Viena sau Wien (în germană), este capitala Austriei și este, de asemenea, cel mai mare oraș din țară. Aici au locuit cei mai mulți muzicieni și compozitori celebri precum Strauss, Beethoven, Schubert, Mozart și Brahms. Acesta este și motivul pentru care Viena este cunoscut drept Orașul Muzicii.

Viena este un oraș care are o eleganță aparte, un adevărat muzeu în aer liber. De asemenea, este populară pentru palatele imperiale, muzeele elegante și expozițiile strălucitoare ale arhitecturii în stil baroc și gotic. Când ajungi să vizitezi Viena, te vei cufunda imediat într-un farmec autentic al lumii vechi îmbinat perfect cu modernitatea.

Viena oferă o mulțime de lucruri de făcut și de văzut, astfel că, este esențial să îți planifici în mod organizat călătoria.

Cum te deplasezi prin Viena

Transportul public din Viena este fiabil și ușor de navigat. Biletele sunt disponibile la casele de bile Wiener Linien, cât și la automatele de la metrou. Un aspect interesant, este că, Viena deține una dintre cele mai mari rețele de tramvai din lume. Tramvaiele poartă numele de ”Bims” și asta pentru faptul că semnalele se aude ”bim-bim”.

Totodată, întregul oraș este extrem de bine organizat și ”prietenos” pentru pietoni, bicicliști și autovehicule.  De exemplu, absolut toate străzile, străduțele, trecerile de pietoni, stațiile de tramvai/metrou au marcaje pentru persoanele nevăzătoare.

Cum ajungi de la Aeroport în oraș

Aveți un tren direct care face legăturile între aeroportul din Viena și centrul orașului (Wien Mitte) în doar 16 minute. Trenul circulă din 30 în 30 de minute. Un bilet dus – 11 euro, dus-întors – 19 euro.

O altă opțiune excelentă este autobuzul. Stația de autobuz este ușor de găsit, chiar lângă aeroport. Prețul unui bilet pe un singur sens este de 8 euro.

Dacă ajungi în Viena cu mașina, cel mai bine este să o lași într-o parcare privată, în siguranță, chiar în apropierea locului de cazare.

Unde să stai în Viena

Pentru un citybreak în Viena, unde să beneficiezi de o poziție cât mai centrală, aproape de mijloace de transport, restaurante, obiective turistice și chiar o parcare privată, dacă tranzitezi orașul cu mașina, îți recomand Acom Hotel Viena.

La 210 metri față de hotel, aproximativ 3 minute de mers pe jos, este o parcare privată, unde îți poți lăsa mașina în siguranță. (WIPARK Johannitergasse Parkplatz)

Sfat: după ce ai luat tichetul pentru parcare, ține minte să îl pui pe bordul mașinii, în interior, să fie vizibil.

Obiective turistice Viena

Palatul Belvedere

Pe scurt, este unul dintre reperele notabile din Viena; un complex care cuprinde două palate în stil baroc – Orangery și  Grajdurile Palatului. A fost construit în secolul al XVIII-lea ca refugiu de vară pentru Prințul Eugen de Savoia, om de stat și lider militar.

Astăzi, Belvedere funcționează ca muzeu de artă, un sit istoric și o atracție turistică. Palatul are o importanță deosebită, pentru faptul că aici a fost semnat Tratatul de stat austriac în 1955, care a pus capăt ocupației din vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cele mai importante zone de vizitat sunt: Belvedere de Sus, Belvedere de Jos și grădina amplasată dintre acestea.

Grădina barocă este cea mai mare din Palat și una dintre cele mai frumoase din Viena.

Poți alege să te plimbi de-a lungul Grădinii și să admiri frumusețea Palatului din exterior sau poți opta pentru tur ghidat. Este deschis zilnic între orele 9:00-18:00.

Palatul Schönbrunn

Palatul este situat în afara centrului orașului, însă există o mulțime de modalități pentru a ajunge aici. Cea mai bună variantă este metroul – linia U4 până la stația Schönbrunn.

Cu peste 8 milioane de vizitatori pe an, este cea mai vizitată atracție turistică din Austria și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1996.

Palatul Schönbrunn este un palat ”modest” cu 1441 de camere, însă doar 45 dintre camere pot fi vizitate. Ca o comparație, Palatul Buckingham are doar 775 camere. Desigur, Palatul Versailles are 2300 de camere incredibile.

Schönbrunn înseamnă ”primăvară frumoasă” și a fost numit după fântâna de unde curtea își lua apa.

Prima provocare este achiziția de bilete. Există o întreagă broșură cu opțiuni de vizitare. Pentru a alege tipul biletului, trebuie să țineți cont de timpul pe care doriți să îl alocați.

  1. Imperial Tour: 22 camere de stat
  2. Grand Tour: cuprinde Imperial Tour + încă 18 camere
  3. Grădina Orangery
  4. Children`s Museum
  5. Sisi Museum
  6. Grădina Zoologică

*Aici găsiți online toate opțiunile de bilete

Bilete se pot achiziționa atât la casele de bilete, cât și la automatele dispuse la intrare.

Pe bilete scrie exact ora la care aveți acces în Palat. Până atunci, puteți explora Grădinile Imperiale, Labirintul sau urcați pe Gloriette pentru o vedere panoramică spectaculoasă.

Merită să vizitezi Palatul Schönbrunn? – ABSOLUT!

Stephansplatz și Stephansdom

Este o piață/piațetă situată în centrul geografic al orașului. Stephansplatz este situată în inima Vienei, chiar deasupra gării Stephansplatz (linia de metro U1/ U3).

Aceasta poartă denumirea catedralei din Viena, Stephansdom, Catedrala Sf. Ștefan, care veghează asupra orașului de mai bine de 300 de ani, fiind una dintre cele mai înalte biserici din lume și cel mai notabil edificiu al orașului.

Catedrala adăpostește cel mai mare clopot, cunoscut sub numele de Boomer Bell.

Astăzi, Stephansdom este unul dintre cele mai importante repede ale Austriei și un simbol al rezistenței orașului Viena.

Pentru a urca în vârful Turnului de Sud al Catedralei vei avea de urca 343 de trepte, însă priveliștea asupra orașului este unică și extraordinară.

Hofburg

Palatul Hofburg este fosta reședință imperială a Habsburgilor. Astăzi, acest vast complex adăpostește mai multe muzee, inclusiv Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi și Colecția Imperială de Argint.

Taxa de intrare este de 15 euro și este deschis între orele 10:00 și 17:00.

Justizpalast

Una dintre cele mai frumoase și ascunse bijuterii ale Vienei este chiar clădirea Palatului Justiției. Intrarea este gratuită, însă pentru asta va trebui să treci de controalele de securitate pentru a vizita.

Deschisă încă din anul 1881, însuși împăratul Franz Joseph a participat la inaugurare.

În ciuda faptului că este o clădire guvernamentală, este deschisă publicului pentru a o vizita fără un tur ghidat.

Hundertwasser

Clădirile Hundertwasser din Viena sunt unele dintre cele mai interesante și fascinante piese de arhitectură din Austria. Acestea au fost create de artistul și arhitectul austriac Friedensreich Hundertwasser, care lucra împotriva liniilor drepte, doar urmând curbele organice și naturale.

Clădirea oferă o explozie de culori, forme diverse, ferestre asimetrice și linii de tot felul.

Deși arată extrem de neobișnuit, atrage destul de mulți vizitatori în fiecare an.

Clădirea este locuită și deține 53 de apartamente, 4 birouri, 16 terase private, 3 terase comune și un total de 250 de arbori și tufișuri.

Pare o adevărată nebunie de clădire, așa-i?

Prater

Prater este cel mai vechi parc de distracții din lume. Un adevărat loc de aventură, emoție și distracție. Aici vei găsi o roată uriașă, o casă bântuită, leagăne înalte de 117 metri, un roller coaster, piste de kart, magazine cu bomboane și multe altele.

Este locul perfect, pentru o seară distractivă. Intrarea este gratuită, însă plătești doar jocurile și activitățile pe care vrei să le încerci.

Căutați semafoarele unice

Viena este un oraș cunoscut pentru deschidere, incluziune socială și diversitate. În 2015, orașul a schimbat unele dintre simbolurile semafoarelor de la trecerile de pietoni, ca o declarație privind egalitatea de gen și sexualitate. Astăzi, veți observa aceste simboluri în peste 50 de locații.

Biserica Votivă (Votivkirche)

Este a doua cea mai înaltă biserică din Viena. Construcția acesteia, în stil neo-gotic, de un alb strălucitor a început în 1856 ca un simbol al recunoștinței pentru tentativa de asasinare nereușită a împăratului Franz Joseph. Mai apoi, a fost sfințită în anul 1879, pentru a coincide cu aniversarea cununiei de argint a cuplului imperial.

Sala bisericii este liberă vizitelor și este deschisă de marți până vineri între orele 11:00-18:00. Pe timpul weekendului programul variază, iar în zilele de luni este închis.

Palais Kinsky

Palatul poartă numele de Daun-Kinsky, după feldmareșalul contele Daun. El a făcut ca acest opulent palat baroc să fie construit între 1713 și 1719 de maestrul arhitect Lukas von Hildebrandt.

Palais Daun-Kinsky este cea mai ”elegantă” adresă din Viena, destinată evenimentelor și petrecerilor opulente.

Situată în Piața Freyung, această bijuterie barocă ascunsă pentru mulți turiști, se află chiar vis-a-vis de biserica Schottemkirche.

Statui celebre in Viena

Maria-Theresien-Platz

Situată într-una dintre piațetele principale din Viena, între Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Istorie al Artei, mai exact în mijloc, se află Memorialul Maria-Theresia, o statuie impunătoare care o înfățișează pe Maria Tereza, omonimă pieței.

,,Sunt și vor fi o mie de prinți; există un singur Beethoven.” – Ludwig van Beethoven

Deși s-a născut la Bonn, în Germania, Beethoven și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale de adult în capitala muzicii, Viena. Aici a devenit cel mai important compozitor din lumea occidentală.

Prin voință și emoție, Ludwig a ”catapultat” lumea muzicii de la clasicism la romantism. Adesea o persoană irascibilă, Beethoven suferea de surditate, o dragoste neîmpărtășită și sărăcie, dar a perseverat.

Monumentul lui Ludwig van Beethoven poate fi admirat la adresa Beethovenplatz, 1010 Viena.

Burggarten și Monumentul Mozart

În centrul orașului se află una dintre grădinile în stil englezesc ale familiei Habsburg, Grădina Burggarten.

În această grădină se regăsesc monumente ale împăratului Franz I și II și de asemenea, un monument dedicat compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, înconjurat de verdeață, iar în fața acestuia este realizat un aranjament floral, reprezentând cheia Sol.

Unde să mănânci în Viena

Naschmarkt

Naschmarkt este cea mai populară piață stradală permanentă cu diverse produse alimentare, suveniruri, restaurante și multe altele. Pe lângă produse și alimente precum brânzeturi, mezeluri, pâine, fructe uscate, condimente – există peste 120 de vânzători. Aici ai o gamă largă din care poți alege, începând de la micile restaurante austriece clasice până la preparate italiene, indiene, turcești sau vietnameze.

Este o locație interesantă, cu de toate și prețurile sunt super bune.

Alte locații unde se mănâncă bine: Restaurant Kaiser`s și Chefs Bistro

În materie de dulce recomand Kaiser`s - Kaiser`schmarrn (clătite pufoase, rupte, pudrate cu zahăr pudră, diverse toppping-uri și o cupă de înghețată).

Concluzii

Viena este unul dintre acele locuri care te fac să te îndrăgostești pe loc. Este o adevărată bijuterie în inima Europei, oferind nu numai peisaje uimitoare și arhitectură impresionantă, ci și o istorie interesantă, cultură, artă sub toate formele, gastronomie și multe locuri de vizitat.

Fericirea nu este doar o stare de spirit, ci o mică excursie la Viena!