Râșnov este un oraș în județul Brașov, Transilvania. Este situat în sud-vestul Depresiunii Brașovului, la 15 km de municipiul Brașov, pe cursul râului Ghimbășel, la 676 m altitudine medie. Localitatea numără în prezent aproximativ 16.000 locuitori. Stema orașului reprezintă un scut cu trei trandafiri.
Te gândești la o escapadă undeva în România, într-un loc frumos cu aer curat, un punct de pornire pentru niște drumeții grozave și un preț accesibil la cazări? Râșnov este ideal! Orașul a înflorit precum un trandafir de pe stema sa în ultimii ani- restaurante, obiective turistice uitate și activități aproape de natură așteptând turiștii cu mare drag.
Cetatea Râșnov
Pentru a înțelege puțin semnificația cetății aninate pe o stâncă în vârful orașului, haideți să luăm o pastilă de istorie!
Marea invazie a tătarilor din 1241, când Țara Bârsei a fost pustiită, precum și invaziile care au urmat, i-au determinat pe locuitorii Râșnovului să se gândească la construirea unui sistem de apărare cât mai puternic. Așa se explică necesitatea construirii cetății țărănești a Râșnovului în care populația a fost silită de nenumărate ori să se refugieze.
Istoria cetății este în mare măsură istoria însăși a orașului. Fără această cetate care să protejeze orașul, probabil astăzi n-am mai fi văzut semnul Râșnov în stil Hollywood pe dealul aflat deasupra localității.
Cetatea Râșnov a fost construită prin efortul colectiv al locuitorilor din această așezare ajutați de cei din comunele învecinate, Cristian și Vulcan, într-o perioadă când principala ocupație a acestora era agricultura, din acest motiv ea s-a și numit cetate țărănească. Prima mențiune documentară despre cetatea țărănească a Râșnovului datează din anul 1335 când cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Țara Bârsei, a fost pustiit întregul ținut, în afară de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Brașov și de Cetatea Râșnov, care fiind puternic fortificate, au rezistat atacurilor, salvând viața locuitorilor refugiați între zidurile lor.
Începuturile zidirii cetății au fost stabilite la sfârșitul secolului al XIII-lea de către țăranii râșnoveni, pe o stâncă abruptă, accesibilă numai pe latura răsăriteană și nu are un stil arhitectonic pretențios, ci apropiat de construcția caselor obișnuite, adaptat cerințelor de fortificare. Ca material au fost întrebuințate piatra și cărămida. Înălțimea zidurilor este de aproximativ 5 m, iar lățimea cea mai mare o prezintă zidul sudic, care nefiind dublat ca celelalte ziduri, în unele locuri are 1,5 m. Zidurile ca și turnurile erau acoperite cu țiglă pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.
Info utile
- Programul de vizită este 9-19 vara și 9-17 iarna.
- Ascensorul pe Plan Inclinat funcționează în perioada 01.10.2023-30.04.2024 de joi până duminică, între orele 9.00-17.00.
- Tarife Ascensor Plan Inclinat: ADULT (dus - întors) - 25 lei; COPIL (dus - întors) - 15 lei; ADULT (dus sau întors) - 15 lei; COPIL (dus sau întors) - 10 lei.
Cum ajungi în Râșnov
Accesul spre Râşnov, dinspre Braşov, se face pe DN73, cu maşina sau cu mijloace de transport în comun (cu autobuzul). Distanţa Braşov-Râşnov este de aproximativ 15 kilometri.
De la Braşov puteţi lua un tren care circulă pe ruta Braşov – Râşnov – Zărneşti. Cursa durează aprox. 20 min. Biletele se iau de la gara principală din Braşov.
De la gara din Râșnov până la baza Dealului Cetății, drumul pe jos durează aprox. 10 minute. Odată ce te vei afla în Piața Unirii (dedesubt este parcarea subterană), se poate opta pentru urcarea cu liftul sau pe jos, pe drumul amentajat prin pădure. Stația de îmbarcare se află în spatele Casei de Cultură Râșnov. Dacă alegeți să ajungeți la Cetate folosind acest mijloc de transport, vă puteți bucura şi de împrejurimile oraşului de pe platforma de belvedere amenajată la stația de lângă Cetate.
Biserici frumoase și ninse cu istorie
- Biserica veche românească Sf. Nicolae a fost ridicată începând cu 1394 de către Radu I, așa cum ne reiese din documentele de arhivă și din data inscripționată pe spatele tâmplei în altar; biserica din piatră de stâncă reprezintă prima ctitorie a Basarabilor – dinastia conducătoare în Țara Românească- realizată în Transilvania. Totodată, cercetările arheologice desfășurate în 1995 menționează că monumentul este ridicat în mai multe etape, prima etapă fiind anterioară cu aproximativ un secol datei inscripționate pe spatele tâmplei. Construită sub influența goticului cu nava alungită și altar în piatră încheiat în ogivă, biserica a fost alungită și restaurată de mai multe ori odată cu Mihai Viteazul apoi în 1700, iar în forma actuală datând din secolul XIX. Biserica este înzestrată cu un turn, clopotniță înalt de 10 m sub formă poligonală. Zidurile cu o grosime de 1,7-1,10 m ridicate din piatră, impresionează prin masivitate și prin alternanța pietrei cu cărămida în funcție de etapa de construcție.
- Biserica evanghelică din Râșnov figurează sub nr.2655 în lista monumentelor istorice de pe teritoriul României. Biserica cu hramul Sf. Matia, a fost construită la începutul secolului al XIV – lea ca o basilică în stilul de tranziție. În anul 1773 s-au înălțat zidurile bisericii. După cutremurul puternic din anul 1802 s-a ridicat un an mai târziu turnul clopotniței de 13 m, iar bolta navei centrale a fost inlocuită cu un tavan cazetat. La incendiul din 29 august 1718 s-au topit cele trei clopote, care au fost returnate si sfințite în anul 1720. Faptul acesta dovedește inscripția de pe clopotul mic, datând din primul război mondial: “im feuer zerflossen 1718, wird neu gegossen 1720”. După primul război mondial au fost procurate de la firma Schilling & Lattermann din Apolda două clopote noi, care au fost sfințite în anul 1927. Amândouă sunt din oțel. Transformarea bisericii în stil baroc s-a făcut intre anii 1774-1775. Ultima restaurare s-a efectuat în anul 1839, din nou după un cutremur puternic. Pe partea de nord a corului se afla o frescă din timpurile renașterii, care poartă data 1500.
Festivaluri
Din ce în ce mai mult există un interes față de turismul de festival. Turiști din toată lumea vin la Rockstadt Extreme Festival, primul festival de Metal extrem din România, care a debutat în August 2013 la Râșnov cu trupe precum Decapitated, Napalm Death, Gojira, Carach Angren, Septicflesh și Primordial.
Pe măsuri alerte de chitară electrică a înflorit interesul turistic față de oraș. Rockstadt a crescut de-a lungul anilor, excelând prin locația medievală aproape de natură, calitatea formațiilor și sonorizarea impecabilă. Pletoși bând din coarne bere, piele și motoare turate, acest festival este o experiență anuală la început de august pe care nu ai vrea să o ratezi dacă ritmul inimii tale are măsura 4/4. Mai multe detalii despre festival aici.
- Festivalul de Reconstituire Istorică - un bun prilej de a participa la reconstituirea fidelă a evenimentelor, folosind echipament și recuzită cât mai apropiate de realitatea istorică. Mai multe detalii despre festival aici.
- Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășește efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piața culturală românească, capabil să stârnească gânduri și pasiuni, să informeze și să emoționeze, să ridice întrebări și să dezbată răspunsuri. O întâmplare proaspătă și relaxată, care înțelege să mixeze în chip firesc rigoarea și umorul. Mai multe detalii despre festival aici.
Cheile Râșnoavei
La extremitatea sudică a orașului se află partea sudică a Masivului Postăvaru numită Cheile Râșnoavei, zona preferată pentru drumeții, alpinism, odihnă sau recreere, oferind o varietate peisagistică, de la poieni viu colorate floral până la versanți stâncoși greu accesibili, aceasta fiind o alta zonă preferată pentru activități sportive. Aici se pot practica sporturi precum bungee-jumping, cățărări și paint-ball. De asemenea sunt oferite de către investitori particulari servicii de practicare a echitației.
Cheile Zărneștiului
Distanța dintre Râșnov și Cheile Zărneștiului este de aproximativ 30 de minute de condus, despărțindu-le 20 de kilometri. Drumeția prin Cheile Zărneștiului ne dezvăluie Rezervația Piatra Craiului în toată splendoarea sa. Drumeția prin chei este lejeră, fiind potrivită oricărui anotimp.
Cabana Plaiul Foii
Cabana Plaiul Foii este de o frumusețe rară. Pare că te-ai teleportat în Elveția. Versanții nordici ai Parcului Național Piatra Craiului o străjuiesc și deschid multe drumeții de vis cu pornire de la cabană.
De asemenea, merită să te răsfeți cu o masă copioasă la cabană, aceasta fiind deschisă pe tot parcursul anului, fiind accesibilă cu mașina și având un meniu bogat cu mâncare absolut delicioasă și niște deserturi de colecție!
Idei de drumeții cu pornire de la Cabana Plaiul Foii
Plaiul Foii (849 m) - refugiul Şpirlea (1420 m)
- Marcaj: bandă roşie
- Durata: 1:30 - 2:00 ore
- Dificultate: uşor
Caracteristica: traseu în urcuş uşor, urmând Valea Bârsei Tămaşului şi, în continuare, Valea Şpirlei, accesibil în tot cursul anului. De la Cabana Plaiul Foii se urcă aproximativ 3 km pe drum forestier, pe o pantă domoală, apoi prin pădure pe o potecă destul de abruptă, până la Refugiul Șpirlea (sau Șpirla). La 300 de metri mai jos de refugiul Șpirlea se află un izvor, ultima sursă de apă din traseu.
Refugiul Șpirlea se află într-o poiană și are formă de iglu. Poate fi folosit ca adăpost în caz de nevoie.
La 1 Octombrie 1942, ca urmare a încălcării spatiului aerian românesc de către Aviația Maghiară, Mareșalul Ion Antonescu a dispus înfiinţarea Grupării de artilerie antiaeriană Ardealul,cu misiunea de a executa apărarea antiaeriană a punctelor sensibile de la Brașov.
Refugiul Şpirlea din Piatra Craiului a fost construit între anii 1942-1945, în al doilea război mondial de către Gruparea de artilerie Ardealul.
După anul 1945 adăpostul a fost folosit ca baracă de muncitorii forestieri.
Între anii 1970-1972 adăpostul a devenit: Refugiul Salvamont prin implicarea Salvamont Zărnești. În anul 1980 refugiul arde. Se construiește un alt refugiu, tot din lemn, care şi acesta arde în anul 2002. În anul 2003 se construieşte un refugiu tip Iglu din policarbonat.
Plaiul Foii (849 m) - sub Vf. Tămaşul Mare 1690
- Marcaj:bandă galbenă
- Durata:3:00 - 3:30 ore
- Dificultate: uşor-mediu
Caracteristica: Traseul începe la circa 150 de metri de Cabana Plaiul Foii pe Bârsa Groşeţului. De la săgeata indicatoare se urcă spre est circa 50 de metri până pe un platou unde sunt câteva case de vacanţă. Cotim spre sud-vest şi urmăm poteca ce urcă prin pădure pe Plaiul Runcului pe versantul sudic dinspre Bârsa Tămaşului. După circa 300 de metri diferenţă de nivel se urcă în culme şi apoi mergem în uşoară urcare 500-550 de metri pe la marginea unei zone defrişate în refacere naturală.
La capătul acestei zone intrăm în pădure urmărind marcajele şi după circa 50 de metri diferenţă de nivel în urcare şi 350-360 de metri de mers, ieşim în prima poiană de pe Plaiul Runcului. Apoi se urcă de-a lungul poienii (aproximativ 300 de metri) până la 1310 m altitudine şi se intră în pădure în urcuş mai abrupt. După 20-25 de minute de urcat ieşim în a doua poiană în care nu mai găsim marcaje. Poteca săpată între arbuşti pitici ne conduce mereu în sus printre brazi mai rari până la marginea pădurii de conifere (circa 1450 m). De aici urmăm poteca şi semnele rare care ne conduc în urcare abruptă până sub Vârful Tămaşul Mare la 1690.
Tips
- Noi folosim aplicația Munții noștri atunci când mergem într-o drumeție pentru prima dată. Găsești aplicația aici.
- Dacă îți surâde o noapte de cazare la Cabana Plaiul Foii, poți rezerva aici.
- O altă cabană super în vecinătatea Cabanei Plaiul Foii este Cabana 7 crai. Îți poți rezerva camera aici.
- Vara te poți bucura de campingurile din zonă. Fie că alegi să vii cu rulota sau cu cortul, ciripitul păsărilor dimineața, brazii falnici, verdele magic și muntele cu aerul său curat nu se pot compara cu nimic!
Cabana Mălăiești
Traseul spre Cabana Mălăiești este de dificultate medie, fiind accesibil pe toată durata anului. Drumeția debutează de la Cabana Militari, durata drumeției fiind de aproximativ 3 ore o direcție. Deci, cam 6 ore dus-întors.
Ghici ce am făcut noi weekendul care a trecut? Ai ghicit! Am mers la Cabana Malaiești! Pentru noi a fost prima dată când am urmat acest traseu, data trecută urcând de la Cabana Diham din Bușteni. Comparativ cu traseul care debutează de la Cabana Diham, acesta ni s-a părut mult mai accesibil. Deși diferența de nivel este destul de mare, urcând până la 1700 de metri și urcușul fiind destul de solicitant, drumeția merită tot efortul! Ajuns în vârf la cabană, priveliștea e unică!
Vei trece prin păduri dese de brad, având un miros pe care ai vrea să îl închizi într-o cutiuță și să îți împrospătezi cu el plămânii tot anul, vei trece pe lângă creste abrupte acoperite de zăpadă și view pointuri scenice care îți vor oferi o perspectivă fabuloasă asupra satelor din apropiere.
La aproximativ o oră de la intrarea pe traseu, vei găsi apă proaspătă de izvor. Traseul este destul de populat, în special în zilele însorite.
Ajuns la cabană, vei putea servi o ciorbă caldă la prețul de 20 de lei. Cabana este deschisă tot timpul anului, această fiind deschisă și cazării drumeților. Pregătește-te cu numerar dacă dorești să servești ceva cald la cabană!
Peștera Valea Cetății
Un alt punct de atracție al orașului este și Peștera Valea Cetății situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, descoperită acum circa 60 de ani. Ea a fost descoperită în 1949, când în urma unei explozii hidraulice - datorită sedimentelor acumulate și a intrării foarte înguste - a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata.
Comentarii