Istanbul, cunoscut anterior ca Bizanț și Constantinopol, este un oraș transcontinental din Turcia, o parte fiind în Europa și cealaltă parte în Asia. Orașul este împărțit de strâmtoarea Bosfor, care delimitează și separă Europa de Asia și face din Istanbul o punte între est și vest.

Mulți scriitori spun că Istanbul este locul în care estul întâlnește vestul – unde Europa și Asia se privesc una pe cealaltă. Alții ar spune că este modul în care imperiile s-au lovit unul de celălalt de-a lungul mileniilor, creând un mozaic bogat de tradiție și arhitectură.

Istanbulul devine din ce în ce mai vizitat, datorită popularității de pe Social Media în ultimii ani. Este orașul ideal pentru o primă călătorie în Turcia. Este un oraș extraordinar, un oraș magic, o destinație în care istoria se împletește cu modernitatea.

Merită vizitat Istanbulul?

Absolut!

În primul rând, este singurul oraș din lume care se întinde pe suprafața a două continente. Doar o simplă plimbare cu feribotul pe Bosfor îți oferă ocazia să sari din Europa în Asia în doar câteva momente.

În al doilea rând, Istanbulul a fost capitala a trei mari imperii: roman, bizantin și otoman. Fiecare dintre cele trei și-a lăsat amprenta, de la uimitoarea Hagia Sofia, care datează din secolul VI, până la superbul Palat Topkapi, care ”șoptește” poveștile despre sultani și domniile lor.

Pentru amatorii de cumpărături, Marele Bazar îi așteaptă! Este una dintre cele mai vechi și cele mari piețe acoperite din lume. Este un adevărat labirint cu tarabe pline, începând de la condimente până la cele mai interesante și rafinate textile, mătăsuri și covoare.

Bazarul de condimente și mirodenii este o adevărată experiență senzorială de culori și arome deosebite.

Pentru gurmanzi și nu numai, Istanbulul este ”locul de joacă” al oricărui turist.

Este locul ideal în care să te scufunzi într-un paradis al aromelor, de la simplul covrig cu susan servit cu ayran, până la diversele sortimente de baclava care abundă în sirop, nuci și fistic. Și să nu uităm celebrul kebab, plăcintele (borek) și ceaiul turcesc.

Pentru iubitorii de natură, Bosforul oferă turiștilor croaziere uimitoare și poze spectaculoase la răsărit și la apus. Totodată, numeroasele parcuri și grădini care oferă locuri liniștite pentru relaxare și o atmosferă plăcută.

Pe scurt, Istanbulul este un amestec fascinant de istorie, cultură, gastronomie și frumusețe naturală.

Cu mașina spre Istanbul...

Dacă ești pregătit pentru o călătorie cu mașina, condusul până în Istanbul poate fi o idee excelentă. Autostrăzile din Turcia sunt foarte bine întreținute, leagă orașul de diferite părți ale Turciei și de țările învecinate. Trebuie să ții cont și să te familiarizezi cu reglementările locale privind condusul și să te asiguri că vehiculul cu care te deplasezi îndeplinește toate cerințele.

Traseul recomandat pentru a ajunge în Istanbul este București – Giurgiu – Lesovo/Hamzabeyli – Edirne – Istanbul.

Pentru a ajunge în Turcia, vei avea de tranzitat Bulgaria, iar punctul de trecere al frontierei este Giurgiu-Ruse (Podul prieteniei). Aici vei achita o taxă de 3 euro/sens.

Ținând cont că vei traversa teritoriul bulgar trebuie să ai și vignetă în Bulgaria. (13 leva/săptămână sau 27 leva/lună). Practic din România vei avea de trecut două frontiere: una România-Bulgaria și a doua, Bulgaria-Turcia (Lesovo-Hamzabeyli).

Acte necesare

Dacă mașina este pe numele șoferului este mult mai simplu.

Vei avea nevoie de: pașapoartele pasagerilor, talonul mașinii și permisul de conducere.

Dacă mașina este în leasing, pe firmă sau pe numele altei persoane, vei avea nevoie de împuternicire.

Taxe autostradă în Turcia

Turcii au un sistem de taxare care se numește HGS. Presupune achiziționarea unui abțibild/autocolant pe care trebuie să îl lipești în partea superioară a parbrizului.

*achiziționarea abțibildului costă 100 lire turcești, iar încărcarea acestuia 300 lire turcești, cât să îți ajungă pe traseul Hamzabeyli-Istanbul și retur.

De-a lungul autostrăzii vei avea mai multe treceri sau puncte de taxare. Prin acestea este recomandat să treci cu o viteză de maxim 30km/h, astfel încât camerele să îți poată citi eticheta. Banii taxați se retrag automat. Abțibildul se poate cumpăra din vamă sau de la ghișeele poștale numite Ptt.

Cartelă Turcia

Cu siguranță vei avea nevoie de semnal și mai ales internet în Turcia, însă este destul de scump să utilizezi cartela sau abonamentul din România, deci îți recomand să îți achiziționezi o cartelă când ajungi.

Până să treci vama la turci, închide roamingul, închide datele mobile și setează telefonul pe mod avion.

Stai fără grijă la drum, deoarece hărțile, atât pe Maps, cât și Waze, vor rămâne conectate, chiar și fără conexiune la internet.

Noi am achiziționat o singură cartelă din centrul Istanbulului, de la Vodafone.

Cartela a costat 33 de euro, având o săptămână internet nelimitat, aceasta fiind valabilă 3 luni.

Vei observa numeroase sedii Turkcell, de unde poți achiziționa cartele, însă nu sunt la fel de convenabile.

Traficul în oraș

Istanbulul este un adevărat test pentru șoferi, chiar și pentru cei experimentați. Traficul este extrem de aglomerat, șoferii turci merg haotic, trec de pe o bandă de mers pe alta, nu folosesc semnalizarea și claxonează la nesfârșit.

Odată ajunși în mijlocul haosului, bineînțeles că am vrut cazarea să fie cât mai aproape de atracțiile principale. Aici lucrurile devin și mai complicate. Cam toate străzile și străduțele au intrările marcate cu niște piloni care urcă și coboară. Aceștia sunt ridicați zilnic în intervalul 9-21.

Cum zonele sunt extrem de înguste, hotelurile nu au disponibile locuri de parcare, însă sunt parcări private în apropierea acestora unde poți parca, iar costul este de 10 euro/zi. Tariful poate varia în funcție de parcările din zonă.

Cazare în Istanbul

Trebuie să ții cont de faptul că, în extrasezon prețurile la cazări sunt bune și chiar accesibile, însă în sezon, asta însemnând de prin mai și până prin septembrie, prețurile vor depăși, poate, așteptările tale.

Noi am ales luna martie, am rezervat 3 nopți la Grand Tower Hotel, foarte aproape de centru, am avut micuțul dejun inclus, iar suma totală a fost de 500 lei.

Sunt foarte multe locații, hoteluri unde te poți caza în Istanbul, însă prețurile variază în funcție de sezon.

Grand Bazaar

Marele Bazar este considerat a fi printre cele mai vechi și mai mari piețe din lume, cu peste 60 de străduțe pline de mărfuri și peste 4000 de magazine.

Construcția acestei imense piețe, numită primul centru comercial din istorie, a început în 1455. Încă de atunci se vindeau bijuterii, covoare, felinare colorate, îmbrăcăminte, textile, mătăsuri, ustensile de bucătărie și multe alte articole.

Piața de mirodenii

Piața de mirodenii sau Misir Carsisi (însemnând Piața egipteană), din punct de vedere tehnic, nu face parte din Marele Bazar. Este într-o altă clădire și se află la aproximativ 10 minute de mers de Marele Bazar. Chiar dacă nu intenționezi să cumperi condimente, merită vizitat. Mirosurile, aromele și parfumul condimentelor te învăluie imediat. Pe lângă condimentele unice, comercianții vând și o mulțime de dulciuri tradiționale turcești, fructe uscate, nuci și o varietate de plante pentru ceai.

Piața Marelui Bazar este deschisă tot timpul anului! Totodată, este deschis în fiecare zi a săptămânii (9:00-19:00), cu excepția zilei de duminică.

Sfaturi utile

1.      Locație este imensă

Dacă ai în vedere anumite magazine, la care intenționezi să ajungi, sunt disponibile hărți ale bazarului, chiar la intrări.

2.      Totul este afacere!

NU sări la primul magazin sau la primul preț pe care ți-l spun turcii. În piață nu este un preț fix. Totul se negociază. Tocmai aceasta este cultura turcă – arta negocierii.

3.      Vânzătorii pot fi ”agresivi”

Unii pot părea amabili, săritori, să te servească cu tot felul de produse, baclava, ceai, însă unii pot părea extrem de insistenți, ba chiar agresivi. În momentul în care le răspunzi, ei deja cred că vei cumpăra ceva de la ei. Cel mai bine, poți să ignori și să treci mai departe. În schimb, ei vor trece imediat la un alt potențial cumpărător interesat.

4.      Cu cât cumperi mai mult, cu atât prețul este mai mic

Ca și în cazul negocierilor, cu cât cumperi mai multe articole, cu atât mai mult, vă va face turcul o ofertă convenabilă.

5.      Orele și aglomerația

Dacă dorești să vizitezi în liniște, cel mai bine este să mergi de dimineață, la puțin timp după deschidere. Spre seară, vânzătorii sunt dornici să facă vânzări înainte să închidă prăvăliile, iar produsele sunt mult mai ieftine.

6.      Unde să stai

Pentru a explora toate locațiile și atracțiile turistice din Istanbul, este recomandat să stai prin cartierul Sultanhamet sau Fatih. Toate cele mai cunoscute obiective turistice sunt la câțiva pași distanță!

Top 10 atracții de neratat

Moscheea Albastră

Moscheea continuă să captiveze vizitatorii din întreaga lume cu arhitectura sa unică, rafinată și istoria ei fascinantă. Este un adevărat simbol al moștenirii culturale și artistice durabile a orașului.

Este important ca vizitatorii să fie îmbrăcați modest și să respecte obiceiurile moscheii. Femeile trebuie să aibă capul acoperit, iar atât bărbații, cât și femeile ar trebui să poarte haine care să le acopere umerii și picioarele. Încălțămintea se lasă la intrarea în Moschee, în dulăpioarele special amenajate.

*Intrarea este gratuită și fotografierea este permisă în interior, atâta timp cât vizitatorii sunt respectuoși, evită folosirea blițului și nu perturbă rugăciunea.

Hagia Sofia

Timp de aproape o mie de ani, Hagia Sofia a fost cea mai mare catedrală din lume. Un prim exemplu de arhitectură bizantină, numită și Aya Sofia, este astăzi un muzeu și una dintre cele mai emblematice clădiri din Istanbul.

Hagia a fost considerată un simbol al creștinismului ortodox până în primăvara anului 1453, când sultanul Mehmed al II-lea a dărâmat zidurile Constantinopolului și i-a alungat pe rezidenții bizantini rămași.

Impresionat de splendoarea arhitecturală, Mehmed al II-lea a decis să transforme edificiul în moschee. Prin urmare, au fost adăugate 4 minarete exterioare și discuri pentru a afișa caligrafia islamică pe interior. Multe dintre mozaicurile creștine sunt în ziua de astăzi descoperite și stau alături de cele musulmane. Aceste aspecte conferă Hagiei un aspect distinct și unic față de orice altă moschee din Istanbul.

*Începând cu 1 martie 2024, intrarea la Hagia Sofia se face pe baza unui bilet, iar acesta costă 25 de euro/persoană.

Palatul Topkapi

Se spune că Palatul Topkapi este cel mai mare și cel mai vechi palat din lume! A fost construit în 1465 și a găzduit nenumărați sultani, servitori, eunuci, concubine și membri ai familiei regale.

Totodată, pentru cunoscători și pasionați, în această locație s-au filmat celebrele scene din serialul turcesc Suleyman Magnificul.

*Palatul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, însă este deschis doar 6 zile pe săptămână. În zilele de marți, Palatul este închis.

*bilete

Palatul Dolmabahce

Este o vilă regală opulentă, ce reprezintă o emblemă principală a marii stăpâniri otomane. Considerat ca fiind unul dintre cele mai extravagante palate din lume, gloria lui de altădată dăinuie și astăzi. Împânzit cu nenumărate pietre prețioase, este o adevărată bogăție.

Cunoscut și sub numele de Dolmabahce Sarayi, a servit și ca palat, însă și ca centru administrativ al imperiului.

Palatul are 3 porți principale. Acestea sunt Poarta Sultanului, cea a Trezoreriei și cea către Bosfor.

Locația Palatului este una dintre atracțiile principale, ideal pentru pasionații de arhitectură de lux și istorie.

*bilete

Ortakoy

Ortakoy este unul dintre cele mai frumoase cartiere de pe malul Bosforului.

Aici poți admira Piața Ortakoy, un loc plin de oameni, porumbei, pescăruși și pisicuțe. În fiecare colț al pieței sunt tarabele turcilor, restaurante și cafenele.

Aflat în Piața Ortakoy, vei observa Moscheea cu același nume. Această moschee este un amestec impresionant de arhitectură barocă și neoclasică cu arhitectura tradițională otomană.

*Intrarea este gratuită.

Turnul Galata

Galata Kulesi este un turn de veghe de 67 de metri înălțime, amplasat în centrul Istanbulului. Datează din perioada bizantină și a suferit multiple schimbări de-a lungul timpului. Este unul dintre cele mai emblematice repere și o atracție turistică foarte populară.

*turnul este deschis zilnic între orele 8:30 și 23:00, iar prețul unui bilet este 30 de euro

Galata Bridge

Podul Galata este un pod mobil lung de 490 de metri aflat în estuarul Cornului de Aur, care unește orașul vechi de zona modernă a Istanbulului. Nu numai că leagă diferite părți ale orașului, ci este și un pod simbolic ce reprezintă legătura dintre culturi.

Astăzi, în partea de jos a Podului Galata există o mulțime de restaurante și cafenele. Cele mai multe restaurante sunt cu specific pescăresc și locația este renumită pentru celebrul sandviș – Balik Ekmek.

*aici savurezi cel mai bun cheesecake San Sebastian

Istiklal și Piața Taksim

De la Palatul Dolmabahce, mergi (20 minute) spre Piața Taksim, de unde începe strada Istiklal.

Strada Istiklal este una dintre cele mai faimoase și cunoscute străzi din Istanbul, care se întinde pe o 1,4 kilometri de la Piața Taksim până în cartierul din jurul Turnului Galata. Istiklal Caddesi, cum este cunoscut printre localnici, găzduiește mai multe buticuri, restaurante, galerii de artă, librării, biserici și multe alte magazine. Piața Tunel este situată la capătul străzii Istiklal. Tunel – a doua cea mai veche linie feroviară urbană din lume, după metroul londonez. Tot aici, vei da nas în nas cu istoricul tramvai roșu. Tramvaiul roșu este singurul transport permis pe strada pietonală Istiklal.

Biserica Sfântul Anton

Ce caută o biserică catolica în mijlocul Istanbulului?

Franța, Italia și alte țări predominant catolice au avut relații comerciale și diplomatice semnificative cu Imperiul Otoman. Astfel, originile bisericii catolice provin de la misionarii franciscani care au pătruns în Imperiu în timpul erei otomane. Misionarii au decis să ridice un locaș de cult pentru comunitatea catolică.

Totodată, Biserica Sfântul Anton are un rol esențial și spiritual pentru catolici, cât și în promovarea laturii religioase și a diversității multiculturale din Turcia.

Croazieră pe Bosfor

Este una dintre cele mai faine activități pe care o poți face în Istanbul. În timpul plimbării pe Bosfor, vă puteți da seama cum acționează Istanbulul, ca o punte între Europa și Asia.

De-a lungul croazierei, veți putea vedea și admira palatele și moscheile istorice din Istanbul, precum și cele mai scumpe conace. Toate acestea reflectă atât fața istorică, cât și pe cea modernă a orașului.

Personalitățile mustăcioase din Istanbul

Ceea ce poate nu știi despre Istanbul, este că acest oraș captivant este de fapt condus de pisici. Printre palate, marile moschei și bazarurile colorate, ești mereu sub atenta privire a unei pisici.

Este clar că locuitorilor din Istanbul le pasă foarte mult de aceste feline.

În Islam, pisicile sunt venerate și sunt considerate a fi curate din punct de vedere religios.

În timp ce rătăcești străzile din Istanbul, vei vedea pe marginile clădirilor multe cutii de carton decupate și amenajate de către localnici pentru pisicuțe, plus farfurii cu bobițe și boluri cu apă.

Restaurante și specialități turcești

Istanbulul este unul dintre orașele în care miroase a mâncare, indiferent de zona în care mergi. De fapt, numărul aromelor este atât de variat, încât îți dorești să guști ceva, chiar dacă nu îți este foame. Mâncarea turcească este plină de contraste și arome. Este diversă și unică. Condimentele folosite în preparate nu doar că sunt gustoase, dar au și proprietăți antioxidante.

Cel mai bun mod de a-ți începe ziua este cu un mic dejun tradițional turcesc. Micul dejun aici reprezintă o masă complexă, ca un mic bufet ce include produse de patiserie, pâine, carne, brânzeturi, ouă, iaurturi, gemuri, marmelade, iar pe lângă acestea, multe legume, fructe, acompaniate la final de ceai sau cafea turcească.

La masa de prânz, cele mai multe preparate sunt făcute din carne de pui și miel, iar garnitura este adesea linte, bulgur, couscous sau cartofi. Pe lângă toate acestea, vei avea mereu alături o salată cu roșii, castraveți, multă ceapă și pătrunjel. Tot din seria preparatelor turcești, îți recomand să testezi chiftele lor, numite Kofte, stropite cu puțină zeamă de lămâie…un adevărat deliciu culinar!

Ca și gustare, poți încerca faimosul covrig cu susan (simit) și castanele proaspăt coapte. Acestea se găsesc peste tot prin oraș, sunt extrem de bune și la un preț convenabil.

În materia de dulciuri, probabil ai gustat la viața ta, câteva tipuri de baclava, rahat turcesc și înghețată. Ei bine, aici vei descoperi că tot ce ai mâncat înainte să ajungi în Turcia, nu se compară.

În primul rând, baclavaua și toate celelalte prăjituri cu foietaj pline de sirop nu sunt atât de dulci pe cât ai crede sau ai mai gustat în altă parte. În al doilea rând, sortimentele de rahat turcesc sunt cu totul altceva. Se prezintă sub forma unor rulouri/rulade pline de cremă, cu diverse nuci și au un înveliș deosebit. Și, nu în ultimul rând, înghețata, care are un alt gust și o altă textură față de gelato din Italia sau înghețata din copilărie la vafă. Trebuie să încerci!

Pentru orice călător, dornic să descopere locuri noi, Istanbulul este o bijuterie. Mâncarea nu este doar delicioasă, ci și accesibilă oricărui buzunar. Cazările variază în funcție de sezon și ai multiple opțiuni, de la pensiuni confortabile până la hoteluri de lux. Transportul public este eficient, la un preț rezonabil, ceea ce îți poate face explorarea orașului mult mai ușoară. Totodată, ca orice oraș important și tranzitat, este împânzit de multe localuri și restaurante bune, magazine cu îmbrăcăminte și încălțăminte și câte și mai câte.

Istanbulul este un oraș imens și deosebit din toate punctele de vedere, însă cu puțină planificare și câteva informații utile, vei experimenta magia Istanbulului, fără griji, stres și oboseală. În esență, orașul oferă  o experiență de călătorie încărcată de istorie, cultură și civilizație impresionantă și nu în ultimul rând o vacanță de neuitat!