Mark Twain spunea : "Mauritius was made first, and then heaven; and heaven was copied after Mauritius."
Pentru că ne-am dorit să fugim de zilele reci din Europa, am decis să mergem la început de Februarie într-un loc unde ne putem bucura de vară, măcar pentru câteva zile. Am ales Mauritius ca destinație, într-o primă fază datorită zborului direct avut din Germania, pentru a profita cât mai bine de zilele de concediu ce le aveam planificate.
Zborul spre Mauritius
Noi am avut un zbor charter de pe aeroportul din Frankfurt, zbor operat de Condor. După aproximativ 11 ore jumătate de zbor am aterizat în Mauritius. Insula are un singur aeroport, în districtul Port Louis.
Condiții de călătorie Mauritius
În afara biletelor de avion, deși cetățenii români nu au nevoie de viză este necesară completarea unui formular online. După ce va fi completat formularul veți primi un cod QR. Acesta, împreună cu pașaportul sunt necesare pentru a intra în Mauritius. Noi am trecut destul de repede de formalități, cred că în jumătate de ora am și ieșit din aeroport. Am stat inițial la controlul pașaportului, unde ni s-a pus viza de intrare în țară, dar și data ce o aveam pe biletele de ieșire și a fost cerut codul QR, după care am trecut pe la un alt ghișeu unde a fost recontrolat acel cod. Cam asta a fost procedura de intrare în țară. Pentru Mauritius nu sunt necesare vaccinuri extra, noi făcându-ne doar asigurare de călătorie la Heymondo, dar nici aceasta nu era obligatorie.
Internet în Mauritius
Pentru internet noi am avut esim de la Airalo, dar am observat că îți puteai cumpăra cartelă și de la ieșirea din aeroport. De asemenea, înainte de a părăsi aeroportul puteai schimba și bani, lucru pe care l-am făcut și noi (de fapt au fost și singurii bani schimbați pe insulă). Moneda locală este Rupia Mauritiană. Pentru restul plăților noi am folosit cardul Revolut. Poți plăti în majoritatea locurilor cu cardul (supermarket, atracții turistice, restaurante), mai puțin la tarabele cu fructe, mancare pe plaja, sau micuțele magazine locale. Este bine de știut ca la orice plată cu cardul, în Mauritius se percepe o taxă de 4%.
Transport în Mauritius
Noi am optat pentru închirierea unei mașini pentru că ne-am dorit flexibilitate. Am închiriat de la OLA Mauritius car rental, pe care îi recomand: au biroul imediat ce ieși din aeroport, au fost foarte amabili, și flexibili cu ora de predare a mașinii, noi având un zbor de întoarcere dimineața devreme. Noi am optat pentru o mașină mică, cu cutie automată, pentru care am plătit pentru cele nouă zile 340 de euro, cu asigurare full. Mașina ar fi costat 240 de euro, dar plătind încă o sută de euro asigurarea, nu a mai trebuit să lăsăm depozit. Pentru noi a fost cea mai convenabilă variantă, și fără griji. În Mauritius se conduce pe partea stângă a drumului, și destul de haotic, dar cu un pic de atenție și prudență nu am avut probleme. Am observat că sunt și foarte multe autobuze locale, dar destul de vechi, și aglomerate.


Cazare în Mauritius
Pentru cazare, noi am optat să împarțim șederea în două zone: primele 5 nopți le-am petrecut în partea de nord, iar următoarele 3 în zona Le Morne. Noi nu am ales să mergem la resorturi, preferând varianta hotel mai mic și liniștit, cu bucătărie inclusă. Având zborul dimineața devreme noi am ales să pierdem o noapte de cazare din Le Morne și să mergem în ultima zi spre seară să ne cazăm lângă aeroport, pentru a nu face un drum de o oră în plină noapte, la cinci dimineața trebuind să fim la aeroport. Prima cazare, am avut-o la Le Mandala Guesthouse, în Pointe aux Cannoniers, o cazare foarte curată, cu o terasă superbă ce dădea spre grădină. Aș reveni oricând cu drag. Un plus al cazării a fost că aveai restaurante, magazine prin apropiere, si plaje la alegere. Cea de a doua cazare a fost la Boutik Le Morne Holiday Apartments, o cazare draguță, dar un pic cam izolată. Fără mașină nu prea te puteai deplasa nicăieri, iar în zonă era doar un restaurant, și cam atât. Cea de a treia cazare, a fost situată la 7 km de aeroport, lucru care ne-a ajutat în dimineața plecării. Le Jardin de Beau Vallon, situat la periferia orașului Mahebourg este o locație ce parcă te întoarce în timp, cu o grădină superbă.
Când să călătorești în Mauritius
Noi am fost pe insulă la începutul lunii februarie, teoretic în perioada cea mai calduroasă și ploiosă. Nu știu dacă am avut noroc sau așa e mereu, dar din cele 9 zile în care aplicația meteo de acasă ne arăta ploi zilnice, am prins doar câteva ploi torențiale și de scurtă durată, în rest a fost soare. Avantajul acestei luni a fost temperatura apei, care a fost foarte caldă. Deci dacă ar fi să aleg din nou, cred că aș alege aceeași perioadă. E o senzație deosebită să stai în apa caldă a Oceanului Indian, în timp ce simți stropii de ploaie, merită din plin.

Cum e mâncarea în Mauritius
În ceea ce privește mâncarea, sunt restaurante pe toate gusturile și buzunarele, cu mâncare locală creolă, dar și italiană, chinezească, indiană, libaneză, fructe de mare. Nu ai cum să nu găsești ceva pe gustul tău. Noi am încercat și mâncarea locală ce se vindea pe plaje și a fost delicioasă. De asemenea, supermarketurile sunt foarte bine aprovizionate, cu foarte multe produse europene, dar și locale.









Fructele cumpărate de la marginea drumului sunt delicioase, în luna februarie ne-am bucurat din plin de mango, ananas, maracuja, banane și nuci de cocos. Fructele au total alt gust față de cum le știm noi în Europa. Încă ceva ce am încercat în premieră a fost sucul de trestie de zahăr. De asemenea, fiind amatoare de deserturi am profitat din plin de influențele franceze și am fost un client fidel al magazinelor cu prajituri și produse de panificație, ce au păstrat denumirea franceză de Boulangerie.
Ce am vizitat și ce am facut în Mauritius
Am lăsat pentru final partea cu obiectivele turistice și plaje, pentru că aici mi se pare că fiecare alege ceea ce i se potrivește cel mai bine, și în ritmul propriu. Mauritius este o insula atât de complexă încât reușește să împace toate gusturile: găsești plaje superbe cu nisip alb și apă turcoaz, drumeții prin vegetația deosebită a insulei, activități cu animale, fabrici locale de vizitat, activități pe ocean, temple, etc. Noi am ales să nu alergăm, ci să ne bucurăm de plaje și apa oceanului, să observam viața locală, și să facem și câteva activități turistice, fără a fi mereu pe fugă. Așa că recomandările de mai jos sunt subiective, și voi prezenta strict ceea ce am vizitat noi.
Plaje în Mauritius
La capitolul plaje:
- în zona de nord am fost de la Trou aux Bisches, Mont Choisy, Grand Baie, La Cuvette, Pereybere, Bain Boeuf, până la Cap Malheureux.

- în partea de sud am fost doar Le Morne și La Prairie.

Preferata noastă a fost Mont Choisy, asta pentru că e o plajă mai mare, linistită, cu nisip alb și fin, apă turcoaz, locuri de parcare, toalete, dar și chioșcuri cu fructe, nuci de cocos, și mâncare. Aici am observat că erau și camere video, dar și atmosfera era una mai liniștită, încât ne-am lăsat de multe ori lucrurile nesupravegheate și am intrat în apă. Fiind o plajă publică lipseau vânzătorii ambulanți, cu excepția mașinii de înghețată. Un minus al plajei ar fi lipsa palmierilor, dar și umbra pinilor e bună, atunci când sunt atât de multe plus puncte.


Următoarea pe listă ar fi Pereybere, e o plajă superbă, cu palmieri, nisip alb și fin, apă turcoaz, locuri de parcare, dar este mult mai mică și aglomerată.

Plaja Le Morne mi-a plăcut pentru vederea ce o aveai spre munte, dar și pentru ca în apă puteai observa foarte multe specii de pești mici și colorați. Ca dezavantaj, nu aveai de unde să cumperi nimic, nici apă, nici nucă de cocos și avea foarte puțină umbră. Dacă vă întrebați de ce o tot țin eu cu umbra, e pentru că deși am folosit mereu SPF 50, și am stat foarte puțin la plajă, soarele este deosebit de puternic și îți prinde bine să te poți adăposti de el.
Exista posibilitatea să cumperi și un Day Pass la resort, și să te bucuri de facilitățile lor, dar deși inițial am zis ca vom încerca, plaja publică Mont Choisy ne-a fost atât de dragă încât am zis pas. Încă o notă importantă, și bine de știut pentru cei ce nu stau la resort e că în weekend, plajele publice sunt foarte aglomerate, localnicii vening cu corturi, și toate cele. La Mont Choisy, fiind o plajă întinsă ne-a plăcut să observăm viața localnicilor, dar când am mers la Pereybere de exemplu, încă de dimineață ni s-a părut mult prea aglomerată. Cam atât la capitolul plaje.
Obiective turistice și Activități Mauritius
Din seria ce am mai făcut noi pe insulă trec în revistă următoarele:
Grădina Botanică Sir Seewoosagur Ramgoolam
Intrarea a fost 6 euro. Când am făcut documentarea citisem câteva critici la adresa îngrijirii grădinii. Ca părere personală pentru cei ce iubesc vegetația și plimbările, mi s-a părut interesant, întâlnind numeroase specii noi de plante, flori și arbori. Ce nu m-a atras au fost caprioarele închise într-un țarc destul de mic, și testoasele care la fel stateau îngrămădite la umbră. Dar trecând peste aceste aspecte, consider că pentru iubitorii de natură, grădina botanică merită vizitată. Un spray pentru insecte ar fi util.









Biserica Catolică Notre-Dame
Situată în apropierea celui mai nordic punct al insulei, Capul Malheureux, este o biserică micuță cu acoperiș roșu, aflată în apropierea unei plaje formate din pietre vulcanice de culoare neagră. Dacă esti în zonă merită o oprire.

Geoparcul Chamarel - Cascada și dunele colorate
Intrarea în parc a fost 12 euro de persoană, incluzând cascada vazută de la punctele de view, zona cu dunele de pământ în 7 culori, și parcul cu țestoase gigant. Nu a fost nevoie de rezervare. Se putea opta și pentru alte activități extra, cum ar fi drumeția ghidată spre cascadă, dar și bilet extra spre parcul de aventură Lavilleon. Intrarea se face cu mașina până la prima parcare, de unde ajungi în două minute spre punctele de belvedere. De acolo poți observa cascada, ce are în jur de 100 m înălțime, în toată măreția ei, înconjurată de o vegetație bogată ce îi accentuează frumusețea. Deși exista și o a doua parcare, dedicată dunelor de nisip, noi am ales să percurgem distanța de un km pe jos pentru a admira vegetația. La dunele de nisip fiind o zi senină am admirat colorile superbe ale în contrast cu albastrul cerului. Am ales să ne mai bucurăm de minunăția locului stând la terasă, unde am încercat sucul de trestie. În ceea ce privește țestoasele aici aveau un spațiu mult mai mare, aveau și mult mai multă umbră, și erau active, astfel încât am putut să le observăm în toată splendoarea.






Distileria de rom - Chamarel
Aici aveai parte de un tur ghidat, ce se încheia cu o degustare a zece tipuri de rom. Biletul de intrare a fost 12 euro, sau dacă optai să mănânci la restaurantul lor era gratuit. Pe lângă degustarea de rom, am mai avut spre degustare dulceață de banana, papaya, ananas și diferite sosuri cu chili și avocado. La final am plecat și noi cu câteva bunătăți de acolo.

Traseul pe Le Morne
Punctul de plecare este Le Morne World Heritage Site, unde este și parcarea. Ultimul km jumătate e drum de pământ și destul de stricat, dar practicabil. De la parcare traseul are 3,5 km, având trei puncte de view pe parcursul traseului, iar la final se ajunge la crucea metalică de unde ai o panorama superbă. Noi nu am reușit să ajungem până la cruce, renunțând la ultima parte de urcare. Merită încercat chiar dacă nu ajungeți până la final, plimbarea fiind una plăcută, iar priveliștea de la punctele de belvedere este superbă. Înainte de a porni, neapărat protecție solară, ceva de pus pe cap și sticlă cu apă, iar ora de plecare ar fi de preferat să fie cât mai dimineață. Traseul se deschide la 0ra 7 si trebuie să notezi într-un caiet când pleci și când revii, porțile închizându-se la ora 17. Din ce am citit poți merge și cu ghid, las aici un link pentru cine e interesat să citească mai mult.




Zbor cu hidroavionul desupra cascadei subacvatice
Aceasta a fost una din activitățile pe care ni le-am dorit neapărat. Cascada este practic o iluzie optică, dar priveliștea este ceva unic. Prima problemă pe care am întâmpinat-o a fost că, datorită faptului că nu am știut cum va fi vremea nu am făcut rezervarea mai devreme. Cu o seară înainte de a merge spre Le Morne deja toate zilele care le mai aveam noi în Mauritius erau pline. Am încercat și la hotel să vedem dacă ne pot ajuta, dar fără succes. Așa că am renunțat în primă fază. În ultima zi când am pornit spre hotelul de lângă aeroport, am trecut pe lângă punctul de plecare al hidroavioanele LagoonFLIGHT. Oprind și întrebând au zis inițial că au un singur loc doar dacă așteptăm vreo oră, după care au reușit să strecoare și un al doilea loc. Experiența a meritat, peisajele văzute de la altitudine au fost ceva deosebit, iar emoțiile trăite au fost ceva unic. Prețul zborului a fost de 150 de euro pentru 20 de minute de zbor.



Cam aceasta a fost experiența noastră în Mauritius, multe alte activități și zone au rămas pentru o dată viitoare. Mai aveam trecute pe listă excursia pentru înotul cu delfinii, croaziera spre Ile aux Cherfs, snorkeling, plimbarea cu submarinul din Trou aux Bisches, Cheile Râului Negru, micul dejun cu girafele de la Parcul Casela, plantația de ceai, capitala Port Louis, plimbarea cu caiacul pe Râul Tamarin, zona Flic and Flac, Belle Mare și Bel Ombre. Noi am preferat să ne bucurăm de natură, de plaje, apă și viața locală în voie, fără a fi nevoiți să alergăm, uitând numărul zilelor și orelor.
Comentarii