Unii il numesc cel mai frumos oraș din Spania, spunând că îl întrece pe faimosul oraș al lui Gaudi la frumusețe. Noi zicem că trebuie să te convingi singur dacă e adevărat. Pentru că are o poziționare extraordinară, cea mai buna perioadă de a vizita Valencia este primăvară sau toamnă din 3 motive: prețuri mai bune la cazări și avion, vreme perfectă până și pentru plajă și număr mai scăzut de turiști.
Totodată Valencia, ca și alte orașe din Spania, este foarte potrivită și pentru o vacanță cu copiii. Pe lângă faptul că sunt disponibile numeroase activități pentru a-i incânta pe cei mici, Valencia este un oras bine protejat de organele competente, acestea fiind întâlnite în tot orașul 24/7 pentru a-ți sta la dispoziție în caz de nevoie.
Transport si cum ajungi de la aeroport in oras
Dacă optezi pentru o vacanță în primăvară sau toamnă, companiile low-cost precum Wizz-Air, Ryanair pun la dispoziția clienților numeroase oferte, existănd zboruri chiar și la 120 de lei dus-intors. Totusi, nu uitați că aceste prețuri includ doar un bagaj mic de mână!
Aeroportul nu e departe de oras, e la o distanta de aproximativ 8 km, insa inainte sa iti spunem cum ajungi in oras, iti recomandam cardul turistic Valencia Tourist Card - valabil pe 1, 2 sau 3 zile, conceput special pentru turisti. Este ideal pentru a te deplasa in oras, pretul fiind foarte bun - 15, 20, respectiv 25 euro. Cu Valencia Tourist Card poti calatori gratuit cu transportul in comun(autobuz, metrou, tramvai sau trenuri suburbane), plus unele reduceri la obiectivele turistice. Valencia Tourist Card se poate cumpara din aeroport.
Acum ca ai Valencia Tourist Card esti pregatit sa ajungi in oras, cu metroul bineinteles! Poti lua oricare dintre liniile 3 sau 5, ambele duc in centrul Valenciei. Pentru a te orienta mai bine, poti verifica harta completa a liniilor de metrou din Valencia aici.
Cazare
Cand vine vorba de cazări opțiunile sunt și mai numeroase. În funcție de preferințele tipului de cazare, recomandarea noastră este AIRBNB daca optați pentru un apartament și BOOKING dacă preferați confortul unui hotel. Pentru grupurile mai mari de 3 persoane, cea mai bună alegere ar fi apartamentele, acestea de cele mai multe ori prezintă numeroase dotări în așa fel incât turiștii să se simtă ca acasă (aparate de cafea, masina de spalat, fier de calcat, etc.)
Noi, pentru ca eram 2 cupluri, am ales sa inchiriem acest apartament Flats Friends Soho Suites, prin Airbnb, fiind extrem de central si cu un pret mai mult decat decent, aproximativ 1500 lei pe 3 nopti.
Mancarea
Valencia e locul in care te poti rasfata cu delicatese spaniole fara sa arunci cu banii prin restaurante. Exista piete si supermarket-uri cu numeroase tipuri de fructe exotice si mancaruri specifice. Daca stii Boqueria din Barcelona, cu siguranta iti va placea Mercado Central, piata centrala din Valencia, care e mult mai libera si mai curata decat cea din Barcelona.
De asemenea bulevardele sunt pline de terase de tapas sau street food. Fireste, nu lipsesc nici binecunoscutele restaurante fast food. Daca totusi dispui de un buget mai mare, pe langa port sau pe plaja sunt multe restaurante cu specific pescaresc care iti voi bucura papilele gustative.
Principalele feluri de mancare traditional spaniole pe care nu ar trebuie sa le ratezi in Valencia sunt Paella (cel mai cunoscut preparat spaniol, pregatit din orez in combinatie cu pui sau fructe de mare, inventat chiar aici, in Valencia. Specificul Valenciei este Paella cu carne de pui, carne de iepure si melci), Fabada asturiana (fasole cu carne), Gazpacho (supa rece) sau Tortilla de patatas (o varianta de omleta cu cartofi). Ca bauturi recomandam Sangria si Tinto de verano, 2 bauturi pe baza de vin combinate cu fructe, sifon sau limonada.
Valencia Ghid de calatorie - Obiective turistice si activitati pe zile in Valencia
Valencia ofera spre incantarea turistilor numeroase optiuni in ceea ce priveste atractiile turistice, fiind destinatia perfecta pentru toate varstele. Iata cum ne-am organizat noi concediul in Valencia, structurat pe zile.
Ziua 0
- Cazare si plimbare lejera pentru a lua pulsul orasului
Sosirea in Valencia, cazare si plimbare lejera prin centrul orasului pentru a lua pulsul orasului. Noi am ajuns destul de tarziu, la ~ 22:00, asa ca am facut o plimbare scurta prin centrul orasului, in Piața Primăriei din Valencia(Plaza del Ayuntamiento), foarte aproape de cazare, fiind cea mai mare piață centrală din Valencia, unde poti admira primaria orasului, o cladire impresionanta.
Piata fost construită pe grădinile unei mănăstiri vechi și probabil că nu o veți putea rata când vizitați centrul Valenciei, o piata inconjurata de o arhitectura cu adevarat uimitoare, marginita de copaci cu o fantana uriasa in inima sa. Piata este un loc minunat de inceput pentru a explora acest oraș minunat, cu o mulțime de magazine și restaurante în apropiere!
Piata este intinsa pe o suprafata mare, foarte deschisa, vie si mereu ocupata, plina de turisti, asa ca ne-am plimbat de-a lungul ei pana la Arena Coridelor din Valencia(Plaza de Toros), arena construita in anul 1850, fiind gazda traditionala a luptelor cu tauri si a concertelor.
Ziua 1
- Mercado Central
- Catedrala Santa Maria
- Horchateria de Santa Catalina
- Cea mai ingusta cladire din Europa
- Plaza de la Reina - Catedrala Santa Maria si Plaza de la Virgen
- Cartierul El Carmen - Biserica Sfantul Nicolae
- Turnurile Serranos
- Plaja Malvarossa
Am inceput ziua cu o vizita scurta la Mercado Central, despre care am scris si mai sus la sectiunea Mancare, un loc care merita cu siguranta o vizita, foarte curat, intr-o superba constructie Art Nouveau de la inceputul anilor 1900 cu arhitectura modernista, localnicii te vor intampina cu o minunata prospetime si varietate de alimente. Este una dintre cele mai mari din Europa, merita vizitata chiar daca nu cumperi nimic!
Pe urma, am luat la pas, pana in centrul istoric al Valenciei, un loc plin de cladiri vechi cu arhitecturi impresionante.
Traseul nostru a fost prin Piata Primariei, Gara Principala, Arena Coridelor din Valencia pana in Plaza de la Reina, unde se afla Catedrala Santa Maria, principala catedrala a Valenciei unde se presupune ca se pastreaza adevaratul Sfânt Graal, cupa din care ar fi băut Iisus la ultima cină.
Ajunsi la catedrala, am urcat si in turnul ei, Turnul Miguelete, o structură în stil gotic construită în secolul al XV-lea, de unde am admirat frumusetea orasului Valencia, o priveliste deosebita de unde se poate observa intreg orasul. Cu toate acestea, vederea asupra orașului este limitată de o barieră de protecție înaltă din plasă de sârmă.
Atentie! Ca sa ajungi in varf, trebuie sa stii ca ai de parcurs cele 207 scari in forma de spirala ale Turnului care se ingusteaza pe masura ce urci. Din fericire, eram in fruntea cozii cand am urcat, asa ca am avut putin avans luand scara in spirala, care se simte că nu se termină niciodată. Este, totusi, o provocare, așa că i-aș avertiza pe cei care s-ar putea lupta cu provocarea. Daca vrei sa faci miscare si nu te ametesti de la aceste scari in spirala, te vei bucura cu adevarat de privelistea 360 a orasului. Nu v-as recomanda sa încercați această scară dacă sunteti claustrofobi sau nu aveti o conditie fizica acceptabila.
Pe urma am vizitat Horchateria de Santa Catalina, cea mai populara orchaterie, situata in inima orasului istoric, langa turnul Bisericii Santa Catalina. O oprire obligatorie in Valencia, fiind locul traditional spaniol ideal pentru a incerca Horchatas și Fartons autentice.
La un pas de orchaterie este si cea mai ingusta cladire din Europa(107cm). O fi sau nu adevarat, ramane de vazut, insa ce-i drept e ca e cea mai cautata si pozata cladire din Valencia de catre turisti :) Asa ca, nu puteam sa o ratam nici noi.
Admiram arhitecturile cartierului si ajungem in Plaza de la Virgen, chiar in spatele catedralei Santa Maria, o piata construita integral din marmura, cu o fantana frumoasa in mijloc, fantana lui Neptun, inconjurata de cateva terase si restaurante. In piata se află si Biserica de la Virgen de los Desamparados, Fecioara celor Defavorizați care ii este dedicata patroanei orasului Valencia, La Virgen.
Apoi, am luat-o din nou la pas si ne-am plimbat pe strazile din cartierul El Carmen. Rareori am văzut atât de multă artă stradală originală ca în acest vechi cartier. Fă-ți timp pentru a te plimba pe străduțele sale, o zona frumoasa care merita vizitata! In acest cartier am vizitat si Biserica Sfantul Nicolae, numita si Capela Sixtina din Valencia.
De la biserica am plecat spre un alt obiectiv istoric care nu trebuia ratat, doar la cateva strazi distanta, Turnurile Serranos. Este unul dintre simbolurile Valencia. Turnurile Serranos reprezintă o poartă veche a orașului vechi și amintește de vremurile când orașul era înconjurat de ziduri de apărare.
Aici ne-am tras suflul putin, iar pe urma am continuat pe podul ce strabate parcul Turia pentru a lua metroul spre ultimul nostru stop pe ziua de azi, mai concret, Plaja Malvarossa :) O plaja superba unde merita sa iti petreci timpul, foarte usor de ajuns din oras. Am petrecut cateva ore excelente, plimbandu-ne si ascultand marea. Plaja este curată, extrem de spațioasă, una dintre cele mai lungi plaje din Europa, nisipul fin, iar promenada minunată. Plimbati-va neaparat pe promenada! <3
La intoarcerea spre cazare, ne-am oprit la un restaurant din centrul orasului, in Piata Primariei, aproape de cazare pentru a lua cina si servi o Cerveza :).. si cam asa se termina prima noastra zi plina in Valencia.
Ziua 2
- Orasul Artelor si Stiintelor
- Gradinile Turia
Orasul Artelor si Stiintelor
Aceasta zi am dedicat-o in principal highlight-ului vacantei in Valencia, Orașul Artelor și Științelor. Asa ca, primul lucru de dimineta, dupa pranz, a fost sa mergem catre cea mai cunoscuta, moderna si futurista atractie a Valenciei, Orasul Artelor si Stiintelor. Acesta este mai degraba un complex de atractii construit la capatul gradinii Turia, cele mai indragite fiind Oceanograficul si Muzeul Științelor Principe Felipe, insă din complex mai fac parte și Emisfericul(o sală de cinematograf IMAX) si Palatul Artelor Reina Sofia, o constructie superba.
Constructiile au inceput in anul 1996, iar in 1998, a fost inaugurat prin deschiderea primului corp al complexeului, Emisfericul. Complexul a fost proiectat de Santiago Calatrava, un arhitect spaniol extrem de cunoscut.
Emisfericul - care găzduiește un cinematograf digital 3D, cu un ecran concav de 900m in forma de emisfera in care sunt proiectate mai multe filme, in general documentarii educaționale de maxim 45 minute. Vei primi niste ochelari 3D speciali care iti dau posibilitatea sa iti alegi limba de proiectie, iar în depărtare Palatul Artelor Regina Sofia - dedicat muzicii si artelor scenice
Vizitarea atractiilor din complex iti va ocupa o mare parte din zi, insa cu siguranta nu te vei plictisi. Noi am am ales sa vizitam doar Oceanograficul si Muzeul Stiintelor Principe Felipe, insa cu toate acestea, ne-au luat aproximativ 6 ore, asa ca "be prepared to enjoy it". :)
Am inceput cu Oceanograficul fiind cel mai important din complex. Oceanograficul din Valencia este si cel mai mare acvariu din Europa, cu o suprafata de 111.000 m2 si un volum de 42 milioane de litri de apă, care gazduieste peste 45000 de animale si 500 de speci diferite. Atractia principala a acestuia fiind tunelul de 70m lungime, in care rechini si pisici de mare se plimba deasupra capului. Nu ratati nici zona dedicata pentru pinguini, morse și beluga. Noi am asistat si la un mic spectacol cu delfini, care era inclusiv in pret.
Dupa Oceanografic, am vizitat Muzeul Stiintelor Principe Felipe. Proiectat să semene cu scheletul unei balene, ne-a uimit prin dimensiunea sa impunătoare și designul unic. Muzeul are o mulțime de expozitii interesante, cu multe activități practice. Arată evoluția ființelor umane și ultimele provocări și succese ale Științei și Tehnologiei.
Gradinile Turia
Poate cea mai interesanta poveste a orasului Valencia. Daca te uiti pe harta orasului, vei observa cum o fasie verde strabate orasul, mai exact, pe o distanta de 9km.
Insa, inaintea acestui parc, acum mai bine de 50 de ani traversa un rau cu acelasi nume, raul Turia. Dupa ce a inundat orasul de mai multe ori, in 1957 în urma unei furtuni puternice, Turia a provocat pagube majore a orasului in care zeci de oameni si-au pierdut viata si sute de cladiri au fost distruse. Astfel, raul a fost deturnat iar aceasta fasie de 9 km a fost transformata in ceea ce vedem azi, intr-o oaza de verdeata, Parcul Turia, cel mai mare parc din lume, care leaga Orasul Artelor si Stiintelor de Bioparcul Valencia avand o diversitate de arbori, pistă pentru biciclete, locuri pentru activitati sportive, etc.
Parcul Turia fiind una dintre atracțiile principale ale orașului, asadar, nu trebuie sa ratati o plimbare prin gradinile Turia, o oaza de verdeata si liniste, un prilej extraordinar pentru o plimbare relaxanta in vacanta ta in Valencia. Noi l-am luat la pas pornind din Orasul Artelor si Stiintelor, ajungand pana in zona stadionului Mestalla.
Ziua 3
- Intoarcerea acasa
Acesta reprezinta o idee de program pe zile pentru vizitarea Valenciei în 3 zile. In cazul in care aveti mai multe zile pline in Valencia, va recomandam sa treceti pe lista locurilor de vizitat si Bioparcul din Valencia.
Bioparcul Valencia (Gradina Zoologica)
Bioparcul Valencia este o altfel de gradina zoologica, fata de cele cu care suntem obisnuiti. Avand o suprafata de 100.000 de metri patrati, aceasta este impartite pe zone cum ar fi Savana Africana, Africa Ecuatoriala, sau Madagascar.
Sa nu uitam totusi de Parcul Gulliver, dar si de numeroasele catedrale si piete. Pentru iubitorii de arhitectura si cultura va fi un deliciun sa se plimbe prin oras si sa dea la fiecare pas de o cladire maiestuoasa sau un muzeu interesant.
Cumparaturi
N-ai cum sa pleci din Spania fara o sesiune de shopping. Renumitele centre El Corte Ingles sunt raspandite prin tot orasul, ar fi si pacat sa nu intri macar in unul din ele. Acestea cuprind brand-uri pentru toate gusturile dar si pentru toate buzunarele. Alte zona impanzite de magazine sunt strazile Calle Colón, Calle Don Juan Austria, Calle Jorge Juan sau Calle La Paz.
Comentarii