Am ales această destinație cu ocazia aniversării a 10 ani de căsnicie și cred că am facut cea mai bună alegere. Este o țară diferită de tot ce am vazut până acum, o tară frumoasă și plină de mister.
Am cumpărat biletele prin Ryanair cu aterizare în Amman. Dacă aterizezi pe acest aeroport este obligatoriu să îți iei viză sau varianta pe care noi am ales-o, să îți iei Jordan Pass. Acesta te scutește de cumpărarea vizei și include intrarea la mai multe obiective, printre care Petra și Wadi Rum. Pentru copiii sub 12 ani este mai avantajos sa luați viză, pentru că acestia nu plătesc intrările la nici un obiectiv din Iordania. Pentru Jordan Pass am plătit 75 JOD (dinari iordanieni) și l-am achiziționat online ,iar viza a fost 40 JOD și am cumpărat-o direct din aeroportul din Amman.Traseul am ales să îl fac singură pentru că iubesc să mă documentez, să fiu independentă atunci când imi petrec concediul și să fiu ghidul familiei.
După ce am luat biletele au inceput pregătirile. Printr-o recomandare am ajuns să iau legăturta cu un om minunat, Mohamed, de la care am închiriat o mașina, fără a garanta cu cardul, așa cum se pracică la majoritatea firmelor de închiriat. Acesta ne-a așteptat la aeroport și așa am beneficiat de mașină încă de la intrarea în țară.
Prima noapte ne-am cazat la Khuttar Apartment în Amman,un hotel primitor și curat.
Locul botezului lui Iisus Hristos
Prima zi dimineață am pornit la drum spre prima destinație, Râul Iordan, plini de entuziasm și energie pozitivă. Am lăsat mașina în parcare și apoi am fost preluați de la centrul de vizitatori de un microbuz, pentru a ajunge la locul botezului lui Iisus Hristos, un loc sfânt care îți dă o stare de liniște și pace.
Marea Moartă
Deja se făcuse destul de cald și abia așteptam să ajungem la Marea Moartă pentru o bine meritată baie. Cum în Iordania nu gasești plaje publice am ales pentru plajă Dead Sea Spa Hotel. Aici am plătit o taxa de 40 JOD (2 adulți și un copil) pentru un Day Pass, care iți permite să petreci o zi întreagă la piscinele hotelului și la plaja privată. Noi am ales doar plaja la Marea Moartă. Aici găsiți dușuri, vestiare, prosoape și șezlonguri. Așa cum se tot scrie pe internet este adevărat că plutești ca un fulg în această mare și are o consistentă uleioasă. După ce am petrecut ceva timp la plajă am ales sa luăm pranzul la un Mall aflat lângă acest hotel, după care ne-am îndreptat către Wadi Musa pe un drum de aproximativ 2 ore, pe un traseu demn de poveste printre munți roșiatici și parcă sculptați.
Wadi Musa
Wadi Musa ("Valea lui Moise") este un orășel micuț dar care arată magic noaptea. Aici ne-am cazat la Valentine Inn Luxury, un hotel autentic, spațios și curat, cu o priveliște minunată din camera. În plus hotelul este situat la aproximativ 1km de intrarea la Petra.
Am ieșit la o mică plimbare în acest loc cu multe restaurante și magazine. Am intrat și la "Bakery" , un magazin plin cu diverse sortimente de baclava, fursecuri tradiționale și turte, nu ști ce să alegi.
Dimineață am pornit devreme către Petra, cu adevărat o minune a lumii. Am petrecut la Petra doar o zi si am ales două dintre cele mai frecventate trasee Main Trail si Monastery Trail.
Petra
După o zi lungă și mulți pași , am servit o cină delicioasă în stil iordanian la Al Wadi Restaurant, aflat în apropierea hotelului.
Wadi Rum
Următoarea zi am plecat spre Wadi Rum, cunoscut și ca Valea Lunii. Mohamed, proprietarul camp-ului unde eram cazați ne-a condus pe drumurile nisipoase din deșert către destinația aleasă Wadi Rum Leader Camp. Aici am ales să facem Safari cu jeep-ul și să admiram apusul în deșert.
Amman si drumul de intoarcere
Dimineața am pornit la drum imediat după micul dejun, urma să parcurgem un drum de aproximativ 4 ore către Amman, capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei. Acesta se întinde pe 7 coline, este foarte aglomerat și total diferit de ceea ce am întâlnit în alte zone.
Ne-am cazat la The Sydney Hotel, situat în centrul orașului vechi, într-o zonă cu foarte multe magazine modeste, pline de lucruri tradiționale, mirodenii și semințe, dar și foarte aproape de obiectivele turistice.
Am luat apoi prânzul la un restaurant ales la întâmplare , toate erau situate la etaj, iar jos pe trotuar, ospătarii îți arătau meniul și te invitau prietenoși la masă. Am servit o cafea cu cardamon și am mâncat miel gătit tradițional cu sos de iaurt.
Teatrul Roman, Muzeul de Folclor și Muzeul Tradițiilor Populare
Am vizitat apoi Teatrul Roman și cele 2 mici muzee aflate pe părtile laterale ale scenei, adăpostite în casele de sub sală: Muzeul de Folclor și Muzeul Tradițiilor Populare. Am petrecut apoi timpul rămas pentru cumpărături și o plimbare pe străduțe printre mulțimea de oameni strânsă în centrul orașului pentru o sărbătoare locală.
Mai jos va voi povesti despre experienta noastra in Petra si Wadi Rum
Petra – Orasul antic
Petra (Orașul de piatră construit de nabateeni) este probabil primul gând care iți vine în minte atunci când te hotărăști să mergi în Iordania. Și este clar un loc magic, plin de mister și surprize plăcute la orice pas.
Petra este una dintre cele 7 minuni ale lumii și a fost construită de nabateeni , un popor semitic și este săpat în întregime direct în stâncă. Chiar dacă orașul a fost distrus în urma unui cutremur din anul 363 și ulterior o inundație catastrofală, Petra rămâne în continuare un loc foarte frumos, fiind redescoperit in anul 1812 de un explorator elvețian.
Drumul spre acest minunat oraș începe cu un traseu printr-un minunat canion ce se întinde pe o distanța de 1,5 km, iar prima constructie întâlnită este Trezoreria. Aceasta este una dintre principalele construcții ale sitului și a fost sculptată de sus în jos.
Pentru intrare noi am ales să achiziționăm online Jordan Pass pentru că acesta include și alte intrări la muzee din Amman și viza de intrare în Iordania, însa se pot cumpăra bilete și direct la intrare.
Ce poți vedea la Petra într-o zi
Pentru a vizita Petra există 8 trasee de-a lungul orașului antic. Dacă dorești să mergi prin locuri mai puțin știute îți recomand să o faci însoțit de un ghid.
Presați de timp, noi am ales să petrecem o singură zi în acest minunat oraș antic și am ales două dintre cele mai cunoscute trasee Main Trail și Monastery Trail.
Main Trail este un traseu de 8km și înecepe de la Centrul de vizitatori, dar cu siguranță nu îți dai seama cat de repede se scurge timpul aici mai ales că te oprești la multe obiective și la tarabele cu diverse suveniruri. La intrare am străbătut canionul cu mașinuța, iar la întoarcere la pas și am putut admira minunatele culori și forme ale stâncilor, ba chiar diverse ramașițe ale unor statui și un vechi sistem de irigare.
După traversarea canionului am ajuns la Trezorerie, un mausoleu închinat zeilor, chiar dacă numele ne duce cu gândul în altă parte.
După ce am admirat priveliștea și am făcut câteva poze am pornit mai departe pe traseul care duce către Teatru, Mormintele Regale și Strada cu coloane.
De aici noi am continuat pe Monastery Trail și am urcat cele 800 de trepte săpate în stâncă, ajungând astfel la cea mai frumoasă construcție a orașului antic Monastery.
Nu este un traseu ușor, însă priveliștea și culorile stâncilor te lasă fără cuvinte, fără de mirare că Petra a fost numită și Orașul Trandafiriu.
Ajunși la această fermecătoare construcție am constatat că este mai mare decât Trezoreria și în plus poți merge încă 15 minute până la cel mai înalt "View point" și să te bucuri cu adevărat de toată priveliștea.
Pe traseu sunt foarte multe tarabe ale beduinilor cu fel și fel de suveniruri, făcând astfel drumul mai animat și uneori ai impresia că orașul înca este locuit.
Pe tot traseul poți găsi diverese metode de deplasare cu mașinuța, calul sau cu cămila, chiar și pâna la Monastery beduinii își pun măgărușii să ducă turistii în spate. Noi am ales să mergem pe jos,pentru că eu personal nu sunt de acord cu folosirea acestor animale pentru a căra persoane, plus că puțina mișcare nu strică și așa poti admira mult mai bine orice loc.
Astfel am petrecut noi o zi în Petra și nu am simțit când a trecut timpul, ba chiar ni s-a părut prea puțin...
Wadi Rum – Jeep Safari
Wadi Rum este o rezervație naturală cunoscută și ca Valea Lunii, aflată la 60km de Aqaba.Wadi Rum a fost locuit de multe culturi, inclusiv de nabateeni - fapt care este demonstart de înscrisurile murale și a desenelor.
Partea de vest a deșertului Wadi Rum este în strânsă legatura cu T.E. Lawrence, care a traversat această zonă de mai multe ori.Din poveștile ghidului nostru am aflat că acesta era protectorul nabateenilor.
Am ajuns în acest ținut miraculos, o perlă a deșertului iordanian, în jurul orei 11:00 și am ales să petrecem o zi și o noapte la Wadi Rum Leader camp ,unde am avut toate condițiile necesare : baie cu apă caldă, aer condiționat, camere spațioase, wi-fi și o priveliște impresionantă.Aici am fost întâmpinați cu ospitalitate și multă voie bună!La ora 14 urma să plecăm în turul cu jeepul pentru a vedea o parte din obiectivele deșertului, să servim masa în cortul beduinilor și să admiram apusul într-un peisaj magic.
Wadi Rum este un cadru nesfârșit în nuanțe roșiatice ale munților și nisipului foarte fin. Un loc care emana liniște, mister și frumusețe pură. Oamenii acestui deșert, beduinii, sunt minunați și se încadrează perfect în acest peisaj.
Primul punct de oprire a fost la înscrisurile nabateenilor,loc în care am facut poze cu cămilele și am luat prânzul în cortul beduinilor, care ne-au întâmpinat foarte prietenos cu un cei cald, o experiență unică.
A doua oprire am avut-o la ruinele casei lui Lawerence,unde se presupune că a trăit acesta,protectorul si eroul nabateenilor.Există aici și un view point pentru a putea admira mai bine imensitatea deșertului și unde se întind extrem de multe turnulețe din pietre, drept dovadă a turiștilor ajunși aici (nu ezutați să construiți și voi unul), oferind acestui loc un aer special și pin de energie.
A treia atracție întâlnită și cea mai populară din deșertul Wadi Rum este podul de piatră Um Fruth. La o înălțime de aproximativ 15 metri,o pasarela de stancă îngustă plutește între stâncile roșii. Pentru cei care sunt mai curajoși și nu au rău de înaltime pot escalada stânca pe un traseu scurt,dar destul de abrupt, pentru a face câteva cateva poze.
A patra oprire a fost la stânca în forma unui cap de om. Aici am oprit câteva momente pentru a face poze și am mers mai departe către a cincea impresionantă oprire: Canionul lui Lawrence. Aici se spune că acesta se întalnea cu Dumnezeul nabateenilor. La intrarea în canion se afla 2 stânci, pe una dintreele este sculptat chipul lui Lawrence, iar pe cealaltă Dumnezeul nabateenilor.
In partrea opusă canionului se afla o dună mare de nisip și se spune că de pe această dună distanța vazută în partea dreapta este egală cu cea din partea stângă a canionului.
Ultima oprire a fost pentru a admira apusul în acest loc parcă desprins dintr-o altă lume, moment în care și culorile nisipului devin mai intense, după care am pornit către camp pentru a servi o cina delicioasă. Nisipul este atât de fin și de placut la atingere încât fetița mea a fost foarte încântată să îl exploateze la maxim.
În concluzie Wadi Rum este un loc unde gresia roșie, bazaltul gri și granitul întunecat se îmbină perfect și formează stânci bizare și panorame magice.
Cu siguranță vom reveni aici, pentru că sunt mult mai multe atracții care merită văzute.
Comentarii