România este o țară bogată atât în orașe istorice, cât și în relief, oferindu-ne o multitudine de frumuseți naturale și priveliști pitorești. Mai jos îți voi prezenta 10 dintre cele mai frumoase locuri din România care merită vizitate măcar o dată.

Brașov

Brașov este un oraș medieval, cu aspect pitoresc datorită reliefului de care dispune, fiind înconjurat de Munții Carpați. Este totodată și unul dintre cele mai populare orașe din România, în special datorită Castelului Bran, care atrage turiști de pretutindeni, inclusiv străini care au auzit faimoasa legendă a lui Dracula. Deși castelul se spune că ar fi aparținut domnului Vlad Țepeș, povestea lui Dracula a captat atenția străinilor mult mai mult decât adevărata istorie a locului, fapt datorită căruia castelul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țară, cu peste 700.000 de vizitatori anual. Deși castelul nu se află exact în orașul Brașov, ci în comuna Bran, este aflat la doar 30km distanță de oraș, Brașov fiind locul în care majoritatea turiștilor își rezervă cazarea.

Bineînțeles că orașul are de oferit mult mai multe atracții turistice. Printre acestea se numără centrul orașului, denumit Piața Sfatului, care este foarte aproape de celelalte obiective îndrăgite de turiști, precum Biserica Neagră, simbolul gotic al orașului, Strada Sforii, a 3-a cea mai îngustă stradă din Europa, Turnul Alb și Bastionul Graft. De asemenea, recomand să tragi o fugă și pe la Dino Parc, localizat în Râșnov, la doar 18km de centrul orașului.

Brașov este cunoscut și sub numele de Hollywood-ul României, datorită semnului imens „BRAȘOV” de pe dealul Tâmpa.

Aici poți găsi un ghid complet al orașului, pentru a-l putea explora în întregime.

De asemenea, la aproximativ 50lm distanță de Brașov, se află Castelul Peleș, altă superbitate a României.

Ca si idei de cazare foarte aproape de centru si de atractiile turistice din Brasov, cu o priveliste minunata, recomandările noastre sunt The Upper House sau Schuster Boarding House.

Sibiu

Un alt oraș popular din România, Sibiu impresionează prin aspectul său medieval, orașul fiind împânzit de clădiri cu o istorie bogată în spate. Pentru iubitorii de muzee, orașul îți pune la dispoziție o multitudine de opțiuni din această categorie: Muzeul Brukenthal, fiind probabil și cel mai popular din oraș și totodată cel mai vechi muzeu din întreaga țară, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul ASTRA, Muzeul Locomotivelor cu Abur și Casa Altemberger, care este tot un muzeu de istorie aflat în centru, aproape de Brukenthal.

Centrul orașului este cunoscut sub numele de Centrul Vechi, iar acesta găzduiește Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet, fiind cele mai importante locuri din oraș, care găzduiesc la rândul lor atracțiile principale. Poți găsi restaurante, magazine, suveniruri, obiective turistice și clădiri vechi cu arhitectură frumoasă. În această zonă poți vizita Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Scărilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Pielarilor, Turnul Pulberăriei, Turnul de Poartă și Turnul Sfatului, acestea fiind parte din vechiul sistem de fortificații al Sibiului. Au fost construite de diferite bresle, lucru de care probabil ți-ai dat seama din denumirea acestora. Cele menționate sunt doar câteva din turnurile care făceau parte din cetatea care apăra Sibiul în trecut, însă sunt cele mai bine întreținute.

Aproape de Turnul Scărilor se află și Pasajul Scărilor, care face legătura între Orașul de Sus, format din cele 3 piețe si în general clădirile importante ale orașului, fiind astfel un centru cultural și economic, și Orașul de Jos, care reflectă mai mult asupra arhitecturii sale și peisajelor medievale. Acesta din urmă este mai puțin populat, neavând atâtea atracții sau restaurante, nefiind astfel aglomerat, ci o opțiune perfectă pentru o plimbare liniștită prin acest decor pitoresc. Pasajul Scărilor nu este popular doar datorită legăturii pe care o face, ci și datorită aspectului medieval dat de cărămizile roșii.

O altă atracție importantă și poate chia un simbol al orașului este Podul Minciunilor, cu o legendă conform căreia acesta se va prăbuși dacă cineva rostește o minciună pe el.

Dacă ți-am captat atenția, citește și acest ghid al obiectivelor din Sibiu.

De asemenea, în apropierea Sibiului, la aproximativ 45km, se află Castelul de Lut Valea Zânelor, care deși nu mai este obiectiv turistic și funcționează ca și terasă acum, merită vizitat neapărat datorită aspectului absolut superb. Îți garantez că te vei simți ca în basme!

Daca vacanta ta trece prin Sibiu, nu rata sa te cazezi la una dintre cele mai frumoase cazari din Sibiu. Ca recomandari de cazare: City Spirit, Kleines House sau Portal Village.

Sighișoara

Deși este un oraș mic, este de o mare importanță, fiind unul dintre puținele orașe-cetate locuite până în prezent din toată Europa. Centrul istoric al Sighișoarei, adică zona cetății fortificate, este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Orașul datează din perioada medievală și a reușit să își mențină acest stil datorită arhitecturii gotice și renascentiste care acoperă orașul, dar și a zidurilor de apărare, lucru care îți reamintește că este un oraș situat pe suprafața unei foste cetăți medievale, și te poartă cu gândul la istoria acestuia. Printre importantele clădiri istorice se numără și turnurile sale de apărare, câteva dintre acestea fiind Turnul Frânghierilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor și Turnul cu Ceas. Iar pentru a intra mai mult în atmosfera medievală și a afla în același timp mai multe despre istoria acestui loc, recomand Casa Breslelor, o exhibiție care te poartă în timp, prezentându-ți diferite unelte și echipamente folosite cu sute de ani în urmă.

Dacă te-am făcut curios, aici poți arunca un ochi și peste un ghid complet al orașului.

Pentru cazare in Sighisoara, recomandam Cosama Village, locul perfect in mijlocul naturii cu o panorama superba asupra orasului.

Roșia Montană

Situată în Munții Apuseni, este populară datorită istoriei sale în domeniul mineritului. Localitatea datează încă de pe vremea romanilor și a dacilor, fiind înființată încă de pe atunci ca oraș minier. Această zonă era una importantă mai ales pentru daci, întrucât extrăgeau aurul de aici pentru a-l utiliza în fabricarea artefactelor.

Au fost descoperite o serie de inscripții în limba latină și greacă, morminte și tăblițe cerate, care pot fi admirate în Muzeul Mineritului aflat în localitate.

În prezent, zona este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, însă orice proiect ce ține de minerit este strict interzis! Iar de asemenea, în apropierea zonei, la aproximativ 30km se află Geamăna, satul scufundat, doar vârful bisericii mai fiind vizibil astăzi, iar apa fiind toxică.

Cazanele Dunării

Printre cele mai pitorești secțiuni ale defileului Dunării, Cazanele Dunării impresionează atât prin frumusețea naturală, cât și prin renumita sculptură din munte al regelui dac Decebal, denumită „Chipul lui Decebal” și măsurând 55 de metri, fiind denumită cea mai mare sculptură în piatră din toată Europa.

De asemenea, tot pe parcursul defileului vei ajunge și la Porțile de Fier, aflate la granița dintre România și Serbia.

Așadar, dacă nu aveai idei de cum să îți petreci weekendul, te invit la o plimbare cu barca prin Cazanele Dunării.

Delta Dunării

Faimoasă datorită peisajelor spectaculoase dar și a biodiversității acesteia, găzduind peste 5000 de specii de plante, animale și păsări, și fiind a doua cea mai mare deltă din Europa, cu o suprafață de aproximativ 5500km². Totuși, datorită debitului Dunării, delta se extinde constant.

Citește și despre cele trei brațe ale Dunării aici.

Printre frumoasele atracții naturale se numără Pădurea Letea, Insula Ceaplace, Lacul Roșca, rezervația naturală Caraorman.

Alt popas important îl reprezintă Gura Portiței, locul în care Dunărea se unește cu Marea Neagră.

Recomand să tragi o fugă și printr-un sat pescăresc apropiat de deltă, pentru a gusta bunătățile gastronomice din această zonă.

Complexul Lacustru din Berzasca

Cunoscută și ca „Maldiveul românesc” datorită complexului Egreta, complexul lacustru din Berzasca îți oferă o experiență nouă și unică, care merită încercată măcar o dată. Acesta constă în 15 căsuțe așezate de-a lungul Dunării, pe apă, fapt care îți conferă o priveliște absolut superbă asupra fluviului, împreună cu flora și fauna acestuia. Fiecare căsuță are dormitor, sufragerie, baie proprie, terasă, climă, televizor și wi-fi gratuit. De asemenea, restaurantul complexului îți oferă o gamă de preparate proaspete și specifice zonei.

Lacul Ochiul Beiului

O minunăție naturală a României, lacul impresionează turiștii în special prin culoarea turcoaz pe care pare să o aibă, dar și prin claritatea apei. Aflat în Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, în Munții Aninei, este situat în inima pădurii. Așadar, vei avea de mers cam 1-2 ore până la acesta, însă traseul nu este complicat, astfel că te vei putea bucura de natura care te înconjoară pe tot parcursul drumeției. Lacul este unul mic ca suprafață, iar adâncimea sa nu depășește 4 metri. Alt lucru interesant despre acesta este faptul că indiferent de anotimp sau climă, acesta nu îngheață. Tocmai de aceea, și probabil și datorită culorii pe care pare să o aibă apa, există nenumărate legende despre acesta, una dintre ele fiindu-ți prezentată pe o pancardă din apropierea lacului.

Cimitirul Vesel

Localizat în comuna Săpânța din Maramureș, este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale zonei. Poate ți se pare ciudat ca un cimitir să fie obiectiv turistic, și să mai fie numit și vesel. Ei bine, este foarte diferit față de cimiterele comune. Găzduiește aproximativ 800 de cruci, iar fiecare cruce de pe fiecare mormânt este decorată foarte colorat și frumos. Astfel, pe lângă culorile vii folosite, culoarea albastră dominând, fiind considerată culoarea specifică zonei, pe fiecare cruce sunt inscripționate poezii amuzante despre persoana respectivă, alături de picturi care reprezintă fie un moment din viața sa, fie ocupația, sau pur și simplu ceva specific lor.

Se spune ca Stan Ioan Pătraș, cel căruia îi aparține ideea acestui cimitir, s-ar fi inspirat din cultura dacilor, conform căreia ideea morții era considerată un eveniment vesel, mai ales că aceștia credeau cu tărie în viața de apoi. Fiind transformat în obiectiv turistic, amintirea persoanelor decedate continuă să fie păstrată vie, reușind totodată să aducă zâmbete pe fețele vizitatorilor. Cimitirul este îngrijit constant, fiecare mormânt și cruce fiind curățate și înconjurate de flori.

Biserica din perimetrul cimitirului este la fel de colorată ca și toate crucile, iar duminica când se țin slujbele, oamenii îmbracă costume naționale.

Laguna Albastră din Aghireșu

A nu se confunda cu Laguna Albastră din Făgăraș! Lacul Laguna Albastră este situat în comuna Aghireșu, destul de aproape de Cluj-Napoca. Este faimos datorită culorii apei, mulți turiști spunând că este asemenea celei din Marea Mediterană. Lacul este format pe locul unei foste mine de caolin, acesta fiind și motivul pentru culoarea turcoaz a apei. Este un loc perfect pe timpul verii, mai ales pentru cei care doresc să obțină acel bronz imaculat.

În apropierea sa puteți găsi și Laguna Verde, un lac mai mic dect cel menționat mai sus, cu o culoare de smarald. Deși cel mai probabil nici nu se compară cu Laguna Albastră, și aceasta îți oferă o priveliște superbă, așa că dacă ai timp, poți trage o fugă și până aici.