Țara Hațegului este o regiune care cuprinde depresiunea cu același nume, dar și mai multe localități și sate, Hațeg fiind orașul principal. Este traversată de trei râuri: Strei, Galbena și Râu Mare, împreună cu afluenții acestora. Această regiune este situată în Transilvania, în județul Hunedoara, și are o istorie bogată. Astfel, acum aproximativ 70 de milioane de ani, obișnuia să fie defapt o insulă cu vulcani activi și, bineînțeles, dinozauri, motivul faimei de astăzi.
De ce Țara Hațegului este o zonă atât de populară?
Popularitatea Țării Hațegului constă, în cea mai mare parte, în fosilele de dinozauri găsite aici. Tot aici au fost găsite singurele fosile de dinozauri pitici din România. Datorită acestora, unele dintre cele mai populare atracții sunt „Dinosaur World Transylvania”, un parc de distracții cu tematica dinozaurilor, și Dinosaur Geopark, însă vom discuta mai mult de acestea mai târziu.
Unde să te cazezi în Țara Hațegului?
Consider că cea mai bună opțiune ar fi orașul Hațeg, acesta fiind situat în mijlocul regiunii, astfel că vă permite deplasarea în celelalte locații importante mai ușor. Cazările pe care vi le voi recomanda mai jos acceptă și plata cu tichete de vacanță.
Ce poți vizita în Țara Hațegului?
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Aceasta obișnuia să fie capitala Daciei romane, numele său întreg fiind Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Este localizat în localitatea Sarmizegetusa, care se află la rândul ei la aproximativ 17km distanță de Hațeg. Aici puteți admira rămășițele acestui fost oraș, precum ruinele clădirilor, ale templului și amfiteatrului. Este deschisă zilnic de la 9 la 20, iar prețul biletului este de 4,4 lei, și îl poți achiziționa și online, aici. Însă, programul de vizită se poate modifica în funcție de perioadă (spre exemplu, iarna poate fi mai scurt), așa că recomand să te interesezi înainte să te decizi să vizitezi.
Sarmizegetusa Regia
Poate te întrebi ce diferă între Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ei bine, pe când aceasta a fost construită de daci cu scopul apărării atacurilor romanilor, cealaltă a fost construită de romani după ce au cucerit Dacia. Astfel, aceasta obișnuia să fie capitala regatului dac înainte de cucerirea acestuia de către romani. Fiind formată din mai multe fortărețe, aceasta a avut un rol defensiv împotriva Imperiului Roman. La momentul actual este localizat în satul Grădiștea de Munte, și se află la o distanță de aproape 60km de Hațeg. Pe lângă ruinele cetății, este expus și un disc solar de andezit, unde se crede că se desfășurau ritualuri sau sacrificii, însă nimic nu este confirmat. Este deschis publicului zilnic de la 9 la 20, prețul unui bilet fiind 15 lei. La fel și aici, programul poate fi modificat în unele perioade, deci asigură-te că te interesezi din timp!
Muzeul satului Hațegan
Recomand cu mare drag să-l vizitezi! Intrarea este gratuită, plățești doar în cazul în care dorești să donezi pentru a ajuta la întreținerea acestuia. Acest muzeu este defapt o casă amenajată în stil hațegan. Puteți vizita câteva camere care sunt decorate în mod specific, tradițional, având costume populare, bani vechi, poze și multe alte obiecte despre care proprietarul e mai mult decât fericit să îți povestească! Da, ai citit corect! Proprietarul este, practic, un ghid care îți prezintă casa, îți explică însemnătatea obiectelor prezentate, și îți răspunde la eventualele întrebări. El întreține aspectul acestui muzeu, dar are grijă și de grădină și animalele gospodăriei. Astfel, pe lângă aspectul casei din exterior și camerele amenajate special din interior, poți admira curtea și grădina! În spatele grădinii trece un pârâu, cu un mic pod deasupra, și este o locație perfectă pentru a te relaxa câteva minute, cu sunetul apei curgătoare pe fundal, dar și un loc perfect pentru poze în natură. Din nou, recomand cu drag să treci și pe aici dacă ești prin zonă, gazda este foarte amabilă și îți garantez că îți va fi drag numai să auzi cum povestește!
Geoparcul Dinozaurilor Hațeg
Și-a câștigat popularitatea datorită fosilelor de dinozauri pitici găsite aici. Geoparcul constă în mai multe căsuțe cu diferite tematici. Astfel, pe lângă casa geoparcului, găsim casa dinozaurilor la Sânpetru, casa vulcanilor la Densuș și casa tradițiilor, fiecare având scop educativ în domeniul respectiv. Ai la dispoziție și câteva activități, precum „Investitor în Grădina Aromată a Timpului”, care constă în învățarea si recunoașterea diferitelor tipuri de plante, lucru foarte util mai ales pentru copii, întrucât unele plante sunt periculoase sau otrăvitoare. Este deschis miercuri, vineri și sâmbătă, de la 10 la 16, intrarea fiind gratuită. Mai multe informații poți găsi pe siteul oficial.
Castelul Kendeffy
Se află în localitatea Sântamaria Orlea, la o distanță de aproximativ 3km de Hațeg. Deși nu poate fi vizitat, doar admirat din exterior, sunt expuse câteva panouri cu informații despre acesta.
Cetatea Colț
Localizată în satul Suseni, se află la o distanță de aproximativ 20km de Hațeg. Este deschisă 24/7, și deși poate fi admirată și de jos, cei care vor să o viziteze din apropiere vor avea de urcat cam 30 de minute pentru a ajunge la ea, aceasta fiind situată pe o stâncă. Recomand să parcurgeți acest traseu doar când este sigur! Nu iarna sau după ploaie! Este de recomandat, de asemenea, să aveți încălțăminte adecvată. Datorită prăbușirilor în vale a unor ziduri defensive, astăzi este, practic, o ruină, fiind vizibile rămășițele zidurilor. Încă nu s-a decis restaurarea acesteia.
Fun fact, Jules Verne s-a inspirat din această cetate când a scris „Castelul din Carpați”.
Cetatea Mălăiești
Se află în satul cu același nume, localizată la aproximativ 16km de Hațeg. Aparent, aceasta a fost construită din piatră de râu, însă după finalizarea restaurării sale, mulți au fost nemulțumiți, spunând că aceasta a fost restaurată folosind alte materiale, care, în ochii unora, a făcut cetatea să își piardă din originalitate. Este deschisă zilnic, de luni până joi de la 9 la 15, vinerea de la 9 la 14, iar în weekend de la 10 la 18. Prețul unui bilet este de 5 lei pentru adulți, și 4 lei pentru copii.
Mănăstirea Prislop
Fiind una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, și localizată la 14km de Hațeg, m-am gândit să o includ și pe ea pe lista obiectivelor turistice. Aici se află mormântul lui Arsenie Boca, acesta fiind și motivul principal al vizitelor pe care le primește. Tot aici se găsește și peștera săpată de Sf. Ioan de la Prislop. Intrarea este gratuită și este deschisă zilnic de la 6:30 la 21.
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Cunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe, biserica impresionează prin aspectul său, un amestec de elemente arhitecturale. O parte din materialul din care a fost construită provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Se află la aproximativ 14km distanță de Hațeg, fiind deschisă zilnic între orele 8:30 și 18, cu intrare liberă.
Ce poți vizita în vecinătatea Țării Hațegului?
Castelul Corvinilor
Localizat în Hunedoara, la aproximativ 28km de Hațeg, numit și Castelul Huniazilor, este printre cele mai importante și populare obiective turistice din România. Este deschis publicului în fiecare zi, lunea între orele 12 și 17, iar în restul zilelor între 9 și 17. Prețul unui bilet pentru adulți e de 45 de lei, pentru pensionari 23 lei, iar pentru elevi 11 lei. Preșcolarii și persoanele cu handicap au accesul gratuit. Poți achiziționa biletul fie fizic, direct de la intrarea în castel, fie online, aici, unde îți sunt totuși aplicate niște taxe.
Parcul Național Retezat
Se află undeva la 30km distanță de Hațeg, și este o arie de 38 de mii de hectare, fiind protejată internațional. Este o adevărată bogăție naturală, cuprinzând cam 1000 de specii de plante, 80 de lacuri glaciare, peste 20 de vârfuri montane care depășesc 2000 de metri, peste 150 de specii de păsări și multe alte animale, reptile, mamifere, amfibieni. Lumea merge de obicei pentru drumeții sau trasee montane cu bicileta. Biletul costă 10 lei și este valabil 7 zile.
Peștera Bolii
Localizată în Petroșani, la cam 42km de Hațeg, este o peșteră frumoasă, străbătută de o apă curgătoare. Pe pereții stâncoși ai acesteia se pot găsi picturi paleolitice, mesaje, legende, dar și icoana Maicii Domnului. Peștera este echipată cu lumini pentru ca acestea să fie vizibile. Traseul peșterii nu este dificil datorită podurilor care îți asigură o traversare lină. Este deschisă zilnic între orele 9 și 18, iar în weekend de la 10 la 18. Programul este modificat iarna, fiind deschisă doar în weekend între orele 10 și 16. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi sau pensionari, și 2,5 lei pentru copii. Biletele pot fi achiziționate de la ghișeul din față, de unde turiștii își pot achiziționa și magneți de frigider ca suvenir.
Cum să îți petreci timpul în Țara Hațegului?
Dinosaur World Transylvania
După cum am specificat și la începutul articolului, este un parc cu tematica dinozaurilor, și unul dintre cele mai populare atracții în Hațeg. Este, totuși, în mare parte popular în rândul copiilor, aceștia distrându-se cel mai tare. Parcul are locuri de joacă amenajate, locuri de relaxare, hamace, mini parcuri de aventuri cu tiroliane și obstacole, cai și ponei pe care copii pot fi plimbați contra cost, dar și 2 restaurante. Unul dintre aceste restaurante este defapt o stână de oi, iar toate mâncărurile servite acolo sunt tradiționale, bio, de casă. De-a lungul parcului există un traseu care expune diferite schelete de dinozauri, fiecare având o mică pancardă cu denumirea, mărimea în comparație cu omul, și alte câteva informații despre dinozaurul respectiv. Parcul este deschis zilnic de la ora 10 la ora 20. Prețul unui bilet pentru adulți este de 40 de lei, iar cel pentru copii costă 35 de lei. Acestea pot fi achiziționate fie fizic, la ghișeul de la intrarea în parc, fie online, de pe siteul oficial.
Rezervația de zimbrii
După cum spune și denumirea în sine, este o rezervație de zimbri, deschisă vinerea de la 8 la 20, iar în restul zilelor de la 8 la 18. Biletul costă 10 lei, iar după cumpărarea acestuia mai ai de mers cam 5-10 minute până ajungi la țarcul zimbrilor. Atmosfera e relaxantă, așa că poți pierde puțin timpul doar plimbându-te prin pădure.
Via ferrata
La cam 40km de Hațeg se află Cheile Băniței, unde s-a deschis relativ recent un traseu de vie ferrata. Acest traseu este, însă, complet liber și gratis pentru oricine dorește să încerce. Totuși, este recomandat să mergi acolo cu un profesionist care te poate îndruma și îți poate oferi și echipamentul necesar.
Restaurante recomandate
În funcție de buget și preferințe, iată câteva dintre cele mai recomandate restaurante de turiști:
- ArtGrill Bistro
- Parc Caffee
- Hoha Restaurant
- Restaurant Sarmis Cristal (acceptă tichete de vacanță)
- Avy Wine&Dine
Comentarii