Tradiție, case vechi împodobite cu flori, pasaje secrete, arhitectură medievală, ceainării, turnuri pitorești, oameni calzi, emoție și cultură locală. Toate acestea definesc orașul Sibiu în toată splendoarea lui.

Sibiu este un oraș cu un farmec aparte, pe care chiar dacă îl vei vizita de mai multe ori, nu te vei sătura sau plictisi de acesta. Crede-mă, îți spun acest lucru din propria experiență. 

Sibiu este cel mai important oraș din sudul Transilvaniei, și unul dintre cele mai importante orașe din țară datorită dezvoltării continue a acestuia, fiind un important centru cultural și economic al României. 

Este un oraș pentru toate anotimpurile, deoarece indiferent în ce perioadă a anului ajungi aici, orașul te va cuceri. Trebuie să ajungi în acest magic loc cel puțin odată în viață, deoarece atmosfera, decorul natural și săsesc, priveliștea și oamenii, fac din acest oraș unul dintre cele mai vizitate locuri de către turiștii români și cei străini. 

Desigur, pentru a te putea bucura la maxim de oraș, te sfătuiesc șă-ți adaugi în bagaj și o pereche de încălțăminte sport, pentru a putea parcurge părți din oraș la pas, așa vei descoperi că, fiecare clădire are propia ei istorie, iar arhitectura și culorile acestora cu siguranță îți vor rămâne mult timp în memorie. 

Deci, cred că ți-am dat suficiente motive să începi să îți pregătești vacanța în acest oraș fermecat, iar pentru a nu pierde nimic împortant de vizitat, admirat și fotografiat, ți-am pregătit mai jos o listă cu cele mai împortante locuri de vizitat din Sibiu. 

Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.

Obiective turistice Sibiu - Ce vizitezi in Sibiu

Piața Mare din Sibiu 

Piața Mare din Sibiu există încă din anul 1366. Pe vremuri se numea Piața Regelui și era centrul vechii cetăți.

În perioada comunistă s-a numit Piața Regele Ferdinand și a fost redenumită Piața Republicii în 1990. Acum, este cunoscută drept Piața Mare și este o atracție turistică populară în Sibiu.

Este o zonă pietonală înconjurată de clădiri istorice și reprezentative din oraș: Casa Haller, Casa Hecht, Casa Weidner, Casa Lutsch, Casa Albastră, Casa Generalilor, Primăria Sibiului, Biserica Romano-Catolică şi desigur faimosul Palat Brukenthal.

Este cea mai mare piață din oraș și locul unde se desfășoară unele dintre cele mai importante evenimente culturale si artistice ale orașului. Aici se desfășoară anual Târgul de Crăciun al orașului. Există amenajate terase în jurul acesteia, unde iarna te poți încălzi cu o ciocolată caldă bucurându-te de atmosfera, iar vara cu o limonadă rece. 

Piața Mică din Sibiu

Piața Mică este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș pe care nu trebuie să il ratezi, aceasta aflându-se pe suprafața celei de-a doua centuri de fortificaţii a oraşului.

Clădirile din piață mai poartă numele de „Ochii Sibiului” datorită formei lor: arcadele semicirculare cu logia la parter semideschise spre piață.

Piața păstrează aspectul clădirilor din secolul al XV-lea și al XVI-lea, multe dintre clădiri fiind monumente istorice. Acestea includ fortificațiile, clădirile publice și casele care sunt locuite. 

Podul Minciunilor

Podul este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din oraș, fiind și cel mai vechi pod din fontă construit în țară. Acesta se află în centrul istoric al orașului. Legendele despre pod sunt nenumărate, acestea fiind transmise de la o generație la alta de sute de ani.

Despre acest pod pietonal se spune că are urechi care pot auzi orice minciună spusă aici și are, de asemenea, puteri misterioase. Oameni din întreaga lume vin să viziteze acest loc pentru a-și spune poveștile.

Turnul Sfatului din Sibiu

Fiind considerat un simbol reprezentativ al orașului, Turnul Sfatului este situat între cele două piețe importante: Piața Mare și Piața Mică, fiind cândva poarta de intrare în oraș prin a doua centură de fortificați. Există o ușă mică la baza turnului care duce în interior.

O scară în spirală care te duce la etajele superioare, unde poți vedea mecanismul ceasului și, uneori, sunt expuse expoziții temporare.Odată ajuns sus, vei vedea că există amenajat un punct de observație asupra întregului oraș. Prețul pentru accesul în turn este de 2 lei. 

Pasajul Scărilor

Pasajul  Scărilor mai este numit și Zidul cu Ace și este o destinație turistică din Sibiu care încă mai păstrează o atmosferă medievală. Este făcută din cărămidă și piatră și face legătura între orașul de jos și orașul de sus prin scări și arcade.

Pasajul făcea partea din cea de-a treia centură de fortificații a orașului, fiind contruit în secolul al XIV-lea. Aici se află și cel mai vechi restaurant din România, aflat în clădirea din latura sudică a pasajului. Se spune că Mihai Viteazul a luat masa aici. 

Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal este un grup de muzee din Sibiu. Aceste muzee au diferite tipuri de artă, de la picturi și sculpturi la bijuterii și ceramică. Este cel mai vechi muzeu din România și cel mai mare din sud-estul Europei, fiind deschis de mai bine de 200 de ani. Recent, cineva a intrat în muzeu și a furat opt ​​tablouri care au fost evaluate la 25 de milioane de dolari.

Muzeul Național Brukenthal a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural Europa Nostra și a fost, de asemenea, acceptat în Clubul de Excelență The Best in Heriage. Acest lucru îl face una dintre cele mai populare atracții turistice din Sibiu.

Muzeul se află în Piața Mare , iar progarmul de vizitare este:

  • Orar de vara (21.03 - 21.10): Marti - Duminica: 10 – 18, Luni si prima zi de marti din fiecare luna: inchis
  • Orar de iarna (21.10 - 21.03):Miercuri - Duminica: 10 – 18 Luni si Marti: inchis

Casa se inchide la 17.15. Prețul unui bilet strandard poate ajunge și 70 de lei în funcție de ce anume se dorește a fi vizitat.

Copii și pensionarii beneficiază de reducere. Te sfătuiesc să consulți site-ul oficial al muzeului sau să ajungi înainte cu jumătate de oră la locație pentru ați alege obiectivele de vizitat.

Muzeul Locomotivelor cu Aburi

Muzeul Locomotivelor cu abur din Sibiu există din 1994 și cuprinde peste 40 de locomotive cu abur care au circulat pe căile ferate românești peste 100 de ani. Mulți turiști vizitează muzeul pentru că este un loc în care poți afla despre locomotive și poveștile lor interesante.

Turnul Dulgherilor și Strada Cetății

Turnul Dulgherilor și a fost construit în secolul al XIV-lea de breasla săsească a dulgherilor din orașul Sibiu. Face parte din a treia centură de fortificații a orașului și este una dintre cele mai vechi atracții turistice ale orașului.

Turnul se află pe strada despre care se spune că este cea mai frumoasă din oraș, și anume, Strada Cetății, deoarece este singurul loc din oraș unde se vede o parte din fortificațiile orașului care este încă destul de neatinsă. 

Pe Strada Cetăţii din Sibiu sunt trei turnuri — Turnul Arhebuzieri, Turnul Olarilor şi Turnul Dulgherilor.  Vara sunt amenajate terase pe stradă unde vă puteți relaxa și bucura de priveliștea oferită de turn și de clădirile viu colorate. 

Piața Aurarilor 

Este considerat unul dintre cele mai romantice locuri din Sibiu, fiind o atracție populară. Locul se află sub turnul casei din Piața Mică din Orașul de Sus, Pasajul Aurarilor și coboară treptele către Piața Aurarilor din Orașul de Jos. 

Grădina zoologică și Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Întins pe o suprafață de 933 ha, Parcul Natural Dumbrava Sibiului este un loc unde poti vedea o multime de flori, plante si animale frumoase. Fiind situat la 4 km de centrul orașului, trebuie să îl treci pe lista ta de obiective, deoarece este o adevărată oază de liniște și conexiune cu natura. 

Rezervația „Parcul Natural Dumbrava Sibiului” este un loc unde poți vizita Grădina Zoologică, Muzeul Astra și lacurile de agrement. Grădina zoologică a fost dechisă în anul 1929 și este prima Grădină Zoologică din România, aceasta are o suprafata de aproximativ 20 hectare.și este casa pentru mulțime de animale diferite, inclusiv maimuțe, urși, lupi, tigri, lei, căprioare, bivoli, ponei, șerpi și crocodili. De asemenea este prina grădină Zoo din țară care a cumpărat o pereche de zebre. În momentul de față aceasta găzduiește peste 200 de exemplare din 53 de specii.

Program de vizitare lunar: noiembrie-ianuarie 09:30-16:00, martie și octomrbie 09:30-17:00, aprilie și septembrie 09:30-18:30, mai și august 09:30-19:30, iunie-iulie 09:30-20:00 Prețul unui bilet pentru adulți este de 10 lei, iar pentru elevi, pensionari și studenți 5 lei. 

Pădurea Dumbrava este un loc popular pentru plimbare și bucurie de natură în Sibiu, România. De asemenea, este grozav pentru o zi cu prietenii și este un loc grozav de relaxare.

Piata Huet și Biserica Evanghelică

Piata Huet este unul dintre cele mai frumoase din centrul istoric al Sibiului. Fiind unul dintre cele mai pitorești locuri ale orașului, trebuie să fie prezentă pe lista ta de obiective turisțice. În piață veți descoperi biserica în care se spune că se află cea mai frumoasă cristelniță de bronz din țară. 

Biserica Evanghelică este o clădire mare și impresionantă, cu un turn înalt de 73,34 metri, care poate fi  văzut din aproape orice parte a Sibiului. Biserica se află pe locul trei în România, după Biserica Neagră din Brașov și Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia.

Clădirile din jurul Catedralei Evanghelice sunt importante pentru că fac parte din istoria și cultura catedralei. De exemplu, Casa parohială, Turnul Scărilor și Liceul Brukenthal sunt toate locuri importante din istoria catedralei.

Locuri de vizitat în împrejurimea Sibiului: Ocna Sibiului, Transfăgărășan, Castelul de Lut Valea Zânelor, Mănăstirea Cârța, Mărginimea Sibiului, Stașiunea Păltiniș. 

Cazare în Sibiu - Unde ne cazăm în Sibiu

  • Artisans Boutique Villa se află în Sibiu, la mai puțin de 160 de metri de Turnul Sfatului din Sibiu. Pune la dispoziție o terasă, camere antialergice și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Proprietatea se află la aproximativ 400 de metri de Piaţa Mare Sibiu şi de Pasajul Scărilor şi la 500 de metri de Marea Sinagogă din Sibiu. Camerele sunt atent decorate si extrem de spatioase. Prețul unei nopți de cazare într-o suită privată privată pornește de la 430 lei și poate fluctua în funcție de perioada anului. 
  • Vila Bohemia se află în Sibiu, la mai puțin de 600 de metri de Turnul Sfatului. Printre punctele de atracție renumite din vecinătatea proprietății se numără Piața Albert Huet, Pasajul Scărilor și Piața Mare. Prețul unei nopți de cazare aici pentru două persoane pornește de la 180 lei și poate fluctua în funcție de perioada anului. 
  • ENJOY se află în Sibiu, la doar 80 de metri de Turnul Sfatului, la 150 de metri de Piața Mare și la 230 de metri de Piața Albert Huet, și oferă acces gratuit la internet WiFi, vedere la oraș și parcare privată. Prețul unei nopți de cazare în apartamentul de 44 m² pornește de la 220 lei și poate fluctua în funcție de perioada anului. Capacitatea apartamentului este de 3 persoane. 
  • Cetatea Medievala o locație în care trecutul se îmbină armonios cu prezentul. Dormitoare mari, ca in filmele cu regi, care pe lângă patul imens și jacuzzi. Cetatea Medievala se află în Sibiu, la 200 de metri de Piața Mare și oferă camere cu aer condiționat și acces gratuit la conexiunea WiFi în întreaga proprietate. Pasajul Scărilor se află la 200 de metri de Cetatea Medievală, iar Piaţa Albert Huet este la 300 de metri. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane pornește de la 230 lei și poate fluctua în funcție de perioada anului și facilitățile dorite.