Sibiu este un oraș incarcat de istorie din Transilvania și unul dintre cele mai frumoase orașe din România, situat la aproximativ 150 de kilometri vest de Brașov, România. Aici găsim cladiri bine conservate, cu un aer boem și multe alte atracții turistice.
Iată câteva dintre cele mai importante locuri pe care noi le-am vizitat în Sibiu si in imprejurimile lui.

Noi am venit din Brasov parcurgand Transfagarasanul, va invit sa cititi si articolul Brasov si împrejurimile lui – Transfagarasan pentru un itinerar mai mare.

ZIUA 1

Castelul de Lut

Aventura noastra in Sibiu incepe cu un mic popas la Castelul de lut.
Castelul de Lut din Valea Zânelor este un loc de relaxare al călătorilor, un loc scăldat permanent în razele blânde ale soarelui și în pastelul infinit al florilor.

Pe malul râului Porumbacu, la poalele măreților munți Făgăraș se află un loc feeric, rupt din basmele populare românești și păzit cu mare atenție de entități magice.
Pretul de intrare este de 15 lei/pers.

In apropierea Castelului de lut se afla si Povestea Calendarului.

Povestea Calendarului

Povestea Calendarului este un parc tematic, un portal spre o lume magică, lumea nemuritoare a copilăriei, o lume plină de soare, lumină și culoare. Cu toții cunoaștem lunile anului, însă prea puțini le știm povestea, originile și de ce sunt ele așa cum sunt. Și cum toate lucrurile trebuie să poarte un nume, și lunile anului poartă nume cu însemnătate. Fiecare căsuță din parc este una tematică, și reprezintă locul de odihnă al unui frate al anului. Ele sunt deosebite, întocmai precum sunt lunile anului.

Dupa am facut un mic popas la Palatul Brukenthal Avrig. Poti savura o mancare delicioasa in gradina palatului.

Alegerea cazării și a restaurantelor poate depinde de preferințele personale și de buget.

Sibiu

Iată câteva recomandări pentru cazare și restaurante în Sibiu:

Sibiul ofera o diversitate mare de restaurante Kulinarium, JAP, Sandwich Pub Sibiu, Pardon Cafe Bar & Restaurant, Super Mama Bălcescu, Kulpa.

ZIUA 2

Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA este cel mai mare muzeu din Europa in aer liber, dedicat traditiilor populare. Se află la 4 km de Sibiu, în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului. Este un loc  ideal pentru o plimbare relaxanta si sa descoperi vechile case din zona rurala a Romaniei.
Cei 10 km de alei te vor plimba printre gospodării ţărăneşti, ateliere, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, mori de apă şi de vânt.

Aici am gasit si casa pe bancnota de 10 lei. Această casuta cu foișor și pivniță de piatră a aparținut cândva unei familii nobiliare din Vladesti, Varcea.

Piata Mare

Piata Mare din Sibiu este una dintre cele mai faimoase piețe din România.
Aceasta gazduieste numeroase clădiri istorice, precum si vestitele acoperisuri cu „ochi”  care veghează din toate direcţiile reprezentând una din principalele atracţii ale oraşului.

Aici gasim si cea mai veche clădire din piață Casa Brukenthal, datând din secolul al XV-lea.

Piata este situata în centrul istoric al orașului și este un important centru social, cultural și comercial.

Aici au loc multe evenimente culturale, concerte, piețe și festivaluri fiind un loc important pentru viața culturală a orașului.

Turnul Sfatului

Turnul Sfatului se afla între cele mai importante pieţe ale oraşului și este o altă construcție istorică notabilă. Turnul Sfatului a fost si este un simbolul caracteristic al oraşului Sibiu. Numele turnului provine de la funcţia de apărare asupra porţii de intrare în cea de-a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată documentar în anul 1324. Parterul şi primele două etaje aparţin astăzi construcţiei originale din sec. XIII.

Ca sa ajungi la ultimul etaj ai de urcat 141 de trepte.

Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime

Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime a fost finalizata si sfintita in 1733, exteriorul ei este unul simplu remarcandu-se prin stilul baroc vienez, dar in interior este foarte bogata cu elemente decorative. Aceasat a luat nastere odată cu venirea soldaţilor austrieci la Sibiu, fiind insotiti de călugării iezuiţi, prezenţa lor în oraş şi libertatea de a-şi exprima credinţa au dus la construirea acestei biserici.

Piața Aurarilor

Piața Aurarilor era locul unde își aveau atelierele mulți dintre meșteșugarii vechii cetăți.

Odinioară, traversând acest pasaj dinspre Orașul de Sus spre Orașul de Jos, v-ar fi copleșit mirosul forjelor și zgomotul uneltelor care dădeau formă celor mai râvnite bijuterii ale vremurilor.

Piața Mică

Piața Mică Situată în apropierea Piaței Mari, este un alt centru istoric important. Aici veți găsi clădiri cu arhitectură frumoasă, terase și restaurante.

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor Acest pod pietonal a fost construit în secolul al XIX-lea și este celebru pentru legendele și poveștile sale. Potrivit legendei, dacă spui o minciună pe pod, acesta se clatină.

Muzeul Brukenthala

Muzeul Brukenthala fost  infiintat in 1817, si este unul dintre cele mai vechi muzee din România. Astazi se gaseste o colecție impresionantă de artă europeană, picturi, sculpturi, mobilier și obiecte decorative.

Turnul Dulgherilor

Turnul Dulgherilor este un turn construit în secolul al XIV-lea.
Acesta făcea partea din cea de-a treia centură de fortificații a orașului datand din 1366.

Parcul Cetății

Parcul Cetății se afla de-a lungul zidului de apărare. O plimbare prin parc iti da ocazia sa admiri cea mai bine păstrată rețea de fortificații a orașului, astfel încât trei dintre turnurile cetatii sunt și azi într-o stare foarte bună: Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Archebuzierilor.

Turnul Scărilor

Turnul Scărilor este una dintre cele 3 porţi de acces în prima incintă de fortificaţii care s-a păstrat şi datează din sec. XIII fiind printre cele mai vechi construcţii păstrate în Sibiu.
Forma actuală datează din 1542. Turnul se prezintă sub forma unei construcţii masive din cărămidă, cu un singur etaj, având la primul nivel o trecere boltită prin care se ajunge la scările care fac legătura dintre “Oraşul de sus” şi cel “de jos” în direcţia străzii Turnului

Casa Calfelor

Casa Calfelor a fost și în trecut atelier și casă a unor comercianți. Pereții interiori sunt pictați cu frescă din secolul al XVI-lea. Aspectul exterior de astăzi este rezultatul unei modernizări din secolul al XIX-lea. Din 2002, calfele călătoare din Germania lucrează și la restaurarea clădirii.

Calfele călătoresc pentru a învăța meșteșurile (dulgheri, tâmplari, pietrari, olari, aurari, bijutieri, fierari, etc.) Adică meseriile pe care în România nu le mai învață nimeni.

În special în Germania, calfele sunt încă foarte apreciate pentru că păstrează tehnicile tradiționale de lucru. Calfele sunt o necesitate reală în restaurarea monumentelor, pentru că ei folosesc metodele și mijloacele cu care au fost construite edificiile medievale.

Astăzi, lângă Casa calfelor, există un stâlp de lemn cu piroane și tot felul de mici obiecte împlântate în el. La prima vedere arată ciudat, însă explicația ține de un obicei al calfelor: fiecare tânăr este obligat la plecarea dintr-un loc să lase pe acest stâlp un cui, un ban, ceva ce i-a aparținut.

Stock-im-Eisen

Stock-im-Eisen este numele german al stâlpilor de acest fel, în care calfele băteau la plecare câte un cui. Era semn că au trecut prin locul respectiv, gest menit să le poarte noroc mai departe.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile principale pe care le puteți explora în Sibiu.

ZIUA 3

La o distanta de 130 km de Sibiu, am descoperit unul dintre cele mai faimoase castele din Romania.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, este unul dintre cele mai importante edificii de arhitectură gotică din România cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, fiind construit de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea.Cand ajungi in fata lui ramai impresionat de arhitectura si de maretia lui.
Acest castel este considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și se presupune că ar fi fost locul unde Vlad Țepeș ar fi fost închis.

Sibiul este un oras care nu dezamageste nici un turist. Cu strazile pietruite, cladiri istorice si o atmosfera linistita, te face te indragostesti de el si sa veri sa te reintorci cat de curand aici.