Veneția sau orașul plutitor ce cuprinde 118 insule minuscule și 354 de poduri, este adesea menționat drept unul dintre cele mai frumoase și romantice locuri din lume. Veneția este cu adevărat un loc aparte care îți poate fura inima, care te încântă cu arhitectura sa spectaculoasă, priveliștile pitorești și o cantitate nesfârșită de carbohidrați.

Este o destinație de rătăcire, un adevărat labirint, întrucât te poți pierde în fața străduțelor înguste și întortocheate, a canalelor de culoare verde-turcoaz și a întregii culturi vibrante pe care orașul o are de oferit.

Veneția poate fi o destinație ideală pentru un cuplu de îndrăgostiți, fără îndoială, dar și o locație pentru un city-break cu prietenii dornici să trăiască La Dolce Vita.

Cum ajungi în Veneția

Cea mai bună variantă este avionul. Atât compania Wizz Air, cât și Ryanair operează zboruri dus-întors foarte ieftine și accesibile, iar timpul de deplasare este de doar 2 ore.

*Aici găsești graficul zborurilor și prețurile aferente

Vei observa că sunt două aeroporturi. Aeroportul Marco Polo la doar 8 km de oraș, fiind și cel mai aproape și Aeroportul Treviso. Din Treviso, autobuzul Barzi este cea mai bună opțiune, iar biletul este 18 euro dus-întors/persoană.

Unde te cazezi

În oraș sunt o mulțime de locații unde te poți caza, iar prețurile sunt extrem de bune pentru un loc atât de vizitat tot timpul anului.

Noi am ales să ne cazăm la hotel Ca`Formeta. Este un hotel de 3 stele, situat la doar 10 minute de Piața San Marco.

Ce poți face și ce poți vizita în Veneția

Piazza San Marco

Nu există să ajungi în Veneția, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp și să nu te intersectezi cu Piazza San Marco.

Această piață reprezintă inima orașului și centrul istoriei, culturii și civilizației venețiene. Dacă vii la răsărit, vei descoperi superbul trotuar de gresie fără un milion de picioare pe el și dacă și zeii vremii sunt de partea voastră, veți avea cea mai bună lumină pentru cele mai instagramabile poze.

Aici în Piață, veți găsi și Basilica San Marco, Palatul Dogilor, precum și Turnul clopotniței St Marco.

Campanila San Marco

Turnul clopotniței este ușor de văzut din cele mai multe părți ale Veneției. Turnul are o înălțime de aproape 100 de metri, mai exact 98 de metri și este situat în colțul pieței San Marco.

*aici puteți rezerva un bilet pentru a urca în turn. Pentru pasionații de experiențe la înălțime, priveliștea asupra orașului este superbă.

Palatul Dogilor

Acest Palat în stil gotic venețian, cândva palat de reședință al Dogului Veneției, reprezintă astăzi una dintre principalele atracții din Veneția.

*Pentru a evita cozile nebunești de lungi, cel mai bine este să cumperi de aici în avans biletele

*Poți să achiziționezi un bilet cu mai multe atracții care îți oferă acces și în Palat și la Basilica St Marco

Podul Rialto

Celebrul pod, a fost una dintre primele noastre opriri în Veneția. Este unul dintre cele 4 cele mai vechi poduri care se întind de-a lungul Marelui Canal.

Mereu încărcat și plin de turiști pe toate părțile, este un loc grozav pentru a te orienta, în timp ce te bucuri de vederea unuia dintre cele mai simbolice poduri. După ce reușești să urci pe pod, vei avea parte de o vedere impresionantă asupra Marelui Canal.

*dacă ești pasionat de videoclipuri poți surprinde într-un clip deplasarea gondolelor și a bărcilor folosind opțiunea Timelapse

Podul Suspinelor

Deși trecerea pe sub acest pod al ”suspinelor” se află pe lista multor turiști, s-ar putea să nu vă ofere vederea la care probabil sperați.

Construit în anul 1600, podul face legătura între camerele pentru interogatoriu și închisoarea Palatului Dogilor.

Această trecere era puntea pe care infractorii condamnați la închisoare o traversau pentru ultima oară până să fie judecați cu pedeapsa capitală.

Cartierul evreiesc din Cannaregio

După ce ai bifat principalele atracții, o parte mai puțin aglomerată pe care o poți explora este regiunea sau cartierul Cannaregio.

În timp ce Cannaregio are multe atracții precum biserici și poduri, zona este probabil cea mai cunoscută drept Ghetoul evreiesc din Veneția. Cu toate că acest termen de ”ghetou” îl știm drept ceva obscur și dubios, aici ghetoul constituie o  mică parte a cartierului Cannaregio. Un tur al zonelor Ghetto Nuovo și Ghetto Vecchio surprinde muzee, sinagogi și multe alte locații superbe.

O experiență inedită pentru a explora zona este să te bucuri de cultura evreiască tipic venețiană prin mâncare și băutură.

*Aici poți opta pentru un tur culinar și degustare de vinuri specifice ghetoului venețian

Librăria Acqua Alta

Ascunsă de-a lungul străduțelor întortocheate ale Veneției, în spatele unei fațade modeste, această librărie inedită adăpostește o mulțime de cărți vechi și deteriorate.

Recunoscută ca ”cea mai frumoasă librărie din lume” se compune dintr-o serie de încăperi arhipline, pereți ticsiți de cărți, reviste, hărți și multe alte suveniruri. Cu toate acestea, din cauza inundațiilor frecvente în Veneția, aceste grămezi literare sunt bine adăpostite în căzi de baie, pubele impermeabile și chiar foste gondole frumos decorate. Cu alte cuvinte, această librărie s-a resemnat în fața inundațiilor și oferă anual miilor de turiști o experiență unică.

Carnavalul de la Veneția

Anual Carnavalul se desfășoară pe o perioadă de două săptămâni în luna februarie.

În fiecare an, 3 milioane de oameni ajung la Veneția pentru a participa la carnaval.

Principala caracteristică a Carnavalului a fost întotdeauna afișarea costumelor și măștilor spectaculoase de mascaradă. Evenimente au loc în Piața San Marco, iar pe avizierele din jurul Pieței este afișat programul activităților și spectacolelor zilnice.

Ce și unde să mănânci în Veneția

După o plimbare la răsărit, următorul lucru de care ai nevoie este combustibilul, așa că îți recomandăm un mic-dejun clasic italian.

*Aici găsești locația pentru cele mai bune Panini, sortimente diverse și prețuri super accesibile

Foarte aproape de Piața Rialto este localul Al Ponte di Rialto – aici poți încerca mai multe tipuri de pizza (felii uriașe, foarte bune, proaspete și au un blat subțire și crocant), paste gătite în diverse feluri (tagliatelle, lasagna, cannelloni) și bineînțeles deserturi cu specific italienesc (cannoli și tiramisu).

Spritz-ul venețian este cea mai cunoscută băutură din Veneția. Rețeta este simplă – Prosecco, Aperol, apă carbogazificată, gheată și o felie de portocală. Pentru localnici, este mai mult decât un cocktail,  ci mai degrabă este considerat un simbol al comunității.

Fără alte descrieri, îți recomandăm Terrazza Aperol.

*Bonus: Merită să plătești pentru o plimbare de 30 de minute cu gondola? Față de anii trecuți, un tur cu gondola a ajuns să fie 90 euro/persoană pe timpul zilei și 110 euro seara. Poți spune că este o experiență unică și chiar romantică pentru un cuplu de îndrăgostiți, însă la final te vei simți doar mai ușor cu 90 de euro.

 După un city-break de 3 zile în Orașul Podurilor, Veneția este o destinație unică, spectaculoasă, interesantă și plină de mister.

Pierde-te în labirintul străduțelor, rătăcește-te fără griji pe canalele venețiene și descoperă extraordinarul orașului îmbrățișat de ape!