Coreea de Sud, cunoscută oficial sub numele de Republica Coreea, având capitala în Seul, este o țară dinamică și prosperă situată în extremitatea estică a Asiei. Cu o istorie complexă care datează de mii de ani, Coreea de Sud a evoluat într-o țară modernă, avansată din punct de vedere tehnologic, caracterizată printr-o economie și o cultură vibrantă.

Indiferent de ceea ce sunteți interesați, de istorie sau cultură, religii, gastronomie, tehnologie avansată, divertisment, aventuri în natură, Coreea de Sud oferă câte ceva din fiecare aspect anterior menționat.

Seul, capitala Coreei de Sud, este o metropolă vibrantă care îmbină perfect antichitatea cu modernitatea. Amplasat de-a lungul râului Han, Seul este centrul politic, economic și cultural al Coreei de Sud. Având o istorie bogată ce datează de mii de ani, orașul oferă un amestec fascinant de repere istorice, străzi animate și arhitectură futuristă.

Cum ajungi în Seul - detalii zbor

La momentul achiziționării biletelor de avion, după lungi căutări, noi am decis să zburăm cu Turkish Airlines deoarece aceștia furnizează niște conexiuni foarte bune, escale scurte în Istanbul, atât la zborul de dus, cât și la cel de întors, undeva în jur de 2 ore maxim.

Din „research-ul” nostru la momentul cumpărării biletelor, pe lângă varianta gasită la Turkish, am găsit la prețuri asemănătoare zboruri la Korean Air (zboară în marile orașe/hub-uri aeriene din Europa, ex. Budapesta, Paris, Londra, Frankfurt, Roma etc), Lufthansa (din Munchen sau Frankfurt), Asiana Airlines (din Istanbul, Frankfurt, Londra și Paris) și SWISS Airlines (Zurich).

Condiții de intrare în țară

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România precizează faptul că românii nu au nevoie de viză pentru a intra în Coreea de Sud, ci doar de un Q-CODE care trebuie generat cu minimum 96 ore înainte de aterizare. Acest Q-CODE este o modalitate introdusă de coreeni în vederea eficientizării activității de imigrare, este gratuit de completat, se realizează online, iar la momentul completării îți solicită următoarele date generale: pașaport, adrese unde poți fi găsit în Coreea, istoric boli, probleme de sănătate evidente (dureri de cap, oboseala cronică, tuse etc) și un număr de telefon de contact.

Cetățenii români nu au nevoie viză de intrare în Coreea de Sud pentru cătălorii în scop turistic, Romania fiind, totodată, una dintre țările exceptate de la sistemul K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization). A se consulta în acest sens site-ul https://www.k-eta.go.kr/portal/apply/index.do.

Unde te cazezi în Seul

Recomandăm să căutați cazări cât mai aproape de gurile de metrou.

Plăți card - Money exchange

Moneda oficială este wonul sud-coreean (KRW). Valoarea exactă variază în funcție de cursul valutar. La momentul când am fost noi, respectiv februarie 2024, 1 RON = aproximativ 286 KRW.

În prezent, coreenii au în circulație bancnote de 1.000, 5.000, 10.000 și 50.000 KRW. În ceea ce privește monedele, acestea sunt emise în valori de 10, 50, 100 și 500 woni.

Cardurile ING și Raiffeisen Bank nu am putut să le utilizăm, chiar dacă am anunțat în prealabil la bancă înainte să plecăm. Cardul REVOLUT am putut să-l utilizăm peste tot.

Din ce am înțeles ulterior de la bancă, cititoarele de carduri din Coreea de Sud ar funcționa diferit față de cele din țările occidentale, unde ai opțiunea de a introduce codul PIN. Majoritatea cititoarelor de carduri coreene îți debitează automat suma de pe card, indiferent de cât e de mare, fără nicio solicitare de PIN din partea utilizatorului, ceea ce mă face să cred că ale noastre carduri au un sistem de protecție automat.

Pentru scos bani cash în Seul există ATM-uri peste tot, iar la acestea am folosit, de asemenea, doar Revolut.

Mijloace de transport în comun, infrastructură, aplicații de orientare

În Coreea de Sud NU funcționează Google Maps (îți arată locația unde ești și atât, nu o poți utiliza). Pentru a te deplasa ai nevoie de Kakao Map sau NaverMap. Noi am folosit în mare parte NaverMap, se poate seta în engleză și ni s-a părut mai utilizabilă decât KakaoMap.

NU poți plăti la metrou, bus sau taxi cu cardul clasic (îți trebuie obligatoriu un card credit/debit emis de o bancă locală). Pentru a eficientiza turismul, coreeni au creat așa numitele TMoney cards – One card, all pass. Cele mai multe le găsești în convenience story-uri (ex. GS25, CU, 7-ELEVEN, Emart, Ministore), le încarci cu ce sumă vrei și le utilizezi la metrou, taxiu, bus, cumpărături market etc.

Metroul – aveți varianta de „Single journey ticket”, pe care după utilizare îl introduceți în niște aparate speciale și vă dă cashback (o monedă). În Seul în mare parte te deplasezi cu metroul, cea mai bună variantă fiind TMoney cards. Rețeaua de metrou este gigantică. Trenurile circulă fără oprire de la 5:30 dimineața până la miezul nopții, toate liniile de metrou au coduri de culoare, iar stațiile afișează indicatoare în coreeană, engleză și chineză. Au o chestie foarte interesantă la metrou, sunt unele linii care au marcate unele stații cu niște puncte roșii, acestea semnifică Express Line, iar asta înseamnă că metroul oprește doar în anumite stații de pe acel tronson.

În fiecare metrou există anumite locuri destinate persoanelor vulnerabile (gravide, bătrâni, persoane cu handicap, femei cu copii mici), evitați să vă așezați pe acestea.

Bus  - atât în Seul, cât și pe autostradă sau drumuri naționale, autobuzele/autocarele au banda lor predefinită. În principiu te miști destul de repede, dar pierde timp la semafoare, sunt enorm de multe. Plata în bus se face tot cu Tmoney cards.    

Din stația Express Bus Terminal aveți autocare care pleacă în toată Coreea de Sud și la prețuri mult mai avantajoase decât trenul. NU am reușit să cumpărăm bilete online, am găsit site-ul, dar, după cum spuneam mai spus, îți trebuie card credit/debit emis de o bancă din Coreea, nici Revolut nu funcționează. Dacă vreți să vizitați alt oraș, în stația amintită anterior există roboți de tichete (cu afișaj în engleză).

Taxi/Uber – am folosit foarte puțin varianta asta de transport. Taxiurile sunt mai ieftine decât Uber-ul. O să le găsiți în portocaliu, alb și gri. Evitați taxiurile de culoare neagră și cele pe care scrie „international taxi”. Cele de culoare neagră sunt din gama deluxe, mult mai scumpe decât regular, iar cele international sunt destinat expres turiștilor, driverii vorbesc fluent engleză și cumva de aici pleacă și tarifele mai scumpe.

Atracții turistice Seul

Palatul Gyeongbokgung

Palatal regal al dinastiei Joseon, e cel mai renumit palat din Coreea de Sud. Aici vă recomand să vă închiriați „hanbok-uri” (îmbrăcăminte tradițională coreeană). Sunt foarte multe magazine în proximitatea palatului.

Bukchon Hanok Village

Cartier rezidențial la o stație de metrou de palat, districtul Jongno. Aici o să vedeți multe case tradiționale coreene restaurate – hanok-uri. E o destinație turistică populară. Să aveți în vedere că după ora 1700 trebuie menținută liniștea, e zonă de localnici.

Seul Tower

Acesta un turn de comunicații și observare, asemănător Space Needle din Seattle, Washington, SUA. Este emblematic datorită poziției (e situat pe Muntele Namsan) și perspectivei asupra capitalei pe care le oferă.

Templul Bongeusa

Complex budist coreean tradițional format din mai multe temple. Aici veți găsi o serie de statui impunătoare.

Myeong-dong

Cartier renumit pentru shopping, street food și viață de noapte, centru politic, comercial și cultural al capitalei.

Hongdae

O zonă renumită pentru viața de noapte, cafenele, restaurante, cluburi, magazine de haine. În această parte orașului veți găsi o varietate de restaurante cu specific BBQ.

COEX MALL

În acest mall trebuie să veniți să vedeți o bibliotecă superbă, iar la intrarea în mall este un monument destinat celebrei melodii Gagnam Style – Gagnam City.

Lotte World - Lotte Tower

Parc tematic, asemănător Disneyland, atât la interior, cât și la exterior. Aici o să vedeți și Lotte Tower – cea mai înaltă clădire din Coreea de Sud.

Han River

Restaurante - Mâncare

Street food, dulciuri și restaurante cu specific BBQ carne vită/porc - Myeong-dong și Hongdae, respectiv Piața Namdaemun.

Ce să mănânci tradițional: kimchi („murătura simbol” (ceva tradițional de mai bine de 2.000 de ani);

  • Bibimbap;
  • Tteokbokki;
  • Fructe de mare;
  • Bulgogi;
  • Jjigae;
  • Ramen;
  • Jajangmyeon;
  • Pui cu miere – puiul este foarte ieftin, apropo;
  • Noodleși;
  • Kimbap;
  • Gimbap;
  • Mâncare de cartofi dulci - Japchae;
  • Pajeon;
  • Alge;
  • Diferitele tipuri de orez;
  • Supă de kimchi;
  • Yubu chobap;
  • Dulciuri de toate felurile – ei mănâncă cel mai des Hottok (clătite dulci coreene) și Patbingsu (la bază pastă de fasole roșie).

Recomand să beți SOJU (un fel de vodka) și vinul de orez.

Generalități

  • NU vorbiți absolut nimic în public despre Coreea de Nord. Există o aversiune imensă între Sud și Nord;
  • Produsele de cosmetică sunt de foarte bună calitate și accesibile la preț;
  • Aveți grijă la trecerile de pietoni nesemaforizate, NU acordă prioritate pietonilor;
  • Este nepoliticos să vorbiți tare la metrou și în timpul servirii meselor;
  • În temple trebuie să vă îmbrăcați decent, evitați pantalonii scurți, umerii femeilor la vedere, părul desprins etc;
  • NU fotografiați la metrou, veți avea probleme cu Poliția;
  • Introducerea de droguri în Coreea de Sud se pedepsește cu pedeapsa capitală;
  • Sistemul de scriere se numește HANGUL;
  • Au o preocupare semnificativă în ceea ce privește deșeurile, aveți grijă unde aruncați gunoaiele, să fie selectiv;
  • Poți consuma băuturi alcoolice în public, dar NU poți fuma oriunde, zonele destinate fumatului sunt destul de puține;
  • Coreea de Sud produce peste  50 % din algele marine comestibile ale lumii, sunt savurate sub diferite forme, de la rulouri de sushi la gustări și garnituri;
  • Coreenii dedică 55 de ore pe săptămână muncii;
  • Părul facial al bărbaților este perceput ca fiind murdar, să nu te simți stânjenit dacă se vor uita ciudat la tine uneori;
  • Fructele sunt scumpe, mare parte sunt importate;
  • În Coreea de Sud persoanele au vârsta de un an la naștere, iar vârsta lor crește la 1 ianuarie a fiecărui an;
  • O să primiți destul de des alerte pe telefon, nu vă speriați, ei dau alertă pentru orice „nimic”;
  • Cafenelele sunt la orice pas, foarte multe au și animale (câini, pisici, ratoni), de fiecare dată o să vă întrebe ei cum vreți cafeaua, rece sau caldă, deoarece mulți coreeni o beau cu gheață;
  • Wi-Fi veți găsi oriunde și este gratuit;
  • Cele mai agglomerate ore în Seul sunt între 16 – 19, vă recomand să NU fiți la metrou atunci, va fi aglomerat;
  • Armata este obligatorie;
  • NU există oameni „ai străzii” și nici animale fără stăpân;
  • Muzica coreeană este în mare parte POP, iar ei sunt mari fani de karaoke;
  • Soju este băutura lor preferată;
  • Coreenii muncesc extrem de mult, sunt „workaholici”;
  • Pentru a urca în mijloacele de transport în comun (metrou, bus, tren) ei obișnuiesc să stea în șir indian;
  • Smartphone-ul cel mai întâlnit este SAMSUNG;
  • În Seul lipsesc cu desăvârșire coșurile de gunoi, dar, paradoxal, pe străzi este curățenie

Vacanță plăcută!