Tenerife este cea mai mare dintre insulele Canare dn Oceanul Atlantic si apartine Spaniei. Insula este cunoscută pentru relieful diversificat, climatul plăcut și gama variata de activități pe care le oferă turistilor.
In Tenerife se afla vulcanul Teide, care este cel mai înalt vârf din Spania și al treilea cel mai înalt vulcan din lume. Pe langa asta, Tenerife oferă plaje vulcanice cu nisip fin si o gamă variată de sporturi nautice.
Climatul insulei este plăcut pe tot parcursul anului, temperaturile variaza intre 20-25°C, Tenerife fiind o alegere excelentă pentru vacanțe în orice sezon.
Istoria si cultura insulet este una interesantă, cu influențe spaniole, africane și amerindiene.
11 Activități în Tenerife
Sendero de los Sentidos – Cărarea Simțurilor
Punct de pornire: Parcul Rural Anaga – Cruz del Camen – Centrul de Informații pentru Vizitatori
Transport: Am ajuns cu mașina până la Cruz del Camen, dar se poate si cu autobuzul (271,50,51)
Acces: Gratuit Timp de vizitare: ~1h
Descriere: Pe tema “Calea simțurilor” sunt amenajate 3 trasee. De-a lungul traseelor sunt indicatoare prin care poți să interacționezi cu mediul: să te oprești pentru un moment și să simți pădurea cu unul dintre cele patru simțuri: auz, văz, miros și atingere.
Trasee:
- Despierta tus sentidos: Se merge pe o potecă de lemn până la un punct de belvedere. Este un traseu adaptat pentru persoane cu dizabilități motorii și senzoriale.
- Lungime: 340m
- Dificultate: ușor
- Diferență de nivel: 6 m
- Déjate sorprender Acest traseu este despre istorie. Este un traseu circular care parțial se află pe drumul vechi Las Montañaș. Se pot observă scările și pavajul vechi.
- Lungime: 544m
- Dificultate: ușor
- Diferență de nivel: 20 m
- Lo que encierra el Monteverde: Este un traseu circular. Se ajunge la punctul de obseravtie Llano de los Loros.
- Lungime: 1272m
- Dificultate: ușor-mediu. Include zone cu trepte alunecoase
- Diferență de nivel: 100m
Tips and tricks:
- Parcarea langa Centrul de Informații pentru Vizitatori este gratuită.
- Este frig, este recomandat să iei haine groase
Parcul Național Teide
Punct de pornire: Telecabina Teide.
Transport: Noi am ajuns cu mașina pana la telecabină, dar se poate si cu autobuzul.
Acces: Biletele pentru telecabină se cumpara doar online și se alege ora la care vrei să urci- noi am ales Cable Car return ticket – 38 eur/pers.
Timp de vizitare: ~6h
Descriere: Lângă telecabină se află niște magazine de suveniruri și o terasă cu o priveliște superbă unde poți lua niște gustări. Noi am încercat carrot cake și ne-am luat un magnet handmade. De sus de la telecabină, drumul se desparte in 3 trasee:
- către Teide (3719m) – accesul aici este posibil doar cu rezervare (de multe ori locurile se dau si cu 3 luni înainte)
- către Pico Viejo Viewpoint (3497m)
- către La Fortaleza Viewpoint (3535m)
Tips and tricks:
- Parcarea lângă telecabină este gratuiă.
- Este frig, ~2°C – este recomandat să iei haine groase.
Garachico
Timp de vizitare: ~2.5h
Descriere: În Garachico am ajuns din întâmplare când ne-am întors de pe Valea Masca. Din ce am observat, părea un oraș mai puțîn turistic. Am aflat că a fost principalul punct de pescuit și principalul port al insulei, până când a fost distrus de erupțiile vulcanului în 1706. Aici te poți plimbă printre străduțele înguste și să faci baie in piscinele naturale.
Mâncare: Mai târziu am luat masa la Restaurant Silogia. Am comandat obraz de vită cu piure de cartofi cu trufe și ravioli cu brânză de capra afumată. Prețul mesei a fost ~30 euro/2 persoane. Recomand cu drag acest restaurant.
Orașul Orotava
Descriere: Orasul La Orotava este unul dintre cele mai bine conservate orașe coloniale din Tenerife, alături de La Laguna. Exista multe obiective istorice numerotate, care au un semn cu o placă afară și un număr de la 1 la 40. Pe fiecare panou exista o mica descriere istorica în spaniolă.
Aici ne-am plimbat pe străzi, am admirat arhitectura și am observat ritmul și stilul de viață al localnicilor. Dintre cele 40 de obiective, ne-au plăcul cel mai mult urmatoarele:
- Casa de los Balcones - este un conac istoric, care exemplifică arhitectura originară din Tenerife. Casa are un muzeu gratuit, constând în mare parte dintr-un magazin de cadouri, dar are și artă desenată cu nisip vulcanic și câteva fotografii de epocă ale vulcanilor La Orotava și Tenerife.
- Jardínes del Marquesado de la Quinta Roja – aici se află un mausoleu construit pentru a-l înmormânta pe Diego Ponte del Castillo, al VIII-lea marchiz al Quinta Roja, după ce Biserica Catolică i-a refuzat înmormântarea în cimitirul local, din cauza apartenenței sale masonice. Lucrările s-au terminat în 1884. În cele din urmă, Diego Ponte del Castillo nu a fost niciodată înmormântat în mausoleu, deoarece s-a acceptat să fie înmormântat în cimitirul local.
- Casa Lercaro – un conac vechi din secolul al XVII-lea
Tips and tricks:
Puerto de la Cruz
Descriere: In Puerto de la Cruz se poate vizita Loro Park.
- Aici varianta de twin tickets (Siam park + Loro Park = 70Eur, biletele separat costă 80Eur).
- Loro Park este o grădină zoologică de 135.000 m²
- Parcul conține cel mai mare acvariu cu delfini din Europa si cel mai mare adăpost interior de pinguini din lume.
Aproape de Loro Park se află si Playa Maria Jiménez, o plajă cu nisip negru, vulcanic, si câteva străduțe drăguțe de unde puteți admira oceanul și stâncile – Canales Punta Brava.
Mâncare: Am mâncat la El Pescador. Aici am încercat Tapas, am ales mai multe feluri pentru o masă completă. Am încercat caracatița, peștele zilei, calamari și specialitatea casei: supă crema de mango. Și aici ne-a plăcut mult. Deșertul l-am luat de la Berry’s, unde au și variante vegane și fără zahăr adăugat.
Tips and tricks:
- Există multe parcări gratuite, consultați semnele de pe marginea drumurilor.
- Partea de nord a insulei este mai rece cu ~4°C decât partea de sud, bate vântul mai des și este și mai înorat.
Siam Park
Locatie: Siam Park – se află în sudul insulei Transort: Mașînă/autobuz/se poate cumpără bilet cu transport+intrare in parc.
Acces: Bilete Siam Park sau twin tickets (Siam park + Loro Park = 70Eur, în loc de 40 de euor fiecare bilet în parte) Timp de vizitare: 5-7h Parcul a fost votat în 2022 că World’s Best Waterpark pe Tripadvisor. Are 15 atracții, cea mai cunoscută fiind Tower of Power – un tub transparent vertical care te trece cu până la 80km/h printr-un acvariu cu pești și rechini. Parcul este deschis tot timpul anului între orele 10-17. Noi am ajuns la ora 12 și am avut timp până la 17 să ne dăm în toate actractiile, chiar și de mai multe ori(și fără fast lane ticket), dar am stat jos doar 30 de min la masă și 15 min pe șezlong.
Tips and tricks:
- Parcare gratis lângă Siam Park.
- Aveți voie să luați telefonul cu voi într-o husă waterproof în toate atracțiile, mai puțîn in Tower of power.
- Partea de sud a insulei este mai călduroasă și vântul bate mai rar.
Valle de Masca
Punct de pornire: Santiago del Teide
Destinația principala: Mirador de Masca
Traseu: Santiago del Teide – Mirador de Masca – Buenavista del Norte – Garachico
Timp de vizitare: ~3h
Descriere: Satul Masca este situat la o altitudine de aproximativ 750m în munții Teno, în partea de vest a Tenerife. În 2013, satul găzduia aproximativ 99 de oameni. Priveliștea din vârful satului este spectaculoasă și până vei ajunge acolo vei fi deja uimit de drumul pe care a trebuit să-l faci pentru a ajunge acolo. Totul este despre priveliște, vegetație și atmosfera locului, care este foarte diferită de cea din stațiunile insulei.
Transport: Poți ajunge aici prin 3 modalități:
- Cu autobuzul – din Santiago del Teide (355) sau din Buenavista del Norte (355 și 365).
- Cu mașină – noi am închiriat pe toată durata sejurului
- Prin agenții cu tur organizat
Playa El Duque
Descriere: Această e plajă care ne-a plăcut cel mai mult. Am mers în aceeași zi la mai multe plaje și aici era apă cea mai caldă. Pe lângă asta, Plajă El Duque dispune de toate serviciile necesare: dușuri, salvamari, toalete, restaurante, punct de informare turistică și punct de închiriere șezlonguri/umbrele. Că să prinzi loc pe șezlonguri, este recomandat să mergi foarte de dimineață. Culoarea apei e chiar așa că în poze.
Mâncare: Noi am mâncat aici paella cu fructe de mare, peștele zilei și cartofi copți Canarieni.~30 Eur/ 2 persoane.
Prețuri:
- 2 șezlonguri cu umbrela -19 Eur
- Frappe – 5 Eur
- 2 cupe înghețată – 3.5 Eur
Tips and tricks:
- Parcare gratis lângă Playa El Duque (grijă la denivelări)
- Partea de sud a insulei este mai călduroasă, vântul bate mai rar și valurile nu sunt atât de mari și dese precum în nordul insulei.
Playa Las Teresitas
Descriere: La primul search pe Google, Playa de las Teresitas este considerată cea mai frumoasă plajă din Tenerife. Plajă este formată din nisip fin auriu artificial care provine din Sahara. A fost adus în Tenerife cu vaporul pentru a crea o plajă lungă de un kilometru.
Tips and tricks:
- Parcare gratis lângă Playa Las Teresitas (există oameni care vin la mașină și cer bani, fără să dea chitanță, ignorați-i, parcarea este gratuită)
- Partea de nord a insulei este mai rece cu ~4°C decât partea de sud, bate vântul mai des și este și mai inorat.
Piscina Natural Acantilado de Los Gigantes
Descriere: Noi am admirat Los Gigantes din Piscina Naturala Acantilado de Los Gigantes. Accesul ela piscine este ușor, sunt scări până jos. Cei 600 de metri de bazalt oferă o priveliște geologică unică atât de pe mare, cât și de pe uscat.
Tips and tricks:
- Parcare gratis lângă Piscina Naturala Acantilado Los Gigantes
Playa los Cristianos
Descriere: Și Playa los Cristianos este foarte liniștită. Are o zona de șezlonguri și restaurantele sunt foarte aproape. Tot aici este și portul Los Cristianos, de unde ne-am îmbarcat într-un tur să vizionam delfini, balene pilot și țestoase. Am reușit să le vedem pe toate. La întoarcere ne-am oprit și pentru o sesiune de snorkeling.
Am luat activitatea de aici: Tur cu barca
Alte activități care se pot face în zona: plimbări cu kayak în zone cu delfini, snorkeling cu țestoase, scuba diving.
Tips and tricks:
- Parcarea este gratuită pe străduțele din jur pe locurile marcate cu linii albe, iar pe locurile marcate cu linii galbene, parcarea este gratuită doar între anumite ore. Când am mers noi, pe locurile marcate cu galben se putea oricând mai puțîn în intervalele 8-11 și 16:30-17:30. Cel mai bine e să citiți smenele la față locului.
Buget
- Cazare + Avion – pachet TUI travel – 406 Eur/pers
Pachetul include:
– Avion Amsterdam – Tenerife Sud – 7 nopți cu mic dejun în Puerto de la Cruz
– Transport aeroport – hotel - Activități: – Intrare Siam Park – 40 Eur/pers – Telecabina Teide – 38 Eur/pers – Tur cu barca vizionare delfini, balene pilot, țestoase – 21 Eur/pers (între timp prețul s-a mărit)
- Transport: – Închiriere mașină Goldcar + asigurare completă + combustibil pentru 700km – 125 Eur/pers – Bilet autobuz – până la și de la centrul de închiriere – prețul depinde de rută – 8 Eur/pers
- Mâncare: – Cină ~ 15 eur * 7 seri = 105 Eur/pers – Gustări ~ 50 Eur/pers
- Diverse: – Suveniruri ~20 Eur/pers
Total: 813 Eur/pers
Comentarii