Petrecerea unui weekend în zona Călimănești-Căciulata nu era neapărat pe lista noastră scurtă de destinații, însă ne-am dorit să ajungem la festivalul de folk de la Brezoi și am început să căutăm cazări în zonă. Am petrecut un weekend foarte frumos aici, ne-am bucurat de natură de dimineața până seara.

Cazare

Pentru că ne plac mult tiny houses (vezi aici articolul nostru de la TrypSilvania Tiny House), am ales să ne cazăm la Tiny Heaven Cabin, aflată la 15 min de Călimănești și 30 min de Brezoi. Din București am făcut aproximativ 2h45min, atât la dus, cât și la întors (pe ruta București - Pitești - Râmnicu Vâlcea - Șerbănești).

Tiny Heaven Cabin a fost o alegere perfectă pentru a petrecere 3 zile în natură. Căsuța are o curte generoasă care în perioada aceasta este plină de flori. Ne-am bucurat de teresă, de liniște, seara se auzeau greierii foarte frumos, iar cerul era plin de stele. Am avut toate facilitățile necesare, setul de badminton și grătarul care putea fi folosit și pentru foc de tabără, au fost un mare plus pentru noi.

Tiny Heaven Cabin, Călimăneşti, România
Tiny Heaven Cabin oferă cazare în Călimăneşti, la 11 km de Parcul acvatic Cozia. Această proprietate cu aer condiționat se află la 46 km de Barajul…

Ce să vizitezi

Cabana Cozia

Deși principalul motiv pentru care am ajuns în zonă a fost festivalul de folk de la Brezoi, am vrut să profităm că suntem în zonă și am căutat câteva atracții pe care să le vizităm. Așa am descoperit că putem ajunge la Cabana Cozia cu mașina, pe un drum forestier. Nu știam multe lucruri despre locație și nu aveam mari așteptări, însă am fost plăcut surprinși de peisaj și de cabană.

De la Tiny Heaven până la Cabana Cozia sunt 24 km (aproximativ 1h conform estimare Google Maps), însă noi am făcut traseul cam în 1h30min. În jur de 14km din cei 24km sunt pe un drum forestier. Traseul nu este dificil de parcurs cu mașina, însă se merge cu viteză mică. Drumul este plăcut, prin pădure, iar condițiile meteo pot fi destul de schimbătoare. Noi am prins ploaie torențială o porțiune de drum, dar până am ajuns sus era deja soare.

Cabana Cozia este situată la 1573m altitudine și dispune de locuri de cazare și restaurant.

La cabană ne-am bucurat să vedem că sunt și alți turiști și că putem servi prânzul. Noi am luat 2 ciorbe de vită, o porție de ceafă de porc cu piure de cartofi, 2 clătite cu dulceață de vișine (foarte gustoase) și 2 sucuri și am plătit în jur de 120 lei.

Puțin mai sus de cabană se află stația meteo Cozia la care se poate ajunge după o plimbare scurtă de 10-15 min. De asemenea, în zonă sunt mai multe trasee montane pentru cei interesați.

Cascada Lotrișor

A doua zi ne-am propus să facem un scurt traseu pe jos, așa că am pornit spre cascada Lotrișor. A fost un traseu de aproximativ 45 min dus și 30 min întors, prin pădure. La dus se urcă puțin, însă nu este foarte solicitant, traseul poate fi făcut și de copii. Există o parcare amenjată la începutul traseului. Parcarea nu se plătește, însă se percepe o taxă de acces în Parcul National de 5 lei/persoană.

Restaurante

Noi nu am apucat să testăm foarte multe restaurante deoarece seara am mâncat la festival, iar la prânz am mâncat într-o zi la Cabana Cozia și în cealaltă la restaurantul hotelului Izvoare, recomandat de gazda noastră. Mâncarea a fost bună în ambele locații.

Alte recomandări de restaurante pe care le-am primit: Casa Românească (mâncare tradițională românească) și River Hotel (pentru pizza).

Alte activități

În stațiune sunt mai multe activități, doar o să le menționăm deoarece nu le-am încercat în scurta noastră ședere:

  • plimbare cu vaporul pe râul Olt
  • Aqua Park
  • Piscine cu apă termală
  • Închiriere ATV și biciclete electrice
  • Vizitare Mănăstirea Cozia