Aflată în vestul țării, Bali este una dintre cele 17000 insule pe care Indonezia le deține. Este cea mai populară insulă printre turiști datorită faptului că are un aeroport internațional și este mediatizat fiind paradisul Indoneziei.

Este cunoscută mai ales pentru minunatele cascade cu care se mândrește, vulcanii activi, câmpurile de orez, plajele frumoase și viața subacvativă colorată plină de corali.

Citind acest articol vei descoperi locuri minunate pe care noi le-am întâlnit pe parcursul călătoriei noastre, vei găsi sfaturi utile și sper că vei învăța multe despre religia și tradițiile lor, care pentru mine personal a fost cea mai fascinantă parte din toată experiența trăită în Bali.

Cum ajungi în Bali?

Dacă planifici o excursie în Bali, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să aplici pentru viza indoneziană.

Aplicarea se face online pe siteul lor oficial : https://molina.imigrasi.go.id/ și pentru români se acordă o viză de ședere de 30 de zile, care ulterior, în cazul în care te-ai îndrăgostit de țară, de poate extinde cu încă 30 de zile cu fără prea multe complicații.

Tipul vizei este numit B213, și costul pentru a obține viza este de 500 000 rupiah, adică în jur de 150 Ron.

Actele necesare vor fi următoarele: biletele doveditoare dus-întors, cazare rezervată în Indonezia, și pașaport valabil mai mult de 6 luni de la data plecării.

Sfat util înainte să cumperi biletele de avion: Merită să explorezi opțiunea de a ajunge în Jakarta și a zbura de acolo către Bali, deoarece fiind cea mai populară destinație turistică, deseori biletele sunt scumpe.

Noi am zburat prin ruta Thailanda --> Singapore -->Bali, iar biletele au costat în jur de 2000 Ron, așadar, dacă ești într-o călătorie mai lungă, merită să verifici mai multe opțiuni de transfer și cu această ocazie vizitezi și alte țări.

Poți explora opțiunile pe site-ul kiwi.com, setând în filtre ca și loc de plecare "România" și destinație "Indonesia" pentru a vedea cele mai ieftine variante cu, sau fără escală.

Sezonul ideal pentru a vizita Indonezia este între Aprilie - Septembrie, acesta fiind numit sezonul uscat. Deși se spune că din octombrie începe sezonul ploios, noi ne putem numi norocoși deoarece am călătorit în luna noiembrie, dar ploaia nu ne-a oprit din călătorii. (sau poate nu ne-a deranjat pe noi)

De nelipsit din bagajul tău

Pe lângă cremele cu protecție solară, spray de țânțari, mască de snorkeling, pașaport și alte documente de călătorie, îți recomand să ai și o mini-trusă de prim-ajutor cu câteva medicamente de nelipsit.

Bali Belly sau Diareea Călătorului este des asociată cu Indonezia, dar și cu alte țări din estul Asiei.

Este cauzată de alimente sau apa contaminată cu diverse bacterii din cauza standardelor de igienă diverse față de cele cu care suntem noi obișnuiți. În orice caz, dacă simți crampe, senzație de oboseală, senzație de vomă sau diaree, recomand să începi deja tratamentul pentru a nu îți strica vacanța.

Medicamente de nelipsit: Furazolidon, Saprosan, probiotice, Lopegen (varianta mai ieftină pentru Imodium)- doar în cazul în care diareea persistă mai mult de 2-3 zile

Caută în magazinele lor produsul numit YAKULT, e un probiotic foarte bun și îl poți folosi zilnic.

Pe lângă acestea, hidratare corespunzătoare, odihnă, și odietă ușoară.

🛑ATENȚIE! Nu consuma apa de la robinet, nici pentru spălarea dinților! Folosește apa îmbuteliată.
(informațiile de mai sus sunt atestate de diploma mea de farmacist, te poți baza pe ele cu încredere 💊 😄)

Primii pași în Bali

De îndată ce ai ajuns pe aeroportul din Bali, va trebui să îți declari bunurile. Fără acest pas nu vei putea ieși din aeroport. Este un proces destul de simplu, vei avea la dispoziție un formular online pe care trebuie să îl completezi, iar la ieșire vei prezenta codul QR pe care îl primești după completarea acestuia.

Incercă să te obișnuiești încă din aeroport cu aglomerația și localnicii care vor să îți vândă produsele lor într-un stil destul de insistent.

Asta se întâmplă și când vine vorba de cartelele SIM, dar vei fi nevoit să cumperi una, deoarece fără internet și date mobile vei ajunge, nu doar să te pierzi prin Bali, dar și să ai o factură exagerată din cauza roaming-ului. Noi am ales varianta cea mai ieftină, dar ulterior am aflat că Telkomsel este rețeaua cu cea mai bună acoperire.

Când vine vorba de taxi și de transport
, insistența crește și mai mult din partea localnicilor. Ai două opțiuni, ori te vor enerva la culme, ori te vei amuza de situație.

Îți recomand varianta ulterioară dacă nu vrei să ai o vacanță frustrantă deoarece este la fel peste tot. Totul pornește din perspectiva de a privi lucrurile. Cel mai bine este să descarci Gojek și Grab, prețurile vor fi corecte și nu trebuie să negociezi cu localnicii care îți oferă transporturi false.

Cashul este obligatoriu de deținut tot timpul și te poți simți milionar in Indonezia, deoarece valoarea rupiei este foarte mică. 500 Ron = 1.700.000 rupii. Fii pregătit să spargi milioane in Bali, deoarece trebuie să plătești absolut peste tot, pentru orice. Noi folosim Revolutul tot timpul și scoatem din ATM suma maximă, dar poți folosi și exchange-urile din oraș, deoarece în aeroport e mult mai rea conversia.

De îndată ce te instalezi la cazare, e bine să închiriezi un scuter. Nu doar că îți va salva mulți bani, dar vei evita să stai în trafic ore întregi. Traficul însă te poate lua prin surprindere în unele locuri, deci fii pregătit să claxonezi tot timpul deoarece nu prea există reguli de circulație aici. Prețurile de închiriere diferă de la locația din care îl închiriezi și numărul de zile pentru care ai nevoie de acesta. De la 25 Ron până la 40 Ron pe zi.

Și acum că ne-am pregătit cu toate cele, hai să vedem ce se poate vizita în Bali.

Locuri de vizitat în Bali

Kuta

Orașul Kuta este la doar 5 km de aroportul Denpasar din Bali, însă vei face mai mult de 15-20 minute cu mașina să ajungi din aeroport în oraș. Traficul este infernal și așa cum menționam mai sus, cel mai bine este să alegi scuterul în Bali (cam peste tot).

Este o locație foarte aglomerată, cu străzi înguste, unde circulă atât pietonii cât și mașinile și scuterele. Nu este locul ideal de relaxare, dar oferă o viață vibrantă, mai ales seara, fiind plină de restaurante, baruri și magazine.

Plajele de aici sunt recomandate iubitorilor de surf și nicidecum celor care doresc să înoate deoarece valurile pot fi enorm de mari. Ceea ce mi-a plăcut pe plaja Kuta a fost faptul că plaja în sine este enorm de largă, iar valurile mari fac ca aceasta să fie tot timpul umedă, așadar, apare o reflexie de oglindă minunată în nisip.

Dacă dorești totuși să faci o baie în apropiere, nu departe este plaja Pantai Jerman care e plină cu localnici dar apa este mult mai liniștită. Apusul de aici este minunat și poți observa avioanele cum decolează din aeroport fiind foarte aproape de acesta. Atenție însă, sunt șobolani pe această plajă, dacă ai o fobie la aceștia, mai bine observi apusul din altă parte.

Recomandare de cazare: Hotel Terrace Kuta

Nusa Dua

Cea mai sudică parte din Bali este Nusa Dua, un complex de hoteluri și resorturi de lux, cu restaurante fine-dining, terenuri de golf, sporturi nautice, surf, plaje cu nisip alp și grădini excepțional de frumoase și bine întreținute.

În funcție de bugetul tău, te poți caza în această parte a insulei(prețurile sunt însă mai ridicate) sau poți veni cu scuterul sau mașina pentru a explora și a vizita locurile frumoase din această zonă.

Structura plajelor este una interesantă, fiind potrivite atât pentru înot cât și pentru surf. Datorită valurilor mari, la mal, în multe locuri, s-au format piscine mici, unde apa oceanului se încălzește atât de mult încât este ca un mini-spa. Nivelul apei crește gradat, valurile mari fiind la aproximativ 400 m distanță de la plajă, suprafață unde apa are dimensiuni diferite, așadar permite să faci plajă, înot sau chiar și surf dacă intri puțin mai adânc.

Pentru a vizita plajele trebuie să plătești doar taxa de intrare/parcare în complexul de resort, în schimb te poți plimba gratuit prin resort.

Waterblow

O atracție captivantă în sudul insulei, așadar dacă ești în Nusa Dua, merită să vizitezi acest loc.

Waterblow este un loc cu un fenomen natural, unde poți vedea explozii uriașe de valuri, un fel de bombe de apă. Stâncile strânse care se află în acest loc fac ca valurile sa explodeze printre ele. Mărimea acestor explozii desigur diferă și este influențată de vreme și puterea vântului.

Biletele se pot cumpăra și de pe site-ul TripAdvisor mai ales dacă dorești să mergi cu un șofer privat sau un grup și să vizitezi mai multe atracții, dar le poți lua și direct de la ghișeul de la intrare.
Prețul biletului este de 8 Ron/ adult.

Templul Uluwatu

Un loc fascinant la 70 m deasupra oceanului, care îți va plăcea cu siguranță. Aici ai șansa să vezi peste 50 de maimuțe la un loc, o priveliște a oceanului incredibilă, temple specifice religiei hinduse și să înveți despre cultura lor.

În Bali vei avea șansa să vezi foarte multe temple, deoarece aproximativ 80% din populația Indoneziei practică hinduismul, cea mai veche religie din lume. Religia lor este atât de diferită și atât de specială încât vei rămâne fascinat la fiecare templu pe care îl vizitezi. Credința lor se împarte între mai mulți zei, cel suprem fiind Brahman, și viața lor se rezumă foarte mult la karma și reîncarnare. Mai simplu spus, ei cred că dacă sunt buni în viața actuală vor avea o soartă bună și în următoarele vieți… și aspiră să se unească cu Brahma într-una din vieți(scopul suprem).

La fiecare templu la care vei merge ți se va oferi un "sarong" (gratuit) - o piesă vestimentară tradițională atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pentru a acoperi partea inferioară a corpului. Recomandat este ca ținuta ta să fie una adecvată (fără decolteuri adânci, umerii acoperiți, pantaloni/fuste care acoperă cel puțin genunchii) dacă planifici să vizitezi locuri sacre.

O altă recomandare generală pentru locurile unde sunt maimuțe este să nu ai lucruri personale la vedere. Aceștia pot fi temptați de ochelari de soare, chei, sticle, mâncare și pot reacționa foarte agresiv dacă te opui sau ai mișcări bruște pentru a îți salva lucrurile în timp ce ei încearcă să le fure.


În acest loc are loc un dans tradițional în fiecare seară, Kecak, pentru care se plătește separat (aprox 40 Ron) însă merită experiența. Atenție însă, biletele sunt puse la dispoziție doar de la ora 16:00 la fața locului și sunt vândute în câteva minute. Cea mai bună decizie este să le cumperi online de pe GetYourGuide.
Prețul biletului : 15 Ron/ adult (doar intrare, nu include dansul)

Templul Tanah Lot

Templul Tanah Lot este un sit impresionant înconjurat de Oceanul Indian în Bali. În timpul fluxului înalt, accesul la templu este interzis deoarece valurile pot fi foarte mare. Norocul nostru a fost că am venit de dimineață și am putut traversa oceanul și am participat și la un ritual. Ritualul implică să bei apă de trei ori din izvorul din stâncă în scop de purificare. Apoi, Mangkub, asistentul preotului, recită o rugăciune și așează "bijak" (orez pe fruntea ta) pentru a-ți deschide al treilea ochi (chakra) și a-ți îmbunătăți percepția. Este o modalitate de a te conecta cu zeii lor.

Ei spun că zeii lor acceptă pe oricine să le adreseze o rugăciune. Așadar, de ce să nu o facem?

Jatiluwih

Așa cum și numele acestuia sugerează, "jati" = real, "luwih"= frumos, acest loc este de o frumusețe reală și naturală, fiind recunoscut UNESCO pentru sistemul de irigare antic de care dispune (vechi de 1000 ani) care simbolizează Tri Hita Karana, adică armonia perfectă dintre om, natură și zei.

Liniștea și verdele din câmpurile de orez din Bali sunt desprinse dintr-un basm. Te poți pierde aici ore întregi, și te poți plimba pe traseele construite între terasele de orez pe baza timpului pe care dorești să îl petreci aici. Vei găsi trasee de 30 min, 1 oră sau chiar și de 2-3 ore.

Air Panas Angseri

Un loc non-comercial, fără turiști, de obicei folosit de localnici, dar această piscină cu apă termală cu proprietăți terapeutice la baza cascadei este ceva desprins dintr-un basm. Este situată la aproximativ 30 km de Denpasar(Kuta) și se află în mijlocul junglei. În timp ce faci baie în piscină poți observa maimuțele deasupra ta cum sar prin copaci.

Intrarea se plătește ca și "bilet de baie privată", adică cu prețul biletului practic beneficiezi de una dintre cele 7-8 căsuțe cu o mini-piscină cu apă termală de 35-40 de grade. Adevărul este că igiena lasă puțin de dorit în aceste căsuțe, așa că noi am preferat să ne folosim de piscina exterioară cu prețul acestui bilet.

Templul Ulun Danu Beratan

Acest templu imens pe apă se află la malul laculul Bratan și este considerat că ar fi fost contruit pentru zeul apelor și a râurilor. Peisajul de aici este unul fabulos, deorece este înconjurat de munți, iar vaporii din apă formează nori constant în jurul acestuia, oferind o priveliște pitorească.

Un lucru interesant pe care l-am aflat aici este că fiecare casă din Bali are un templu, iar templul reprezintă, de asemenea statutul familiei. Cu cât mai mare este templul cu atât mai bogată este familia. De obicei, familiile locuiesc împreună, de la tineri la bătrâni, dar în generația mai nouă, se întâmplă ca tinerii să se mute separat, deși foarte rar. Templul din fiecare familie este destinat zeilor, și tradiția este de a oferi ofrande în fiecare zi zeilor pentru a alunga spiritele rele și a menține echilibrul și armonia în casă.

Cascadele din Bali

Bali este recunoscut pentru numeroasele cascade minunate pe care le are. Există mai mult de 43 de cascade doar în apropierea Ubudului, și se spune că ar fi mult mai multe în junglă, dar probabil nu toate au fost descoperite încă. Dacă ești pasionat de cascade, îți poți face o listă întreagă doar cu vizitarea acestora.

Ce este bine de știut este faptul că aproape toate se află în inima junglei și necesită drumeții mai mici să ajungi la el, așa că pregătește-te cu o încălțăminte adecvată, comodă și de preferabil haine care îți acoperă trupul deoarece jungla este plină de țânțari. Spray-ul antițânțari este o necesitate în Bali!

Toate cascadele au o taxă de intrare (între 20-30 Ron)

Noi am vizitat aceste 3 cascade pornind din Ubud :

Tegenungan waterfall

Leke Leke waterfall

Kanto Lampo waterfall

Recomandarea de cazare pentru Ubud, fără dar și poate a fost acest loc minunat : Green Coconut Cottage de unde am explorat minunatele locuri din împrejurimi.

Monkey Forest

Dacă ești în Ubud, un loc de neratat este Pădurea Maimuțelor. Regula se aplică și aici, fără lucruri personale și fără mâncare la vedere.

Locația se află în centrul Ubudului, lângă piața principală din oraș. Este un loc cultural și spiritual unde trăiește cea mai mare populație de Macaca fascicularis. Maimuțele de aici trăiesc în triburi și fiecare trib are teritoriul său printre templele antice care se pot întâlni aici.

Ocazional, locația este folosită de localnici pentru anumite ritualuri sau ceremonii care pot adăuga o notă în plus vizitei tale. Noi am fost martori la un eveniment pe care nu credeam niciodată că îl vom vedea..o incinerare.

În cazul unui deces, cadavrul este inițial plasat în pavilionul casei (fiecare casă are un pavilion), este curățat, înbălsămat, și un membru al familiei veghează 24/24 ore trupul până când acesta este înmormântat sau incinerat. Incinerarea este procesul suprem; ei spun că acest proces purifică sufletul și îl eliberează, tocmai din acest motiv sunt anumite perioade ale anului când incinerarea este considerată a fi mai pură din cauza energiilor pozitive care ajută la purificarea sufletului. Luna plină este o astfel de perioadă a anului. În cazul în care familia și ritualurile lor insistă să incinereze corpul, dar nu este o perioadă potrivită, îl îngroapă și îl dezgroapă când urmează perioada bună a anului. În ambele cazuri, familia și prietenii se adună pentru a-și lua rămas-bun de la persoana decedată și o conduc până la înmormântare sau incinerare. De obicei, familia rămâne până la sfârșitul incinerării, iar apoi cenușa este fie aruncată în ocean, fie păstrată în familie pentru alte ritualuri.

Prețul biletului de intrare în Monkey Forest este 25 Ron/adult.

Cretya Ubud

Cretya Ubud este o proprietate privată care cuprinde aproape întreg peisajul din Bali. Verdele câmpurilor de orez și albastrul turcoaz al oceanului(piscinelor) într-un singur loc, împreună cu toate celelalte atracții, cuiburi și leagăne pentru poze. Necesită o taxă de intrare, si poți utiliza piscina și umbla prin câmpurile de orez întreaga zi. Are și un restaurant dacă dorești să mănânci aici, iar chiar și micul dejun se servește în piscină cu programare în avans. Este un program de o zi, mai ales dacă îți place luxul și relaxarea.

Preț intrare: 15 Ron

Handara Gate

Această poartă este pe o șosea publică, ceea ce în mod normal ar însemna că poți opri mașina/scuterul și o poți admira și fotografia. Ei bine, nu e chiar așa... trebuie să plătești o "intrare", iar dacă vrei să faci poze, plătești din nou. Deoarece am ajuns până aici, am plătit... dar mi se pare o capcană pentru turiști. Ai 2 minute la dispoziție să faci aceste poze, și de obicei coada este una enorm de mare, timpul de așteptare poate să ajungă chiar și la 60 minute.

Pozele într-adevăr sunt frumoase, dar merită de reconsiderat dacă pui această destinație pe lista ta, doar de dragul de a avea poze aici.

PS. reflexia din poză nu este reală, este doar o bucată de sticlă lucioasă care este folosită pentru poze.

Templul Pura Tirta Empul

Acest templu a devenit foarte turistic, dar totuși a reușit să păstreze atmosfera sa sacră. Te simți copleșit în acest loc și doar privești și încerci să realizezi cu adevărat ce se întâmplă. Ei bine, să-ți spun ce se întâmplă.

Se numește Melukat și este un ritual de purificare. Templul a fost construit în secolul al X-lea în cinstea zeului Vishnu și găzduiește apă sfântă cu puteri vindecătoare. Oamenii vin aici și formează rânduri, chiar și turiștii, pentru a rosti rugăciuni și pentru a se spăla de păcate și a se purifica de energiile negative. Apa este rece, dar răbdători rezistă până ajung la canalul de apă sfântă. Beau din apă și apoi își spală capul pentru a se asigura că fiecare parte a corpului este curată.

Vulcanul Gunung Agung

Este cel mai înalt punct din Bali, cu o altitudine de 3031 de metri, vulcanul este unul activ și influențează semnificativ clima din jur. Vei rămâne surprins cât de răcoare este în această zonă comparativ cu restul insulei.

Ultima erupție a avut loc între 2017-2019, când peste 120.000 de oameni au fost evacuați din zona Besakih.

Din păcate noi nu am reușit să facem drumeția până în vârful vulcanului, însă dacă planifici din timp sau îți cumperi biletele de pe GetYourGuide în avans, sunt sigură că merită experiența. Din câte am fost informați, turul pornește noaptea la ora 02:00 și drumeția în sine durează aproximativ 8-9 ore.

Răsăritul în schimb a fost unul fabulos și din depărtare de la cazarea noastră Besakih Homestay Villa

Templul Besakih - Mother temple

Templul Besakih, sau așa numitul Mother temple (templul mamă), este cel mai mare și mai sfânt templu din Bali. Se află la doar 10 minute de plimbare de la cazarea menționată mai sus și a fost destinat zeilor principali ai religiei hinduse.

Brahma - Zeul creației, Vishnu - Zeul păstrării, Shiva - Zeul distrugerii; care sunt, de asemenea, numiți Zeul Focului, Vântului și Apei. Cei trei împreună reprezintă echilibrul suprem, așa că religia hindusă te îndeamnă să te rogi la fiecare în parte pentru ca dorințele să îți fie ascultate.

Cu achitarea biletului de intrare ți se va acorda un ghid local, care te va purta în întreaga locație și îți va oferi informații prețioase despre cultura lor. Ba chiar, te va duce dacă dorești să te rogi împreună cu ei în interiorul templului. Acest proces necesită însă să cumperi din interiorul templului niște ofrande pentru zei.

Trebuie să-ți așezi ofrandele, să arzi agarbatti, să spui rugăciunile și apoi să-ți marchezi fruntea cu orez pentru esența evenimentului.

La finalul turului ghidul îți va cere bacșiș pentru serviciile prestate, așa că e bine să fii pregătit cu minim 40 Ron/adult pentru această experiență (intrare templu + ofrande + tip ghid).

Pentru noi a fost locul ideal să încheiem călătoria noastră în Bali, deoarece am reușit aici să ne exprimăm recunoștința pentru aceasă excursie minunată și pentru oportunitatea și șansa de a călători prin lume. Nu ne-au lipsit nici rugăciunile pentru familie și cei dragi, așadar sufletele noastre s-au simțit împlinite înainte de a părăsi insula.

Sperăm că rugăciunile noastre și expresiile de recunoștință au atins destinația dorită, și sperăm că acest articol a reușit să transmită măcar puțin din cultura care poate fii trăită pe această insulă, numită și Paradisul Indoneziei.