1. Conacul Secuiesc -cea mai frumoasă lume, la fereastră

La Conacul Secuiesc am descoperit o casă cu o arhitectură superbă, detalii și culori specifice locului, camere tihnite, mâncare transilvăneană și cea mai frumoasă priveliște a locului, la fereastră: la poalele Pietrei Secuiului, ce convinge până și soarele să răsară de două ori.

Locația conacului

Aflat în zona Rimetea Colțești- la 24 de kilometri de Aiud, 7 kilometri față de Buru, la 25 de kilometri de Cheile Turzii și 28 de kilometri de Turda. Localitatea este inclusă în Patrimoniul Cultural European, conacul aduce în prezent trecutul tradițional, identitatea autentică și atmosfera de altădată. Ne-am îndrăgostit de minunata zonă a județului Alba, de unul dintre cele mai frumoase peisaje văzute într-un sat românesc.

Satul Rimetea, satul caselor albe

Rimetea este așezată pe un platou de la marginea căruia se ridică spectaculos Piatra Secuiului, cu pereți masivi, stânci și canioane.

Rimetea este singurul sat românesc ce a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Cu cea mai veche casă ridicată la sfârșitul secolului al XVII-lea, satul cuprinde 200 de case și dependințe tradiționale transilvănene ridicate între secolele XVV și XIX.

În ansamblu, locul arată ca o carte poștală colorată, dintr-o zonă rustică și însuflețită de natură: mult verde, o curte imensă amenajată sub forma unui parc în natură, un iaz cu nuferi și o clădire albă, elegantă, în care oaspeții se adăpostesc în camere cu mobilă unicat, din lemn pictat manual, perdele și detalii tradiționale, multă culoare, lumină caldă și un peisaj superb, la fereastra fiecărei dimineți.

Liniște, mâncare bună și aer curat

În curtea superbă se poate savura cafeaua dimineața, iar în același cadru pot fi servite mesele zilei. Meniul pregătit de bucătăresele din sat aparține gastronomiei tradiționale locale, ingredientele folosite provenind de la producători locali - spre exemplu pâinea, cartofii, macul, nuca, iar lactatele folosite sunt produse în propria fabrică. Evident...aici găsești cel mai bun gulaș!

Top activități în zonă

  • Drumeții cu bicicleta
  • Hiking pe Piatra Secuiului până la 1128 metri altitudine
  • Zbor cu parapanta
  • Alpinism
  • Observarea Ruinelor Cetății Trascăului
  • Observarea celei mai vechi mori de apă funcțională din Munții Apuseni (1752), localizată la 300 de m de centrul satului
  • Cheile Vălișoarei cu 27 de peșteri
  • Cheile Plaiului
  • Cheile Siloșului
  • Cheile Turzii, localizate la 25 de km distanță

Curiozități super-tari

  • În Rimetea casele și-au păstrat arhitectura intactă
  • Aici, timpul s-a oprit în loc : obiceiuri vechi de peste o mie de ani încă sunt respectate
  • Muzeul Etnografic este o călătorie înapoi în timp: o colecție de peste 11000 de piese, obiecte legate de minerit, metalurgie și prelucrarea lemnului
  • Vechea moară de apă a satului, din secolul al XVII-lea, e încă folosită de localnici. Tot din același secol datează și biserica unitariană fortificată care păstrează elemente de arhitectură și cultură locale.

Vreau și eu! Unde pot să rezerv?

Prețul unei camere duble deluxe este de 480 de lei/ noapte, având micul dejun inclus. Îți poți rezerva următoarea aventură aproape de natură aici.

Dacă doar dorești să servești masa, vei găsi un restaurant tradițional absolut fabulos, prețurile fiind accesibile și având o terasă generoasă cu vedere spre munte și grădină.

2. Amfiteatrul Transilvania - amfiteatrul naturii

Frumos românesc, tradiții și istorie, culori specifice, arome și gusturi de altădată, unicitate, peisaje și imagini care îți vor tăia respirația atunci când vei explora această locație inedită, cu peisaj de vis!

Amfiteatrul Transilvania, un complex ecologic de 100 de hectare ce pare un paradis îndepărtat, dezvăluie povești din momentul în care cutreieri dealurile pentru a-l descoperi. Este acolo, departe de orașe moderne și de zgomot, departe nu numai în kilometri, dar și în simțiri.

Locația conacului

Amfiteatrul Transilvania este localizat pe un deal, în vârful satului Moieciu, la o altitudine de 1200 de metri. Moieciu este situat în zona Rucăr-Bran, în nord vestul munților Bucegi și la est de munții Piatra Craiului. Aici este și una dintre cele mai vechi rute de acces ce leagă două provincii românești vechi: Ardealul și Țara Românească.

Ce poți mânca delicios

Mâncarea este la granița dintre bucătăria românească și cea moldovenească, cu ingrediente proaspete, toate preparate la Amfiteatru.

Musai de încercat este plăcinta cu brânză, cartofi, mere sau dovleac, sarmalele vegetariene și ciorbele acre tradiționale.

Moieciu, satul magic

Moieciu văzut de sus e absolut minunat! Străbatem o potecă ce duce spre soare, până aproape de un loc deschis, numit de cei ai locului La stâncă. Peisajele uimitoare, indiferent de anotimp, casele vechi, acea liniște și regăsire îți spun mereu să mai zăbovești aici. Pace și sălbăticie în același loc.

Top activități în zonă

  • Castelul Bran, la 10 km față de locație
  • Alpin Coaster
  • Peștera Dâmbovicioara
  • Casa de ceai
  • Orașul Râșnov
  • Orașul Brașov

Curiozități super-tari

  • Amfiteatrul adăpostește case tradiționale vechi de peste 200 de ani, cu grijă reconstruite
  • Vopseaua folosită în amenajare este obținută din plante și fructe, așa cum mobilierul caselor de oaspeți este făcut din materiale naturale
  • Familia care deține Amfiteatrul Transilvania provine din Republica Moldova. Îndrăgostiți de aceste dealuri, au decis să construiască aici un loc pentru iubitorii de natură
  • Designul caselor și al restaurantului aparține gazdei pasionate de arhitectură, natură și pământuri străvechi
  • La Amfiteatru totul se păstrează și se refolosește, fiecare ingredient fiind folosit cu scopuri precise: plantele și fructele pentru vopsit, fânul pentru aromaterapie, mâncarea este pregătită doar cu ingrediente naturale

Vreau și eu! Unde pot să rezerv?

Prețul unei camere duble începe de la 696 lei/ noapte, având mic dejun inclus. Îți poți rezerva următoarea aventură aproape de natură aici.

Dacă doar dorești să servești masa, vei găsi un restaurant tradițional absolut fabulos, având un design inedit cu un șemineu imens și o priveliște uimitoare asupra munților. Poate fi destul de aglomerat, așa că îți recomand să îți rezervi o masă aici.

3. Conacu' Boierului- liliac și boierie

Acum vom încheia de trasat un triunghi pe harta conacelor care pe mine m-au impresionat prin frumusețea peisajelor care le înconjoară. Există o poveste frumoasă în spatele fiecărui loc construit. Conacul Boierului este suma dragostei unei familii pentru tradiții și dorința de a le transmite mai departe, ele făcând parte din identitatea noastră culturală.

Locația conacului

Conacu' Boierului este situat în Ponoarele, județul Mehedinți, undeva la capătul satului. De cele mai multe ori vei găsi turiști, dar și localnici care se bucură de frumoasa sa terasă. Toți ajung aici pentru lucrurile simple pe care le iubim: aerul curat, mâncarea și peisajul aproape de natură. La conac nu se ajunge atât de ușor pentru că nu este aproape de nici un oraș mare, însă este accesibil cu mașina.

Ce poți mânca delicios

Meniul are o mulțime de opțiuni interesante, începând cu supe tradiționale, continuând cu coaste de porc și terminând cu papanași. Încearcă de fiecare dată un fel de mâncare diferit și vei avea o impresie asupra întregului meniu.

Ponoarele, satul liliacului

Eu am o relație deosebită cu această floare în formă de ciorchine, având un miros unic, dulceag și proaspăt. Bunica mea, alături de care am crescut, avea liliac de-a lungul văii din apropierea casei. Într-o zi, l-a trimis pe bunicul cu căruța și măgărușul pe care îl avea să vândă liliac în Piața Păcii. Urma să mă întâlnesc cu dumnealui în piață și să vindem buchețele de liliac din căruța plină ochi de flori. Îmi amintesc mirosul acestei flori ca și un liant de siguranță, permanență și pace al unor vremuri când vedeam lumea cu alți ochi, plini de speranță. Speranța s-a mai dus odată cu venirea vârstei adulte, la fel ca și schimbarea percepției asupra lumii, însă dragostea pentru această floare îmi va rămâne pentru eternitate.

În zona Ponoarele există multe tradiții românești frumoase, încă păstrate. Spre exemplu, Sărbătoarea Liliacului este o sărbătoare dedicată primăverii și florii mele preferate, organizată în prima duminică din luna mai. Sărbătoarea se organizează în Pădurea de Liliac, situată în Valea Prislopului, o rezervație unică în țară, cu o suprafață de aproximativ 20 de hectare.

Top activități în zonă

  • Festivalul Ponoare are loc în fiecare an în primul weekend din august, într-un frumos amfiteatru natural din imediata vecinătate a Podului lui Dumnezeu și la doar 200 de metri de conac. Aceasta este o oportunitate pentru locuitorii din cele 16 sate ale comunei să se întâlnească și să petreacă timp împreună, ascultând muzică în aer liber. În fiecare an, mii de oameni participă la acest festival.
  • Ponoarele MTB Race este o competiție de ciclism montan care se adresează tuturor iubitorilor de sport și de natură în aer liber; organizator este Asociația pentru Turism Mehedințiul de sub munte, organizație non-guvernamentală care își propune să dezvolte turismul în partea de nord a județului Mehedinți.
  • Lacul Zaton - o variantă bună pentru o plimbare de 15-20 de minute, deoarece peisajul este uimitor.

Curiozități super-tari

  • Lapiezul din Ponoarele este cel mai impresionant fenomen carstic de acest gen din România - lapiezul este o formă carstică specială pe care apa a înglobat-o; are forma unor canale, reprezentând adevărate riduri pe suprafețe calcaroase
  • Peștera Ponoarele este o peșteră complexă cu două deschideri. Stalactitele, dar mai ales stalagmitele au forme ciudate, similare unor statui, reprezentând oameni, animale sau flori, ale căror culori alternează între alb, roșiatic și galben. În peșteră sunt adăpostite numeroase specii de lilieci.
  • Podul lui Dumnezeu- Legenda spune că aici a avut loc o luptă cu diavolul. Știm, de asemenea, că este unul dintre cele trei poduri naturale din lume și al doilea ca mărime din Europa.

Vreau și eu! Unde pot să rezerv?

Prețul unei camere duble pornește de la 200 lei/ noapte. Îți poți rezerva următoarea aventură aproape de natură aici.