Tenerife face parte din arhipeleagul insulelor Canare și este cea mai mare dintre insule. În afară de Tenerife, în acest arhipeleag din Oceanul Atlantic, care aparține Spaniei, mai puteți găsi următoarele insule care nu sunt deloc de neglijat pentru o vacanță exotică în Europa: Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, El Hierro.
Vremea este perfectă pe Tenerife tot timpul anului, având o temperatură destul de constantă între 22-25 grade. Din punctul de vedere al climei și peisajelor, insula este foarte diferită de la nord la sud. Sudul insulei are plaje cu nisip mai deschis la culoare, este mai cald și vegetația nu este atât de luxuriantă. Pe când în nordul insulei, este plin de plaje cu nisip negru, iar parcul natural Anaga oferă insulei peisajele specifice unei insule vulcanice.
Cum ajungem în Tenerife
Cel mai ușor mod de a ajunge este cu WizzAir, care aterizează pe aeroportul din sud. Este zbor direct din București și durează aproximativ 5-6 ore. Nu este cea mai confortabilă variantă pentru numărul acesta de ore, însă este cea mai avantajoasă la preț și ajută mult faptul că este zbor direct.
Cu ce ne deplasăm în Tenerife
Puteți închiria mașină sau puteți alege să folosiți transportul în comun, care vă duce prin toate orașele importante de pe insulă. Nu am folosit deloc transportul în comun pentru că am preferat să închiriem mașină.
Recomand aceeași companie folosită de noi și anume Cicar. Nu a fost nevoie să plătim depozit, iar prețul pe zi a fost de 20 euro. Mașina închiriată ne-a oferit mai multă libertate în a explora insula, mai ales că am avut câteva obiective puse pe listă.
Unde am stat în Tenerife
Pentru că noi aveam destul de multe trasee pe listă și ne doream să petrecm mai mult timp în natură, orașul Puerto de la Cruz ne-a făcut cu ochiul. La finalul vacanței s-a dovedit că a fost alegerea perfectă pentru că nu a fost nici aglomerat, nici foarte turistic și se simțea o atmosferă tare faină. Noi am ales un hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus și piscină, Apartamentos Masaru.
Prețul a fost unul foarte bun, cam 270 lei/noapte, ne-a plăcut mult poziționarea lui (am avut o cameră cu priveliște către vulcanul Teide) și camera de hotel a fost una foarte spațioasă. Într-adevăr mobila era puțin old-fashion, micul dejun a fost gustos, însă nu ceva foarte special, iar parcarea a fost o mare problemă. În fiecare seară stăteam câte 30 de minute să găsim un loc pentru mașină și nu am găsit niciodată un loc aproape de hotel, mereu era la câteva sute de metri.
Activități pe insula Tenerife
Cum planul de acasă nu prea se potrivește cu cel din târg, așa și noi am avut ceva aventuri neprevăzute pe insulă. Vacanța a durat 12 zile în care aveam multe activități plănuite și bilete cumpărate la vulcan, însă în seara când am ajuns, guvernul a anunțat o furtună tropicală foarte puternică.
Următoarele trei zile a fost o vreme foarte ciudată și exact ce nu ne așteptam să experimentăm. Cam toate zilele ce au urmat au avut temperaturi puțin mai scăzute și scurte momente de ploaie. Cele trei zile de furtună tropicală au adus foarte multă ploaie, cer înnorat și vânt destul de puternic. Am încercat pe cât de mult posibil să nu lăsăm asta să ne împiedice și am reușit să ne plimbăm în capitala insulei, Santa Cruz de Tenerife și în orașul San Cristobal de la Laguna, un oraș cu un farmec colonial aparte ce face parte din patrimoniul UNESCO; într-una din acele zile am luat la pas și Puerto de la Cruz.
Plajele din Tenerife
- Playa El Bollullo - a fost plaja noastră preferată, cu nisipul negru vulcanic și cu senzația de Game of Thrones; am venit aici nu neapărat pentru plajă pentru că apa era cam rece, însă pentru frumusețea ei și pentru că nu era așa de turistică precum cele din sud. Recomand să luați masa la restaurantul de sus de la parcarea pentru plajă.
- Playa de los Guios - fantastic peisaj cu stâncile ce parcă ies din ocean și deși este o plajă micuță, noi nu am simțit-o foarte aglomerată. Iar orășelul Acantilados de Los Gigantes, cu casele acelea albe, este fermecător.
- Playa de las Americas
- Playa la Tejita
- Playa de las Teresitas - aici am simțit vremea aceea perfectă, de plajă. Este plaja din Tenerife cu nisip adus din deșertul Sahara și se află la 15 minute de Santa Cruz de Tenerife. Ajută foarte mult acea barieră din pietre făcută artificial pentru a nu avea valuri. Trebuie să ajungeți la acest viewpoint pentru a vedea plaja în toată splendoarea ei și vă recomand să ajungeți la apus.
Lista de miradors (viewpoints) văzute de noi
- în nordul insulei: Mirador la Paz, Mirador el Lance, Mirador de la Corona, Mirador Cruz del Carmen, Mirador de las Teresitas
- în sudul insulei: Mirador Archipenque (cu priveliște către Los Gigantes), Mirador Montana Roja
Noi am ratat foarte multe și sigur că puteți opri la orice viewpoint dacă aveți parcare pentru mașină. Oricum toată insula este un adevărat mirador! Noi chiar am încercat să le căutăm, dar fiind vremea atât de capricioasă, nu aveam priveliștea aceea pe care o doream și era mereu ceață.
Traseele făcute de noi
Bineînțeles că există mult mai multe trasee, aici este o listă cu ce trasee am reușit noi să urmăm:
- Roques de Garcia Loop Trail - la 10 minute de telecabina către Teide, se află acest parc natural format din straturile de lavă care au căzut de-a lungul timpului. Este cu adevărat impresionant ce a creat NATURA!
Circuitul durează cam 2 ore; nu este deloc aglomerat de la jumătatea lui pentru că toți turiștii se întorc după ce văd o anume formațiune de piatră, însă ori ajungeți dimineața ori seara. Noi, la prânz, am prins o căldură insuportabilă și nu am găsit adăposturi pentru umbră. Este plin de mici șopârle pe jos, iar vulcanul Teide se vede grandios de-a lungul traseului.
- Montana de la Botija - la 20 de minute de telecabină se află acest traseu unic! O pădure de pini crescută în lava foarte veche a vulcanului!
Probabil o sa vă ia tot cam 2 ore cât am făcut noi și nu pentru că ar fi greu, dar o să vă minunați la ce imagini ca de pe Marte sunt aici. Iar dacă veți fi singuri, cum am fost noi pe tot traseul, o să credeți că a venit sfârșitul lumii.
- Mirador La Fortaleza - un micuț traseu din locul unde telecabina către vârful Teide vă lasă. Veți putea face acest traseu doar dacă telecabinele merg pentru că este la 2700 metri altitudine. Nu durează mai mult de 30 de minute dus-întors. Acesta și cel de mai jos, de la Pico Viejo, ne-a plăcut foarte, foarte mult.
- Pico Viejo Vantage Point - la fel ca cel de mai sus, traseu dependent de telecabină. Sau puteți ajunge aici dacă urmați traseul lung de jos, de la bază. Traseu de dificultate ușoară care durează tot în jur de 30 de minute dus-întors, însă priveliștea de la final către craterul vulcanului Pico Viejo ne-a lăsat mască!
- Faro de Anaga - puteți lăsa mașina fix la acest bar, Casa Alvaro, iar semnul către Faro de Anaga este în apropiere. Poate fi considerat un traseu ușor spre mediu, din cauza condițiilor; ar fi bine dacă îl faceți atunci când este uscat pământul, dar nici în soarele de la ora 12.
Este un traseu destul de cunoscut, însă, culmea, noi iar am fost printre singurii și aici. Este fix tot ce reprezintă Tenerife acest traseu: muntele verde, oceanul foarte albastru, caprele sălbatice, mirosul florilor și peisajele vulcanice.
- Sendero de los Sentidos - este mai mult o plimbare ușoară printr-o pădure de lauri aflată în Parcul Național Anaga. Este adecvată tuturor persoanelor de toate condițiile, având chiar și un drum special amenajat pentru persoanele în scaun cu rotile. Are o lungime de 2,15 km, iar la final se deschide Mirador del Llano de los Loros către Santa Cruz de Tenerife.
Alte obiective de vizitat
- Vulcanul Teide - este un must see! Trebuie să vă luați biletele la telegondolă cu mult timp înainte și vi le puteți lua online de aici. Tot pe acest site se va anunța dacă în ziua respectivă va porni sau nu telegondola. Pentru că atunci când aveam noi inițial bilete, gondola nu a funcționat, am reușit să schimbăm biletele pentru o altă dată. Am făcut asta de 3 ori, fiind și numărul maxim de schimbări admise și am avut noroc fix la ultima schimbare.
Atenție însă că pentru a ajunge fix la craterul vulcanului, vă trebuie un permis special obținut de la guvern de pe acest site. Acesta arată că numai un numă foarte limitat de turiști pot urca de la 2700m de unde este gondola până la 3000m pe un traseu cu un ghid acreditat. Din păcate, dacă pierdeți ziua respectivă din cauza vremii, nu mai aveți voie să folosiți permisul în altă zi.
- Satul Masca - denumit și Machu Picchu de Europa, este un sat ascuns între munți cu doar 90 de locuitori în prezent.
Drumul până la sat este foarte frumos, cu mici și numeroase porțiuni unde puteți opri mașina și admira priveliștea. Să nu uitați să încercați sucul sau înghețata din fructul de cactus.
- Scuba diving
- Plimbare cu barca pentru a vedea delfinii și balenele
- Plantația de banane - vă recomand cu drag acest loc
- Drago de Icod de los Vinos - cel mai vechi și cel mai mare arbore al dragonului
Nouă nu ni s-a părut deloc o insulă scumpă, pe alocuri era mai ieftin ca în România. Mâncarea este foarte gustoasă și oamenii locului sunt tare simpatici. Personal, ne-a plăcut mai mult nordul decât sudul datorită naturii, însă toată insula este fermecătoare. Merită să îi dați o șansă! Mă puteți găsi pe instagram pentru mai multe poze și detalii din aventurile noastre.
Comentarii