Am inceput excursia noastra cu prima oprire la Biserica fortificata din Prejmer, aceasta se afla la 18 km de orasul Brasov. Aici gasim o biserica evanghelica-luterana, situata in mijlocul satului Prejmer.
A fost construita in stilul gotic in anul 1212 fiind fortificata ulterior in sec.al- XV-lea.

Ziua 1

Biserica fortificata din Prejmer

Cand ajungi esti intampinat de zidurile bisericii din exterior vazandu-se doar turnul.

In imediata apropiere la distanta de 10 minute de mers cu masina gasim alta biserica fortificata, la fel de frumoasa si de impresionanta.

Biserica Evanghelica fortificata Harman

Biserica Evanghelica fortificata Harman. Aceasta biserica a fost construita in anul 1240 fiind initial construita ca biserica romanica, mai tarziu prin sec. XV-lea, devine o biserica gotica.

Aceasta biserica se poate vizita pentru suma de 15 lei si primesti si un ghid tiparit pentru a iti fi mai usor de explorat biserica.Mai multe detalii legate de biserica si programul de functionare gasiti direct la ei pe site

De aici ajungem la cazarea noastra din Busteni, nu este poate cea mai buna, sau cea mai luxoasa dar este fix sub poalele muntelui cu vedere spre Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman Casa Bucegi Busteni.

Busteni statiunea montana de la poalele Bucegilor, judetul Prahova, este cautata de catre iubitorii de ski pentru cunoscuta partie Kalinderu cat si de cei care isi doresc o zi de aventura pe platoul Bucegi.

Iată un ghid turistic pentru zona Busteni - Sinaia:

Pârtia Kalinderu

O atractie pe care o gasesti aici este pârtia Kalinderu indragita de iubitorii sportului de unde se pot practica schiul și snowboarding-ul.

Statiune indragita atat de cei care cauta aventura in natura cat si de cei care vor sa se relaxeze si sa se bucure de aerul curat si de peisajele montane.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino construita in anul 1913 de printul Gheorhe Grigore Cantacuzino este o cladire istorica si este remarcabilă prin detaliile sale, frescele interioare și mobilierul de epocă.

Castelul a fost de-a lungul timpului ca reședință pentru familia Cantacuzino, spital militar iar  în ultimii ani muzeu.

În prezent, Castelul Cantacuzino este vizitat de numerosi turisti datorita frumuseții sale arhitecturale și a istoriei sale fascinante. Aici s-au filmat secvente din celebrul film Wednesday.

ZIUA 2

In dimineata celei de a doua zi, am sunat la Telecabina pentru a verifica daca se circula, deoarece functionalitatea telecabinei este influentata de conditiile meteo.

Sfinxul și Babele din Munții Bucegi

Daca vrei sa ai parte de o aventura, poti urca la pas pe munte spre vestitele monumente naturale „Babele” si „Sfinx”. Dar daca conditia fizica nu te ajuta poti lua Telecabina Busteni cu traseul TUR-RETUR Busteni-Babele pentru suma de 215 lei/pers, este bine de verificat pretul la ei pe site deoarece poate suferi modificari.

Punctele principale care le poti vizita imediat cum ai ajuns pe munte sunt „Babele” care se afla la o distanta de maxim 10 min de mers pe jos de la teleferic.

Acestea sunt niste formatiuni stancoase, este o zonă vizitata de turisti. Acestea  au fost sculptate în diferite forme prin procese naturale precum eroziunea și vântul puternic.

Plecand de la “Babele” descoperim Sfinxul, o rocă formata din calcar și gresie, care a fost supus eroziunii de-a lungul timpului, creând astfel această formă distinctivă de OM.

Sfinxul din Bucegi este emblematic pentru Romania, fiind o destinatie turistică unica și considerat un simbol al Munților Bucegi.

Dupa ce am vizitat „Babele” si „Sfinxul”, asta in maxim jumatate de ora de la cursa cu telefericul din Busteni, ne-am luat inima in dinti si am plecat pe cel mai simplu si accesibil traseu montan spre Crucea eroilor de pe Caraiman.

Traseu montan spre Crucea eroilor de pe Caraiman

Ca sa ajungem la Crucea Eroilor am inaintat pe traseul cu crucea, un monument istoric aflat in varful muntelui la altitudinea de 2.291 metri  cu o inaltime de 38 metri facand-o una dintre cele mai inalte cruci din lume. In memoria eroilor români care au murit în Primul Război Mondial a fost construită aceasta cruce in anul 1928.

De aici, vei avea o panoramă impresionantă asupra orasului Busteni, din pacate cand am fost noi am prins foarte mare ceata, vizibilitatea fiind aproape de 0, fiind sub cruce si abea se distingea in ceata densa.

La intoarcere dupa vreo 10 minute de mers am auzit niste urale si aplauze dinspre cruce..disparuse ceata

Dupa aventura din Muntii Bucegi, am coborat cu telecabina si ne-am indreptat catre SINAIA

O alta statiune montana, foarte celebra pentru renumitul Castel Peles.

Ne-am cazat la HOTEL CARPATHIA. Am ales acest hotel pentru amplasare cat si pentru facilitatile lui: piscina, sauna, salina.


Aici gasesti atat hoteluri de lux cat si de pensiuni traditionale. Rezerva-ti cazarea in avans deoarece exista riscul sa nu gasesti disponibilitate in multe locatii datorita numarului mare de vizitatori, mai ales în sezoanele aglomerate.

ZIUA 3

Castelul Peleș

La indrumarea Regelui Carol I a fost inceputa constructia Castelului Peles in anul 1873 in Sinaia, sub atenta indrumare a arhitectului Johannes Schultz fiind construit ca resedinta de vara pentru familia regala. Constructia a fost finalizata in anul 1914.

Castelul a fost construit in stilul neorenasterii germane, cu turnuri balcoane si ferestre impunatoare si inconjurata de gradini si paduri luxuriante.

Clădirea este dispusa pe mai multe etaje fiind deschis publicului spre vizitare. În interior sunt mai multe colectii impresionante de mobilier si obiecte de arta, prin acestea se reflecta gusturile si interesele regelui Carol I si ale sotiei sale, regina Elisabeta. Deosebite colectii de tablouri și tapițerii, porțelanuri și argintărie cat si biblioteca regală, care conține peste 20 de mii de volume

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase si apreciate castele din Europa.

Pretul unui bilet pentru adult porneste de la 50 lei pentru parterul Castelului sau poate poate fi vizitat integral (parter - et. 1 - et.2) la pretul de 150 lei.
Pentru bilete cat si pentru program puteti vizita site-ul castelului

Castelul Pelisor

In imediata vecinatate a Castelului Peles se gaseste fratele mai mic a acestuia.

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni reședința de vară a principilor moștenitori ai României, a fost ridicat in 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig.

Castelul a fost deschis publicului larg in februarie 1993

Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 30 lei si se poate vizita intreg castelul.

Pereții auriti sub forma de frunze de ciulini, simbolul orasului Nancy capitala Art-Neauveau-lui, cu mobilier decorat cu motive celtice si bizantine puse in valoare de luminatorul in forma de cruce celtica de pe plafon legat de Scotia locul natal al Mariei.

Camera de Aur, locul unde, a bătut pentru ultima dată inima Reginei Maria, pe 18 iulie 1938, la ora 17.38.

Castelul Stirbey

Astazi gazduieste Muzeul orasului Sinaia, este alcatuit din 13 Sali tematice. Acesta a fost in trecut resedinta de vara a Alinei Stirbey si a generalului Emanuel Florescu , in prezent fiind cea mai veche cladire civila din orasul Sinaia

Castelul Stirbey a fost construit de catre arhitectul olandez Josef Jacob Schieffleers
Acesta ofera si posibilitatea de cazare

Mănăstirea Sinaia

Construită lea în stil brâncovenesc în secolul al XVII-o altă bijuterie arhitectonică. Vizitatorii se pot ruga si explora biserica și incinta mănăstirii intr-o atmosfera liniștită.

Cazinoul din Sinaia

Construit în stilul Art Nouveau, este un alt monument arhitectonic important. Chiar dacă nu mai funcționează ca și cazinou, clădirea este un simbol al orașului.

Gastronomie locală

Poți gusta din bucatele tradiționale românești în restaurantele locale. Mâncărurile specifice zonei includ sarmale, mămăligă, brânzeturi locale și preparate cu specific montan.

Noi am mancat la La Cerdacul Bunicii , Vila Camelia si Hotel Carpathia, iar daca vrei sa incerci si o inghetata buna gasesti la Sweet Mountain.

Busteni - Sinaia promite o experiență memorabilă pentru orice vizitator cu peisaje montane impresionante, monumente istorice și o varietate de activități recreative