Sydney este orașul capitală al statului New South Wales, fiind totodată și cel mai populat oraș din întreaga Australia, având peste 5 milioane de locuitori. Este popular datorită faimoasei clădiri a operei. Sunt sigură că ați auzit sau văzut măcar o poză cu superbitatea Opera House. Totuși, Sydney oferă mult mai multe lucruri de care să te bucuri în concediul tău, așa că haide să îți prezint câteva.

Cursul valutar

Australia folosește ca unitate monetară dolarul australian. O mică comparație pentru a-ți da seama de valoarea acestuia:

1 AUD = 3 RON

1 AUD = 0,60 EURO

1 AUD = 0,65 USD

Schimbă bani înainte să pleci din țară! Deși plata cu cardul este funcțională, aceasta oprește un comision diferit în funcție de tipul de card. Totuși, o varianță bună în cazul cardurilor ar fi Revolut, astfel că recomand să îți deschizi un cont dacă încă nu ai unul, în cazul în care plănuiești sau preferi plata cu cardul.

Cum ajungi în Sydney?

În primul rând, este foarte important de reținut că ai nevoie de viză pentru a intra în țară! Așadar, de unde poți obține această viză?

Cum obții viza?

Având în vedere că mergi cu scopul de a vizita țara, vei opta pentru viza de turist, valabilă 3, 6 sau 12 luni, în funcție de opțiunea aleasă. Vei face rost de aceasta online, de pe siteul guvernului australian, unde ai prezentate mai multe variante de vize. Completezi formularul, apoi îți vor cere o serie de acte, iar când ai finalizat, tot ce mai rămâne de făcut este să stai cu ochii pe email și să îți aștepți viza. Aici găsești și câteva informații și reguli utile, pe care te sfătuiesc să le citești cu atenție. Nu rezerva nimic înainte de a-ți primi viza, întrucât procesul poate dura ceva.

Zboruri spre Sydney

Din toate companiile aeriene și ofertele, Qatar pare să fie cel mai okay și recomandat. Poți zbura spre Sydney din aeroportul Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau București, iar zborurile dus-întors oscilează între 1500-1800 de euro. Indiferent de ce opțiune de zbor alegi, vei avea măcar o escală. Dacă alegi să zbori cu Qatar, vei avea escală în Doha, Qatar, de cam 4-5 ore.

Eu am căutat zboruri din București, așa că prețurile și duratele zborurilor pe care vi le voi recomanda sunt cu plecare din București, Otopeni. Zborul final va dura între 23 și 28 de ore, în funcție de varianta aleasă. Aici poți vizualiza câteva oferte de la Qatar, dar ține minte că și perioda contează foarte mult și prețurile se modifică!

Mai ai și varianta de Turkish Airlines, cu escale în Istanbul și Kuala. Aici ai câteva oferte.

Cum ajungi de la aeroport în oraș?

Poți alege taxi, ar dura cam 20 de minute până în centrul orașului, și ar costa cam 45-55 AUD. Poți găsi taxiuri în fața terminalelor din aeroport.

Sau poți alege trenul, iar călătoria ar dura 13 minute. Trenurile vin din 10 în 10 minute, deci nu ai avea mult de așteptat. Vei găsi indicatoare în aeroport care îți arată unde să cobori la stațiile de tren. Aici, fie cumperi un opal card care poate fi folosit la toate mijloacele de transport în comun, sau pur și simplu îți plătești biletul cu cardul (Visa, Mastercard sau Amex). Aici ai și o listă de prețuri, în funcție de distanța pe care o parcurgi.

Aici ai și opțiunea de a achiziționa transport privat dus-întors de la aeroport direct la hotel, sau unde dorești. Iar aici mai ai o opțiune asemănătoare.

Unde să te cazezi

De câte zile ai nevoie pentru Sydney?

Eu ți-aș recomanda să acorzi minim 5-7 zile orașului, pentru a te putea bucura și distra la maxim de tot ce are acesta de oferit. De asemenea, pentru iubitorii de plajă, vara este sezonul perfect pentru un concediu aici! Iar dacă tot am pomenit de plajă, hai să îți și prezint 2 dintre cele mai populare plaje din Sydney.

Obiective turistice de neratat în Sydney, Australia

Plaja Bondi

Un golf situat pe coasta Oceanului Pacific, plaja Bondi este mereu curată și foarte bine întreținută cu privire la acest aspect. În lunile verii este cea mai aglomerată, însă temperatura apei este bună pentru înot și pe timpul primăverii sau chiar al sezonului de toamnă, când aglomerația și prețurile scad. De asemenea, mulți iubitori de surfing aleg tot această plajă, iar dacă te pasionează și ai vrea să încerci, îți poți cumpăra câteva ore de lecții de surf pe această plajă de aici. Bineînțeles că plaja îți pune la dispoziție cafenele și restaurante de-a lungul acesteia, însă mai mult decât atât, în centrul plajei vei găsi Pavilionul Bondi, care este practic un centru cultural și cuprinde un teatru, o galerie de artă și magazine.

Îți recomandăm și aceste hoteluri în apropierea plajei: Hotel Bondi și The Baxley Bondi.

Plaja Coogee si Traseul Bondi beach – Coogee

Poți să o iei la pas de pe plaja Bondi, și să înaintezi pe coastă ca să ajungi la aceasta. Traseul este de 6km, dar pe drum ai trece și prin plajele Tamarama, Bronte și Clovelly si vei observa inclusiv plaje naturale sapate in stanca si locatii panoramice absolut superbe, până să ajungi la destinația finală, Coogee Beach.

Traseul Bondi beach – Coogee este poate cea mai placuta activitate pe care poti sa o faci in Sydney!

Îți recomandăm și aceste hoteluri în apropierea plajei: Coogee Sands Hotel & Apartments și Coogee Bay Boutique Hotel.

Opera House

Datorită arhitecturii și formei unice, este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume. Proiectată de arhitectul Jørn Utzon, aceasta a devenit repede simbolul orasului, dar si al Australiei, precum este Turnul Eiffel pentru Franța sau Big Ben pentru Regatul Unit. Deși lumea tinde să creadă că forma clădirii semnifică niște scoici, aceasta reprezintă defapt pânzele corăbilor. Alt lucru interesant despre aceasta este faptul că găzduiește cea mai mare orgă mecanică din lume. La momentul actual, găzduiește Opera Națională din Australia, Orchestra Simfonică și Compania de Teatru Sydney, organizând sute de spectacole anual.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 45 AUD (135 de lei), pentru copiii între 5 și 15 ani 25 AUD, iar copiii sub 5 ani au intrarea gratuită. Biletele pot fi achiziționate și online, de pe siteul oficial. De aici puteți achiziționa atât biletul, cât și un tur ghidat. Aici aveți și opțiunea unui tur ghidat în spatele scenelor, care include și mic dejun.

Town Hall

Este primăria orașului, și una dintre cele mai mari și frumos decorate clădiri din secolul al XIX-lea în Australia, fiind renumită mai ales pentru interiorul său victorian. Perimetrul pe care este construită obișnuia să fie un cimitir cu aproximativ 2000 de morminte. Clădirea este întreținută constant, fiind încă un sediu important al orașului.

Sydney Harbour Bridge

Fiind unul dintre cele mai populare atracții turistice din oraș, podul a fost construit din peste 50000 de tone de oțel, și a fost deschis în 1932. A fost construit pentru a lega centrul orașului de North Shore, deoarece înainte de acesta, puteai ajunge pe cealaltă parte doar cu feribotul, lucru care făcea transportul să fie mai dificil și să dureze mai mult. Astăzi, sute de mii de mașini îl traversează zilnic. Podul poate fi traversat și pe jos, dar ai și posibilitatea de a-l escalada. Mai multe informații despre această activitate găsești aici.

Sydney Fish Market

Este una dintre cele mai mari piețe de pește din emisfera sudica. Așadar, poți veni aici pentru a gusta niște bunătăți. Tot pe aici vei găsi și câteva magazine cu suveniruri. Găsești mai multe informații aici.

Sydney Tower Eye

Ți-ai dorisă vezi Sydney de la înălțime? Mai exact, de la 309 metri? Ei bine, aceasta este atracția perfectă pentru o priveliște panoramică superbă asupra orașului. Este deschis zilnic între orele 10 și 18, iar prețul unui bilet este de 26,40 Aud (80 de lei). Dacă dorești să simți și puțină adrenalină, îți poți cumpăra pachetul de skywalk, datorită căruia te vei putea plimba la această înălțime înafara panourilor de sticlă. Un astfel de bilet ar costa 95 AUD (285 de lei). Biletele pot fi achiziționate de pe siteul oficial, sau de aici.

Museum of Sydney

Este un muzeu de istorie al întregului stat New South Wales. Este construit pe locul în care obișnuia să fie prima clădire a guvernului din Sydney. Aici puteţi verifica ce exhibiţii sunt prezentate la momentul vizitei.

Muzeul este deschis zilnic între 10 și 17 iar intrarea este gratuită. Muzeul îți pune la dispoziție și un scurt ghid, practic o scurtă introducere de 15 minute a muzeului, tot pe gratis. Chiar dacă intrarea este gratuită, îți poți rezerva biletul pentru data și ora dorită de aici.

Chau Chak Wing Museum

Alt muzeu cu intrare gratuită, situat în campusul Universității din Sydney. Muzeul este o combinație între Nicholson Museum, muzeu arheologic, Macleay Museum, muzeu de istorie, și colecția de artă a universității. Amândouă muzee fac parte tot din Universitatea Sydney, și reprezintă acum colecții, secțiuni din muzeul final. Acesta este deschis zilnic între orele 10 și 17, iar în weekend între 12 și 16. Mai multe informații poți găsi aici.

Elizabeth Bay House

Alt muzeu cu intrare gratuită care îți prezintă viața de secol XIX, aceasta obișnuind a fi numită „cea mai superbă casă din colonie” înainte de a deveni muzeu. Este deschis publicului zilnic între orele 10 și 16, iar biletul gratuit poate fi rezervat online, aici.

Saint Mary's Cathedral

A fost prima capelă catolică din Australia, și este construită în stil gotic. Intrarea este, bineînțeles, gratuită, iar aceasta oferă și tururi gratuite. Nu sunt multe de spus despre aceasta, dar arată superb și majoritatea turiștilor trec măcar o dată pe lângă ea pentru a o admira. Este deschisă zilnic între 6:30 și 18:30, iar în weekend între 6:30 și 19.

Este una dintre cele mai mari galerii de artă din Australia, iar la fel ca și celelalte muzee prezentate, intrarea este gratuită. Galeria organizează și tururi publice, gratuite, însă ai și opțiunea de a cumpăra un tur privat. Găzduiește piese de artă atât din Australia, cât și din Europa și Asia. Poți explora câteva dintre colecții si online, aici. Galeria este deschisă zilnic între orele 10 și 17, miercurea fiind deschisă până la ora 22.

Turul muzeelor - Alte muzee

Dacă cele prezentate mai sus ți-au captat atenția și dorești să vizitezi mai multe, ți-aș mai recomanda:

Madame Tussauds Sydney

Este un muzeu de sculpturi de ceară a diferitelor celebrități sau caractere faimoase, precum eroii Marvel și DC, Rihanna, Harry Styles, Jackie Chan, Glenn McGrath, Megan Gale și mulți alții. Aici găsiți mai multe informații.

Este deschis zilnic între 10 și 16. Prețul unui bilet este de 32 AUD, și este recomandată rezervarea biletului online. Aici îți poți alege tipul de bilet și îl poți rezerva.

Aici poți opta și pentru un multi-attraction pass, care îți oferă posibilitatea de a vizita Madame Tussauds, Acvariul Sydney, Wild Life Sydney și Sydney Tower Eye, combinând toate aceste atracții astfel încât vei cumpăra un singur bilet, valabil pentru toate, la un preț redus. Poți alege să le combini fie pe toate, fie doar 2 sau 3 într-un bilet. Nu este obligatoriu să le achiziționezi sau vizitezi pe toate, ai opțiunea să alegi.

Sea Life Sydney Aquarium

Aici ai ocazia de a explora viața maritimă, aproximativ 700 de specii, și este o activitate relaxantă pe care o recomand când dorești să iei o scurtă pauză de la vizitarea celorlalte obiective. Este o atracție destul de populară din Sydney, având peste un milion de turiști anual. Prețul unui bilet pentru adulți este de 38.40 AUD (115 lei), iar acesta poate fi achiziționat de aici.

Queen Victoria Building

Localizată vizavi de Town Hall și populară datorită arhitecturii și istoriei acesteia, se află Queen Victoria Building. Altă clădire care a fost salvată de la demolare, și iată că s-a meritat, întrucât astăzi clădirea reprezintă cel mai faimos shopping centre din Sydney, găzduind restaurante și magazine de lux. În fața clădirii vei găsi statuia reginei Victoria, iar în interior, într-o vitrină, scrisoarea reginei Elisabeta a II-a către cetățenii din Sydney. Foarte interesant mi s-a părut faptul că scrisoarea era desemnată primarului orașului, însă nu primarul actual. Scrisoare se poate deschide de abia în anul 2085! Datorită acestui fapt, scrisoarea și gestul reginei a ridicat multe semne de întrebare și lumea este curioasă despre ce ar putea fi vorba.

Queen Victoria Building este deschisă zilnic între orele 9 și 18, iar duminica între 11 și 17. Mai multe informații poți găsi aici.

Circular Quay

Este unul dintre cele mai populare cartiere și porturi din Sydney, în special datorită priveliștii superbe pe care ți-o oferă înspre Opera House și Harbour Bridge. Totodată, aici este cea mai frumoasă și activă zonă din Sydney. Aș putea să o numesc o zonă multifuncțională, deoarece este atât un centru vibrant și populat, găzduind o multitudine de restaurante, cafenele, magazine, dar și atracții turistice precum însăși Opera House și Harbour Bridge, cât și un port alocat transportului maritim. Înainte obișnuia să fie plin de transporturi comericale, însă cu timpul a început să fie folosit în cea mai mare parte pentru transportul pasagerilor. Astfel, de aici poți merge în croaziere și poți lua feribotul spre celălalt mal sau spre grădina zoologică.

The Rocks

Alt cartier foarte popular format din clădiri cu arhitectură superbă, clădiri istorice foarte bine întreținute până în prezent. Este un loc plin de istorie, fiind cel mai vechi cartier din Sydney, dar și locul în care a luat naștere colonia australiană și a început să se formeze orașul Sydney. Aici poți găsi și un muzeu cu intrare gratuită, deschis zilnic între orele 10 și 17, numit „The Rocks Discovery Museum”, care te poartă prin istoria locului.

Pitt Street

Una dintre cele mai populare străzi comerciale din Sydney, Pitt Street este o stradă special alocată magazinelor, cunoscută datorită varietății de branduri regăsibile aici. Locul este alocat strict pietonilor, însă este în majoritatea timpului foarte aglomerat. Strand Arcade este localizat aici, altă clădire istorică care impresionează prin arhitectura sa victoriană, fiind în prezent un shopping center.

Darling Harbour

O altă zonă vibrantă, situată în inima orașului Sydney, conține unele dintre atracțiile turistice pe care le-am menționat deja mai sus, precum Sea Life Sydney, Madame Tussauds Sydney sau Powerhouse Museum. La fel ca și Circular Quay, obișnuia să fie un port alocat transporturilor comerciale, însă acest lucru s-a încheiat prin 1984. Portul a fost numit după unul dintre guvernatorii New South Wales, locotenentul Ralph Darling. Astăzi, este portul principal și o zonă turistică plină de activități. Pe lângă muzeele pe care le-am precizat, zona conține și un cinema și o grădină cu tematică chinezească, care cu siguranță merită o vizită! Se numește „Chinese Garden of Friendship” iar biletul costă 12 AUD (36 de lei). Ai la dispoziție diferite activități precum joculețe pentru copii, ore de yoga sau meditație, hrănirea peștișorilor, workshopuri, dar și ghiduri. Aici au loc și diferite festivaluri, lucru care face locația foarte populară nu doar în rândul turiștilor, ci și a localnicilor. Un alt motiv al popularității locului sunt showurile de artificii care au loc aici. Poți găsi noutăți și evenimente care urmează să aibă loc pe siteul oficial.

Hyde Park

Este cel mai vechi parc public din Australia, fiind localizat în inima orașul, deseori folosit de cei care merg la picnic. În mijlocul acestui parc vei găsi un monument denumit „The ANZAC Memorial”, monument dedicat soldaților australieni și neozeelandezi care au luptat pe front. Interiorul acestuia poate semăna cu un mic muzeu, găzduind haine, documente și artefacte legate de războaiele în care au luptat soldații. Intrarea este gratuită. Alte monumente populare din parc este fântâna Archibald, care comemorează asocierea dintre Australia și Franța din timpul Primului Război Mondial, dar și grădina și fântâna Sandringham, admirată datorită designului său, un mozaic care reprezintă fauna și flora din New South Wales. Parcul este plin de fântâni și statui de acest gen, lucru care contribuie la frumusețea acestuia.

Royal Botanic Garden Sydney

Găzduiește peste 27000 de plante din toată lumea. Aici au loc și evenimente în genul spectacolelor de lumini. A fost deschisă în 1816, lucru care o face cea mai veche instituție stiințifică din Australia si una dintre cele mai vechi grădini botanice din lume. Este deschisă zilnic între orele 7 și 17, iar intrarea este gratuită. Așa că dacă dorești să te relaxezi pentru câteva ore, o plimbare prin această grădină botanică este soluția perfectă! Află mai multe despre aceasta aici.

Am să îți recomand totuși și o activitate distractivă, în cazul în care te decizi să vizitezi grădina. Cum îți sună un scavanger hunt prin această grădină, având nevoie doar de telefonul mobil? Aici poți achiziționa această activitate și citi câteva reviews despre experiențele altora.

Taronga Zoo

Pe lângă animalele pe care le poți vizita, Taronga Zoo îți oferă posibilitatea de a te caza la hotelul din interiorul grădine zoologice, pentru o experiență unică. Dacă nu dorești să te cazezi la hotel, Taronga Zoo îți mai propune ceva. Așadar, ce părere ai de camping? Cu intenția de a te face să te simți ca în Safari, mi se pare o idee foarte creativă și interesantă. Ei bine, ce spui? Ai încerca?

De asemenea, îți pune la dispoziție și un alt tip de aventură contra cost, mai exact un „parc” de aventură cu trasee și cățărări prin copaci. Prețurile diferă în funcție de vârstă. Astfel, copiii între 3 și 7 ani plătesc 25 AUD, cei între 8 și 15 ani 36 AUD, iar cei de la 16 ani în sus 41 AUD.

Mai mult decât atât, poți alege să devii zookeeper pentru o zi, în care participi la activități și înveți ce și cum lucrează un zookeeper, alături de unul. La fel și aici, prețurile diferă în funcție de vârstă. Copiii între 8 și 11 ani plătesc 170 AUD, cei între 12 și 17 ani plătesc 190 AUD, iar adulții 370 AUD.

Au loc și evenimente precum Twilight (concert), Wild Lights (festival de lumini), dar și concerte și activități de Crăciun și de Anul Nou.

Este deschis zilnic între orele 9:30 și 16:30, iar spectacolele cu foci au loc zilnic, de două ori pe zi: 11-11:30 și 14-14:30. Prețul unui bilet de intrare pentru vizitarea grădine zoologice este de 46 AUD pentru adulți și 27 AUD pentru copiii între 4 și 15 ani. Cei sub 4 ani au intarea gratuită. Biletele pot fi achiziționate de pe siteul oficial, unde poți să explorezi mai mult grădina, oferte și activitățile disponibile, sau de aici. Au și o aplicație pentru ca vizita ta să fie mai ușoară.

Luna Park Sydney

Acordă-ți câteva ore de distracție și cumpără-ți un bilet la Luna Park, un parc de distracții din Sydney deschis încă din 1935. Îți poți cumpăra biletele pentru atracții online, de pe siteul oficial, sau un bilet pentru toate atracțiile cu curse nelimitate de aici.

Ce activități poți face în Sydney?

Aici ai disponibil și un tur al orașului de jumătate de zi.

Ce și unde să mănânci?

Câteva recomandări de preparate tradiționale:

Yellowfin Tuna, deși se folosește mult și în mâncărurile asiatice, specia respectivă de pește se găsește cel mai des în apele australiene.

Australian Prawns sau King Prawns, merg prefect cu un cocktail -

Sydney Rock Oyster, de obicei combinată cu sos worcestershire, bacon și un pahar de vin

Avocado on toast, avocado în general este combinat sau adăugat în multe rețete australiene.

Barramundi

Lamington Cake este considerat de foarte mulți australieni drept desertul lor național

Restaurante populare și recomandate inclusiv de turiști: