilet de intrare, bilet care costă 3 zloți (3,50 lei).
Noua grădină zoologică este deschisă zilnic între orele 9 și 19, prețul unui bilet fiind de 15 zloți (17,50 lei), în weekend intrarea fiind gratis pentru copiii sub 3 ani. Biletele le puteți achiziționa de aici.
Trenul Maltanka
Dacă tot am vorbit de grădina zoologică, ei bine, uitați și o modalitate de a ajunge la aceasta! Totuși, indiferent că vizitați sau nu grădina zoologică, recomand să călătoriți cu trenulețul Maltanka întrucât este o experiență relaxantă, în care vă puteți bucura de natură și peisajele pitorești de pe țărmul lacului Malta. Puteți călători zilnic cu acesta între orele la 9:30 la 18, iar în wekeend între la 10 la 18:30, iar prețul unui bilet este de 12 leib (24 lei dus-întors).
Joc de oraș
Intră în rolul unui spion și explorează orașul în timp ce rezolvi misiunile pe care le primești de la un contact anonim. Este o activitate scurtă, de aproximativ 2 ore, dar foarte distractivă! Puteți găsi mai multe informații aici.
Parcul Cytadela
Este cel mai mare parc din Poznan și este aflat la o distanță mică de Piața Veche. A fost o arie fortificată, iar în prezent parcul găzduiește rămășițele acestei fortificații, mormintele militare, sculpturi, un amfiteatru, un muzeu dedicat armamentului, și un muzeu al armatei din Poznan. Recent s-a hotărât ca amfiteatrul să fie transformat într-o grădină cu flori, un „paradis al albinelor”.
Palm House
Cea mai mare grădină botanică din Polonia, și printre cele mai mari din Europa, aceasta conține o imensă varietate de plante de pe tot globul, mai exact 1100 de specii, dar și 170 de specii de pești. Un bilet costă 19 lei și poate fi achiziționat de aici.
Unde să mănânci?
• Rynek 95 Restaurant - click aici pentru gama de prețuri
• Pierogarnia Stary Mlyn Poznan - click aici pentru gama de prețuri
• Thai Thai Poznan - click aici pentru gama de prețuri
• Whiskey in the Jar Poznan - click aici pentru gama de prețuri
• Tutti Santi - click aici pentru gama de prețuri
Recomand și acest tur special pentru degustarea mâncărurilor specifice poloneze.
Știai că...
• Se crede că numele orașului ar veni de la prenumele masculin slav Poznan, tradus „cel cunoscut”, iar o altă teorie este că numele Poznan ar fi derivat din verbul polonez poznać, însemnând „a recunoaște”.
• Pe lângă faptul că orașul este un important centru cultural, acesta este și un puternic centru universitar în care funcționează patru universități și 17 școli superioare.
• Are propriul accent al limbii poloneze, acesta fiind influențat de limba germană.
• Orașul are o insulă în mijloc, numită Ostrów Tumski, dar cunoscută și ca insula catedralei.
Comentarii