Am vizitat Georgia în august 2023. Ne doream de foarte mult timp să ajungem acolo și iată că într-un final am decis că este momentul potrivit să o facem. Ce să zic? A fost love at first sight. Pe scurt, Georgia este despre autenticitate, despre oameni cu o atitudine frumoasă și atât de firească, despre munți, lacuri și drumeții, despre muzică locală și mâncare extraordinar de gustoasă. Călătoria noastră a durat 21 de zile (cu tot cu drum) și a fost una din experiențele cele mai memorabile pe care le-am trăit vreodată.
Traseu
Brașov 👉 Istanbul 👉 Batumi 👉 Borjomi 👉 Tbilisi 👉 Kazbegi (Tusheti | Omalo) 👉 Military Road (Stepantsminda) 👉 Mestia
Istanbul
Așadar, am pornit din Brașov către Istanbul pe la ora 2:00 noaptea. Până acolo faci aproximativ 827 km, iar cu tot cu scurtele opriri și trecerile de frontieră, am ajuns la destinație după amiază. Timpul a fost foarte plăcut, am reușit să vizităm puțin orașul și să gustăm din mâncarea lor tradițională.
Recomandare de cazare în Istanbul: Economy Room with small balcony (130 de lei pe noapte, sunt incluse și taxele).
Batumi
A doua zi dimineața devreme, am pornit către Batumi, primul oraș important după granița dintre Turcia și Georgia. Distanța totală din Istanbul spre Batumi este de 1.263 km. Am ajuns la destinație după miezul nopții. Ne-am cazat la un guest house foarte autentic și am avut mare noroc de proprietarii care au fost de acord să ne găzduiască atât de târziu. Dimineața ne-au servit cu cafea preparată de ei și fructe din grădina lor.
În Batumi vă puteți caza la Nana's Hotel Tchaikovsky Street 34. Aici au stat prietenii noștri care au vizitat Georgia ceva mai devreme. Noi, cu părere de rău, n-am prins loc pentru ziua în care aveam nevoie. Dar știm de la ei că au fost foarte mulțumiți de condiții, localizare și preț. În linii generale, prețul pentru o noapte ajunge la 98 de lei.
Cu georgienii te poți înțelege în limba engleză. Foarte mulți cunosc și rusa, în special vârstnicii. În Batumi am stat o zi și am reușit să punem la punct mai multe aspecte organizatorice. Ne-am cumpărat cartelă sim. Noi am ales operatorul Beeline, oferta era de 100GB la 25 de lari (43.61 roni). Pentru noi a fost mai mult decât suficient. În acea zi am vizitat doar marea, am mâncat și ne-am îndreptat către următoarea destinație 👉📍 Borjomi.
Borjomi
Din Batumi către Borjomi am făcut 318 km. În aproximativ 5 ore eram ajunși la destinație. Am mers să gustăm celebra apă minerală și dulceața de pin, despre care nici măcar nu auzisem până atunci. Intrarea în parc costă 5 lari și ai acces pentru toată ziua.
Din perspectivă istorică și geografică, Borjomi, este o stațiune balneară faimoasă aflată în regiunea Samtskhe-Javakheti. Stațiunea este celebră în primul rând pentru apa minerală de acolo, care, datorită proprietăților vindecătoare din compoziția ei, este anual exportată în peste 40 de țări ale lumii. Dacă ajungeți în Borjomi vă mai recomand să mergeți la o plimbare prin Parcul Central Borjomi-Kharagauli, considerat a fi unul dintre cele mai mari parcuri din Europa, și Castelul Romanov, o clădire a cărei arhitectură și construcție sunt cu adevărat impresionante..
Recomandare de cazare în Borjomi: White House In Borjomi (81 de lei pe noapte, sunt incluse și taxele).
Tbilisi
Tbilisi este capitala Georgiei și unul dintre orașele mele favorite. Este atât de viu și adevărat și se simte cu totul și cu totul diferit față de celelalte orașe. Aici am stat 5 zile. Am găsit un guest house foarte accesibil pe Airbnb, aproape de centrul orașului. Stăpânul a fost foarte atent la nevoile noastre și nu o singură dată ne-a ajutat cu sugestii și informații utile.
Tbilisi este situat pe malul râului Mtkvari. Chiar dacă încă se simte influența sovietică, Tbilisi este un oraș modern, activ și ospitalier. În centrul vechi o să întâlniți străzi ascunse, clădiri istorice, biserici antice și bazaruri tradiționale unde puteți gusta din bucătăria locală și cumpăra suveniruri. Printre cele mai frumoase locuri de vizitat se numără Fortăreața Narikala, și Biserica Sioni. Tbilisi este, de asemenea, reputat pentru băile sale termale naturale, care au fost folosite de secole pentru proprietățile lor vindecătoare.
Ce să vizitați în Tbilisi:
- Urcați la statuia Mother Georgia.
- Mergeți la Orbeliani Baths.
- Vizitați Paradnaya Kaleidoscope, vă recomand să o faceți la apus.
- Neapărat mergeți la Chronicle of Georgia.
- Fabrika Tbilisi - aici vă puteți chiar și caza, dar prețurile sunt puțin mai ridicate decât media.
- Petreceți o seară pe Bridge of Peace. Este muzică live și o privire spectaculoasă către apus.
- Dacă aveți suficient timp și sunteți pasionați de mașini, vizitați Tbilisi AutoMuseum. Au foarte multe mașini de epocă, iar ghidul este unul dintre cei mai carismatici oameni pe care i-am cunoscut vreodată.
- La fel, dacă dispuneți de suficient timp, mergeți la Muzeul lui Stalin. Se află în localitatea Gori, la 87,0 km de Tbilisi.
- Plimbați-vă muuult, foarte mult! Tbilisi este un oraș extraordinar care vă va impresiona prin unicitatea sa și spiritul său încă tânăr.
Recomandări de cazare în Tbilisi: Kindli Boutique Hotel sau Ivy Hotel. Prețurile pentru o noapte variază între 150 și 200 de lei, taxele incluse.
Ca să nu uit, Tbilisi este și o destinație culinară extraordinară. Vă recomand cu căldură să încercați khachapuri, sunt niște plăcinte umplute cu brânză și ou, sau khinkali, umplute fie cu carne și multe ierburi aromate, sau cartofi. Iar dacă vreți să trăiți o experiență culinară cu adevărat autentică, vă recomand mtsvadi, carne pregătită la grătar în stil georgian.
Iată și câteva recomandări de localuri în Tbilisi unde puteți mânca foarte gustos:
Omalo, Tusheti Road
În regiunea Tusheti se află și unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, momentul culminant al acestei călătorii. Pentru a ajunge acolo, am fost nevoiți să închiriem un automobil 4x4 de la stăpânul guest house-ului din Tbilisi, care a fost extrem de receptiv la propunerea noastră. Însă puteți închiria automobilul și de la companiile care oferă asemenea servicii, cum ar fi Kayak.
Noi am mers pe drumul Pshaveli-Abano-Omalo, a durat aproximativ 9-10 ore dus-întors. Această experiență chiar nu este despre destinație, ci despre traseu în sine. Pe măsură ce avansați, totul în jur devine de o frumusețe greu de descris. Vă atașez și câteva imagini care ascund în ele minunăția acestui loc.
Tusheti - Military Road (Stepantsmida)
La doar 152 km de Tbilisi se află orășelul Stepantsmida, în regiunea Mtskheta-Mtianeti. Drumul încolo a fost frumos și gustos. Am mâncat fructe georgiene proaspete, am întâlnit sute de vaci în mijlocul drumului (nu exagerez) și am tot căscat gura la frumusețea care ne înconjura.
Ce-am făcut acolo? Am mers pe celebrul Military Road.
Drumul Militar Georgian ajunge până în Rusia. În apropiere se află Osetia de Sud, o zonă (din auzite) greu de accesat
. În general, drumul e bun, dar o să întâlniți foarte multe camioane care încetinesc traficul considerabil. Pe traseu am întâlnit vaci, cai, oi și capre. "Free Georgia", cum s-a exprimat un localnic.
Am vizitat Gergeti Trinity Church - se află în Kazbegi, la 1 km de localitatea Gergeti, la o altitudine de 2200 de metri.
Un localnic ne-a povestit că drumul care duce la Gergeti a fost finalizat în toamna anului 2018, așa că acum puteți ajunge la biserică cu orice mijloc de transport. Puteți lua un taxi, un microbuz sau puteți merge pe jos din satul Gergeti. Mersul pe jos este relativ scurt și durează între 30 de minute și o oră. Microbuzele însă merg în direcția Kazbegi de la stația de autobuz Didube.
Am mers și la monumentul prieteniei dintre Georgia și Rusia, Panorama Gudauri.
Am fost la Mănăstirea Dariali. Aceasta se află la granița dintre Georgia și Rusia, de sus chiar puteți vedea punctul vamal. Tot acolo am găsit o bibliotecă foarte frumoasă.
Am mers în hike spre Juta Valley.
Juta este un sat montan din regiunea Mtskheta-Mtianeti, din Munții Caucaz. Această drumeție durează 3-5 ore (dacă mergeți pe jos), și nu este deloc dificilă. De asemenea, să știți că aveți șansa și să călăriți până acolo. În sat sunt mai mulți oameni care propun un asemenea serviciu și o să-i tot întâlniți pe traseu.
Mestia
Mestia este un orășel situat la 456 km distanță de Tbilisi. Pentru noi, Mestia a fost ultima destinație din Georgia. Am mers acolo în special pentru drumeții, pentru două din toate cele câte există acolo. Ne-a plăcut foarte mult zona, e ușor de accesat și găsiți toate cele necesare. Tot aici am găsit și cel mai delicios khachapuri. Iar dacă doriți și voi să-l gustați mergeți neapărat la restaurantul Ushba.
În ce drumeții am fost?
Ghalaadi Glacier
Traseul către Glaciarul Ghalaadi este de aproximativ 8-10 kilometri dus-întors și poate dura între 5 - 7 ore. Traseul nu este dificil, pot spune că doar pe unele porțiuni de drum terenul este puțin abrupt. De asemenea, este important să cunoașteți că este interzis să vă aflați foarte aproape de glaciar, asta din cauza pericolului de rupere a gheții.
Koruldi Lakes
Pentru acest hike vă recomand să vă pregătiți mai bine. Traseul
începe în satul Mestia și durează aproximativ 4-6 ore pentru a ajunge la
lacuri, în funcție de ritmul și condițiile de hiking. Drumul are o lungime de
aproximativ 10-12 kilometri dus-întors și o să traversați zone foarte diferite,
păduri, văi și zone montane. Dar, vederile sunt cu adevărat cosmice, motiv pentru
care vă recomand drumeția cu toată căldura.
Cu aceste imagini ne-am încheiat călătoria prin Georgia. Au fost 3 săptămâni de poveste și suntem foarte nerăbdători să ne întoarcem acolo. Sper că aceste poze și informații v-au motivat cât de puțin să îi oferiți Georgiei o șansă. Ea vă așteaptă cu mâncare și vin gustos, muzică bună, oameni calzi și locuri care o să vă motiveze să călătoriți mai mult.
Comentarii