Meteora , care ar putea fi tradus mijlocul cerului sau suspendat în aer, este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Dacă ai o înclinație spre spiritualitate sau doar vrei să vizitezi un loc sacru de o frumusețe rară, merită să îți plănuiești o vizită aici în curând.

Cum ajungi în Meteora

Meteora se află la aproximativ 920 de kilometri față de București. Dacă plănuiești să vizitezi litoralul grecesc, indiferent că este vorba despre prietenosul Halkidiki, eleganta Lefkada sau Parga cea colorată, o oprire la Meteora este o idee minunată!

Dacă nu călătorești cu mașina, îți recomand să iei trenul. Cel mai apropiat aeroport este în Thessaloniki. Dacă ești fan al călătoriilor low-cost, află că există zbor direct București- Thessaloniki, prețul zborului începând de la 15 euro/persoană! Rezervă-ți și tu zborul aici.

Distanța dintre Thessaloniki și Kalabaka, cel mai apropiat oraș față de Meteora, este de aproximativ 250 de kilometri. Vei putea vedea frumusețea Greciei desfășurându-se în fața ochilor tăi, un mix fresh de verde, albastru și relief carstic, o frumusețe de țară!

De la aeroportul din Thessaloniki vei putea lua autobuzul numărul 01X, care conectează aeroportul de centrul orașului, având opriri și la Gara Centrală, dar și la Makedonia, Autogara Centrală KTEL . Durata călătoriei este de aproximativ 40 de minute până în centrul orașului.

Stația de autobuz este în fața intrării 3 de la Terminalul 1, Plecări. Biletul se cumpără de la șofer, prețul biletului fiind de 0,90 €. Autobuzele au plecări la fiecare 20-25 de minute. Pentru cei care aterizează târziu, există autobuzul 01N. O altă alternativă este autobuzul 78, având și el opriri la Gara Centrală și la Autogara Makedonia, care operează între orele 6AM-11PM.

Ajuns la Gara Centrală din Thessaloniki, vei putea alege 4 trenuri/zi cu plecare spre Kalabaka, prima plecare fiind la 7:15 AM și ultima plecare fiind la 3:15 PM. Durata călătoriei cu trenul este de 5 ore și 56 de minute. Prețul biletului de tren pornește de la 17.96 euro/persoană. Mai multe detalii, aici.

Unde te cazezi la Meteora

Kalabaka: Orașul principal de la poalele Meteorei, oferind diverse opțiuni de cazare, de la hoteluri la pensiuni.

TOP cazări Kalabaka

Kastraki: Un sat romantic la câțiva metri față de impozantele stânci, ideal pentru cei care doresc o experiență mai liniștită.

TOP cazări Kastraki

Ce trebuie să știi înainte de a vizita Meteora

Vizitarea Meteorei este o experiență de neuitat, combinând frumusețea naturală cu patrimoniul cultural și spiritual. Cu toate acestea, este important să știi unele lucruri înainte de vizita ta.

În primul rând, din fericire, spre deosebire de Muntele Athos, Meteora este deschisă și femeilor spre vizită. Ea așteaptă pelerini din toată lumea, indiferent de gen sau naționalitate.

În al doilea rând, fiind vorba despre vizitarea unei mănăstiri, codul vestimentar este obligatoriu. Pentru bărbați, codul vestimentar impune purtarea pantalonilor lungi și a tricourilor cu mâneci. Pentru femei, se cuvine purtarea fustelor lungi și a bluzelor cu mâneci. Unele mănăstiri oferă fuste și eșarfe la intrare, gratuit. Un alt aspect important este respectarea regulilor locale, cum ar fi păstrarea liniștii și respectarea normelor de conduită în locurile de cult.

În al treilea rând, cel mai recomandat este să vizitezi acest loc impresionant în perioada aprilie-iunie și toamna, în perioada septembrie-octombrie. Acestea sunt perioadele ideale pentru vizită datorită temperaturilor moderate și aglomerației mai mici.

Mănăstirile pot fi vizitate zilnic în sezon între orele 8-22, unele obiective având un preț de intrare modic de 3 euro, cum ar fi intrarea la Mănăstirea Varlaam. Mai multe info despre prețuri și orarul de vizitare, aici.

Un alt sfat util ar fi să ai încălțăminte confortabilă, drumețiile și urcările necesitând încălțăminte adecvată. Îți recomand să ai apă și gustări- unele mănăstiri sunt la distanță considerabilă una de alta.

Vizitarea celor șase mănăstiri construite pe piloni de piatră

Poate te întrebi cum a luat naștere acest loc, înainte de a deveni un axis mundi spiritual? Acum 60 de milioane de ani, o serie de mișcări ale plăcilor tectonice au împins fundul mării în sus, ceea ce a creat un platou înalt și linii verticale în stratul gros de piatră și conglomerat care era aici. Mai departe, de-a lungul a milioane de ani, apele, vântul și temperaturile extreme au săpat în formațiunile verticale și au creat astfel acești piloni stâncoși.

Stâncile, liantul spiritual dintre pământ și văzduh, au fost amintite ca sediu monahal în scrieri datând chiar din secolul al II-lea, dar abia in secolul XIV un călugăr pe nume Athanasios înființează prima mănăstire (Marele Meteoron) ce se ridică pe cea mai mare stâncă, numită Platilithos (Piatra Lată) cu a ei 613 metri deasupra marii.

A înflorit astfel o comunitate monahală organizată ulterior în 24 de mănăstiri printre vulturi, fiecare extrem de bine pusă la punct, cu bucătării, pivnite, chilii, biserici.

Astăzi, poți vizita 6 mănăstiri, una mai deosebită decât cealaltă:

Marea Meteoră (Megalo Meteoro)

Aceasta este cea mai mare și prima construită de către călugărul Athanasios. Ea domnește deasupra întregului peisaj, aflându-se la cea mai mare altitudine.

Varlaam

Aceasta este a doua mănăstire ca mărime, fiind fondată în anul 1350. Ea a fost abandonată până la începutul secolului XVI. Călugării Theophanes and Nectarios din Ioannina au restaurat mănăstirea abandonată, dedicând Capela Tuturor Sfinților în anul 1541.

Rousanou

Această mănăstire pare a fi o extensie a rocii deasupra căreia se ridică. Spre deosebire de celelalte mănăstiri, care dispun de diverse chilii, lăcașuri de cult, grădini și anexe, ea domnește frumusețea din jur, de sine-stătătoare. Ea a fost inițial ridicată de călugări, astăzi fiind protejată de peste 15 călugărițe.

Sfântul Nicolae Anapafsas

Ea este prima pe care o vei întâlni în calea ta spre celelalte mănăstiri, de unde una dintre interpretările etimologice ale numelui său. În limba greacă, anapafsis înseamnă odihnă, de unde se presupune că a servit dintotdeauna ca și loc de odihnă pentru pelegrini înainte de ascensiunea spre celelalte mănăstiri.

Sfânta Treime (Agia Triada)

Ea se află la 10 minute de mers pe jos față de Mănăstirea Agios Stefanos, fiind o mănăstire foarte fotogenică. Localizată pe o stâncă precum un stâlp de 300 de metri, oferă o perspectivă superbă asupra orașului Kalabaka.

Sfântul Ștefan (Agios Stefanos)

Ea este cea mai ușor accesibilă dintre mănăstiri, unde se poate ajunge traversând un pod, nefiind nevoie să urci numeroase scări ca și în cazul mănăstirilor enumerate mai sus. Ea este menționată a fi fondată în anul 1545.

Activități și excursii în Meteora

O idee minunată este un tur audio autoghidat care durează 4 ore și costă 9 euro. Rezervă-ți ghidul aici.

TOP excursii în Meteora

Viewpoint Meteora

Ești pasionat de fotografie și mereu cauți cele mai spectaculoase locuri pentru fotografiile tale? Pe Google Maps există mai multe observation decks, pe care merită să le iei în considerare pentru niște fotografii memorabile. Acesta este punctul principal marcat pe hartă, Main Observation Deck.

La 14 minute de mers pe jos față de acest punct, vei găsi Meteora View Sunset, unde vei putea face acele fotografii de revistă la apus de soare.

View Point Holy Trinity este un alt punct de observare bine cotat pentru poze reușite. Dacă dorești un tur privat de fotografie, găsești aici.

Ce să vizitezi în apropierea Meteorei

Kalabaka- ca să vizitezi cel mai apropiat oraș de Meteora

Kalabaka este un oraș situat la poalele stâncilor Meteora, fiind punctul principal de acces pentru cei care doresc să le exploreze. Distanța de la oraș la intrarea în zona sacră este de aproximativ 3,5 kilometri, fiind accesibilă și cu mașina, existând un drum asfaltat. Noi am mers pe jos de la gara din Kalabaka, urcând pe drumul asfaltat aproximativ 50 de minute.

Kalabaka se află în regiunea Thessalia din centrul Greciei, având o populație de aproximativ 12.000 de locuitori. Orașul are o istorie îndelungată, fiind menționat încă din Antichitate sub numele de Aiginion. A fost distrus de armatele otomane în 1393 și reconstruit ulterior.

Una dintre principalele atracții ale orașului este Biserica Bizantină Adormirea Maicii Domnului. Datând din secolul al XI-lea, această biserică este una dintre cele mai vechi din regiune, cu fresce și mozaicuri bizantine impresionante.

A doua atracție este Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Ciuperci, unde poți afla mai multe despre fauna și flora locală, precum și despre diverse specii de ciuperci care cresc în zonă.

Muzeul a fost deschis în anul 2014 și deține peste 350 de specii de animale expuse, precum și peste 250 de specii de ciuperci care cresc în zonă. Este un loc educativ unde poți învăța despre diverse habitate, comportamente ale animalelor și frumusețea naturii care ne binecuvintează în fiecare zi.

Muzeul este deschis pe toată durata anului, programul de vizită fiind de luni până vineri în intervalul orar 9:00- 17:00, sâmbăta și duminica în intervalul orar 10:00-18:00. Prețul biletului este de 6 euro/adult și 3.50 euro/elev. Mai multe info aici.

Vizitează Metsovo - satul în care localnicii vorbesc limba română!

Distanța dintre Meteora și Metsovo este de aproximativ 60 de kilometri, care pot fi parcurși în aproximativ o oră cu mașina. Am vizitat Metsovo de două ori și îl recomand cu mare drag!

Prima dată a fost alături de colegele mele din Erasmus, într-o iarnă geroasă cu o zăpadă pe care nu mi-am imaginat-o caracteristică temperaturilor prietenoase cu care ne-a alintat Grecia de-a lungul timpului.

Fiind student Erasmus pentru 6 luni în Ioannina, distanța dintre orașul universitar și Metsovo era de numai 51 de kilometri, deci nu aveam cum să ratez acest loc unic, unde mi-am dorit cu ardoare să mă reîntorc. Ceștile aburinde de vin fiert, mirosul de scorțișoară, priveliștea de vis, drumul cu autocarul care tot urca și urca...veselia de pe străzi, sunetul de clopoței și colinde, comunitatea prietenoasă, care îți oferea certitudinea că ești în siguranță, ești parte din ceva, un moment magic!

A doua oară am vizitat Metsovo venind din România în drumul nostru spre Parga, o stațiune superbă cu deschidere la Marea Ionică. Sus pe culmile munților Pindului, la 1200 metri altitudine, cu priveliști amețitoare de jur-împrejurul său, m-am îndrăgostit de acest sătuc a doua oară.

Indiferent de perioada din an când îl vizitezi, Metsovo este o super-alegere! Priveliștea satului este fabuloasă, fiind cocoțat în vârful muntelui, arhitectura sa este unică, oamenii sunt prietenoși și buni și...vorbesc limba română! Metsovo numără ceva mai mult de 4000 de suflete și este locuit în majoritate de aromâni. Această comunitate de valahi îți dă o senzație de mândrie, simțindu-te bine integrat în acest frumos.

Fiind amplasat într-o zonă muntoasă, la o altitudine de 1160 m, orașul s-a dezvoltat pe orizontală, terasat, majoritatea caselor având 2 - 3 etaje sau chiar 4. De remarcat aici este faptul că toate casele respectă arhitectura zonei, multe dintre acestea au pereții din piatră. De asemenea, trebuie să evidențiez faptul că în acest oraș foarte multe construcții sunt pensiuni, hoteluri, taverne sau cafenele. Vei găsi multe localuri unde vei putea avea o masă memorabilă. Un aspect important: nu uita să deguști celebrele brânzeturi de aici...sunt absolut fabuloase!

Vizitează Ioannina, un important centru universitar

Ioannina este localizat la 49 de kilometri față de Metsovo și 103 kilometri față de Meteora,în nord-vestul Greciei, în mândra regiune Epirus. Ioannina are în mijlocul său o inimă verde de habitate naturale dezvoltate de-a lungul lacului Pamvotis. Populația orașului este de 65.000 de locuitori.

Orașul este elegant și cosmopolit, fiind unul dintre cele mai importante centre universitare din Grecia. Vei vedea studenți internaționali și din toate colțurile Greciei, care se vor bucura de viața de noapte dinamică, tavernele fiind deschise până târziu în noapte.

Una dintre principalele atracții este Cetatea Ioannina. Datând din secolul al VI-lea, cetatea este una dintre cele mai bine conservate fortărețe din Grecia. În interiorul cetății se găsesc mai multe atracții, inclusiv Muzeul Bizantin și Moscheea Aslan Pasha.

O altă atracție importantă este Muzeul Ali Pasha. El este situat pe insula lacului Pamvotis, aflat în centrul orașului Ioannina. Adăpostit la umbra unui platan bătrân de 700 de ani, muzeul este dedicat vieții și carierei lui Ali Pasha, un lider otoman cunoscut pentru influența sa în regiune. Muzeul poate fi vizitat în sezon, în intervalul orar 09:00 - 21:30. Există bărci regulate care pleacă spre insulă din apropierea Pieței Mavili. Mai multe informații despre muzeu, aici.

Unde să mâncăm lângă Meteora

Top 5 restaurante