Cand am hotarat sa vizitam Maramuresul, nu stiam aproape nimic despre el, decat “Cimitirul Vesel” si “Horinca”.
In schimb Maramureșul are multe de oferit, atat pe parte de peisaje, cat si monumente istorice.
Maramuresul se afla in nord-vestul Romaniei si este cunoscut pentru faimoasele biserici de lemn, traditii cat si pentru muzica specifica zonei.


ZIUA 1

Noi am inceput turul Maramuresului cu prima oprire la Barajul Colibita.

Lacul Colibița

Lacul Colibița este un loc care iti daie rasuflarea, însă cuvintele sunt prea mici pentru a descrie frumusețea lui salbatică. Locul fascinează zi de zi turiști din toată țara și de peste hotare. Este locul care, deși se află la sute de kilometrii de Marea Neagră, are plaja, aflându-se la o înălțime de 900m altitudine. Scopul lui a fost de a produce hidroenergie pentru localitatile din aval.

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este o mănăstire din lemn care are turnuri înalte, elemente de design unice și picturi interioare.
Este considerată una dintre cele mai importante și vizitate instituții religioase din Maramureș.
Aceasta face parte din patrimoniul UNESCO și este catalogată ca monument istoric.

Cimitirul Vesel

Urmatoarea oprire a fost in Sapanta la Cimitirul Vesel. Ideea Cimitirului Vesel apartine lui Stan Ioan Patras cand, in anul 1930 a inceput sa picteze cruci în mod tradițional românesc, dar cu un stil artistic unic.Celebrul Cimitir Vesel din Săpânța a devenit faimos in intreaga lume pentru crucile colorate și inscripțiile umoristice care povestesc viața celor îngropați.
Acest loc este una dintre cele mai neobișnuite și fascinante atracții turistice oferind o privire amuzantă asupra morții.

Pretul de intrare in cimitir este de 10 lei/ adult.

Dupa ce ne-am amuzat de unele inscrisuri de pe cruci, si intristat in acelasi timp, plecam spre cazarea noastra din Sighetul Marmatiei:
Aparthotel Punct pe i

Muzeul Memorial al Comunismului și al Rezistenței

Cazarea noastra a fost fix in pietonalul orasului in apropierea Memorialului Comunismului si a vestitului Cui unde se agata harta permitandu-ne sa le vizitam la pas.

Muzeul Memorial al Comunismului și al Rezistenței din Sighet este un muzeu care simbolizeaza memoria victimelor regimului comunist din România, acesta a fost initial o inghisoare construită în anul 1897, de către autorităţile austro-ungare iar in anul 1993 inchisoarea a fost  transformata in muzeu și cuprinde exponate care prezintă istoria și impactul comunist asupra populației din România.
In interior gasim fotografii, documente, obiecte personale care ilustrează suferința din acea perioadă.

Aici se gaseste celula in care Iuliu Maniu a decedat in anul 1953. Fost lider politic și activist al mișcării naționale maghiare din România, în 1953.

Pretul pentru vizitarea Muzeului Memorial de la Sighet este de 20 lei/ adult.
Nu ai cum sa vizitezi muzeul si sa nu ramai uimit de atrocitatile regimului comunist asupra populatiei.

Muzeul Satului Maramureșean

Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmatiei este un muzeu zonal având ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureşul. Se afla într-un parc frumos, acest muzeu în aer liber găzduiește numeroase case tradiționale, biserici de lemn și ateliere meșteșugărești

Pretul pentru un bilet este de 20lei/ adult

Cina am luat-o la restaurantul - Parcul 'Grădina Morii'

ZIUA 2

In dimineata celei de a doua zi, am plecat spre Viseul de sus, unde ne astepta o calatorie cu Mocanita. Noi am achizitionat biletele online pentru a nu a ajunge acolo si a nu mai gasi locuri.
Mocanita este un punct de atractie de mare interese pentru “Tara Maramuresului”, de aceea recomandam achizitionarea biletelor online.
Noi am ales biletul simplu la pretul de 89 lei/ adult. Mai sunt si alte bilete unde se plateste in avans si consumatia de la popasul mocanitei.

Mocănița din Viseu de Sus

Mocănița din Viseu de Sus nu este doar un mijloc de transport, ci și o experiență culturală și turistică autentică.

Traseul mocanitei străbate peisaje montane spectaculoase și zone împădurite, oferind pasagerilor o privire în lumea tradițională a Maramureșului. Linia a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760 mm și are un parcurs printr-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele.
La capatul traseului in popasul din gara finala PALTIN am luat pranzul din preparatele locale si ne-am delectat cu muzica specific maramureseana.

Informații actualizate,detalii specifice si achizitionarea de bilete online recomandam vizitarea site-ului

Dupa plimbarea cu mocanita am mers spre cazarea noastra, una dintre cele mai frumoase, curate si moderne camere de hotel Happy Residence

In restul zilei am luat la pas orasul Viseu de sus.
Cina am luat-o la Restaurantul Caruso iar dupa o super inghetata la Mignon Varietes du Monde.

ZIUA 3

In dimineata celei de a 3-a zi ne-am indreptat spre o alta atractie turistica cunoscuta din zona Maramuresului mai exact Cascada Cailor

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase si vizitata naturală din zona Maramureșului. La granița dintre județele Maramureș și Bistrița-Năsăud în Munții Rodnei. Accesul la cascada se face, de obicei, din localitatea Borsa.

Cascada Cailor are o cadere de apa de 90 de metri fiind una dintre cele mai inalte cascade din Romania. Apa se varsa spectaculos pe versantul muntos, oferind o priveliște impresionantă. Traseul către Cascada Cailor poate fi accesat pe un traseu montan sau cu telescaunul.

Pretul telescaunului este de 25 lei/ adult (urcare-coborare)

Telescaunul și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa. Astfel iubitori de natură pot să admire vara cea mai înaltă cascadă din România iar iarna pasionații de schi, snowboard si săniuș se pot bucura de pârtia de schi cu o lungime de 2100 metri.

Maramureșul vă invită să descoperiți farmecul său autentic, istoria bogată și ospitalitatea localnicilor. Bucurați-vă de peisajele minunate și tradițiile unice ale acestei regiuni frumoase din România!