Romania este o tara cu un turism diversificat care combina interesant istoria antica cu modernul, vechiul cu noul, medievalul cu actualul, monumente si o multime de peisaje naturale deosebite.

De asemenea, tara noastra se mandreste cu un numar extrem de mare de situri arheologice care sunt imprastiate prin toata tara, mostenire lasata de stramosi pentru a ne bucura azi de ele. 

Un sit arheologic este un teren care cuprinde vestigii arheologice, care reprezinta habitatul uman din diferite etape ale evolutiei sale, si care cuprinde structuri arhitecturale, tehnice, urbanistice, amenajari, si unelte.

Arheologii studiaza aceste situri pentru a afla mai multe despre culturile umane antice. Un sit arheologic este locul perfect unde poti afla mai multe despre trecutul stramosilor nostri, si indiferent daca te pasioneaza istoria sau esti doar o persoana curioasa iti recomandam sa vizitezi cel putin odata siturile din Romania, deoarece acestea au o incarcatura istorica imensa si cu siguranta va fi o experienta pe care nu o vei uita. 

Si pentru a-ti usura calatoria, ti-am pregatit mai jos o lista cu o parte din siturile din tara noastra pe care nu ar trebui sa le ratezi. 

Situri Arheologice Romania

Complexul Arheologic Porolissum

Acesta se intinde pe teritoriul administrativ al localitatii Moigrad si al localitatilor Brebi si Jac din judetul Salaj. Se afla la doar 81 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, si 15 kilometrii de orasul Zalau.

Castrul roman de la Porolissum se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 ha, din care a fost cercetat doar 10%. Este unul dintre cele mai mari, bine pastrate si spectaculoase situri arheologice din tara noastra.

Porolissum a fost capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, care a fost fondata probabil in anul 106 p Chr., si a fost un oras folosit ca si tabara militara in timpul razboaielor dintre daci si romani. 

Sapaturile arheologice de la castrul roman au inceput abia in anul 1970 si continua pana si astazi. Aici au fost descoperite urme ale instalatiilor militare, amfiteatru, bai publice, si un templu. 

Castrul roman de la Porolissum este cu siguranta un loc care merita vizitat si pe care il recomandam datorita incarcaturii istorice extraordinare si pentru ca, aici poti descoperi cum au trait stramosii nostri. 

Complexul Arheologic Porolissum poate fi vizitat zilnic in intervalul 09:00-21:00. Pretul unui bilet pentru adulti este de 6 ron, pentru pensionari 3 ron, si pentru elevi si studenti 2 ron. 

Cazare zona Complexului Arheologic Porolissum

  • Griff Hotel Zalau se afla in orasul Zalau la doar 16 kilometrii de situl arheologic si este o locatie eleganta si moderna, aranjata si decorata cu gust si este una dintre cele mai bune alegeri de cazare atunci cand hotarasti sa vizitezi situl arheologic. De asemenea, acesta se mandreste cu un restaurant unde poti servi preparate din bucataria romaneasca si cea internationala.  Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera dubla este de 280 ron cu mic dejun inclus.
  • Aria by Brilliant  reprezinta o alta alegere potrivita de cazare din Zalau pentru aceasta ocazie. Unitatea de cazare se mandreste cu o atmosfera placuta, camere moderne si dispune de toate facilitatile pentru a avea un sejur de vis aici. 

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este unul dintre cele mai importante, interesante si spectaculoase situri arheologice din Romania. Acesta se afla in localitatea Gradistea de Munte din Judetul Hunedoara, la doar 60 de kilometrii de orasul Deva si este un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, unul care a invins lupta cu timpul. 

Sarmizegetusa Regia a fost o resedinta regala, fosta capitala si unul dintre cele mai importante centre militare, politice si religioase al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. Dacii au mai construit cinci cetati in jurul acestuia, toate cu scop defensiv. Ruinele sitului arheologic cuprind limitele zidurilor, amfiteatrul si un fost templu. 

Cetatea se afla pe varful unei stanci, la o altitudine de 1.200 metri, si era un patrulater compus din blocuri masive de piatra, iar zidul cetatii avea o grosime de 3 metri si o inaltime de aproximativ 4-5 metri. 

Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat zilnic in intervalul 09-18:00. Pretul unui bilet pentru adulti este de 15 ron, iar pentru elevi, studenti si pensionari pretul biletului este de 5 ron. 

Cazare zona Sarmizegetusa Regia

  • Casa Bunicii este situata in satul Costesti, la aproximativ 13 kilometri de situl arheologic Sarmizegetusa Regia si reprezinta una dintre cele mai bune variante de cazare pentru aceasta ocazie. Este o locatie linistita, cocheta si intima, construita in stil rustic si promite o experienta de neuitat aici. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera dubla este de 160 ron. 
  • Pensiunea Moara Lu Antone se afla in localitatea Orastioara de Sus, la 22 de kilometri de situl arheologic si este un loc cu adevarat special Este o pensiune rustica autentica cu o poveste originala, asezata pe malul uni iaz populat de rate si gaste intr-un loc linistit inconjurat de natura. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera dubla este de 200 ron.

Cetatea Dacica de la Banita

Cetatea Dacica de la Banita se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Hunedoara, la 80 de kilometri de orasul Deva. Pentru a ajunge aici trebuie sa urmati traseul Deva-Petrosani, pe E79, pana in localitatea Banita unde veti gasi indicatoare.

Aceasta este una dintre cele 5 cetati fortificate construite pentru a proteja Sarmizegetusa Regia, alaturi de Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Piatra Rosie si Capalna. Ramasitele acesteia sunt dovada a luptelor dacilor, a instrumentelor si strategiilor pe care acestia le-au folosit.

Cetatea Dacica de la Banita dateaza din timpul lui Burebista si a dost refacuta sub regele Decebal si ulterior distrusa in timpul razboaielor daco-romane. Aceasta face parte din Patrimoniul UNESCO.

Scopul acesteia era de a bloca accestul spre Sarmizegetusa Regia dinspre sud, a fost construit cu ziduri inalte, de dimensiuni impresionante, alaturi de care se afla un tur de veghe care oferea o observatie completa asupra zonei. 

Cetatea Dacica de la Banita este cu siguranta un loc care merita vizitat, fiind unul dintre cele mai apreciate si vizitate situri arheologice din Romania. Aceasta nu are un program de vizitare stabilit si nici taxa de vizitare. 

Cazare zona Cetatii Dacica de la Banita

  • Hotel La Belle Epoque  se afla in orasul Petrosani, la 5,7 kilometri de situl arheologic si este un hotel amenajat cu bun gust intr-o cladire istorica si reprezinta o alegere perfecta. De asemenea, acesta ofera si loc de parcare gratuit privat si un restaurant unde se poate servi micul dejun.  Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera dubla este de 320 ron cu mic dejun inclus. 
  • Studio Six Continents este o alta locatie potrivita din orasul Petrosani, amplasata intr-o zona buna, linistita si decoarata cu gust. Este un loc ideal unde te poti relaxa dupa o zi de aventura si descoperiri. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-un apartament de 28 m² este de 215 ron. 

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei, un monument triumfal roman care se afla in localitatea Adamclisi din judetul Constanta, la doar 63 de kilometri de orasul Constanta pe traseul Constanta-Cobadin-Adamclisi. Acesta este unul dintre cele mai importante si cunoscute atractii turistice din judet. 

Tropaeum Traiani a fost ridicat la cererea imparatului roman Traian ca simbol al triumfului romanilor asupra dacilor in anul 102. Monumentul are o inaltime de 40 de metri si diametrul bazei de aproximativ 40 de metri. Este cu siguranta un sit arheologic care merita vizitat deoarece este un simbol al istoriei si misterului. 

Cazare zona Tropaeum Traiani

  • Hotelul Luxor se afla in centrul orasului Medgidia, la aproximativ 30 kilometrii de situl arheologic si reprezinta o varianta excelenta de cazare. Este un hotel decorat cochet, cu camere spatioase si curate. De asemenea hotelul se mandreste cu un meniu variat de bucate culinare. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera king este de 230 ron. 
  • Casa Familia Vladoi se afla in localitatea Murfaltar, la 37 kilometri de situl arheologic si este o locatie superba, cu un decor diferit si o atmosfera intima, unde vei avea parte de un sejur de poveste. De asemenea, aici se poate servi si micul dejun contracost. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera dubla cu terasa este de 460 ron.

Cetatea Callatis

Cetatea Callatis este numele roman al orasului Mangalia de astazi si reprezinta cea mai veche asezare cunoscuta din Romania cu o pozitionare teritoriala extrem de avantajoasa.

Cetatea Callatis reprezinta o fosta colonie care a fost intemeiata cu peste 25 de secole in urma de navigatori si negustori greci. 

Cetatea Callatis impresioneaza prin diferitele sitiluri de arhitectura, obiecte si unelte gasite aici. Una dintre cele mai vechi monezi gasite in Romania isi are provenienta aici. Situl arheologic Cetatea Callatis este format din 12 monumente, si reprezinta una dintre cele mai vizitate obiective turistice din judetul Constanta, si cu siguranta un loc pe care nu trebuie sa il ratezi. 

Programul de vizitare este urmatorul: 1 iunie – 30 septembrie- zilnic in intervalul 09-19:00 1 octombrie – 31 mai- zilnic in intervalul 09-18:00 Pretul unui bilet este de 8 ron. 

Cazare zona Cetatii Callatis

  • MSR Port Hotel  se afla in orasul Mangalia, pe malul Marii Negre si ofera o vedere superba spre mare. Este o locatie cochet amenajata, eleganta si moderna, perfecta pentru un sefur relaxant. De asemenea exista posibilitatea de a opta pentru camere cu cada spa sau cada cu hidromasaj. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera de familie este de 450 ron. 
  •  Platinium Residence se afla in Mangalia si isi intamplina oaspetii intr-o atmosfera calda, primitoare si prietenoasa, cu camere spatioase si cochete. De asemenea aici exista un loc de joaca special amenajat pentru copii. Pretul unei nopti de cazare pentru doua persoane intr-o camera delux este de 330 ron.