Situată în centrul Turciei, Cappadocia este diferită de orice altă destinație, cu peisaje unice, coșuri de zâne, castele din stânci, case tip peșteră, văi colorate, orașe subterane istorice și multe altele. Este o locație uimitoare, magică și eterică din toate punctele de vedere și este ceva ce trebuie experimentat măcar o dată în viață!

Probabil te întrebi, cum s-a format Cappadocia.

Zona a luat naștere acum 60 de milioane de ani, în urma erupțiilor vulcanice ale Munților Erciyes, Hasan și Gullu, când straturile moi de lava și cenușă au fost erodate de vânt și alți factori de mediu, pe o perioadă îndelungată de timp.

Înainte de orice, trebuie clarificate câteva aspecte – în primul rând, Cappadocia nu este numele unui singur oraș, ci face referire la o întreagă regiune. Regiunea Cappadocia este cunoscută prin intermediul celor 3 orașe cele mai populare – Goreme, Urgup și Uchisar.

În al doilea rând, pronunția! Cei mai mulți pronunță greșit. Modul autentic turcesc de a-l spune și de a-l scrie este ”Kapadokya”. Deci, ”Cappadocia” se pronunță de fapt ”CappaDOKIA” cu un ”k” puternic.

Cum ajungi în Cappadocia

Dacă vii din Istanbul, poți să iei avionul spre Kayseri (aeroportul principal) sau Nevșehir. Însă, poți ajunge foarte bine și cu mașina.

Cea mai bună perioadă

Deoarece Turcia se confruntă cu veri destul de fierbinți și  ierni reci, însă toamna și primăvara sunt de obicei cele mai bune perioade pentru a vizita regiunea Cappadocia. Întreaga locație are un climat semi-arid, cu vegetație specifică, cu toate că mulți ar crede că este deșert.

Cum te poți deplasa în Cappadocia

Ai nevoie de o mașină pentru a explora toate locurile. Dacă nu ești cu mașina proprie, ai posibilitatea să închiriezi din aeroport, dacă alegi să vii cu avionul.

În orașul Goreme, te poți plimba peste tot fără probleme. Este accesibil mersul pe jos și este o plăcere să admiri stâncile care te înconjoară.

Unde să te cazezi în Cappadocia

În Cappadocia, cei mai mulți locuiesc fie în Goreme, fie în Uchisar. Noi ne-am cazat în Goreme, pentru a observa și a fi cât mai aproape de baloanele cu aer cald. În această zonă, baloanele se apropie foarte mult de hotelurile din zonă. Tot aici, zona este mai animată, cu restaurante, magazine de covoare, bijuterii și multe suveniruri.

Indiferent unde te-ai caza, experiența hotelieră este garantată! Aproape toate hotelurile sunt construite în coșurile de zâne, cu apartamente tip peșteră și cu panorame ireale. Aici ai câteva recomandări:

Trebuie să ții cont de faptul că, în extrasezon prețurile sunt extrem de bune și accesibile, însă în sezon, prețurile la cazări bubuie....

Ce poți face în Cappadocia

Există numeroase agenții de turism care oferă diverse tururi ghidate la atracțiile principale. Aici sunt cunoscute sub denumirea de ”tur roșu” și ”tur verde” sau poți alege să explorezi pe cont propriu cu mașina personală. Puteți cere informații suplimentare la recepția hotelului la care vă cazați și vă vor ajuta cei de acolo cu plăcere. Trebuie să menționez și să confirm faptul că turcii sunt unii dintre cei mai amabili, mai ospitalieri și de ajutor oameni pe care i-am întâlnit în toate călătoriile mele!

Plimbare cu balonul cu aer cald

Zborul cu balonul cu aer cald în Cappadocia este o experiență unic!  Nimic nu poate învinge sentimentul și senzația de fericire pe care le simți în momentul în care balonul se înalță și plutește deasupra întregii regiuni, peste coșurile de zâne și văile colorate. Însă, pot apărea și schimbări de situație...

  1. Excursii cu balonul cu aer cald în orice moment al anului

Cel mai important factor pentru ca baloanele să fie ridicate de la sol este viteza vântului. Dacă vântul bate cu putere, zborurile vor fi anulate. Perioada perfectă pentru zboruri începe din luna aprilie până prin noiembrie. În Cappadocia, peste 25 de agenții și companii operează zboruri cu balonul cu aer cald.

  1. Zborul poate fi anulat

Odată ce rezervi o călătorie cu balonul cu aer cald, nu există nicio garanție că baloanele vor zbura la data programată. Dacă vremea nu permite, adică vântul bate cu mai mult de 10 kilometri pe oră, baloanele nu vor fi ridicate de la sol.

În acest caz nu vă faceți griji! Dacă zborul se anulează, ori veți fi informați de către agențiile la care ați rezervat că zborul se amână pentru ziua sau zilele următoare, ori veți primii bănuții înapoi.

Un mic pont: noi am stat în Cappadocia 2 nopți, 3 zile. Întâi de toate, cele mai multe agenții organizează zboruri din Goreme. În prima dimineață, toate zborurile din Goreme au fost anulate; a doua dimineață la fel, ba chiar și a treia zi.

Surpriză, noi am avut noroc pentru faptul că, am rezervat de la o agenție care organizează călătorii cu balonul cu aer cald dintr-o altă zonă – Cat Valley – unde zborurile erau efectuate.

*zborurile din Goreme sunt destul de costisitoare, însă aici găsești oferte mai accesibile și în alte zone ale Cappadociei.

  1. Rezervă zborul din timp

Cel mai bine este să rezervi pentru prima dimineață petrecută în Cappadocia, deoarece, în cazul în care zborul este anulat, să ai la dispoziție suficient timp să poți reprograma.

  1. Frica de înălțime

Acrofobia sau frica de înălțime este una dintre fobiile cele mai frecvente la oameni, însă aici nu trebuie să te gândești la înălțime, cu toate că, balonul se poate înălța până la 1000 de metri. Baloanele se deplasează atât de încet, încât aproape că nu există senzația de mișcare sau teama că se poate întâmpla ceva. Pe lângă asta, cei care pilotează astfel de baloane, sunt extrem de bine pregătiți.

Pont: urmărind și citind reacțiile celor care au zburat cu balonul, cei mai mulți au ales zboruri din Goreme. Din Goreme sunt și cele mai multe zboruri. În Cappadocia, atât la agențiile din zonă, cât și achiziționarea biletelor online, prețurile variază în funcție de disponibilitate și mai ales de sezon.

Costul unui bilet, pentru o persoană variază între 150 și 250 de euro!!!!

Cam mult, nu? Ei bine, nu te grăbi să alegi prima ofertă pe care o găsești.

După mai multe căutări, i-am găsit pe cei de la ExcursionMania, care organizează tururi și excursii nu doar în Cappadocia, ci în mai multe locații din Turcia.  

Noi am achiziționat 2 bilete pentru zborul cu balonul cu aer cald pentru zona Cat Valley, iar prețul unui bilet este de doar 60 de euro!!! Exact!....Parcă este altceva! Ba mai mult, în timp ce toate celelalte zboruri din Goreme au fost anulate 4 zile la rând, din Cat Valley se putea zbura fără probleme. Cei de la Excursion Mania vor lua legătura cu voi prin intermediul WhatsApp și veți primii toate informațiile necesare.

Castelul Uchisar

Dacă ți-a plăcut să vizitezi bisericile din Goreme, musai să vizitezi zona Uchisar și castelul ei.

La doar 5 kilometri de Goreme, castelul Uchisar a fost construit pe cel mai înalt punct din Cappadocia.

Nu este un castel oarecare. Ceea ce vei găsi aici sunt o mulțime de camere asemănătoare unei peșteri sculptate în stâncă și încăperi conectate între ele prin tuneluri, scări și pasaje înguste. Tot aici, în timpul urcării, ești înconjurat de vederile panoramice ale Cappadociei.

Muzeul în aer liber Goreme

Muzeul din Goreme este una dintre cele mai populare locații pentru excursii în Cappadocia. Se poate ajunge pe jos dacă ești în plimbare. Este situate la aproximativ un kilometru jumătate de hotelurile și strada principal din Goreme.

Muzeul se deschide la ora 08:00 și se închide la ora 18:00.

Repere:

1.      Biserica Buckle (Tokali Kilise)

Datează din secolul X și se află în perimetrul Muzeului în aer liber. Intrarea este inclusă în prețul biletului pentru Muzeu.

Ce este special la această biserică? Frescele. Aici vei observa fresce impresionante care înfățișează viața lui Hristos în formă narativă. Tot aici există o biserică ”veche” și una ”nouă” construite prin suprapunere formând o peșteră masivă. Ambele au zeci de mii de ani.

2.      Biserica Întunecată (Karanlik Kilise)

O altă locație interesantă este o biserică ”întunecată” plină de fresce. Nu îți face griji, denumirea nu face referire la ceva de speriat, ci doar la faptul că există foarte puține ferestre. Din cauza absenței luminii, culoarea frescelor este foarte bine păstrată. Biserica este recent renovată. Pentru a acoperi costurile de renovare și pentru a limita numărul de vizitatori pentru a ajuta la conservarea frescelor, se percepe o taxă suplimentară de 10 lire turcești la intrare.

Sfaturi utile:

-rezervă-ți 2 ore minim pentru vizitare, mai ales dacă mergi în sezon

-încearcă să fii acolo la primele ore ale dimineții, deoarece se aglomerează repede, fiind una dintre atracțiile principale

-poartă încălțăminte confortabilă

-rezervă un tur ghidat.

Valea Hornului Zânelor sau Pasabag

Cunoscută și sub numele de Valea Pasabag, merită să faci o oprire și este gratuit!

Pentru  ajunge aici vei avea nevoie de mașină, deoarece este un pic mai mult de mers.

Pasabag, numită și Valea Călugărilor, conține unele dintre cele mai surprinzătoare coșuri de zâne (roci vulcanice înalte). Aici poți intra să vezi cum trăiau înainte oamenii.

Sunset Point sau Zona de decolare a baloanelor în Goreme

Această locație poartă două nume și poate fi mai greu de găsit. Dacă utilizezi Apple Maps, să cauți Gorele Ballons Take Off Area. Dacă ești pe Google Maps, caută Rose Valley sau Sunset View Point.

Aceasta este una dintre zonele de unde baloanele cu aer cald decolează dimineața, și tot de aici vei avea o priveliște uimitoare a întregii zone.

Love Valley

Amplasată între Goreme și Uchisar, Valea Iubirii este o vale pitorească, cunoscută ca una dintre locațiile perfecte pentru excursii și drumeții din Cappadocia.

Valea se remarcă prin multitudinea de formațiuni de rocă falice, despre care se spune că reprezintă inspirația numărul unu pentru numele de ”Love Valley”.

*Traseul întregii văii durează aproximativ  2 ore și nivelul de dificultate al deplasării este ușor-mediu.

Red Valley și Rose Valley

De ce ”roșie”?

Culoarea roșiatică a văii provine din oxidul de fier din formațiunile de stâncă care se evidențiază de la  soare pe tot parcursul zilei. Este deosebit de roșu în timpul apusului.

Valea Roșie este adesea confundată cu Valea Trandafirilor, însă în Rose Valley predomină nuanțele de roz.

Aceste două văi sunt ideale pentru pasionații de drumeții. Dacă nu ai chef să mergi pe jos, această zonă este plină de ferme frumoase de cai, de unde poți face excursii călare.

*aici găsești câteva activități

Derinkuyu

Orașul subteran Derinkuyu este un loc popular de vizitat.

Aici vei afla totul despre orașele subterane din Capadocia și despre modul în care sistemele complicate de tuneluri au permis miilor de oameni să trăiască în siguranță în subteran în timpul războaielor arabo-bizantine.

ATENȚIE!

Tunelurile sunt înguste și mici, astfel că, nu poți intra cu cărucioare de copii sau scaune cu rotile.

Este interzis accesul cu mâncare sau băuturi.

Dacă ești CLAUSTROFOB, ai problem cu spatele, cu genunchii sau nu te poți apleca sau gemui, nu este recomandat să vizitezi orașul subteran.

Curiozități

În Cappadocia au fost descoperite peste 200 de orașe subterane, însă Derinkuyu este considerat cel mai mare.

Orașul are o adâncime de 85 de metri, echivalentul un bloc cu 25 de etaje. Derinkuyu a adăpostit până la 20.000 de oamenii cu tot cu provizii de hrană, animale și alte articole.

Acești si-au creat prin scobire sisteme de ventilație și fântâni pentru stocarea apei. Orașul avea peste 50 de puțuri de ventilație, care permiteau aerului un flux natural între tuneluri și pasaje.

Tunelurile au fost abandonate în urma schimbului de populație între Grecia și Turcia în anul 1923, motiv ce a dus la expulzarea creștinilor din zona Turciei și relocarea acestora în Grecia.

Întregul oraș subteran  a fost redescoperit în anul 1963, de către un bărbat care în timpul unor lucrări de renovare într-o cameră din propria locuință, a reușit să pătrundă într-unul dintre tuneluri. În urma săpăturilor, a fost descoperită o întreagă rețea de pasaje. Au fost găsite pietre de șlefuit, cruci de piatră și ceramică, spații tip capele, teascuri de in  folosit ca ulei de lampă pentru a ilumina orașul subteran și multe alte dispozitive create de locuitorii din subteran. Din anul 1985, a început să primească vizitatori din întreaga lume.

*Costul biletului de intrare este de 13 euro/persoană.

Kaymakli

Este un alt oraș subteran, popular în Cappadocia și este situate la doar 10 kilometri de Derinkuyu. Accesul este permis și puteți vizita doar primele 4 etaje ale orașului.

*dacă te întrebi pe care dintre cele două orașe subterane să le vizitezi, recomandarea mea este Derinkuyu.

Valea Ihlara

Este un defileu impresionant, lung de 16 kilometri, care s-a format în urma a numeroase erupții din apropierea vulcanului Muntele Erciyes, care a deschis calea pârâului Melendiz.

Încă din secolul VII d. Hr., călugării bizantini au ajuns în vale și au început să construiască case în stâncă pentru a se stabilii acolo. În plus, au construit peste 100 de biserici în zonă, dintre care 16 pot fi văzute pe traseul Văii Ihlara.

Traseul începe de la Ihlara până la Belisirma Village, care are o lungime de 10,5 kilometri. Făcând traseul dus-întors, 21 de kilometri, asigură-te că ai la dispoziție aproximativ 6-7 ore pentru a finaliza excursia. Deplasarea este una dintre cele mai ușoare plimbări din zonă, însă vei avea și vreo 400 de trepte pe care trebuie să le urci pentru a ajunge la locul de întoarcere.

Catedrala Selime

Catedrala este complet sculptată într-o stâncă, creând o priveliște unică și impresionantă. Este cea mai mare structură religioasă din Cappadocia. Dacă această Catedrală îți amintește de Războiul Stelelor, află că scenografii au intenționat să folosească această locație drept decor de film.

După vizitarea Mânăstirii Selime, poți face un popas la unul dintre restaurantele turcești din apropiere, chiar pe malul râului.

Pigeon Valley

Uchisar și Goreme sunt conectate prin Valea Porumbeilor. Denumirea se datorează locuințelor tip peșteră care atrag porumbeii pentru colectarea excrementelor pentru îngrășământ.

Punctul de plecare către Valea Porumbeilor este marcat de doi copaci frumos împodobiți: cel cu ochiul turcesc și cel cu vase de ceramică. Ochiul este un simbol al norocului și are menirea de a te proteja de spiritele rele și de deochi.

Totodată, ceramica, ce reprezintă specificul zonei Avanos – cunoscută pentru industria olăritului.

Toate locurile enumerate și prezentate pot fi vizitate cel mai bine cu mașina. Pentru a explora întreaga regiune a Cappadociei, harta se împarte pe 2 rute/ture.

Turul Roșu // Uchisar - Muzeul în aer liber Goreme - Valea Călugărilor/Pasabag – Love Valley

Turul Verde // Orașul subteran Derinkuyu – Valea Ihlara – Mânăstirea Selime – Pigeon Valley

Activități suplimentare

Excursii organizate cu cai

În funcție de cât de aventuros ești, îți poți rezerva o după-amiază/seara târziu o plimbare ecvestră.

*Aici găsești câteva tururi organizate. De obicei acestea durează cam 2 ore.

Tururi Quad

O altă activitate populară este plimbarea cu ATV-ul prin văile Cappadociei. Această activitate este perfectă atât pentru cupluri, cât și pentru un grup de prieteni.

Tur al vinului

Cu siguranță nu se întâmplă des să vizitezi o regiune viticolă care este în producție de 4.000 de ani! Cramele se află la aproximativ 15 minute de mers cu mașina din Goreme. Puteți vizita cramele pe cont propriu sau puteți alege un tur organizat.

Rent a dress and take a picture - *aici

Închiriază o mașină de epocă - *aici

Galeri Ikman

Există un magazin imens cu peste 50.000 de piese de artă, lămpi colorate și bijuterii de colecție depozitate în mai multe camere numite Galeri Ikman.

Proprietarul locației este extrem de prietenos și amabil. Totodată, locația este una dintre cele mai cunoscute pentru celebrele poze cu mulțimea de covoare tradiționale turcești. Poți alege să faci un shooting foto chiar în această locație!

Ce să mănânci în Cappadocia

Kebab la oală (Pottey Kebab)

Una dintre cele mai populare feluri de mâncare din Cappadocia este Testi Kebab, cunoscut sub numele de kebab de ceramică.

Această specialitate anatoliană este gătită într-o oală de lut închisă sau într-un ulcior sigilat în care se prepare la alegere carne de pui, vită sau carne de miel. Când este gătit complet, chelnerul scoate vasul de lut și îl sparge cu un ciocan în fața ta înainte de a servi masa.

Kebabul se gătește cu roșii, ardei, vinete, cartofi și usturoi, lângă care se servește o porție de orez sau bulgur.

Zaatar cu ulei de măsline și oțet balsamic

La aperitiv, din partea casei, am primit 2 boluri, dintre care unul cu zaatar și unul cu ulei de măsline și lângă acestea, mini-lipii calde și pufoase. Toate acestea se servesc împreună astfel: se ia o bucată din lipie, se înmoaie puțin în ulei și apoi se trece prin Zaatar.

Pare atât de simplist, însă gustul condimentul este atât de puternic, aromat și bun.

Hummus

Poate printre cele mai cunoscute și servite tipuri de aperitiv se numără salata de hummus.

*Dacă nu cumva suferi de vreo alergie la semințele de susan sau pasta de tahini, îți recomand să guști și să încerci hummusul preparat de turci!

Restaurantul ales de noi, Mozaik, se află în centrul orașului Goreme, prețurile sunt foarte bune, mâncarea este proaspătă, delicioasă și personalul este extrem de amabil.

 Cappadocia este cu siguranță una dintre cele mai atractive destinații din Turcia. Cei mai mulți descriu acest loc ca fiind o lume de basm, un loc în care natura, ajutată de om, a dat naștere unor așezări fascinante.

Pentru noi, Cappadocia, este una dintre experiențe pe care ne dorim să o repetăm. Este un loc unic și deosebit din toate punctele de vedere, cu drumeții faine, imaginea baloanelor cu aer cald privite de pe acoperișul hotelului la răsărit, zborul cu balonul, descoperirea orașelor subterane, activitățile precum călăria, plimbarea cu ATV-ul și multe altele.

Cappadocia este destinația ideală pentru o călătorie scurtă, un mix de aventură, experiențe unice, mâncăruri deosebite și nu în ultimul rând, locații de vizitare inedite!